In het nieuws

Sciencefiction? Zo vervoeren wij ons in 2030

Het is nu al mogelijk om deze vliegende auto te bestellen. Foto: PAL-V International

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

2 MRT 2017

Vliegende auto’s en een trein die als buizenpost door een tunnel zoeft. Het klinkt als sciencefiction, maar deze werkelijkheid is dichterbij dan je denkt.

De Hyperloop

De Hyperloop van een Delfts studententeam won dit jaar met hun ontwerp de SpaceX Hyperloop Pod competitie. Foto: ANP

De Hyperloop van een Delfts studententeam won dit jaar met hun ontwerp de SpaceX Hyperloop Pod competitie. Foto: ANP

Met het vervoersysteem Hyperloop kunnen mensen en goederen reizen met de snelheid van een vliegtuig, maar met het gemak van een trein. De Hyperloop moet een soort buizenpost voor mensen worden: het plan is om capsules in een bijna-vacuüm razendsnel door een buis te laten zweven door middel van magneten. Uiteindelijk moeten snelheden van zo'n 1200 kilometer per uur worden gehaald. Studenten uit Delft, verenigd in de start-up Hardt, wonnen met hun ontwerp afgelopen januari in Californië de SpaceX Hyperloop Pod-competitie. NS investeert 300.000 euro in deze start-up. De vervoerder denkt dat de start-up de komende jaren met technieken zal komen die mogelijk toegepast kunnen worden op het spoor.

Vliegende taxi-drone

De Autonomous Aerial Vehicle kan worden ingezet als vliegende taxi. Foto: Ehang

De Autonomous Aerial Vehicle kan worden ingezet als vliegende taxi. Foto: Ehang

Als alles volgens planning verloopt, kan je vanaf deze zomer al een vliegende taxi pakken in Dubai. Deze passagiersdrone vliegt je vliegensvlug de stad door. De drone van Chinese makelij, de Autonomous Aerial Vehicle (AAV), werd begin vorig jaar gepresenteerd en kan passagiers zelfstandig van a naar b brengen. De Dubai transportautoriteit RTA, uitbater van al het openbaar vervoer in de stad, wil de drones als een vorm van openbaar vervoer of taxi inzetten. In de AAV is plek voor een persoon tot 100 kilo en een klein stuk bagage. Met de batterij kan 30 minuten gevlogen worden over een afstand van zo’n 40 tot 50 kilometer met als maximum snelheid 160 kilometer per uur. De passagier kan de drone zelf oproepen en de landingsplaats kiezen. Een commandocentrum kijkt mee of alles goed gaat.

Zelfrijdende auto

De zelfrijdende auto van Mercedes. Foto: ANP

De zelfrijdende auto van Mercedes. Foto: ANP

Audi heeft aangekondigd om in 2020 de eerste zelfrijdende auto op de markt te brengen. Ford volgt een jaar later. Auto’s krijgen steeds meer automatische functies, zoals automatisch inparkeren en automatisch filerijden, maar in de toekomst hoef je helemaal niets meer te doen. Er wordt momenteel al volop getest met automatische auto’s op de openbare weg. De overheid heeft wetgeving aangepast om dit mogelijk te maken. De zelfstandige auto zou veel voordelen hebben. Zo moet het zorgen voor betere doorstroming en minder files, minder ongelukken en lager brandstofgebruik.

SkyTran

De SkyTran moet het openbaar vervoer gaan vervangen. Foto: SkyTran

De SkyTran moet het openbaar vervoer gaan vervangen. Foto: SkyTran

Het idee voor de SkyTran is om het openbaar vervoer te vervangen voor een verhoogde monorail met daaraan raket aangedreven ’bubble pods’. Niet zo gek dus dat het in samenwerking met NASA is ontwikkeld. Het monorailsysteem met tweepersoons capsules hangt zo’n 6 tot 9 meter boven de grond, is volgens de makers geluidsstil en milieuvriendelijk. De wagentjes kunnen via een app opgevraagd worden. De SkyTran is zo ontworpen dat de magneet gestuurde capsules hun eigen levitatie - het laten zweven - genereren. Er is alleen een energiestoot nodig om ze te starten en te laten stoppen. Israël is het eerste land dat interesse heeft getoond en bouwt momenteel een proefopstelling op de campus in Tel Aviv.

