In het nieuws

Verkeersregelaar: Je moet je trots opzij zetten

Ivenildo Ceeder krijgt heel wat naar zijn hoofd geslingerd van verkeersdeelnemers. Foto: John van Iperen

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

21 FEB 2017

Geregeld hoor je in de media over verkeersregelaars die mishandeld zijn. Maar dat is slechts een schijntje van wat er dagelijks voorvalt op de weg. „Het is heel, heel vaak raak en wij weten welk leed daarachter schuilgaat”, zegt Claudio Blok, directeur van De Verkeersregelaars Centrale (VKRC).

Eind januari nog kreeg een verkeersregelaar bij een rommelmarkt in Maasdijk een kopstoot nadat hij een automobilist vroeg om zijn aanhanger ergens anders te parkeren. Hiervoor is een 45-jarige man opgepakt. En we kennen allemaal de vuistslag van Voice of Holland-zanger Ben Saunders die hiermee een verkeersregelaar tegen de vlakte sloeg bij een festival in Hoorn. Hij kreeg hiervoor vorig jaar een taakstraf en een boete opgelegd.

Scheldkannonades

Het zijn slechts twee trieste voorbeelden van geweld tegen mensen die er enkel staan „om de veiligheid van verkeersdeelnemers te waarborgen”. De ’dagelijkse’ scheldkannonades en confrontaties waar verkeersregelaars mee te maken krijgen, hoort niemand. De meesten hebben inmiddels een dikke huid, zoals Ivenildo Ceeder (27). Hij werkt ruim een jaar bij VKRC en heeft in die tijd al heel wat meegemaakt.

„Je moet ervoor zorgen dat mensen begrijpen wat je daar doet. Dat je daar voor hun veiligheid staat. Dan krijgen ze meer begrip voor je. Je hindert mensen in hun dagelijkse routine en ze begrijpen niet altijd waarom. Ze hebben haast, balen van je, moeten naar het werk. Onze aanwezigheid wordt vaak als negatief ervaren. Wij zijn de pineut en vangen de klappen op. Ik ben een heel rustig persoon, dus ik probeer het ze rustig uit te leggen. Als ze mijn raad opvolgen, komt het goed. De meeste mensen snappen het dan wel, maar soms ook niet.”

Onduidelijkheid

Want waarom mag je je eigen straat niet inrijden als er graafmachines bezig zijn? „Maar ik woon hier!, roepen ze dan. Ik ga nooit met iemand in discussie. Ik vraag ze dan bijvoorbeeld vriendelijk om even uit te stappen en te kijken naar het twee meter grote gat in de weg. Daarom dus.”

Goede communicatie is essentieel in het vak. Want onduidelijkheid over de situatie kan leiden tot agressie. De situatie uitleggen en een alternatief bieden als omleiding, lost de meeste ergernis wel op. Toch heeft Ceeder al heel wat naar zijn hoofd geslingerd gekregen. „Meestal ben ik dat na 2 minuten alweer vergeten. Ik trek het me niet zo aan en wil plezier in mijn werk houden. Je raakt er immuun voor.”

Agressie uitlokken

Ceeder is weleens tussen een collega en een automobilist die hem wilde aanvallen gesprongen. „Deze meneer voelde zich onjuist bejegend. Ik ben met hem in gesprek gegaan en heb geluisterd naar wat er volgens hem fout was gegaan. Daar leer ik ook weer van. Je moet mensen aanspreken zoals je zelf ook aangesproken wilt worden. Dan creëer je wederzijds respect. Je moet je trots opzij zetten. Niet denken: ik ben de baas en jij mag dit niet. Ik heb dat wel gezien bij verkeersregelaars van andere bedrijven, maar dan lok je juist agressie uit.”

„Actie-reactie”, noemt Blok, directeur van VKRC en sinds 2008 verkeersregelaar, dit. Zijn bedrijf levert verkeersregelaars voor uiteenlopende situaties van de intocht van Sinterklaas in Amsterdam tot wegwerkzaamheden. Onderdeel van de opleiding die zijn werknemers krijgen is een training in Omgaan Met Agressie (OMA) en in communicatie. „Omdat je mensen hindert in hun weg is het belangrijk om heel duidelijk de oorzaak hiervan uit te kunnen leggen en ze vervolgens een alternatief te bieden om op de plek van hun bestemming te komen”, zegt Blok.

