In het nieuws

Viktors sprong naar de dood werd sprong naar leven

Viktors sprong naar de dood werd sprong naar leven

Viktor Staudt.

Foto van 'Erik Jonk'

8 FEB 2017

Viktor Staudt sprong voor een trein, maar overleefde. Nu deelt hij zijn ervaring in het kader van suïcidepreventie en steun aan nabestaanden.

‘Mama, kijk! Die man heeft geen benen!’ Viktor Staudt (47) zal het jongetje in de supermarkt en de moeder die met haar hand de mond snoerde van haar zoon, niet meer vergeten. „Kinderen zijn altijd goudeerlijk in wat ze zeggen.”

Een wonder

Staudt (Delft) wilde niet meer leven toen hij 30 jaar was. Een jarenlange strijd tegen depressie leidde hem uiteindelijk naar het spoor en hij sprong. Na een wonder werd hij wakker, zonder benen. Jaren later wist hij zijn depressiviteit te controleren met behulp van antidepressiva. Hij schreef zijn ervaring op in het boek Het verhaal van mijn zelfmoord. Daarop werd zoveel gereageerd dat hij een veelgevraagd spreker is, onder andere voor bijeenkomsten ten behoeve van suïcidepreventie. Binnenkort komt de in 2011 naar Bologna in Italië verhuisde Staudt naar Nederland voor een symposium (zie info onderaan). „Ik bied concrete, realistische hoop aan mensen die overwegen een einde aan hun leven te maken. Ik wil de wanhoop en vertwijfeling wegnemen en op die manier plaatsmaken voor een alternatief: een enigszins prettig leven, zonder angst, zonder depressie.

Viktors sprong naar de dood werd sprong naar leven

Wat is je verhaal uit 1999?

12 november was het. Die ochtend stond ik met rust in het lichaam op, omdat ik wist dat ik een einde aan mijn problemen zou maken. Ik realiseerde me niet eens dat het ik een einde aan mijn leven zou maken, ik dacht aan de problemen. Ik ging nog zwemmen met de wetenschap dat het de allerlaatste keer was. Toen ging ik naar het spoor.

Donald Duck

Waarom wilde je voor de trein springen?

Elke nieuwe ochtend voelde alsof er een kast over me heen viel, anders kan ik het niet omschrijven. Ik heb van alles geprobeerd. Dan legde ik bijvoorbeeld een Donald Duck naast mijn bed, zodat ik bij het wakker worden iets leuks kon lezen. Maar uiteindelijk kon ik alleen uit bed komen als ik mij realiseerde: ik kan er ook een einde aan maken. Tegenwoordig word ik wakker en denk ik: ‘Ik ga koffie zetten.’ Zo'n relatief eenvoudig iets, zo'n simpele gedachte: dat was toen ondenkbaar.

Terug naar 1999. Wat ging er bij het springen mis?

De trein sneed mijn benen af. Ik raakte buiten bewustzijn en de conducteur had een wit laken over mij heen gelegd. Toen een agent een identiteitsbewijs zocht, zag hij me bewegen. Met elastieken van zijn wapenstok heeft hij mijn benen afgebonden.

Dat wakker worden moet een schok zijn geweest.

Absoluut. Veel mensen denken dat ik wel blij geweest zal zijn. Maar ik zeg je heel eerlijk: dat was ik helemaal niet. Waarom ook? Ik had al een probleem (depressie), nu had ik er nog een probleem bij. Ik had geen benen meer.

Viktor Staudt met zijn boek.

Hoe pakte je het leven weer op?

De eerste jaren was, denk ik, letterlijk overleven. Ontdekken wat je toch nog allemaal kunt, eenmaal in een rolstoel. Nu kan ik zelfstandig autorijden, zwemmen, op mezelf wonen. De doorbraak kwam in 2005 toen een arts echt naar mij luisterde en de juiste diagnose stelde. Natuurlijk had ik vaker bij de hulpverlening aangeklopt. Maar het woord ‘depressie’ had ik nog nooit gehoord. Zelfs in het ziekenhuis beweerde een psychiater dat ik niet depressief was. Hoe dan ook, die depressie zat diepgeworteld en ging onder meer gepaard met extreme onzekerheid en angstaanvallen.

Eenzaamheid en wanhoop

Nu ben je de ervaringsdeskundige.

