In het nieuws

Sciencefiction? Zo vervoeren wij ons in 2030

Het is nu al mogelijk om deze vliegende auto te bestellen. Foto: PAL-V International

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

2 MRT 2017

Vliegende auto’s en een trein die als buizenpost door een tunnel zoeft. Het klinkt als sciencefiction, maar deze werkelijkheid is dichterbij dan je denkt.

De Hyperloop

De Hyperloop van een Delfts studententeam won dit jaar met hun ontwerp de SpaceX Hyperloop Pod competitie. Foto: ANP

De Hyperloop van een Delfts studententeam won dit jaar met hun ontwerp de SpaceX Hyperloop Pod competitie. Foto: ANP

Met het vervoersysteem Hyperloop kunnen mensen en goederen reizen met de snelheid van een vliegtuig, maar met het gemak van een trein. De Hyperloop moet een soort buizenpost voor mensen worden: het plan is om capsules in een bijna-vacuüm razendsnel door een buis te laten zweven door middel van magneten. Uiteindelijk moeten snelheden van zo'n 1200 kilometer per uur worden gehaald. Studenten uit Delft, verenigd in de start-up Hardt, wonnen met hun ontwerp afgelopen januari in Californië de SpaceX Hyperloop Pod-competitie. NS investeert 300.000 euro in deze start-up. De vervoerder denkt dat de start-up de komende jaren met technieken zal komen die mogelijk toegepast kunnen worden op het spoor.

Vliegende taxi-drone

De Autonomous Aerial Vehicle kan worden ingezet als vliegende taxi. Foto: Ehang

De Autonomous Aerial Vehicle kan worden ingezet als vliegende taxi. Foto: Ehang

Als alles volgens planning verloopt, kan je vanaf deze zomer al een vliegende taxi pakken in Dubai. Deze passagiersdrone vliegt je vliegensvlug de stad door. De drone van Chinese makelij, de Autonomous Aerial Vehicle (AAV), werd begin vorig jaar gepresenteerd en kan passagiers zelfstandig van a naar b brengen. De Dubai transportautoriteit RTA, uitbater van al het openbaar vervoer in de stad, wil de drones als een vorm van openbaar vervoer of taxi inzetten. In de AAV is plek voor een persoon tot 100 kilo en een klein stuk bagage. Met de batterij kan 30 minuten gevlogen worden over een afstand van zo’n 40 tot 50 kilometer met als maximum snelheid 160 kilometer per uur. De passagier kan de drone zelf oproepen en de landingsplaats kiezen. Een commandocentrum kijkt mee of alles goed gaat.

Zelfrijdende auto

De zelfrijdende auto van Mercedes. Foto: ANP

De zelfrijdende auto van Mercedes. Foto: ANP

Audi heeft aangekondigd om in 2020 de eerste zelfrijdende auto op de markt te brengen. Ford volgt een jaar later. Auto’s krijgen steeds meer automatische functies, zoals automatisch inparkeren en automatisch filerijden, maar in de toekomst hoef je helemaal niets meer te doen. Er wordt momenteel al volop getest met automatische auto’s op de openbare weg. De overheid heeft wetgeving aangepast om dit mogelijk te maken. De zelfstandige auto zou veel voordelen hebben. Zo moet het zorgen voor betere doorstroming en minder files, minder ongelukken en lager brandstofgebruik.

SkyTran

De SkyTran moet het openbaar vervoer gaan vervangen. Foto: SkyTran

De SkyTran moet het openbaar vervoer gaan vervangen. Foto: SkyTran

Het idee voor de SkyTran is om het openbaar vervoer te vervangen voor een verhoogde monorail met daaraan raket aangedreven ’bubble pods’. Niet zo gek dus dat het in samenwerking met NASA is ontwikkeld. Het monorailsysteem met tweepersoons capsules hangt zo’n 6 tot 9 meter boven de grond, is volgens de makers geluidsstil en milieuvriendelijk. De wagentjes kunnen via een app opgevraagd worden. De SkyTran is zo ontworpen dat de magneet gestuurde capsules hun eigen levitatie - het laten zweven - genereren. Er is alleen een energiestoot nodig om ze te starten en te laten stoppen. Israël is het eerste land dat interesse heeft getoond en bouwt momenteel een proefopstelling op de campus in Tel Aviv.