Aangifte

Zo haal je de angel uit de situatie en kun je escalatie voorkomen. „Want als niemand dat doet kan het exploderen en kan de auto, met daarin een automobilist die zich anoniem waant, een moordwapen worden. Tegen verkeersregelaars die niet sterk genoeg zijn om een discussie aan te gaan, zeg ik dan ook: zoek het niet op, loop weg. Je eigen veiligheid gaat boven alles.”

In Nederland is het één keer voorgekomen dat een verkeersregelaar werd doodgereden. Dat was op het parkeerdek van Ikea in Amsterdam. Zelf is Blok 2 jaar geleden enkele meters meegesleurd door een taxichauffeur. „Ik had getuigen, alles. Maar toch werd de zaak geseponeerd door het Openbaar Ministerie. Als iemand zegt ’ik begreep het stopteken niet’, dan wordt hij niet meer vervolgd. Omdat de kans op vervolging minimaal is, doen veel verkeersregelaars al geen aangifte meer. Er wordt toch niets mee gedaan, denken ze. Het is ongeveer hetzelfde als met agressie tegen conducteurs in de trein.”

'Cowboybedrijven'

Blok moet geregeld aanhoren hoe zijn werknemers verbaal uitgescholden en agressief bejegend worden. Zij weten door hun training veel agressieve situaties af te wenden, maar niet alle verkeersregelaars kunnen dit. Blok ziet veel „cowboybedrijven” in het vak, en dat komt de acceptatie van de verkeersregelaar niet ten goede. „Deze verkeersregelaars worden met minieme training op straat gezet. Dat is niet goed voor het algemene beeld over de beroepsgroep.” Vrijwillige verkeersregelaars die bij evenementen worden ingezet, bevorderen het beeld - in al hun onschuld - ook niet (zie kader).

Blok: „Bij een rood verkeerslicht stop je. Als een politieagent het verkeer regelt, stop je. Maar bij een verkeersregelaar denken bepaalde mensen te kunnen doen wat ze willen. Maar de tekens van een verkeersregelaar gaan boven alle wettelijke verkeersregels. Wij staan daar niet om je te pesten. Wij staan daar om een situatie veilig te maken.”

Verkeersregelaars op vrijwillige basis

Beroepsmatige verkeersregelaars volgen een aantal opleidingsdagen en worden getest door een afgevaardigde van de politieacademie. Verkeersregelaars die op vrijwillige basis werken in de evenementenbranche daarentegen zijn onvoldoende toegerust om het werk goed uit te kunnen voeren, meent Claudio Blok, directeur van De Verkeersregelaars Centrale (VKRC). Zij hoeven alleen via een online systeem een examen af te leggen en mogen vervolgens onder toezicht van een politieagent het verkeer regelen. Maar dat toezicht schiet er nog weleens bij in, weet Blok. „Als verkeersregelaar mag je alle verkeersregels en -wetten overrulen, dat is heel wat. Veel vrijwilligers realiseren zich dat niet. Ze staan daar omdat de sportclub hun om hulp heeft gevraagd. Ze hebben een online examen afgelegd, en dat was het. Agressie- of communicatietrainingen krijgen ze niet. Vervelende situaties kunnen zo gemakkelijk escaleren. Wij trainen onze mensen goed. Ik wil dat ze veilig weer thuiskomen.”


Peter R. de Vries gaat exclusieve samenwerking aan met RTL

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Peter R. de Vries gaat de komende 3,5 jaar exclusief voor RTL aan de slag. Dit maakte hij maandagavond bekend aan tafel bij RTL Boulevard. 

Voor wie de misdaadverslaggever niet alleen als gast, deskundige of mening op televisie wil aanschouwen is er bovendien goed nieuws: want hij gaat daarnaast ook nieuwe programma's maken voor de commerciële zender. Onderdeel van deze overeenkomst is dat hij alleen nog bij RTL-programma's als RTL Boulevard en Jinek te zien zal zijn als gast.

Presentator en tafelgast


Online shoppen: ‘Goedkoop bestaat niet’

Online shoppen: ‘Goedkoop bestaat niet’

Als het online shoppen nog leuk is... | Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Wie online shopt bij webwinkels buiten Europa, maakt kans op onveilige en gevaarlijke rommel. Maar de verleiding door de lage prijzen is groot.

Kerstverlichting met kans op brand of elektrocutie. Rookmelders die niet afgaan bij brand. CO-melders die moeten waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide. Tandbleekmiddelen met 70 procent meer waterstofperoxide dan is toegestaan. Een armband met vierduizend keer meer cadmium dan mag. Powerbanks en usb-laders die oververhit raken of een schok geven.

