In het nieuws

Viktors sprong naar de dood werd sprong naar leven

Viktors sprong naar de dood werd sprong naar leven

Viktor Staudt.

Foto van 'Erik Jonk'

8 FEB 2017

Viktor Staudt sprong voor een trein, maar overleefde. Nu deelt hij zijn ervaring in het kader van suïcidepreventie en steun aan nabestaanden.

‘Mama, kijk! Die man heeft geen benen!’ Viktor Staudt (47) zal het jongetje in de supermarkt en de moeder die met haar hand de mond snoerde van haar zoon, niet meer vergeten. „Kinderen zijn altijd goudeerlijk in wat ze zeggen.”

Een wonder

Staudt (Delft) wilde niet meer leven toen hij 30 jaar was. Een jarenlange strijd tegen depressie leidde hem uiteindelijk naar het spoor en hij sprong. Na een wonder werd hij wakker, zonder benen. Jaren later wist hij zijn depressiviteit te controleren met behulp van antidepressiva. Hij schreef zijn ervaring op in het boek Het verhaal van mijn zelfmoord. Daarop werd zoveel gereageerd dat hij een veelgevraagd spreker is, onder andere voor bijeenkomsten ten behoeve van suïcidepreventie. Binnenkort komt de in 2011 naar Bologna in Italië verhuisde Staudt naar Nederland voor een symposium (zie info onderaan). „Ik bied concrete, realistische hoop aan mensen die overwegen een einde aan hun leven te maken. Ik wil de wanhoop en vertwijfeling wegnemen en op die manier plaatsmaken voor een alternatief: een enigszins prettig leven, zonder angst, zonder depressie.

Viktors sprong naar de dood werd sprong naar leven

Wat is je verhaal uit 1999?

12 november was het. Die ochtend stond ik met rust in het lichaam op, omdat ik wist dat ik een einde aan mijn problemen zou maken. Ik realiseerde me niet eens dat het ik een einde aan mijn leven zou maken, ik dacht aan de problemen. Ik ging nog zwemmen met de wetenschap dat het de allerlaatste keer was. Toen ging ik naar het spoor.

Donald Duck

Waarom wilde je voor de trein springen?

Elke nieuwe ochtend voelde alsof er een kast over me heen viel, anders kan ik het niet omschrijven. Ik heb van alles geprobeerd. Dan legde ik bijvoorbeeld een Donald Duck naast mijn bed, zodat ik bij het wakker worden iets leuks kon lezen. Maar uiteindelijk kon ik alleen uit bed komen als ik mij realiseerde: ik kan er ook een einde aan maken. Tegenwoordig word ik wakker en denk ik: ‘Ik ga koffie zetten.’ Zo'n relatief eenvoudig iets, zo'n simpele gedachte: dat was toen ondenkbaar.

Terug naar 1999. Wat ging er bij het springen mis?

De trein sneed mijn benen af. Ik raakte buiten bewustzijn en de conducteur had een wit laken over mij heen gelegd. Toen een agent een identiteitsbewijs zocht, zag hij me bewegen. Met elastieken van zijn wapenstok heeft hij mijn benen afgebonden.

Dat wakker worden moet een schok zijn geweest.

Absoluut. Veel mensen denken dat ik wel blij geweest zal zijn. Maar ik zeg je heel eerlijk: dat was ik helemaal niet. Waarom ook? Ik had al een probleem (depressie), nu had ik er nog een probleem bij. Ik had geen benen meer.

Viktor Staudt met zijn boek.

Hoe pakte je het leven weer op?

De eerste jaren was, denk ik, letterlijk overleven. Ontdekken wat je toch nog allemaal kunt, eenmaal in een rolstoel. Nu kan ik zelfstandig autorijden, zwemmen, op mezelf wonen. De doorbraak kwam in 2005 toen een arts echt naar mij luisterde en de juiste diagnose stelde. Natuurlijk had ik vaker bij de hulpverlening aangeklopt. Maar het woord ‘depressie’ had ik nog nooit gehoord. Zelfs in het ziekenhuis beweerde een psychiater dat ik niet depressief was. Hoe dan ook, die depressie zat diepgeworteld en ging onder meer gepaard met extreme onzekerheid en angstaanvallen.