Vliegende auto

Met de Pal-V kun je rijden over de weg en vliegen. Foto: PAL-V International

Met de Pal-V kun je rijden over de weg en vliegen. Foto: PAL-V International

Over de weg rijden met een vliegtuigmotor. Het is geen sciencefiction. Het is nu mogelijk om de Pal-V (Personal Air and Land Vehicle) Liberty, een vliegende auto, te reserveren. Het Nederlandse product transformeert in maximaal 10 minuten van een auto in een ’helikopter’ en weer terug. Het is de eerste vliegende auto in de wereld die op de markt wordt gezet. Als je met de verlaagde, kantelbare ’cockpit’ over de weg rijdt, voelt het aan als een sportwagen, zeggen de makers. Het voertuig is gebouwd binnen de bestaande regelgeving voor gebruik op de weg en in de lucht. Wel moet de bestuurder in het bezit zijn van een vliegbrevet. De leveringen van de eerste weg- en luchtvaart gecertificeerde modellen staan gepland voor het einde van 2018.

Hoverbike

De hoverbike is de vliegende variant van de motor. Beeld: videostill

De hoverbike is de vliegende variant van de motor. Beeld: videostill

Heb je liever een vliegende motorfiets dan een auto? Volgens het bedrijf Hoversurf duurt het niet lang meer voordat ze hun hoverbike Scorpion op de markt gaan brengen. Je kunt ze al bestellen. De eerste testdrive ziet er een beetje wankel uit, maar dat is nog maar het begin natuurlijk. De machine surft door de lucht door het veranderen van hoogte en richting.

Ruimtereizen

Ruimtereizen voor toeristen zijn dichterbij dan je denkt. Foto: ANP

Ruimtereizen voor toeristen zijn dichterbij dan je denkt. Foto: ANP

Ruimtereizen lijken ook niet meer een ver-van-je-bedshow. SpaceX is van plan om volgend jaar twee toeristen de lucht in te schieten voor een rondje rond de maan. Het duo heeft volgens het ruimtevaartbedrijf al een forse aanbetaling gedaan. De beoogde ruimtereizigers ondergaan naar verwachting later dit jaar fysieke tests. Het is nog onduidelijk wat voor prijskaartje aan de reis hangt. De raket met de toeristen vertrekt vanaf het lanceerplatform bij Cape Canaveral dat ook werd gebruikt voor de Apollo-missies naar de maan. SpaceX noemt het vervoer van mensen naar Mars het ’ultieme doel’.

Rijden zonder accu

Rijden op elektrische wegen. Beeld: website Electroad

Rijden op elektrische wegen. Beeld: website Electroad

Voor de Israëlische start-up ElectRoad gaat elektrische vervoer zoals die nu bestaat niet ver genoeg. Het bedrijf ontwikkelt namelijk een techniek waarin de accu van bijvoorbeeld een stadsbus zijn eigen energie kan opwekken door middel van elektro-inductie. Het asfalt is daarvoor voorzien van inductieplaten die de elektrische voertuigen opladen. Niet de bus is elektrisch, maar de weg, om het zo te zeggen. Een accu hoeft dus niet meer te worden opgeladen. Het bedrijf zou al succesvolle proeven hebben gehouden en gaat dit op een grotere schaal doen op een busroute in Tel Aviv.


Trump niet bang voor Mueller-rapport: Een hoax

Donald Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Het is iets waar veel Amerikanen - om verschillende redenen - al tijden reikhalzend naar uitkijken en het is er nu dan echt bijna: het rapport van Robert Mueller over (eventuele) Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Laat maar komen

President Donald Trump ziet het rapport met vertrouwen tegemoet. Hij liet vrijdag tijdens het pers weten geen problemen te hebben met het feit als het document openbaar wordt gemaakt. Tegelijkertijd doet hij de bevindingen van Mueller op voorhand al af als onzin. „Laat het maar naar buiten komen. Laat het zien aan de mensen."


Elf aanslagberamers aangehouden in Duitsland

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 UUR

Speciale eenheden van de Duitse politie hebben elf verdachten aangehouden die een aanslag zouden willen plegen. Duitse media meldden dat in twee deelstaten, Hessen en Rijnland-Palts, mensen uit kringen van islamitische extremisten zijn aangehouden omdat ze voorbereidingen zouden treffen voor „een zeer ernstige staatsgevaarlijke misdaad."