Niet door de veiligheidstest


SARS-CoV2 verspreidt zich verder in landen buiten China

Een inwoner van Codogno met een masker /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De lockdown van enkele steden door het rap om zich heen grijpende nCoV-2019-virus in het noorden van Italië hakt er flink in bij de inwoners. De afgelopen dagen zijn zeven mensen in de regio om het leven gekomen en is het aantal bevestigde besmettingen gestegen naar 229. 

Elf plaatsen in de Italiaanse regio's Lombardije en Veneto zitten sinds een aantal dagen in quarantaine. Sinds afgelopen vrijdag loopt het aantal besmettingen met het SARS-CoV-2-virus in meerdere landen in een hoger tempo op. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandagavond het reisadvies voor de getroffen regio's en gemeentes verscherpt.

Voor een groot deel van het noorden van het land geldt nu 'code geel' die duidt op veiligheidsrisico's en voor de gebieden rondom de besmettingshaarden is de hoogste veiligheidswaarschuwing van kracht geworden waarbij alle reizen worden afgeraden.


Coronavirus ontregelt Drenthe tot Dries Roelvink

Ook in Nederland gaan de mondmaskers in de apotheek al over de toonbank / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Het virus dat we eerst alleen kenden uit China verspreidt zich nu ook in Europa.

In Italië zijn meer dan 220 besmettingen geregistreerd en kwamen tot nu toe 7 mensen om het leven gekomen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de gemeenten in het noorden van Italië waar het Coronavirus is vastgesteld, maandag aangepast. Het departement ontraadt reizen naar deze gemeenten in de provincies Padova en Lombardije.

Kater na Winterportreis


Jury bevindt Harvey Weinstein schuldig aan verkrachting en aanranding

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Harvey Weinstein is door de jury van een rechtbank in New York schuldig bevonden aan de beschuldigingen aan zijn adres. De 67-jarige filmproducent moest zich tegenover een rechter verantwoorden voor verkrachting en aanranding. 

Volgens de jury is er genoeg bewijs om handen voor de rechter om Weinstein te veroordelen tot een gevangenisstraf die kan oplopen tot 25 jaar. Gezien de leeftijd van Weinstein komt dit neer op een levenslang verblijf in de gevangenis.

Misbruik van machtspositie


Vreemde prijsstijgingen en stilte; wat is er met Coolblue aan de hand?

Van glimlach naar kaken op elkaar /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

'Alles voor een glimlach', dat is al jarenlang de vaste slogan van de populaire Nederlandse webwinkel Coolblue. Deze glimlach op het gezicht lijkt in de afgelopen dagen echter te zijn ingeruild voor kaken stijf op elkaar. 

Prijzen die door het plafond schieten, affiliatelinks van aangesloten webwinkels die niet werken en klachten van klanten die hen hierop wijzen. De Rotterdamse webwinkel die normaal zo geroemd wordt om zijn open kaart en mediagenieke optredens is al dagenlang stil, meldt RTL Z.


Wandelaar steekt uitwerpselen in brand en veroorzaakt bosbrand
Likeability of2

Wandelaar steekt uitwerpselen in brand en veroorzaakt bosbrand

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Duitse man heeft aan de Duits-Oostenrijkse grens een bosbrand veroorzaakt toen hij tijdens een wandeltocht zijn eigen uitwerpselen in brand stak. Dat melden de Duitse en Oostenrijkse politie.

De 32-jarige man was aan het wandelen in de buurt van de stad Pinswang, in de Oostenrijkse provincie Tirol, toen hij nodig naar de wc moest.

Grote fout


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bus uit Italië in Lyon gestopt vanwege mogelijke coronabesmetting

Bus uit Italië in Lyon gestopt vanwege mogelijke coronabesmetting

Een agent houdt de wacht op het station Lyon Perrache, nadat bus uit Milaan werd aangehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Passagiers die maandag vanuit Milaan met een bus in de Franse stad Lyon aankwamen, mogen niet uitstappen wegens een mogelijke coronabesmetting.

De FlixBus wordt vastgehouden op station Lyon-Perrache nadat de bestuurder in het ziekenhuis was opgenomen met symptomen die lijken op het nieuwe coronavirus. De nieuwssite LyonMag meldde dat de Italiaanse buschauffeur voor tests naar het ziekenhuis moest omdat hij een zware hoest had.