Eenzaamheid en wanhoop

Nu ben je de ervaringsdeskundige.

Mensen spreken mij aan, naar aanleiding van een lezing, of een Duitse documentaire. Mensen zoeken een oplossing voor hun problemen. Ik geef altijd aan dat ik geen arts op psycholoog ben. Wat ik ondertussen wel heb begrepen: mensen die lijden aan een psychisch probleem, ontwikkelen een ander probleem ernaast: eenzaamheid en wanhoop. Ik probeer een deel van die gevoelde eenzaamheid weg te nemen en te vervangen door hoop op verbetering en het zoeken naar de juiste professionele hulp.

Door een vreselijk verleden heb je nu eigenlijk een prachtig vak?

Alles is relatief. Natuurlijk krijg ik veel mooie reacties. Dankbaarheid van mensen die mij hebben gehoord of gezien. Omdat ze nu durven en kunnen praten over hun eigen problemen. Die dankbaarheid motiveert mij enorm. Maar soms hoor ik ook weleens iemand zeggen dat hij mij een egoïstische klootzak vindt. Want heb ik aan de machinist gedacht? Aanvankelijk raakte mij dat behoorlijk. Nu ben ik zover dat ik met iemand hierover wel wil praten. Alle reacties en mijn ervaringen van de laatste jaren schrijf ik op in een tweede boek.

Viktors sprong naar de dood werd sprong naar leven

Viktor Staudt voor een volle zaal in Rome.

Heb je je schuldig gevoeld?

Die machinist... Ik heb begrepen dat het goed met hem gaat. Toen ik dat hoorde, was ik oprecht blij. Ik denk dat ik toen eenvoudigweg niet in staat was om me te realiseren wat ik een machinist en mensen om me heen aan zou doen. Depressie is een ziekte. Je kunt niet logisch denken. Sterker nog: had ik mij dat wel gerealiseerd, dan was ik niet voor een trein gesprongen.

Een Brabantse docent sprong van een dak voor het oog van leerlingen. Kun je enigszins in zijn gedachten kruipen of is elke zelfdoding een apart verhaal?

Dat laatste sowieso. Maar door alle verhalen en ervaringen die ik heb gehoord, zie ik parallellen. Voor elk normaal denkend, niet-depressief mens is het amper te begrijpen waarom iemand zoiets doet. Maar er zal een verklaring zijn. Wat hem bewoog van het schooldak te springen, dat weet ik natuurlijk niet. Misschien voelde hij zich er thuis en was dit voor hem de plek waarop het zou lukken.

Emotie over het hoofd gezien

Hoe gaan we het probleem van zelfmoord oplossen?

In de titel van mijn boek staat zelfmoord. Tegenwoordig spreek ik van zelfdoding. Nabestaanden, met name ouders, hebben tegen mij gezegd dat hun dierbare weliswaar dood is, maar absoluut geen moordenaar. Praten over de dood in het algemeen, is voor veel mensen niet gemakkelijk. Over zelfdoding al helemaal niet. Mensen die zelfdoding overwegen zitten in een wereld vol eenzaamheid. Die emotie wordt door de hulpverlening vaak over het hoofd gezien, denk ik. Daarnaast is suïcidepreventie een 24/7 taak. Je moet er altijd voor iemand zijn. Die opgave is niet aan iedereen besteed. Maar wel van levensbelang. Letterlijk. Want uiteindelijk wil iedereen leven. Maar wel op een enigszins prettige manier.

Minisymposium Zelfdoding? Praat erover!

