In het nieuws

Sciencefiction? Zo vervoeren wij ons in 2030

Het is nu al mogelijk om deze vliegende auto te bestellen. Foto: PAL-V International

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

2 MRT 2017

Vliegende auto’s en een trein die als buizenpost door een tunnel zoeft. Het klinkt als sciencefiction, maar deze werkelijkheid is dichterbij dan je denkt.

De Hyperloop

De Hyperloop van een Delfts studententeam won dit jaar met hun ontwerp de SpaceX Hyperloop Pod competitie. Foto: ANP

De Hyperloop van een Delfts studententeam won dit jaar met hun ontwerp de SpaceX Hyperloop Pod competitie. Foto: ANP

Met het vervoersysteem Hyperloop kunnen mensen en goederen reizen met de snelheid van een vliegtuig, maar met het gemak van een trein. De Hyperloop moet een soort buizenpost voor mensen worden: het plan is om capsules in een bijna-vacuüm razendsnel door een buis te laten zweven door middel van magneten. Uiteindelijk moeten snelheden van zo'n 1200 kilometer per uur worden gehaald. Studenten uit Delft, verenigd in de start-up Hardt, wonnen met hun ontwerp afgelopen januari in Californië de SpaceX Hyperloop Pod-competitie. NS investeert 300.000 euro in deze start-up. De vervoerder denkt dat de start-up de komende jaren met technieken zal komen die mogelijk toegepast kunnen worden op het spoor.

Vliegende taxi-drone

De Autonomous Aerial Vehicle kan worden ingezet als vliegende taxi. Foto: Ehang

De Autonomous Aerial Vehicle kan worden ingezet als vliegende taxi. Foto: Ehang

Als alles volgens planning verloopt, kan je vanaf deze zomer al een vliegende taxi pakken in Dubai. Deze passagiersdrone vliegt je vliegensvlug de stad door. De drone van Chinese makelij, de Autonomous Aerial Vehicle (AAV), werd begin vorig jaar gepresenteerd en kan passagiers zelfstandig van a naar b brengen. De Dubai transportautoriteit RTA, uitbater van al het openbaar vervoer in de stad, wil de drones als een vorm van openbaar vervoer of taxi inzetten. In de AAV is plek voor een persoon tot 100 kilo en een klein stuk bagage. Met de batterij kan 30 minuten gevlogen worden over een afstand van zo’n 40 tot 50 kilometer met als maximum snelheid 160 kilometer per uur. De passagier kan de drone zelf oproepen en de landingsplaats kiezen. Een commandocentrum kijkt mee of alles goed gaat.

Zelfrijdende auto

De zelfrijdende auto van Mercedes. Foto: ANP

De zelfrijdende auto van Mercedes. Foto: ANP

Audi heeft aangekondigd om in 2020 de eerste zelfrijdende auto op de markt te brengen. Ford volgt een jaar later. Auto’s krijgen steeds meer automatische functies, zoals automatisch inparkeren en automatisch filerijden, maar in de toekomst hoef je helemaal niets meer te doen. Er wordt momenteel al volop getest met automatische auto’s op de openbare weg. De overheid heeft wetgeving aangepast om dit mogelijk te maken. De zelfstandige auto zou veel voordelen hebben. Zo moet het zorgen voor betere doorstroming en minder files, minder ongelukken en lager brandstofgebruik.

SkyTran

De SkyTran moet het openbaar vervoer gaan vervangen. Foto: SkyTran

De SkyTran moet het openbaar vervoer gaan vervangen. Foto: SkyTran

Het idee voor de SkyTran is om het openbaar vervoer te vervangen voor een verhoogde monorail met daaraan raket aangedreven ’bubble pods’. Niet zo gek dus dat het in samenwerking met NASA is ontwikkeld. Het monorailsysteem met tweepersoons capsules hangt zo’n 6 tot 9 meter boven de grond, is volgens de makers geluidsstil en milieuvriendelijk. De wagentjes kunnen via een app opgevraagd worden. De SkyTran is zo ontworpen dat de magneet gestuurde capsules hun eigen levitatie - het laten zweven - genereren. Er is alleen een energiestoot nodig om ze te starten en te laten stoppen. Israël is het eerste land dat interesse heeft getoond en bouwt momenteel een proefopstelling op de campus in Tel Aviv.

