In het nieuws

Verkeersregelaar: Je moet je trots opzij zetten

Ivenildo Ceeder krijgt heel wat naar zijn hoofd geslingerd van verkeersdeelnemers. Foto: John van Iperen

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

21 FEB 2017

Geregeld hoor je in de media over verkeersregelaars die mishandeld zijn. Maar dat is slechts een schijntje van wat er dagelijks voorvalt op de weg. „Het is heel, heel vaak raak en wij weten welk leed daarachter schuilgaat”, zegt Claudio Blok, directeur van De Verkeersregelaars Centrale (VKRC).

Eind januari nog kreeg een verkeersregelaar bij een rommelmarkt in Maasdijk een kopstoot nadat hij een automobilist vroeg om zijn aanhanger ergens anders te parkeren. Hiervoor is een 45-jarige man opgepakt. En we kennen allemaal de vuistslag van Voice of Holland-zanger Ben Saunders die hiermee een verkeersregelaar tegen de vlakte sloeg bij een festival in Hoorn. Hij kreeg hiervoor vorig jaar een taakstraf en een boete opgelegd.

Scheldkannonades

Het zijn slechts twee trieste voorbeelden van geweld tegen mensen die er enkel staan „om de veiligheid van verkeersdeelnemers te waarborgen”. De ’dagelijkse’ scheldkannonades en confrontaties waar verkeersregelaars mee te maken krijgen, hoort niemand. De meesten hebben inmiddels een dikke huid, zoals Ivenildo Ceeder (27). Hij werkt ruim een jaar bij VKRC en heeft in die tijd al heel wat meegemaakt.

„Je moet ervoor zorgen dat mensen begrijpen wat je daar doet. Dat je daar voor hun veiligheid staat. Dan krijgen ze meer begrip voor je. Je hindert mensen in hun dagelijkse routine en ze begrijpen niet altijd waarom. Ze hebben haast, balen van je, moeten naar het werk. Onze aanwezigheid wordt vaak als negatief ervaren. Wij zijn de pineut en vangen de klappen op. Ik ben een heel rustig persoon, dus ik probeer het ze rustig uit te leggen. Als ze mijn raad opvolgen, komt het goed. De meeste mensen snappen het dan wel, maar soms ook niet.”

Onduidelijkheid

Want waarom mag je je eigen straat niet inrijden als er graafmachines bezig zijn? „Maar ik woon hier!, roepen ze dan. Ik ga nooit met iemand in discussie. Ik vraag ze dan bijvoorbeeld vriendelijk om even uit te stappen en te kijken naar het twee meter grote gat in de weg. Daarom dus.”

Goede communicatie is essentieel in het vak. Want onduidelijkheid over de situatie kan leiden tot agressie. De situatie uitleggen en een alternatief bieden als omleiding, lost de meeste ergernis wel op. Toch heeft Ceeder al heel wat naar zijn hoofd geslingerd gekregen. „Meestal ben ik dat na 2 minuten alweer vergeten. Ik trek het me niet zo aan en wil plezier in mijn werk houden. Je raakt er immuun voor.”

Agressie uitlokken

Ceeder is weleens tussen een collega en een automobilist die hem wilde aanvallen gesprongen. „Deze meneer voelde zich onjuist bejegend. Ik ben met hem in gesprek gegaan en heb geluisterd naar wat er volgens hem fout was gegaan. Daar leer ik ook weer van. Je moet mensen aanspreken zoals je zelf ook aangesproken wilt worden. Dan creëer je wederzijds respect. Je moet je trots opzij zetten. Niet denken: ik ben de baas en jij mag dit niet. Ik heb dat wel gezien bij verkeersregelaars van andere bedrijven, maar dan lok je juist agressie uit.”