Alle passagiers in beperking gesteld


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Woensdagochtend (eindelijk) kans op winterse plaatjes

Woensdagochtend (eindelijk) kans op winterse plaatjes

ls het al wit wordt, dan is dat hooguit in het gras, op auto's en de welbekende tuintafeltjes. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Gaat het dan eindelijk gebeuren? Volgens de voorspellingen van Weerplaza is er zo ver al in de winter toch kans op sneeuw.

Op veel plaatsen in ons land lijkt de meteorologische winter sneeuwloos te verlopen. Alleen in het uiterste noorden heeft natte sneeuw op 28 januari en 'uitsneeuwende mist' in Limburg op 22 januari voor wat winterse plaatjes gezorgd. Maar wie woensdagochtend de gordijnen opent, kan zomaar een witte wereld aantreffen. Er is namelijk lokaal kans op winterse buien.

Kwik tot dicht bij nul


OM eist werkstraf tegen Alberto Stegeman
Likeability of5

OM eist werkstraf tegen Alberto Stegeman

Voor zijn programma Undercover in Nederland drong Stegeman binnen in een van de kazernes van Defensie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Programmamaker Alberto Stegeman moet een werkstraf van 120 uur waarvan veertig uur voorwaardelijk krijgen, omdat hij in 2018 een nepbom achterliet op een kazerne in 't Harde.

Dat eiste het Openbaar Ministerie maandag in de strafzaak tegen de journalist in de rechtbank in Zutphen.

Voor zijn programma Undercover in Nederland drong Stegeman binnen in een van de kazernes van Defensie op de Veluwe. In de eetzaal van de legerplaats bij Oldebroek liet hij een koffer met een nepbom achter, bestaande uit stukken klei, draden, een telefoon en 32 schroeven.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Europese Commissie: 'Geen overhaaste maatregelen tegen virus'

Europese Commissie: 'Geen overhaaste maatregelen tegen virus'

EU-commissaris Janez Lenarčič (links) en Stella Kyriakides (rechts). /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Maatregelen van EU-landen tegen het coronavirus moeten proportioneel en gecoördineerd zijn en gebaseerd op wetenschappelijke adviezen. Dat stelt de Europese Commissie in reactie op de uitbraak van het virus in Italië.

Het beperken van het vrije verkeer van personen is weliswaar een bevoegdheid van de lidstaten, maar dat soort besluiten moeten in samenspraak worden genomen. „We moeten handelen als een unie”, zeiden EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement) en Stella Kyriakides (Volksgezondheid) maandag tijdens een persconferentie.

Noodscenario’s in voorbereiding


Politie stapt over op duurzamere munitie

Politie stapt over op duurzamere munitie

De politie gaat overstappen op duurzamere munitie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie schakelt per september over op nieuwe munitie, die veiliger en duurzamer is dan de huidige kogels.

Het gaat om een 9 mm-patroon van de Zwitserse firma RUAG, de Action NL. De kogels zijn duurzamer omdat de lege hulzen als grondstof worden gebruikt om weer nieuwe patronen mee te maken.

Ook is de munitie is volgens de politie veiliger, omdat er minder kans is dat de kogel door iemand heen gaat en anderen raakt. De politie gebruikt jaarlijks 12,5 tot 15 miljoen patronen, bijna alle munitie wordt gebruikt voor toetsen en trainingen.


China stelt parlementszitting uit vanwege coronavirus

China stelt parlementszitting uit vanwege coronavirus

Dat is voor het eerst in tientallen jaren dat de jaarlijkse parlementszitting uitgesteld wordt. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

China heeft de jaarlijkse parlementszitting uitgesteld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat is voor het eerst in tientallen jaren, melden Chinese staatsmedia.

Een nieuwe datum voor de parlementszitting later zal worden vastgesteld. Het uitstel zal niet te lang zijn, voegde de staatszender eraan toe, zonder verdere details te geven. De jaarlijkse zitting duurt tien dagen en zou op 5 maart van start gaan. De afgelopen 35 jaar werd de bijeenkomst altijd in maart gehouden.

De regering vindt het belangrijker om zich te focussen op het bestrijden van het nieuwe coronavirus in plaats van op de zitting.


Coronavirus eist vierde leven in Italië

Coronavirus eist vierde leven in Italië

Medisch personeel doet testen in het Italiaanse Vo' Euganeo. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het coronavirus heeft in Italië een vierde leven geëist. Dat meldt de Italiaanse omroep Rai.