Uitvaartorganisatie Yarden regio Utrecht organiseert op 11 april het minisymposium ‘Zelfdoding? Praat erover!’ In crematorium Daelwijck in Utrecht wil Yarden het thema zelfdoding bespreekbaar maken. Viktor Staudt is een van de sprekers. Meer info vind je op yarden.nl/agenda. Deelname is kosteloos.

Voor hulp en informatie: 0900-0113 of www.113.nl.


Donald Trump.

Trump: Noord-Korea heeft veel te verliezen

Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag ervoor gewaarschuwd dat Noord-Korea veel heeft te verliezen als het land zich vijandig gedraagt tegenover de Verenigde Staten.

Trump schreef dit op Twitter in een reactie op een nieuwe wapentest van het Aziatische land. „Kim Jong-un is erg slim en heeft veel te veel te verliezen, alles eigenlijk, als hij op een vijandige manier handelt", aldus de Amerikaanse president.

Speciale relatie


Maarten van der Weijden komt aan bij de finish in Leeuwarden na zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen.

Maarten van der Weijden waagt nieuwe recordpoging

Maarten van der Weijden komt aan bij de finish in Leeuwarden na zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zwemmer Maarten van der Weijden gaat opnieuw op recordjacht. De olympisch kampioen open water van 2008 doet 23 januari voor de derde keer een poging het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren.

„Als het de eerste twee keer niet lukt, mag je het ook nog een derde keer proberen", schrijft Van der Weijden op Instagram.


Een koalabeer.

Maatregelen Australië voor beschermen koala

Een koalabeer. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Australische deelstaat Queensland neemt maatregelen ter bescherming van koala's, die zwaar zijn getroffen door de bosbranden die al wekenlang woeden.

De regering van de noordoostelijke deelstaat meldde zondag dat een gebied van 570.000 hectare wordt aangewezen als 'koala-prioriteitsgebied'.

350 koala's omgekomen


Taxi's op de taxiplaats bij luchthaven Schiphol.
Likeability of5

Twintig boetes tijdens taxicontrole Arnhem

Taxi's op de taxiplaats bij luchthaven Schiphol. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een taxicontrole in de buurt van het Gelredome in Arnhem zijn zaterdagavond twintig boetes uitgedeeld. Meerdere chauffeurs hadden hun papieren niet op orde, reden te hard of hielden zich niet aan de rusttijden, meldt de politie.

In het Gelredome vond zaterdag de afsluiting van het Mega Piraten Festijn plaats. „Met deze actie willen we illegale taxichauffeurs en chauffeurs weren die de regels aan hun laars lappen", aldus de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch.

Vaker controle


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

6 DEC 2019

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Man opgepakt voor vernielen 64 auto's.

Man opgepakt voor vernielen 64 auto's

Man opgepakt voor vernielen 64 auto's. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 44-jarige man uit het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs is aangehouden voor het vernielen van 64 auto's in zijn woonplaats.

Hij meldde zich zelf bij de politie, nadat iemand beelden online had gezet, meldt een politiewoordvoerder.

Waarom nog onduidelijk


Door een explosie in Coevorden is grillroom Ali Baba ingestort.
Likeability of6

Kind dat vastzat in ingestort pand is stabiel

Door een explosie in Coevorden is grillroom Ali Baba ingestort. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De toestand van het 5-jarige jongetje dat zaterdag urenlang vastzat onder het puin in Coevorden, is stabiel. Dat meldt de gemeente.

Het kind werd zaterdagavond bevrijd uit de benarde positie waarin het belandde toen de grillroom van zijn vader instortte na een explosie.

Herenigd in het ziekenhuis


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Opnieuw onrustig in Den Haag: 19 mensen aangehouden
Likeability of3

Opnieuw onrustig in Den Haag: 19 mensen aangehouden

Zaterdag werden er in totaal negentien mensen aangehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dit weekend was het opnieuw onrustig in Den Haag. Zaterdag werden er in totaal negentien mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging, brandstichting en het bezit van illegaal vuurwerk.