„Actie-reactie”, noemt Blok, directeur van VKRC en sinds 2008 verkeersregelaar, dit. Zijn bedrijf levert verkeersregelaars voor uiteenlopende situaties van de intocht van Sinterklaas in Amsterdam tot wegwerkzaamheden. Onderdeel van de opleiding die zijn werknemers krijgen is een training in Omgaan Met Agressie (OMA) en in communicatie. „Omdat je mensen hindert in hun weg is het belangrijk om heel duidelijk de oorzaak hiervan uit te kunnen leggen en ze vervolgens een alternatief te bieden om op de plek van hun bestemming te komen”, zegt Blok.

Aangifte

Zo haal je de angel uit de situatie en kun je escalatie voorkomen. „Want als niemand dat doet kan het exploderen en kan de auto, met daarin een automobilist die zich anoniem waant, een moordwapen worden. Tegen verkeersregelaars die niet sterk genoeg zijn om een discussie aan te gaan, zeg ik dan ook: zoek het niet op, loop weg. Je eigen veiligheid gaat boven alles.”

In Nederland is het één keer voorgekomen dat een verkeersregelaar werd doodgereden. Dat was op het parkeerdek van Ikea in Amsterdam. Zelf is Blok 2 jaar geleden enkele meters meegesleurd door een taxichauffeur. „Ik had getuigen, alles. Maar toch werd de zaak geseponeerd door het Openbaar Ministerie. Als iemand zegt ’ik begreep het stopteken niet’, dan wordt hij niet meer vervolgd. Omdat de kans op vervolging minimaal is, doen veel verkeersregelaars al geen aangifte meer. Er wordt toch niets mee gedaan, denken ze. Het is ongeveer hetzelfde als met agressie tegen conducteurs in de trein.”

'Cowboybedrijven'

Blok moet geregeld aanhoren hoe zijn werknemers verbaal uitgescholden en agressief bejegend worden. Zij weten door hun training veel agressieve situaties af te wenden, maar niet alle verkeersregelaars kunnen dit. Blok ziet veel „cowboybedrijven” in het vak, en dat komt de acceptatie van de verkeersregelaar niet ten goede. „Deze verkeersregelaars worden met minieme training op straat gezet. Dat is niet goed voor het algemene beeld over de beroepsgroep.” Vrijwillige verkeersregelaars die bij evenementen worden ingezet, bevorderen het beeld - in al hun onschuld - ook niet (zie kader).

Blok: „Bij een rood verkeerslicht stop je. Als een politieagent het verkeer regelt, stop je. Maar bij een verkeersregelaar denken bepaalde mensen te kunnen doen wat ze willen. Maar de tekens van een verkeersregelaar gaan boven alle wettelijke verkeersregels. Wij staan daar niet om je te pesten. Wij staan daar om een situatie veilig te maken.”

Verkeersregelaars op vrijwillige basis

Beroepsmatige verkeersregelaars volgen een aantal opleidingsdagen en worden getest door een afgevaardigde van de politieacademie. Verkeersregelaars die op vrijwillige basis werken in de evenementenbranche daarentegen zijn onvoldoende toegerust om het werk goed uit te kunnen voeren, meent Claudio Blok, directeur van De Verkeersregelaars Centrale (VKRC). Zij hoeven alleen via een online systeem een examen af te leggen en mogen vervolgens onder toezicht van een politieagent het verkeer regelen. Maar dat toezicht schiet er nog weleens bij in, weet Blok. „Als verkeersregelaar mag je alle verkeersregels en -wetten overrulen, dat is heel wat. Veel vrijwilligers realiseren zich dat niet. Ze staan daar omdat de sportclub hun om hulp heeft gevraagd. Ze hebben een online examen afgelegd, en dat was het. Agressie- of communicatietrainingen krijgen ze niet. Vervelende situaties kunnen zo gemakkelijk escaleren. Wij trainen onze mensen goed. Ik wil dat ze veilig weer thuiskomen.”