Vliegende auto

Met de Pal-V kun je rijden over de weg en vliegen. Foto: PAL-V International

Met de Pal-V kun je rijden over de weg en vliegen. Foto: PAL-V International

Over de weg rijden met een vliegtuigmotor. Het is geen sciencefiction. Het is nu mogelijk om de Pal-V (Personal Air and Land Vehicle) Liberty, een vliegende auto, te reserveren. Het Nederlandse product transformeert in maximaal 10 minuten van een auto in een ’helikopter’ en weer terug. Het is de eerste vliegende auto in de wereld die op de markt wordt gezet. Als je met de verlaagde, kantelbare ’cockpit’ over de weg rijdt, voelt het aan als een sportwagen, zeggen de makers. Het voertuig is gebouwd binnen de bestaande regelgeving voor gebruik op de weg en in de lucht. Wel moet de bestuurder in het bezit zijn van een vliegbrevet. De leveringen van de eerste weg- en luchtvaart gecertificeerde modellen staan gepland voor het einde van 2018.

Hoverbike

De hoverbike is de vliegende variant van de motor. Beeld: videostill

De hoverbike is de vliegende variant van de motor. Beeld: videostill

Heb je liever een vliegende motorfiets dan een auto? Volgens het bedrijf Hoversurf duurt het niet lang meer voordat ze hun hoverbike Scorpion op de markt gaan brengen. Je kunt ze al bestellen. De eerste testdrive ziet er een beetje wankel uit, maar dat is nog maar het begin natuurlijk. De machine surft door de lucht door het veranderen van hoogte en richting.

Ruimtereizen

Ruimtereizen voor toeristen zijn dichterbij dan je denkt. Foto: ANP

Ruimtereizen voor toeristen zijn dichterbij dan je denkt. Foto: ANP

Ruimtereizen lijken ook niet meer een ver-van-je-bedshow. SpaceX is van plan om volgend jaar twee toeristen de lucht in te schieten voor een rondje rond de maan. Het duo heeft volgens het ruimtevaartbedrijf al een forse aanbetaling gedaan. De beoogde ruimtereizigers ondergaan naar verwachting later dit jaar fysieke tests. Het is nog onduidelijk wat voor prijskaartje aan de reis hangt. De raket met de toeristen vertrekt vanaf het lanceerplatform bij Cape Canaveral dat ook werd gebruikt voor de Apollo-missies naar de maan. SpaceX noemt het vervoer van mensen naar Mars het ’ultieme doel’.

Rijden zonder accu

Rijden op elektrische wegen. Beeld: website Electroad

Rijden op elektrische wegen. Beeld: website Electroad

Voor de Israëlische start-up ElectRoad gaat elektrische vervoer zoals die nu bestaat niet ver genoeg. Het bedrijf ontwikkelt namelijk een techniek waarin de accu van bijvoorbeeld een stadsbus zijn eigen energie kan opwekken door middel van elektro-inductie. Het asfalt is daarvoor voorzien van inductieplaten die de elektrische voertuigen opladen. Niet de bus is elektrisch, maar de weg, om het zo te zeggen. Een accu hoeft dus niet meer te worden opgeladen. Het bedrijf zou al succesvolle proeven hebben gehouden en gaat dit op een grotere schaal doen op een busroute in Tel Aviv.


Ryanair vraagt ontslag aan van Eindhovens personeel

Een toestel van Ryan Air. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Luchtvaartmaatschappij Ryan Air heeft dinsdag bij het UWV het collectief ontslag aangevraagd van al het in Nederland gevestigde personeel. De prijsvechter voert als reden slechte bedrijfseconomische prestaties aan.

Eerder sloot Ryanair al de basis in Eindhoven en gaf toen al aan dat het personeel dat zich verzette wilde „uitfaseren.” Vakbonden VNV en FNV Luchtvaart hebben aangekondigd verweer aan te tekenen namens hun leden. De ontslagaanvraag betreft zestien piloten die eerder hun gedwongen overplaatsing aanvochten en 33 cabinemedewerkers.

Strafmaatregel


Verdachte doodgeschoten scholiere bekende politie

Op het Design College in Rotterdam is een 16-jarige meisje doodgeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is de 31-jarige man die ervan wordt verdacht eerder op dinsdag en 16-jarig meisje te hebben doodgeschoten, een bekende van de politie.

De woordvoerder bevestigde de berichten van RTV Rijnmond hierover. De verdachte werd deze zomer veroordeeld en stond daardoor onder toezicht van de reclassering. De woordvoerster kon niet zeggen waarvoor de man precies werd veroordeeld.