Volgens een woordvoerder van justitie in Frankfurt gaat het om „een zeer grote politieactie'' die vroeg in de morgen is begonnen en vrijdagmiddag nog niet is afgelopen. De verdachten zijn tussen de 20 en 42 jaar.

Hoewel het Duitse Openbaar Ministerie verder vrij weinig wil prijsgeven over hun verdere identiteit, lijkt het er op dat het om aanhangers van radicaal-islamitisch gedachtegoed gaat. Het OM gaf namelijk wel prijs dat het hun doel was om zoveel mogelijk 'ongelovigen' te raken. Een term waarmee door geradicaliseerde moslims vaak niet-moslims worden aangeduid.


South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Camera videoSouth African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious Alvares: Afrikaanse dansen zijn voor ons allemaal. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. / Southbank

In samenwerking met South African Tourism

VANDAAG, 08:30

Afrikaanse dansers gaan zaterdag 23 maart los in Zaandam. Zij strijden in de South African Dance Battle, georganiseerd door South African Tourism. Zonder (spetterende) choreografie geen dans natuurlijk. Metro spreekt één van de swingende krachten, Precious Alvares.

21 jaar is Precious nog maar (‘natuurlijk mag je mijn leeftijd vragen!’), woonachtig in Utrecht en van Surinaamse afkomst. Precious werkt bij de Touchée Dance Company, een dansschool in haar woonplaats. „Het is overigens een familiebedrijf, met een warme en gezellige sfeer. Mijn oom is de oprichter van dit bedrijf en ben hier dan ook door mijn moeder, zijn zus ingerold. Ik ben in Touchée als klein meisje en als hobby met amateurlessen begonnen. Nu, een aantal jaren verder, coördineer ik de Afrikaanse tak binnen de dansschool. Ik verzorg danslessen, World en Afro, workshops en events.”

South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious en haar studenten.


Wereld heeft voor het eerst twee hectomiljardairs

Bill Gates/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Voor het eerst sinds Bill Gates in 2017 werd ingehaald door Amazon-baas Jeff Bezos als rijkste man op aarde mag hij zich weer even min of meer diens gelijke voelen. De Microsoft-oprichter zag zijn vermogen toenemen tot meer dan 100 miljard dollar, waarmee er voor het eerst twee zogenoemde hectomiljardairs tegelijk zijn.

Anderhalf keer zoveel

Dat Gates zich nu ook weer lid van de hectoclub mag noemen betekent overigens niet dat hij Bezos in de nabije toekomst weer lijkt te kunnen achterhalen. Waar Gates het moet doen met een vermogen van 100,6 miljard dollar blijft Bezos hem met 150,1 miljard dollar ruim voor, zo blijkt uit de miljardairslijst van persbureau Bloomberg.


Docent op non-actief na: 'Volkert waar ben je?'

UU/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 16:54

De Universiteit Utrecht heeft de medewerker op non-actief gezet die onder een Facebook-artikel over Forum voor Democratie had opgemerkt: 'Volkert waar ben je?' Dat heeft de universiteit vrijdag laten weten.

Naar het buitenland

De opmerking van de docent is een verwijzing naar Volkert van der G. die de politicus Pim Fortuyn doodschoot. Van der G. kwam een paar jaar terug vrij en kreeg vorig jaar toestemming om naar het buitenland te emigreren.


Gökmen T. bekent en zegt alleen te hebben gehandeld

Gökmen T./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 15:24

Gökmen T. heeft vrijdag tijdens de eerste zitting zijn schuld met betrekking tot de aanslag van afgelopen maandag in de tram van Utrecht bekend. Daarbij gaf hij ook aan alleen te hebben gehandeld, zo meldt het Openbaar Ministerie.

Door het bekennen van de aanslag is er nu ook een duidelijke eis van het Openbaar Ministerie. De 37-jarige man wordt onder meer meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk ten laste gelegd.

Andere verdachte


Gezocht: oppas die zich als Disney-prinses verkleedt

Gezocht: oppas die zich als Disney-prinses verkleedt

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:59

Een bijzonder verzoek uit het Engelse Hertfordshire. Daar hebben de ouders van twee vijfjarige meisjes op de website childcare.co.uk een vacature gezet voor een baantje als oppas. Het bijzondere: de gegadigde moet bereid zijn om elke maand als een andere Disney-prinses verkleed te zijn.