Mensen spreken mij aan, naar aanleiding van een lezing, of een Duitse documentaire. Mensen zoeken een oplossing voor hun problemen. Ik geef altijd aan dat ik geen arts op psycholoog ben. Wat ik ondertussen wel heb begrepen: mensen die lijden aan een psychisch probleem, ontwikkelen een ander probleem ernaast: eenzaamheid en wanhoop. Ik probeer een deel van die gevoelde eenzaamheid weg te nemen en te vervangen door hoop op verbetering en het zoeken naar de juiste professionele hulp.

Door een vreselijk verleden heb je nu eigenlijk een prachtig vak?

Alles is relatief. Natuurlijk krijg ik veel mooie reacties. Dankbaarheid van mensen die mij hebben gehoord of gezien. Omdat ze nu durven en kunnen praten over hun eigen problemen. Die dankbaarheid motiveert mij enorm. Maar soms hoor ik ook weleens iemand zeggen dat hij mij een egoïstische klootzak vindt. Want heb ik aan de machinist gedacht? Aanvankelijk raakte mij dat behoorlijk. Nu ben ik zover dat ik met iemand hierover wel wil praten. Alle reacties en mijn ervaringen van de laatste jaren schrijf ik op in een tweede boek.

Viktors sprong naar de dood werd sprong naar leven

Viktor Staudt voor een volle zaal in Rome.

Heb je je schuldig gevoeld?

Die machinist... Ik heb begrepen dat het goed met hem gaat. Toen ik dat hoorde, was ik oprecht blij. Ik denk dat ik toen eenvoudigweg niet in staat was om me te realiseren wat ik een machinist en mensen om me heen aan zou doen. Depressie is een ziekte. Je kunt niet logisch denken. Sterker nog: had ik mij dat wel gerealiseerd, dan was ik niet voor een trein gesprongen.

Een Brabantse docent sprong van een dak voor het oog van leerlingen. Kun je enigszins in zijn gedachten kruipen of is elke zelfdoding een apart verhaal?

Dat laatste sowieso. Maar door alle verhalen en ervaringen die ik heb gehoord, zie ik parallellen. Voor elk normaal denkend, niet-depressief mens is het amper te begrijpen waarom iemand zoiets doet. Maar er zal een verklaring zijn. Wat hem bewoog van het schooldak te springen, dat weet ik natuurlijk niet. Misschien voelde hij zich er thuis en was dit voor hem de plek waarop het zou lukken.

Emotie over het hoofd gezien

Hoe gaan we het probleem van zelfmoord oplossen?

In de titel van mijn boek staat zelfmoord. Tegenwoordig spreek ik van zelfdoding. Nabestaanden, met name ouders, hebben tegen mij gezegd dat hun dierbare weliswaar dood is, maar absoluut geen moordenaar. Praten over de dood in het algemeen, is voor veel mensen niet gemakkelijk. Over zelfdoding al helemaal niet. Mensen die zelfdoding overwegen zitten in een wereld vol eenzaamheid. Die emotie wordt door de hulpverlening vaak over het hoofd gezien, denk ik. Daarnaast is suïcidepreventie een 24/7 taak. Je moet er altijd voor iemand zijn. Die opgave is niet aan iedereen besteed. Maar wel van levensbelang. Letterlijk. Want uiteindelijk wil iedereen leven. Maar wel op een enigszins prettige manier.

Minisymposium Zelfdoding? Praat erover!

Uitvaartorganisatie Yarden regio Utrecht organiseert op 11 april het minisymposium ‘Zelfdoding? Praat erover!’ In crematorium Daelwijck in Utrecht wil Yarden het thema zelfdoding bespreekbaar maken. Viktor Staudt is een van de sprekers. Meer info vind je op yarden.nl/agenda. Deelname is kosteloos.

Voor hulp en informatie: 0900-0113 of www.113.nl.


Frans stel gearresteerd om smokkel van kilo's zand

Frans stel gearresteerd om smokkel van kilo's zand

Illustratie van strand / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee Franse toeristen zijn op het Italiaanse eiland Sardinië gearresteerd omdat ze een wel heel bijzondere souvenir hadden meegenomen. In de kofferbak van hun auto zat 40 kilo wit poeder verborgen.

Souvenir

Geen cocaïne, het echtpaar probeerde 40 kilo zand mee te smokkelen. Ze wilden vertrekken met het zand als „herinnering" en „souvenir", maar het meenemen van zand is ten strengste verboden in Sardinië. Het wordt namelijk beschouwd als publiek goed.