Relatie met het slachtoffer


Gaming-deals voor tijdens de donkere dagen

Gaming-deals voor de donkere dagen

Advertorial

14 DEC 2018

Hoezo donkere dagen voor kerst? Dat nodigt alleen maar uit om lekker thuis te blijven en te gamen. Daarom hebben wij de beste gaming-deals voor die donkere dagen voor je op een rijtje gezet.

PlayStation

PlayStation 4 Slim: van 299,99 voor 199,99 /   PlayStation 4 Pro: van 399,99 voor 299,99 euro.


Eerste Kamer voor erkenning doodgeboren kindjes

De Eerste Kamer. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Eerste Kamer stemde dinsdag voor de wijziging van de Wet Basisregistratie Personen (BRP). Het wordt hierdoor mogelijk om levenloos geboren kinderen in de basisregistratie op te nemen en een bestaansrecht te geven.

Dit wordt ook mogelijk voor kinderen waarvoor een Nederlandse akte is opgemaakt, waarin staat vermeldt dat het kind op moment van aangifte niet in leven was. Zo schrijft het AD.

Petitie


Een op drie Nederlanders kijkt op tegen kerstborrel

Aan het borrelen. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De jaarlijkse kerstborrel op het werk, je komt er niet onder uit. Een onderzoek van Panelwizard voor Acties.nl wijst uit dat maar liefst 35% van de werknemers de kerstborrel als een verplichting beschouwt. Een op vijf heeft zich zelfs al eens ziek gemeld.

Werknemers zijn bovendien niet zo’n fan van plus een borrels. 53% van de 1.196 ondervraagden laat hun partner liever thuis. Vrouwen stellen het gezelschap van hun partner nog minder op prijs dan mannen: 60% komt liefst van al alleen. En soms is dat maar goed ook. Bijna een op de tien werknemers geeft aan ooit intiem geweest te zijn met een collega tijdens de kerstborrel.

Stommiteiten


Visagist koningin Máxima verdacht van juwelenroof

Koningin Maxima. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Belgische visagist wordt ervan verdacht niet alleen oog te hebben voor de natuurlijk schoonheid van zijn klantenkring, - die bestaat uit niemand minder dan koningin Máxima - maar ook voor hetgeen om hun nek hangt. J.V. is in Brussel aangehouden op verdenking van juwelendiefstal.

Indrukwekkende klantenkring

Volgens Franstalige en Belgische media is de man in Schaarbeek opgepakt en gehoord over het verdwijnen van juwelen van de familie van de groothertog van Luxemburg. De visagist vertelde enkele jaren geleden nog op tv dat koningin Máxima en de Belgische koningin Mathilde deel uitmaken van zijn indrukwekkende klantenkring. Dit televisiegesprek vond plaats niet lang nadat koning Filip hem het predikaat hofleverancier had verleend.


Saturnus verliest kenmerkende ringen in 'rap tempo'

Een foto gemaakt door de Cassini ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Saturnus is misschien wel de meest kenmerkende planeet van ons zonnestelsel. De ijskoude gasreus, die 95 maal massiever is dan de Aarde, staat vooral bekend om zijn bewegende ringbanen.

Nu is er met deze ringen iets aan de hand, het 'regent' structureel grote hoeveelheden waterijs uit de ringsystemen. Volgens wetenschappers zullen ze daarom op termijn verdwijnen.


Willem Holleeder over bandjes zus: 'mindfuck'

Een compilatie rechtbanktekening (panoview) met Willem Holleeder met zijn advocaat Robert Malewicz links van hem en advocaat Sander Janssen rechts, tijdens de voortzetting van de strafzaak. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Willem Holleeder kwam dinsdag in de rechtbank met zijn eigen uitwerkingen van de gesprekken die zijn zus Astrid stiekem opnam. Holleeder probeerde aan te tonen dat zijn zus met haar uitleg van de opnamen de waarheid zou verdraaien. Tegen de rechtbank sprak hij van een „mindfuck.”

Bepaalde richting

Op de 49e dag van zijn strafproces ontkende Holleeder opnieuw met klem dat hij moordopdrachten heeft gegeven. „Ik heb vandaag weer een hele reeks beschuldigingen gehoord, maar ik heb nooit iets te maken gehad met liquidaties", zei hij. Eerder op de dag had hij zijn zus Astrid hoofdschuddend aangehoord tijdens haar vermoedelijk laatste getuigenverhoor in het proces. „Het wordt hier steeds gekker", mompelde hij.