„Zoals veel 5-jarigen zijn onze meisjes geobsedeerd door Disney en wij vinden dat dit de beste manier is om een aantal belangrijke waarden te communiceren”, zo valt te lezen in de vacature. „We weten dat dit geen normaal verzoek is voor oppassen, maar wij vinden het een goede manier om onze meiden te leren over doorzettingsvermogen, compassie, onbevreesdheid en ambitie van sterke rolmodellen zoals princes Belle en Assepoester.”

Knutselen, bakken en zingen


Klachten na bericht docent: 'Volkert waar ben je?'

De Universiteit Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:14

De universiteit Utrecht heeft tientallen klachten ontvangen, nadat docent Geesteswetenschappen Corné Hanssen, op Facebook schreef: „Volkert, waar ben je?" De docent plaatste deze reactie na bekendmaking van de winst van de partij van Thierry Baudet.

Hanssen doelde met zijn opmerking op Volkert van der G., de man die Pim Fortuyn doodschoot. Woordvoerder van de universiteit Utrecht, Maarten Post, laat aan het AD weten dat de klachten in behandeling worden genomen. „Het college van bestuur van de universiteit gaat kijken of er eventuele sancties worden opgelegd.”

Voorbeeldfunctie


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Voorarrest Gökmen Tanis maximaal verlengd

De trams rijden weer op het 24 Oktoberplein, de dag na de aanslag waarbij drie mensen om het leven kwamen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:09

Gökmen Tanis, de vermeende pleger van de aanslag in Utrecht, blijft in de cel. De rechter-commissaris heeft vrijdag het voorarrest met de maximale termijn van twee weken verlengd. Hij blijft in volledige beperking, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Onderzoek naar persoonlijkheid

Tanis wordt verdacht van meervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk handelde hij alleen.


2,5 miljoen Britten tekenen petitie tegen brexit

Britten demonstreren tegen de brexit. / EPA

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:29

Een petitie waarin het Britse volk de regering vraagt niet uit de Europese Unie te stappen is inmiddels al meer dan 2,5 miljoen keer ondertekend.

Inwoner van het Verenigd Koninkrijk

De petitie is te vinden op de website van het Britste parlement. Het parlement is verplicht in debat te gaan over alle petities die meer dan 100.000 keer worden ondertekend.


Duizenden mensen verwacht bij stille tocht Utrecht

Bloemen, kaartjes en steunbetuigingen op de plek waar een schietincident plaatsvond op het 24 Oktoberplein. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:34

Naar verwachting zullen vrijdagavond bij de herdenking van de slachtoffers van de dodelijke aanslag maandag in Utrecht, tussen de tien- en vijftigduizend mensen meelopen. Ook premier Mark Rutte en minister Grapperhaus lopen mee, net als de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen.

Toespraak en minuut stilte

De stille tocht begint om 19.00 bij het Jaarbeursplein, in de buurt van het beginpunt van de sneltram, en gaat naar het 24 Oktoberplein, waar de aanslag was. De tocht wordt georganiseerd door Dominique Bos en Samantha Dort, twee bekenden van de 19-jarige Roos Verschuur, een van de drie dodelijke slachtoffers van de schietpartij.


Festivalpannenkoek en de nostalgische: het is P-dag!

Het lijken net pizza's, maar het zijn toch echt pannenkoeken, made by Demian in de Pannenkoe in Gouda

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 10:53

Het is Nationale Pannenkoekendag! Metro sprak twee liefhebbers die van die goeie ouwe pannenkoek hun vak hebben gemaakt.

'Maximaal bakken'

Op een goede dag had Bas het: ik ga in de pannenkoeken. Hij richtte Rolled op en gaat nu met zijn pannenkoek op wielen de festivals af.


Mensen zien ex-verdachte nog als terrorist

Onderzoek bij een woning na de schietpartij in Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:44

Nog steeds wordt de 27-jarige man die werd opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag in Utrecht, op straat aangesproken als terrorist. Dat zegt hij tegen het AD. „Op sociale media ben ik uitgescholden voor verrader en op straat word ik aangesproken als terrorist. Ook vrienden zeggen dat tegen me, al ga ik ervan uit dat ze dat grappig bedoelen. (..) Veel erger is dat mijn moeder wordt nagekeken in de buurt, iedereen heeft het erover." Inmiddels is hij geen verdachte meer en is hij vrijgelaten.