Rond 12.30 uur werd er een vuurwerkbom in een plantenbak voor een woning aan de Zeezwaluwstraat gevonden. De politie heeft de bom in beslag genomen.

Ook werden er aan het einde van de middag drie jongens uit Duindorp van 11,12 en 13 jaar aangehouden voor het maken van een molotovcocktail. Inmiddels zijn de drie weer vrijgelaten. Wel moeten ze zich nog verantwoorden bij het OM tijdens een zitting voor jongeren onder de 18 jaar.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Greenpeace: ING steekt het meeste geld in steenkool

Greenpeace: ING steekt het meeste geld in steenkool

In een kleine drie jaar leende de bank 2,6 miljard euro aan negen bedrijven die kolencentrales bouwen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Van de Nederlandse financiële instellingen steekt ING het meeste geld in steenkool. In een kleine drie jaar leende de bank 2,6 miljard euro aan negen bedrijven die kolencentrales bouwen.

Pensioenfonds ABP staat op de tweede plek, gevolgd door verzekeraar Nationale Nederlanden. Dat meldde Greenpeace zondag na onderzoek.

Opvallend


2019 op drie na zonnigste jaar ooit

2019 op drie na zonnigste jaar ooit

Tot nu toe heeft ze zon zo’n 1909 uur geschenen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Pas drie keer eerder heeft Nederland zo’n zonnig jaar gehad als in 2019. Met nog ruim drie weken te gaan, eindigt dit jaar op de vierde plaatst van zonnigste jaren sinds het begin met de metingen. Dat meldt Weeronline.

Tot nu toe heeft ze zon zo’n 1909 uur geschenen, waardoor een top drie notering lastig wordt. Om dat te halen moet de zon zich dit jaar nog minstens 47 uur laten zien. Dat komt neer op ongeveer twee uur per dag en dat lijkt er deze grauwe dagen niet echt niet te zitten.

2003 zonnigste jaar ooit


Noord-Korea voert test uit op 'ontmantelde' basis
Likeability of3

Noord-Korea voert test uit op 'ontmantelde' basis

Satellietbeeld van de raketbasis in Sohae in 2012. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Noord-Korea heeft een ‘zeer belangrijke test’ uitgevoerd op de raketbasis Sohae in het westen van het land. De wetenschappelijke organisatie die betrokken is bij de ontwikkeling van de raketten noemt de test van ‘grote waarde’.

Volgens experts is het aannemelijk dat Noord-Korea een test uitvoerde met een raketmotor en dit keer geen raket heeft afgeschoten. Zuid-Korea dat doorgaans als eerste melding maakt van een raketlancering door het buurland, heeft nog niet gereageerd.

Akkoord met VS


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zeker 43 mensen omgekomen bij fabrieksbrand New Delhi
Likeability of3

Zeker 43 mensen omgekomen bij fabrieksbrand New Delhi

Een van de slachtoffers van de brand wordt naar het mortuarium gebracht. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een grote brand in een fabriek in het centrum van de Indiase hoofdstad New Delhi zijn zeker 43 mensen omgekomen. De meeste slachtoffers zijn arbeiders, die in de fabriek lagen te slapen toen de brand uitbrak.

De brand brak rond 05.30 uur plaatselijke tijd uit. Het vuur is inmiddels uit, maar de zoektocht naar slachtoffers of overlevenden gaat door.

Buiten bewustzijn


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bananenkunstwerk opgegeten door bezoeker
Likeability of5

Bananenkunstwerk opgegeten door bezoeker

Het bananenkunstwerk is gemaakt door Maurizio Cattelan en heet ‘Comedian’. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De banaan die met ducttape tegen een muur van een kunstbeurs in Miami was geplakt, is opgegeten. Donderdag werd het bananenkunstwerk nog voor 120.000 dollar verkocht.

De banaan is opgegeten door performancekunstenaar David Dutana. Op een filmpje op zijn Instagram is te zien hoe hij de inmiddels bruin geworden banaan opeet, onder het toeziend oog van een groepje geschokte omstanders.