Ober doodgeschoten omdat bestelling te lang duurde

Ober doodgeschoten omdat bestelling te lang duurde

Een ober met een bestelling / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor een klant van een eetcafé aan de rand van Parijs duurde het vrijdagavond veel te lang voor hij zijn eten kreeg. De man verloor zijn geduld, haalde een pistool tevoorschijn en schoot prompt de ober dood. Dat meldt een bron dicht bij het onderzoek.

Geduld

Collega's van de ober belden de politie, nadat hij door een klant in zijn schouder was geschoten. Pogingen om de 28-jarige man te redden faalden. Hij stierf ter plekke.


Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?video icon
01:09

In samenwerking met Dutch Film Works

15 AUG 2019

Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?

In 2013 was het Witte Huis het doel van terroristen, in 2016 werd Londen verwoest. Nu wordt Mike Banning (Gerard Butler) zelf verdacht van een aanval op de president. Drones vormen daarbij de nieuwe terroristische dreiging.

Actiefilm Angel Has Fallen

Dat is de keiharde werkelijkheid in de actiefilm Angel Has Fallen, na de net zo keiharde voorgangers Olympus Has Fallen en London Has Fallen. Lukt het Mike Banning zijn eigen collega’s van de FBI te ontwijken, terwijl hij de échte dreiging probeert te ontmaskeren?

Je kunt het allemaal ontdekken, vanaf 22 augustus in de bioscoop.


Maandelijks dilemma: welke pinguïn is de beste?

Mr. Mac en Dora als pinguïns van de maand / Screenshot National Aquarium

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Iedere pinguïn is leuk. De waggel, de kleurtjes en niet te vergeten de streken. Dat niet alle pinguïns even braaf zijn, is een Nieuw-Zeelandse dierentuin wel achtergekomen. Ze hebben dan ook een unieke manier gevonden om de deugnieten en braveriken in de schijnwerper te zetten. Vooral het commentaar van het personeel springt daarbij in het oog.

Elke maand hangt het personeel van het National Aquarium of New Zealand twee affiches op: een van de braafste en een van de stoutste pinguïn. Deze maand is de beurt aan Mr. Mac en Dora. Die laatste verdiende haar plekje omdat ze uit zichzelf naar haar weegschaal liep op 'weegdag'. Mr. Mac viel uit de gratie omdat hij een vis stal van zijn grotendeels blinde pinguïnliefje. Hoe durft 'ie!


Deel Amerikanen draagt hele week zelfde ondergoed

Deel Amerikanen draagt hele week zelfde ondergoed

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De dag beginnen met een schone onderbroek, dat is hoe de meeste mensen het aanpakken. Toch doen ze het in Amerika een stukje anders. Uit onderzoek van onderbroekenmerk Tommy John blijkt dat 45 procent van de Amerikanen weleens hetzelfde stuk ondergoed voor twee dagen of langer aanhoudt.

Dertien procent van de ondervraagden houdt gerust dezelfde boxer of string de hele week aan, schrijft USA Today. Volgens Tommy John is dat bij mannen zo'n 2,5 keer vaker het geval dan bij vrouwen.

Er is eigenlijk bar weinig kennis over wát er nu precies in de onderbroekenla ligt. Zo doet bijna de helft van de Amerikanen minstens een jaar met hetzelfde onderbroekkie. Nog eens 38 procent heeft geen flauw idee hoe lang ze het oudste exemplaar al hebben liggen.


Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

Fatale selfie: vrouw (27) valt van klif

Illustratie van vrouw op rots / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Bij het nemen van een selfie is in Australië zaterdag een 27-jarige vrouw overleden. Ze viel van een klif tijdens het nemen van een selfie. Dat schrijft The Guardian

Het ongeluk gebeurde bij de Diamond Bay, nabij Sydney. Volgens ooggetuigen was de vrouw foto's aan het maken toen ze plots van de klif af viel. Ze kwam dertig meter lager op stenen terecht. Er is nog geprobeerd haar te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

Diamond Bay is een populaire fotoplek voor toeristen, die vaak over het hek heen klimmen om foto's te maken op de rand van de klif. Eerder dit jaar werd al onderzocht hoe men deze trend tegen kan gaan. Er werd aan camerabewaking of meer hekken gedacht.