Verdacht van hulp bij de aanslag

De man werd samen met zijn 23-jarige broer verdacht van betrokkenheid bij moord met een terroristisch oogmerk. Het duo zou betrokken zijn bij de aanslag waarbij Gökmen Tanis maandag het vuur opende in een tram. Drie mensen kwamen om, meerderen raakten gewond. „Mensen denken dat mijn broertje en ik er iets mee te maken hebben. Dat we geholpen hebben bij de aanslag."


Met wie gaat Forum voor Democratie de zetels vullen?

Thierry Baudet en Theo Hiddema tijdens de ledendag van het Forum voor Democratie in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:44

Na de winst van Forum voor Democratie bij de Provinciale Statenverkiezingen, de partij schoot van nul naar dertien zetels in de Eerste Kamer, is nagenoeg onbekend wie deze zetels gaan opvullen. Het gezelschap blijkt te bestaan uit ondernemers, hoogleraren, maar ook een schaakkampioen.

Naast de dertien zetels in de Eerste Kamer, zullen ook 85 FvD’ers de provinciehuizen intrekken. Tot nu toe was alleen Thierry Baudet, voorman van de partij en het gezicht van de campagne, te zien. Daarnaast was ook Henk Otten, de lijsttrekker voor de partij voor de Eerste Kamer, af en toe zichtbaar.

Onbekend bij publiek


Het Hiltonhotel herdenkt John Lennon en Yoko Ono

De fototentoonstelling in de lobby van Hilton Amsterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

Het Hiltonhotel in Amsterdam staat met een fototentoonstelling, die maar kort te zien is, stil bij de beroemde ‘bed-in voor de vrede’ van Beatle John Lennon en Yoko Ono, met wie hij kort daarvoor in Gibraltar was getrouwd. Bij wijze van huwelijksreis bleef het stel in maart 1969 daar een hele week in bed, op kamer 902, en ontving de wereldpers.

Er zijn vijftig grote foto's te zien van fotografen Cor Jaring, Nico Koster, Govert de Roos, Claude Vanheye en de Duitser Elmar Welge. Ook worden niet eerder getoonde foto’s uit het archief van Spaarnestad tentoongesteld. De expo is getiteld 'Wat gebeurde er in Room 902' en loopt van 22 tot en met 31 maart.

Concertgebouw


Verdachte aanslag Utrecht voor de rechter

Gökman Tanis. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:36

Gökmen Tanis, de vermeende schutter van de aanslag in Utrecht zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM zal deze onderzoeksrechter verzoeken Tanis in bewaring te nemen.

Tanis wordt verdacht van meervoudige moord danwel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk handelde hij alleen.

Onderzoek naar motief


Bootongeluk Irak kost bijna honderd mensen het leven

Bootongeluk Irak kost bijna honderd mensen het leven

Bij een bootongeluk met een ferryboot in Irak op rivier de Tigris zijn bijna honderd mensen overleden en enkele tientallen vermist

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Bij een bootongeluk met een ferryboot in Irak op rivier de Tigris zijn donderdag bijna honderd mensen overleden. Die was uitgevaren met zo'n tweehonderd mensen die het Perzische nieuwjaar, Newro,z aan het vieren waren. De boot sloeg om en zonk. Veel vrouwen en kinderen die niet konden zwemmen werden slachtoffer.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Irak spreekt van 94 doden, onder wie 19 kinderen en 61 vrouwen. 55 mensen werden gered en er wordt nog gezocht naar enkele tientallen.

Picknicken


RMMN: 'Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht'

RMMN: Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht afgelopen maandag

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht, afgelopen maandag. Zo'n tachtig moskeeën zijn bij de raad aangesloten.

„Afgelopen maandag zijn wij als samenleving opgeschrikt door een afschuwelijke schietpartij in Utrecht. Daarbij zijn drie doden gevallen", stelt de raad. „Wij vragen U in uw preek aandacht te besteden aan het nastreven van een verbindende samenleving waarin de burgers zich veilig kunnen voelen.''

Schietpartij 24 oktoberplein