Het gaat om een tachtiger die was opgenomen in het ziekenhuis vanwege een niet aan corona gerelateerde ziekte. Ook de drie patiënten die eerder overleden waren bejaard, twee van hen leden al aan andere aandoeningen, wat hen vatbaarder maakte voor de ziekte.

In het noorden van Italië zijn ruim 150 mensen besmet met het virus. Vooral de regio Lombardije is zwaar getroffen. In tien gemeenten in de regio zijn noodmaatregelen van kracht. Scholen en bedrijven moeten daar de deuren sluiten.


'Producten van webwinkels buiten de EU vaak onveilig'

'Producten van webwinkels buiten de EU vaak onveilig'

Tussen bestelde producten van webwinkels buiten de EU zit veel gevaarlijk spul, stelt de Consumentenbond. /Cosumentenbond

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tussen bestelde producten van webwinkels buiten de EU zit veel gevaarlijk spul dat constateren de Consumentenbond en vijf Europese zusterorganisaties na onderzoek. Twee derde van de onderzochte producten zou hier niet in de winkel mogen liggen.

Met 165 van de 250 producten die de onderzoekers bestelden, bleek iets mis te zijn. De spullen waren besteld bij webwinkels als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay. Het grootste deel van de kinderproducten, sieraden, cosmetica en elektronica bracht volgende de Consumentenbond gezondheids- of veiligheidsrisico's met zich mee.

Tandenbleekmiddel, powerbanks en kerstverlichting


Kijken en vooral aanraken op 75ste Huishoudbeurs

Kijken en aanraken op Huishoudbeurs

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Schimmelsprayquiz tot fijn proefparadijs en aandoenlijke felroze varkenspootvibrators op Huishoudbeurs.

Buiten waait het zo stevig dat het annuleren van vele carnavalsoptochten geen storm in een glas bier is gebleken, binnen in RAI Amsterdam, waar de 75ste editie van de Huishoudbeurs in volle gang is, loopt het op een heel andere manier storm. Waar het ooit een echt huisvrouwbolwerk was, vol vrouwen met huishoudgeld van vaders de man mee, naarstig op zoek naar wasmiddelen, Brinta en eventueel een nieuwe krulspeldenset, is het anno 2020 een drukbezocht event waar van alles en iedereen op afkomt en waar van alles voor je keuken tot intiemste regio -en alles ertussenin- kan worden geshopt en beleefd.

Altijd blijven lachen, lacht Patty Brard


Aantal doden in China door coronavirus sterk gestegen

Aantal doden in China door coronavirus sterk gestegen

De lege straten van Wuhan. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal sterfgevallen in China door het nieuwe coronavirus is fors gestegen. De nationale gezondheidscommissie meldde maandag nog eens 150 nieuwe doden.

Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe in een etmaal is geregistreerd. Sinds de uitbraak zijn er 2592 mensen in China aan het virus overleden.

Het aantal besmette mensen steeg met 409 en komt uit op ruim 77.000 gevallen. Het overgrote deel van de nieuwe sterfgevallen en besmettingen is vastgesteld in de provincie Hubei.


Julian Assenge: Journalist of klokkenluider?

Julian Assange: Journalist of klokkenluider?

De aanklager verdenkt Assange onder andere van het aanzetten tot het stelen van geheime informatie. /ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Sinds hij in 2006 klokkenluidersplatform WikiLeaks heeft opgericht, probeert Julian Assange uit handen te blijven van de Amerikaanse overheid. Hij zit op dit moment in een Britse cel. Een rechter in Londen buigt zich vanaf maandag over de vraag of Assange uitgeleverd mag worden aan de VS.

In de Verenigde Staten kan Julian Assange (48) tientallen jaren de gevangenis in moeten. De aanklager verdenkt hem onder andere van het aanzetten tot het stelen van geheime informatie. Assange heeft met Wikileaks duizenden vertrouwelijke documenten de wereld in gebracht. Bijvoorbeeld een video waarin te zien is hoe een Amerikaanse helikopter burgers doodt in Irak. Assange kreeg zijn info vaak van klokkenluiders.

Assange heeft veel vijanden gemaakt, maar heeft wellicht net zoveel aanhangers. Afgelopen zaterdag vond er een protestmars plaats van zijn ‘fans’. Ook de vader van Assange en een paar bekendheden liepen hierin mee.