Slager zit met 7000 gulden die hij niet mag inruilen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 MIN

Het begon als een heel ludieke jubileumactie, maar de eigenaar van slagerij De Schrans in Leeuwarden zit nu met zo'n 7.000 gulden in de maag. Echter kan de ondernemer ze niet meer inwisselen omdat de munteenheid geen wettelijk betaalmiddel meer is.

Vlees voor guldens

Johannes Hoekstra liet zijn klanten het voorbije weekend voor één keer vlees kopen met guldens. Dat liep storm, want in totaal hadden zijn klanten toch zeker 7.000 gulden over. De Nederlandsche Bank meldde hem even later dat hij die niet meer kan inwisselen.


Op Utrecht CS kun je schommelend je mobiel opladen

Deze week kun je tijdens het schommelen je telefoon opladen op Utrecht Centraal. Foto: NS

Foto van 'Lisa Vermeij'

43 MIN

Het is je vast een keer overkomen: je bent onderweg naar een afspraak maar je telefoon is bijna leeg en nergens een oplader te bekennen. In het kader van de Duurzame Week kun je vanaf deze week schommelend je telefoon opladen.

Vlakbij spoor 19 staan sinds zaterdag drie enorme grote schommels. Je kunt je telefoon aan de oplader leggen en hem daarna opladen door te schommelen. Met de beweging van het schommelen wek je energie op, die gebruikt wordt voor het opladen van je smartphone. Zodra er groen licht gaat branden, is je telefoon aan het opladen.

Foto: NS


Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Helft festivalgangers draagt geen oordoppen, maar...

Met oordoppen met muziekfilter hoor je de muziek nog steeds goed. / Paul Bergen | ANP

In samenwerking met Veiligheid.nl

15 JUN 2019

Niets is zo fijn als een concert pakken of dansen op een festival. Maar toch moet je opletten: te lang luisteren naar te harde muziek brengt namelijk risico’s met zich mee voor je gezonde gehoor. Het kan zelfs onomkeerbare gehoorschade opleveren.

Oordoppen helpen, maar uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de bezoekers nooit oordoppen draagt. De Plug in Party on Movement wil daar verandering in brengen.

Ambassadeur worden?


Treinverkeer bij Arnhem uren vertraagd door fiets

Fiets in de bovenleiding: Foto: Via Twitter @RCJV

Foto van 'Metro'

1 UUR

Het treinverkeer tussen Arnhem en Emmerich heeft dinsdagochtend urenlang stilgelegen omdat er een fiets in de bovenleiding hing. Inmiddels is het treinverkeer langzaamaan weer hervat.

De fiets hing in de bovenleiding tussen Zevenaar en Babberich. Naast de plek staat een soort viaduct en het lijkt erop dat de fiets daar vanaf is gegooid. De fiets is weggehaald en het treinverkeer komt langzaam weer op gang, meldt een woordvoerder van ProRail via Twitter. Hij noemt het een 'belachelijke vorm van vandalisme'.


Likeability of5

Metrofans opgelet: we zijn op zoek naar jou!

Foto van 'Metro'

12 JUN 2019

Pakte jij in 1999 al onze krant uit de bakken op het station? Is er een Metro-verhaal dat jou altijd is bijgebleven? Of maak jij regelmatig vrienden, buren of collega’s blij met onze krant?

Op vrijdag 21 juni vieren we onze 20ste verjaardag en daarom brengen we een feestelijke jubileumeditie uit. Hiervoor zijn we op zoek naar verhalen van onze lezers en fans (vanaf het eerste uur).

Dus: heb jij een Metro-verhaal dat je graag met ons wilt delen? Stuur dan uiterlijk dinsdag 18 juni jouw verhaal in een word-document, met daarbij je naam en een profielfoto naar marketing@metronieuws.nl


like
user_d9fa564f5b5c15332f50e8996b096ed6c4014460_avatar

Vanaf 2020 kun je betalen met Facebook-cryptomunt

Facebook lanceert een eigen cryptomunt, genaamd Libra. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Facebook is inmiddels niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het bedrijf blijft zich uitbreiden en lanceert een eigen virtuele munt. Facebook-gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt krijgt de naam Libra en moet vanaf 2020 beschikbaar zijn als app voor iOS, Android, Messenger en WhatsApp.