Dronken medewerker krijgt 100.000 euro terug

Er wordt een biertje getapt. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een magazijnmedewerker werd ontslagen nadat hij dronken op het werk was verschenen. De medewerker liet het hier echter niet bij zitten en sleepte zijn werkgever voor de rechter. De medewerker werd door het Hof in het gelijk gesteld; het ontslag was niet rechtsgeldig. Hij kreeg met terugwerkende kracht zijn salaris terug, een totaalbedrag van 100.000 euro.

Ontslag op staande voet

In 2015 ging de medewerker voor het eerst in de fout. Hij meldde zich beschonken op de werkvloer, nadat hij in de fietsenstalling gevallen was en hij door collega’s naar binnen moest worden gedragen. De medewerker kreeg de waarschuwing mee dat hij de komende twaalf maanden niet nog eens laveloos op het werk mocht verschijnen.


Internationale trein zeer geliefd onder Millennials

Foto: ANP

Foto van 'Ciana Mayam'

GISTEREN

Parijs, Brussel, Berlijn of Keulen. We pakken steeds vaker de internationale trein om deze bestemmingen te bereiken. En deze trend is ook niet meer te stoppen als je het Helmut Brall, de directeur van Treinreiswinkel, vraagt. De discussie over de hoge CO2-uitstoot van de luchtvaart dendert voort en biedt mooie kansen voor de internationale trein. ,,Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat vliegen vervuilend is en zien de trein als een milieubewuste vervanger”.

De Groene keuze

De internationale trein wordt steeds vaker geboekt als alternatief voor het vliegtuig. Vooral scholen, hogescholen en universiteiten die groepsreizen per trein doen, geven hun voorkeur aan internationale treintickets, vertelt Brall. In een jaar tijd zag hij het aantal passagiers dat via zijn reisbureau boekt met 40.000 stijgen naar 170.000 in 2018. „Zij kiezen bewust voor de trein, omdat het groener is. Een ander effect zijn de zogenaamde ’crisis jaren’”, legt Brall uit. „Als het goed gaat met de economie, maken mensen meer korte stedentripjes. Als het het minder goed gaat, is dat het eerste wat je skipt.”


3FM Serious Request: Lifeline van start gegaan.

3FM Serious Request: Lifeline van start gegaan

3FM Serious Request: Lifeline van start gegaan. Foto: ANP.

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Zes dj’s, zes mobiele radiostudio’s en zes paar stevige wandelschoenen. Vandaag is de jaarlijkse actie 3FM Serious Request van start gegaan. Dit keer zonder het Glazen Huis, maar met drie enthousiaste dj-duo’s.

Voor het eerste dj-duo dat van start ging, Sander Hoogendoorn en Eva Koreman, begint de wandeltocht om 21.00 uur vanavond op het dan donkere Vlieland. Daar leggen zij hun eerste kilometers af. Het duo Rob Janssen en Jorien Renkema volgt al snel. Zij beginnen aan hun tocht in het holst van de nacht in het Limburgse Weert. En morgenochtend om 09.00 uur als jij of net aan het ontbijt zit of al zuchtend in de file staat, gaat het duo Mark van der Molen en Rámon Verkoeijen van start in Hengelo.

De drie deelnemende dj-duo’s gaan in een week tijd vanaf verschillende uithoeken van ons land naar het 3FM Serious Request hoofdkantoor in Utrecht lopen. Dat is dus een tikkeltje anders dan de actie normaal gesproken verloopt. Het Glazen Huis dat de afgelopen 14 jaar symbool stond voor de actie, is er dit jaar niet meer. Er is bewust voor gekozen om het initiatief dit jaar om te dopen tot: 3FM Serious Request Lifeline. De dj’s trekken te voet het land door en komen zo allerlei mensen, acties en verhalen tegen. Zo proberen ze meer aandacht te geven aan de initiatieven die overal op poten gezet worden en meer mensen te motiveren om ook iets te ondernemen.


Fresh Prince-acteur klaagt Fortnite aan om dansmove

Alfonso Ribeiro. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het schietspel Fortnite wordt aangeklaagd door de Amerikaanse acteur Alfonso Ribeiro. De acteur bekend, van zijn rol in de populaire jaren 90 sitcom The Fresh Prince of Bel Air, sleept Epic Games, het bedrijf achter het spel voor de rechter. De reden? Ze zouden zijn bekende dansbeweging in hun game hebben verwerkt.

Fresh

„Epic heeft verzuimd om meneer Ribeiro te compenseren of zelfs maar toestemming te vragen om zijn gelijkenis en iconische intellectueel eigendom te gebruiken” aldus de advocaat van de voormalig acteur tegen TMZ.