Vliegende auto

Met de Pal-V kun je rijden over de weg en vliegen. Foto: PAL-V International

Met de Pal-V kun je rijden over de weg en vliegen. Foto: PAL-V International

Over de weg rijden met een vliegtuigmotor. Het is geen sciencefiction. Het is nu mogelijk om de Pal-V (Personal Air and Land Vehicle) Liberty, een vliegende auto, te reserveren. Het Nederlandse product transformeert in maximaal 10 minuten van een auto in een ’helikopter’ en weer terug. Het is de eerste vliegende auto in de wereld die op de markt wordt gezet. Als je met de verlaagde, kantelbare ’cockpit’ over de weg rijdt, voelt het aan als een sportwagen, zeggen de makers. Het voertuig is gebouwd binnen de bestaande regelgeving voor gebruik op de weg en in de lucht. Wel moet de bestuurder in het bezit zijn van een vliegbrevet. De leveringen van de eerste weg- en luchtvaart gecertificeerde modellen staan gepland voor het einde van 2018.

Hoverbike

De hoverbike is de vliegende variant van de motor. Beeld: videostill

De hoverbike is de vliegende variant van de motor. Beeld: videostill

Heb je liever een vliegende motorfiets dan een auto? Volgens het bedrijf Hoversurf duurt het niet lang meer voordat ze hun hoverbike Scorpion op de markt gaan brengen. Je kunt ze al bestellen. De eerste testdrive ziet er een beetje wankel uit, maar dat is nog maar het begin natuurlijk. De machine surft door de lucht door het veranderen van hoogte en richting.

Ruimtereizen

Ruimtereizen voor toeristen zijn dichterbij dan je denkt. Foto: ANP

Ruimtereizen voor toeristen zijn dichterbij dan je denkt. Foto: ANP

Ruimtereizen lijken ook niet meer een ver-van-je-bedshow. SpaceX is van plan om volgend jaar twee toeristen de lucht in te schieten voor een rondje rond de maan. Het duo heeft volgens het ruimtevaartbedrijf al een forse aanbetaling gedaan. De beoogde ruimtereizigers ondergaan naar verwachting later dit jaar fysieke tests. Het is nog onduidelijk wat voor prijskaartje aan de reis hangt. De raket met de toeristen vertrekt vanaf het lanceerplatform bij Cape Canaveral dat ook werd gebruikt voor de Apollo-missies naar de maan. SpaceX noemt het vervoer van mensen naar Mars het ’ultieme doel’.

Rijden zonder accu

Rijden op elektrische wegen. Beeld: website Electroad

Rijden op elektrische wegen. Beeld: website Electroad

Voor de Israëlische start-up ElectRoad gaat elektrische vervoer zoals die nu bestaat niet ver genoeg. Het bedrijf ontwikkelt namelijk een techniek waarin de accu van bijvoorbeeld een stadsbus zijn eigen energie kan opwekken door middel van elektro-inductie. Het asfalt is daarvoor voorzien van inductieplaten die de elektrische voertuigen opladen. Niet de bus is elektrisch, maar de weg, om het zo te zeggen. Een accu hoeft dus niet meer te worden opgeladen. Het bedrijf zou al succesvolle proeven hebben gehouden en gaat dit op een grotere schaal doen op een busroute in Tel Aviv.


Lees de krant van maandag 26 augustus al online!

Als je niet kunt wachten tot je de krant in je handen hebt, kun je 'm nu ook al online lezen!

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De krant van maandag 26 augustus is morgenochtend weer te vinden in de bakken op onder andere de grote treinstations in Nederland. Kun je niet wachten? Dan hebben we goed nieuws: de krant staat nu al online.

Je leest waarom een gebarenboot niet alleen aan dovemansoren is gericht, waarom steeds meer jongeren dakloos zijn en welke iconische stemmen terug zijn op de buis. Ook hebben we tips met hoe je het beste kunt herstellen van een festival.

'Nickelodeon-helden. YouTubers, influencers, poppen als Spongebob voor de allerkleinsten, actrices als Britt Scholte van GTST, Roxeanne Hazes en Ronnie Flex het houdt niet op.' Benieuwd wat je hebt gemist? Metro nam een kijkje bij het Nickelodeon Familie Festival.


Vermiste zwemster (23) in goede gezondheid gevonden

De vrouw en een vriendin verloren elkaar bij het Markermeer uit het oog. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft de 23-jarige vrouw die zaterdagavond bij Venhuizen (Noord-Holland) als vermist werd opgegeven, in goede gezondheid gevonden. Een politiewoordvoerder kon nog niet zeggen waar de vrouw is gevonden en wat er sinds zaterdagavond is gebeurd.