Twee doden door mes-aanval op Duits station

Twee doden door mes-aanval op Duits station

Er zijn twee mensen doodgestoken op een Duits station, een verdachte is aangehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op het station in het Duitse Iserlohn (Noordrijn-Westfalen) zijn zaterdag twee mensen doodgestoken. De slachtoffers zijn een man en een vrouw, meldt een woordvoerder van de politie. In de loop van de middag is een 43-jarige verdachte aangehouden.

De man die om het leven is gekomen was 23 jaar oud. Zijn lichaam lag op een perron. Dat van de vrouw lag op de nabijgelegen parkeerplaats. Ze had ook een twee maanden oude baby bij zich, die bleef ongedeerd.

Relationele sfeer


Veel Amerikanen bang voor massaschietpartij

Veel Amerikanen bang voor massaschietpartij

Een derde van de volwassen Amerikanen vermijdt bepaalde plaatsen of evenementen uit angst voor massaschietpartijen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een derde van de volwassen Amerikanen vermijdt bepaalde plaatsen of evenementen uit angst voor massaschietpartijen. Dat meldt Time op basis van onderzoek van de American Psychological Association (APA). Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de schietpartijen in Dayton en El Paso begin augustus. Daarbij kwamen in totaal 32 mensen om.

Stress door angst

Maar liefst 79 procent van de volwassenen in de Verenigde Staten (VS) ervaart stress uit angst voor schietpartijen. Een kwart van de ondervraagden zei dat ze hun leven zelfs aanpassen uit angst voor een moordpartij. Uit het onderzoek blijkt dat veel Amerikanen bang zijn als ze zich begeven bij openbare evenementen, winkelcentra, scholen of bioscopen. In 2019 zijn er al schietpartijen geweest bij een bank, universiteit, pakhuis, gemeentecentrum, voedselfestival en een Walmart-filiaal.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 AUG 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst
Likeability of3

Pasgetrouwde agent (28) doodgereden tijdens dienst

Een agent legt bloemen op de plek van het ongeluk. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Engeland heeft zich een tragedie afgespeeld: een 28-jarige politieagent is donderdagavond overleden tijdens zijn dienst. Hij werd vermoedelijk aangereden door inbrekers. De agent, Andrew Harper, was pas kort geleden getrouwd. In juli beleefde hij volgens vrienden en familie de „bruiloft van zijn leven". Hij en zijn kersverse vrouw Lissie zouden bijna op huwelijksreis gaan.

Donderdagavond had Harper avonddienst toen hij en zijn collega's een inbraakmelding kregen. De agenten gingen eropaf en kwamen terecht in een plaatsje net buiten het dorp Sulhamstead, ten westen van Londen.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic
Likeability of3

Populaire Thaise internet-zeekoe sterft door plastic

Mariam, een populaire Thaise zeekoe die continu gefilmd werd, is overleden door plastic in haar maag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De jonge zeekoe, Mariam, die in Thailand een internethit werd, is overleden. De doejong, die 24 uur lang live op internet te volgen was, is gestorven door een bloeding vanwege plastic in haar maag. Mariam leefde in het water langs de zuidwestkust van Thailand.

Continu gefilmd

Het zoogdier veroverde eerder dit jaar de harten van velen toen op beelden te zien was hoe ze in het water met reddingswerkers speelde. Het dier werd daarna continu gefilmd door acht camera's en de beelden werden door veel Thai bekeken. De verzorgers van Mariam stelden speciale voedertijden in, zodat mensen online konden inschakelen.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leraren massaal de straat op in Hongkong

Leraren massaal de straat op in Hongkong

Het is al lange tijd onrustig in Hongkong, duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Duizenden leraren en leraressen zijn zaterdag ondanks zware onweersbuien in Hongkong de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering. Ze zijn het niet eens met de toenemende invloed van China, waarvan Hongkong sinds 1997 een autonome staat is. Ze zijn bang dat het nu gevoerde „één land, twee systemen-beleid" wordt uitgehold.

Onrust

Het is al lange tijd onrustig in Hongkong. Duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. Al honderden mensen zijn gearresteerd en zelfs het vliegverkeer heeft even stilgelegen door demonstraties op het vliegveld. Zaterdag was het voor het eerst dat leraren massaal van zich lieten horen.


Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam
Likeability of3

Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam

Vrijdag kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring, daarbij is een Belgische vrouw omgekomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een aanvaring in Rotterdam is vrijdag een 62-jarige vrouw uit België om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde op de Nieuwe Maas. Ter hoogte van het Antwerpse Hoofd kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring. Twaalf anderen vielen overboord. Zij werden door onder meer watertaxi's en andere boten uit het water gehaald.

De Zeehavenpolitie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en spreekt daarvoor met getuigen en betrokkenen.

Twee schippers aangehouden


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

De auto negeerde een stopteken en vluchtte over de A2 naar België. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto met Frans kenteken achtervolgd, die in Gronsveld (Limburg) een stopteken van de politie had genegeerd. Dat leidde tot een wilde achtervolging tot diep in Belgisch grondgebied. Pas in Namen kon de auto worden klemgereden. In de auto werden drugs gevonden, de drie inzittenden zijn aangehouden. Ook bleek het kenteken niet bij de auto te horen, maakte de politie zaterdag bekend.

Stopteken

De politie gaf de bestuurder in Gronsveld een stopteken omdat één van de koplampen kapot was. Maar de automobilist gaf gas en vluchtte over de A2 naar België. Tijdens zijn vlucht probeerde de bestuurder meerdere keren de achtervolgende politiewagen te rammen, maar die kon steeds op tijd uitwijken.


21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval.

21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval

21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 21-jarige man die vorige week zaterdag zwaarbewapend een Noorse moskee binnendrong, heeft zijn daad bekend. Dat heeft officier van justitie Pal-Fredrik Hjort Kraby vrijdagavond laat meegedeeld na een meer dan vier uur durend verhoor.

De man heeft echter formeel geen schuld bekend aan moord en het plegen van een terreurdaad, aldus de aanklager. Eerder wenste de verdachte niets te verklaren.

De Noor wordt ervan verdacht het islamitisch centrum in Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo, met zeker twee vuurwapens te zijn binnengedrongen en ook te hebben geschoten. Daarna werd hij overmeesterd door een 65-jarige man, die lichtgewond raakte. De jonge Noor zou een extreemrechts motief hebben.


Hoera: de zomer keert volgende week terug!

Hoera: de zomer keert volgende week terug!

Hoera: de zomer keert volgende week terug! Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Waar we begin augustus nog vreesden dat het gedaan was met de zomer, kunnen we nu opgelucht ademhalen. Na een week met regen, wind, lage temperaturen en af en toe onweer keert de zomer volgende week weer terug, meldt Weerplaza.

Zo gaat de temperatuur deze week steeds verder omhoog en wordt het volgend weekend (24 & 25 augustus) weer zomers warm in Nederland. In het hele land is de minimum temperatuur zeker 25 graden. In het zuiden en oosten kan het mogelijk zelfs 30 graden worden.

Regen


Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen.

Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen

Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ongeloof en shock. De ouders van atleet Roelf B. (21) snappen nog steeds niet dat hun zoon in Hongarije is opgepakt voor drugshandel. In een interview met De Volkskrant omschrijven ze hun zoon als een zeer gedisciplineerd sporter.

Het was volgens hen de eerste keer dat hij muziekfestival Sziget in Boedapest bezocht, in tegenstelling tot verhalen die rondgingen over dat hij er vorig jaar ook al drugs zou hebben verkocht.

'Niks voor hem'


Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing.
Likeability of5

Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing

Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing. Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jeukende ogen, een loopneus en krabben als een malle. Allergisch zijn is geen pretje. Voor de mensen onder ons die allergisch zijn voor katten kan daar binnenkort echter iets aan gedaan worden. Er komt namelijk een vaccin dat je kattenallergie op kan lossen.

Britse wetenschappers hebben na tien jaar onderzoek eindelijk een vaccin ontwikkeld. HypoCat is een middel dat, na injectie, de proteïne Fel d 1 afbreekt. Die stof zit in het speeksel van katten en veroorzaakt je allergie.

Geduld


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit.

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit

Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geld verdienen met het verkopen van persoonsgegevens. Uit documenten in handen van het AD blijkt dat energieverkopers het massaal doen. Zo wisselen ze op grote schaal adressen, bankrekeningnummers en burgerservicenummers uit om telefonisch te kunnen verkopen.

Diverse bedrijven handelen in deze persoonsgegevens. Volgens meerdere bronnen gaat het ook om gegevens uit datalekken die vervolgens worden verkocht. Daarnaast delen verkopers onderling grote hoeveelheden persoonlijke gegevens.

Identiteitsfraude