Meisje (16) omgekomen bij schietpartij op school

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een leerling van het Rotterdamse Designcollega is dinsdagmiddag door een 31-jarige man neergeschoten. De fatale schietpartij vond plaats in de fietsenstalling van het schoolgebouw aan de Essenburgstraat.

De moord vond plaats onder het oog van diverse leerlingen. Toegesnelde hulpverleners konden niks meer doen voor het zestienjarige slachtoffer. De man sloeg na de schietpartij op de vlucht maar kon even later worden ingerekend.

Ex-vriend


Motorclub Bandidos ook in hoger beroep verboden

Bandidos Holland ook door hof verboden ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Motorclub Bandidos Holland blijft verboden. Dit bepaalde het gerechtshof in Arnhem dinsdag in het hoger beroep dat was aangespannen tegen het verbod. Dit eerdere verbod werd opgelegd door de rechtbank in Utrecht op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens het hof rivaliseert motorclub Bandidos op gewelddadige wijze met andere motorclubs en maken zij als organisatie zich schuldig aan strafbare feiten. Ook krijgen leden die de club willen verlaten te maken met geweld en bedreigingen.

Bandidos


Inchecken met barcode op je telefoon in Rotterdam

Inchecken met barcode op je telefoon in Rotterdam

De dienst is bedoeld voor reizigers die af en toe gebruik maken van het openbaar vervoer / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nog even inchecken en dan rennen voor de metro, maar waar had je nu ook alweer je ov gelaten? Het is je vast (meer dan) eens overkomen, maar grote kans dat je deze problemen in Rotterdam niet meer hebt.

Barcode

Daar wordt dinsdag in de metro namelijk een barcodeticket geïntroduceerd, die op je telefoon staat! En je telefoon verlies je sowieso niet uit het oog, toch? Met deze mobiele barcode kan er in- en uitgecheckt worden bij de metro's van het openbaarvervoerbedrijf RET.


Kans op een witte Kerst in Nederland bijna 0 procent

Kerst verloopt waarschijnlijk grijs en nat ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Slecht nieuws voor liefhebbers van sneeuwpret en een witte Kerst. Meteorologen van Weeronline weten het bijna zeker; de kans op een sneeuwdek tijdens de beide Kerstdagen is nihil.

Het officiële begin van de winter gaat niet winters verlopen, maar is eerder herfstachtig te noemen. Na een zeer zachte en druilerige week, zal het op Eerste en Tweede Kerstdag tussen de 7 en de 10 graden worden.

Zacht en grijs


Blokkeerfries is woord van het jaar

Blokkeerfries is woord van het jaar

Spandoek voor de rechtbank waar de blokkeerfriezenzaak zich afspeelde / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ze lieten vorig jaar, maar ook vooral de afgelopen maanden, veel stof opwaaien. De zogenoemde blokkeerfriezen waren een veelbesproken onderwerp in 2018 en dat blijkt ook nu weer: de term blokeerfries is namelijk uitgeroepen tot woord van het jaar.

Hè?

De term kreeg 55 procent van de stemmen en vloog daarmee 'yogasnuiver' en 'mangomoment' voorbij. Als je je nu afvraagt wat je hebt gemist dat je niet weet wat dat is: wij weten het ook niet.


Criminelen blijven actief in gevangenis

Criminelen blijven actief in gevangenis

Man in een gevangeniscel / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Wie denkt dat criminelen in de gevangenis stoppen met crimineel doen, heeft het mis. Gevangenispersoneel ziet bijna dagelijks signalen dat criminele activiteiten gewoon doorgezet worden. Drugshandel, smokkel, afpersing; ze zien het allemaal voorbijkomen. En de politie doet er behoorlijk weinig aan.

Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau DSP-groep. In het rapport spreekt men met het personeel van een jeugdgevangenis en twee gevangenissen voor volwassenen. Daar blijkt dat er dagelijks aanwijzingen voor crimineel gedrag van gedetineerden zijn.

Codetaal


Hackprogramma voor jongeren bij politie

Hackprogramma voor jongeren bij politie

De pilot moet jongeren op het juiste pad krijgen en houden / COLOURBOX

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nee, geen programma waarbij jongeren leren te hacken, maar juist om hen bewust te maken van cybercrime. Het gaat om een speciaal programma dat politie en justitie samen ontwikkeld hebben.

Juiste pad

Momenteel gaat het nog om een pilot, die de naam Hack_Right draagt. Aan die pilot hebben het afgelopen halfjaar elf jongeren meegedaan en het is de bedoeling hen met Hack_Right op het juiste pad te krijgen en te houden.