Calibra


Het kan vandaag 30 graden worden

Wat ga jij doen met het mooie weer? Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:42

Na regen komt dan eindelijk zonneschijn. Het is zomers warm in Nederland en de temperatuur kan dinsdag en woensdag lokaal wel oplopen tot 30 graden.

De maxima komen uit op circa 26 graden in de Randstad, 27 tot 28 in het midden en noorden en 28 à 29 in het zuiden en oosten. Langs de oostgrens kan het lokaal zelfs 30 graden worden. Door zeewind is het aan de kust een stuk koeler met temperaturen van een graad of 20.

Zuidelijke wind


Thaibokstrainer doodgeschoten in Amsterdam-Noord

Hulpverleners staan bij een stoffelijk overschot op de Papaverweg in Amsterdam-Noord. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:45

De man die maandagavond is doodgeschoten op de Papaverweg in Amsterdam-Noord is vermoedelijk thaibokstrainer Saban Berk. Hij was decennialang thaibokstrainer. Dat melden AT5 en Het Parool.

Traumahelikopter

De schietpartij vond rond 21.20 uur plaats. Meerdere ambulances kwamen ter plaatse om het slachtoffer eerste hulp te verlenen. De man werd onder andere gereanimeerd. Ook een arts van het mobiel medisch team werd met een traumahelikopter naar de plek gebracht. De medische hulp mocht niet meer baten. Het slachtoffer is ter plekke overleden, meldt de politie.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


VS stuurt 1000 extra militairen naar Midden-Oosten

Foto:ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:20

De Verenigde Staten gaan 1000 extra militairen naar het Midden-Oosten sturen in reactie op de toenemende spanningen met Iran, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra troepen zijn bestemd voor de verdediging bij dreigingen in de lucht, op zee en op land.

Eerder al 1500 extra militairen

Vorige maand waren er al 1500 extra militairen ingezet, in reactie op aanvallen tegen olietankers. Daarbij legden de VS de schuld ook bij Iran.


Twee zwaargewonden bij steekpartij azc Harderwijk

Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:45

Door een steekpartij in een asielzoekerscentrum in Harderwijk zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee personen zwaargewond geraakt. Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie.

Over de aanleiding voor het steekincident kan de politie nog niets zeggen. Ze zijn bezig met onderzoek. De gewonden zijn alle drie bewoners van het azc.


Twaalf doden en gewonden door aardbeving China

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:25

Het dodental na de zware aardbeving in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan is opgelopen naar elf. Zeker 122 mensen zijn gewond geraakt, melden de autoriteiten en de Chinese staatsmedia. Reddingswerkers hebben ook enkele overlevenden uit het puin gehaald.

Meerdere naschokken

Het epicentrum van de beving was volgens persbureau Xinhua net buiten de stad Yibin. De aardbeving vond plaats rond 23.00 uur lokale tijd op een diepte van 16 kilometer en had een kracht van 6,0. In de daaropvolgende 40 minuten waren er meerdere naschokken waarvan de zwaarste een kracht had van 5,1.


Klein paradijs voor (baasje van) chihuahua

Danny Hulst in zijn De Chihuahua Shop .nl in Enschede

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:10

Danny Hulst runt in Enschede een winkel speciaal voor de chihuahua (en andere kleinere honden). Baasjes komen uit alle uithoeken voor een zachte mand tot verjaardagskoeken en nee, „een chihuahua is géén rat!” Hij maakt ook filmpjes voor zijn YouTube-kanaal waarin hij en zijn hondjes van alles testen.

'Sjwawa'


TU Eindhoven stelt vacature alleen open voor vrouwen

TU Eindhoven. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:07

De TU Eindhoven stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten.