Instructiedocument


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dronken wasbeer waggelt over kerstmarkt
Likeability of5

Dronken wasbeer waggelt over kerstmarkt

Of deze wasbeer momenteel zijn kater uitslaapt is niet bekend / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

7 DEC 2019

Van de glühwein afblijven is altijd moeilijk, zo ook voor een Duitse wasbeer. Hij waggelde dronken over een kerstmarkt in het Duitse Erfurt. 

Op een kerstmarkt verwacht je misschien een opvoering van het kerstverhaal. Of een koor dat Stille Nacht net niet helemaal zuiver ten gehore brengt. Een dronken wasbeer is een minder voorkomend verschijnsel.

Glühwein


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger
Likeability of3

McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger

McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger / ANP

Foto van 'Metro'

7 DEC 2019

„We hopen dat vegetariërs het prima vinden dat onze vegaburgers niet helemaal vega zijn", zegt de Nieuw-Zeelandse McDonald's. De nieuwe - niet zo - vegetarische burger is pas gelanceerd.

De nieuwe McVeggie wordt gefrituurd met hetzelfde materiaal, waar ook kip in gekookt wordt. De keten hoopt dat vegetariërs dat oké vinden, schrijft The GuardianDe ingrediënten in de burger zijn wel allemaal vega. De burger bestaat namelijk uit gemixte groenten en kaas.

Ondanks de trend waarin vleeseters steeds meer een 'flexitarisch' dieet volgen, is de niet echte vegaburger een gemiste kans, vindt de Nieuw-Zeelandse Vegetarian Society. „Vegetariërs die geen vlees eten om het dierenwelzijn gaan hier een probleem mee hebben."


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Top 2000 top 5 bekend: om 23.59 zingen we...

Drukte in het Top2000 café tijdens het aftellen naar het nieuwe jaar / ANP

Foto van 'Metro'

7 DEC 2019

Voor de zeventiende keer wordt het jaar afgesloten met de legendarische woorden Anywhere the wind blows. Bohemian Rhapsody van Queen staat weer op één. Danny Vera is de hoogste nieuwe binnenkomer ooit!

Dat heeft NPO Radio 2 bekend gemaakt in de uitzending. Zaterdag opende het Top 2000 café de deuren voor de onthulling van de hoogst genoteerde platen in de lijst der lijsten van dit jaar. De Eagles zijn met Hotel California op nummer twee beland.

Opvallende nieuwe binnenkomer is de Nederlandse Danny Vera, die met zijn Rollercoaster op de vierde plek staat. Volgens Radio 2 is hij de hoogste nieuwe binnenkomer óóit. Tot nu toe was dat Adele met Someone Like You in 2011.


Britten ontevreden met trieste kerstboom
Likeability of3

Britten ontevreden met trieste kerstboom

/ Screenshot Twitter cobm123

Foto van 'Metro'

7 DEC 2019

De misschien wel meest bekende kerstboom van Engeland heeft de takken laten hangen. De boom op Trafalgar Square ziet er bijzonder triest uit.

De inmiddels bejaarde boom, die zo'n 90 jaar geleden een gift was van Oslo, staat traditiegetrouw rond de Kerst op het beroemde plein in Londen. In de decembermaand is de boom mooi verlicht en staat het voor de vriendschap tussen de twee steden.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

De zon op slechts 24 miljoen kilometer afstand / ANP

Foto van 'Metro'

7 DEC 2019

Nog nooit zijn we zo dicht bij de zon geweest als in augustus vorig jaar. Toen wist een ruimtesonde op een luttele 24 miljoen kilometer afstand van de zon een kiekje te maken. 

De ruimtesonde, Parker genaamd, werd vorig jaar gelanceerd en moet als dichtste ooit bij de zon in de buurt komen, schrijft NASA. Dat staat overigens pas voor over een paar jaar op het programma, eerst moet Parker nog nieuwe ontdekkingen doen over de ster.

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten / ANP