De technische universiteit wil vrouwen het liefst voor een periode van vijf jaar aanstellen. De maatregel gaat 1 juli in en moet ertoe leiden dat volgend jaar al een op de vijf hoogleraren (20 procent) vrouw is. Alle vacatures mogen anderhalf jaar lang uitsluitend met vrouwen worden ingevuld.

De maatregel is onderdeel van het Irène Curie Fellowship. Voor iedere nieuwe werknemer komt bovendien een extra budget van 100.000 euro beschikbaar voor eigen onderzoek en ze krijgen een mentor.


Ook ontevreden consument blijft bankhangen

Ook ontevreden consument blijft bankhangen

Zelfs ontevreden klanten wisselen zelden van bank. Foto: Getty Images

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:59

Volgens de consumentenbond zijn we best tevreden over onze banken. Zelfs als dat niet zo is, blijven we zitten. Waarom is dat toch?

De consumentenbond hield onder 14.000 leden een enquête. RegioBank scoorde met 9.3 het hoogst, ING bungelt met 6.7 onderaan. Die kop en staart zijn al minstens drie jaar onveranderd.

Winstbejag


Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Metro.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De krant van dinsdag 18 juni is klaar, gedrukt en is morgenochtend te vinden op onder andere de grote treinstations in Nederland. Benieuwd wat er in staat?

Wat lezen we in de krant van morgen?

Klein voorproefje: we besteden aandacht aan bankzaken. Want ondanks dat Nederlanders misschien ontevreden zijn over de bank waar zij aangesloten zijn, blijven we bij dezelfde. Waar komt dit vandaan?


Rick is de eerste minister van Gehandicaptenzaken

Rick Brinck. / KRO-NCRV

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heugelijk nieuws! Rick Brink (33) is de nieuwe officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Brink mag deze titel dragen na de finale-uitzending maandagavond bij KRO-NCRV. Na de uitslag kreeg Brink ook meteen een tas van Hugo de Jonge aangereikt, „want er is nog wel wat werk te verzetten."

De 33-jarige Brink komt een jaar lang betaald in dienst bij de omroep KRO-NCRV en krijgt een team ter ondersteuning. De omroep gaat het thema dit jaar ook in diverse programma’s op radio en televisie integreren. Brink komt uit Hardenberg (Overijssel) en is daar gemeenteraadslid.


Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Dit kost een dagkaart voor GP in Zandvoort in 2020

Max Verstappen tijdens GP in Melbourne. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De prijzen voor een dagkaart voor de Nederlandse Grand Prix van 2020 zijn bekend. De goedkoopste dagkaart voor de race is 140 euro voor een volwassene. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Overige prijzen

De prijzen voor een reguliere dagkaart voor de racedag beginnen vanaf 140 euro. Weekendkaarten zijn beschikbaar vanaf 170 euro en een passe-partout voor vrijdag, zaterdag en zondag, is vanaf 185 euro te krijgen.


Boodschappen worden duurder én oneerlijker

Boodschappen doen wordt duurder én oneerlijker / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat ons eten steeds duurder wordt. Tegelijk roept minister Schouten dat we te weinig betalen voor ons eten. Hoe zit dat?

De kosten voor ons eten zijn ten opzichte van vorig jaar met 3,8 procent gestegen. Vooral aan vlees, vis en zuivel geven we meer uit en groente is duurder geworden. Toch zegt minister Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het AD dat ons eten veel te goedkoop is. „Dat de prijzen in de supermarkten zijn gestegen, heeft voornamelijk met de btw-verhoging van 3 procent te maken”, zegt Jorrit Kiewik, directeur van Slow Food Youth Network. Dat is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Kiewik noemt eten net als Schouten te goedkoop. „Eten is op dit moment in overmaat aanwezig, we verspillen daardoor zoveel.”

Veel schakels in de keten