Uit het oog verloren

De vrouw en een vriendin verloren elkaar bij het Markermeer uit het oog. Daarna was de vrouw verdwenen. Haar persoonlijke spullen lagen er nog. Zaterdagavond en zondag werd er op het Markermeer gezocht met brandweerduikers, een helikopter en reddingsboten van de KNRM.


NS verwacht recorddrukte in september

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zomervakantie loopt ten einde en dat ga je komende tijd ook merken op het spoor. De NS verwacht in september een recordaantal van 36,7 miljoen reizigers. Dat meldt de NS zondagavond na berichtgeving door het AD. Het ov-bedrijf verwachtte vorig jaar voor dezelfde maand 35 miljoen reizigers en dat kwam ook ongeveer uit, aldus een woordvoerder.

September is altijd de drukste maand van het jaar op het spoor, aldus de NS; forensen gaan na de vakantie weer naar het werk en jongeren beginnen aan het studiejaar. De verwachting van de NS is dit jaar hoger dan die van vorig jaar omdat  „in z'n algemeenheid bij aanhoudende economische groei meer mensen op pad zijn". Ook zouden meer mensen de trein nemen omdat het door de toenemende files aantrekkelijk wordt om met het openbaar vervoer te reizen.

200 extra zitplaatsen


Politie redt puppy die in volle zon op balkon zat

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Met deze tropische temperaturen is het belangrijk om huisdieren uit de zon te houden. Het politieteam van de Rotterdamse wijk Feijenoord was dan ook verbaasd toen zij zondag een puppy zagen die bij een woning in de volle zon op het balkon zat.

De politie had eerder een melding gehad en was gelukkig op tijd om het dier te redden. Het beestje is in beslag genomen en er wordt onderzoek gedaan om de eigenaar te achterhalen.


Dode en gewonde aangetroffen in drugslab Rotterdam

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft zondag in een woning aan de Louise de Colignylaan in Rotterdam een dode man aangetroffen. De politie en familie van de man waren naar het adres gegaan omdat ze vermoedden dat de man zich daar bevond. Hij werd vermist.

Giftige dampen

In de woning zat een drugslab. Er zijn ook drugs gevonden. Er werd een tweede man aangetroffen met wie het niet goed ging, maar die wel aanspreekbaar was. Hij is aangehouden en naar het ziekenhuis gebracht.


Warmste 25 augustus ooit gemeten

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Lag je vandaag lekker op het strand, aan het zwembad of ergens in het park? Of zat je binnen met de airco aan weg te zweten. Grote kans dat je het erg heet hebt gehad. Niet zo gek ook, want nooit werd het eerder zo warm op 25 augustus als zondag.

In De Bilt is het zondag aan het begin van de avond 31,3 graden geworden. Daarmee is het de warmste 25 augustus ooit gemeten, meldt Weeronline.

Het oude record dateert van 2001, toen het op deze dag in De Bilt 31,1 graden werd. Het is al het twaalfde officiële datum-warmterecord van het jaar. Vier records vielen in februari, drie in juni en vier tijdens de hete periode in juli.


Likeability of3

Zeven doden door vliegtuigongeluk Mallorca

Zeven mensen zijn zondag om het leven gekomen door een botsing tussen een helikopter en een klein vliegtuigje. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeven mensen zijn zondag om het leven gekomen door een botsing tussen een helikopter en een klein vliegtuigje op het Spaanse vakantie-eiland Mallorca. Onder de doden zijn twee minderjarigen, melden autoriteiten op Mallorca. Eerder werden vijf doden gemeld.

Duitsers en Spanjaarden


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Nederlander wint voor derde keer WK Stratego

Van de tien wedstrijden won Tim Slagboom er negen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Heb jij weleens stratego gespeeld? De 32-jarige Tim Slagboom uit Breda speelt het regelmatig en hij is er zo goed in dat hij het wereldkampioenschap Stratego 2019 heeft gewonnen. Van de tien wedstrijden won Tim Slagboom er negen. Hij veroverde de titel daarmee voor de derde maal.

Het WK werd gespeeld in het Engelse Sheffield. Aan het toernooi deden mensen uit zeven landen mee. Tim Slagboom werd eerder al wereldkampioen in 2013 (Berlijn) en 2014 (Thessaloniki).

Stratego is een bordspel. Elk van de twee deelnemers heeft een leger en moet de vlag van de tegenstander zien te veroveren.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

21 AUG 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Tiende Europese titel Nederlandse hockeysters

Tiende Europese titel Nederlandse hockeysters

Tiende Europese titel Nederlandse hockeysters. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse hockeysters hebben voor de tiende keer de Europese titel veroverd. De ploeg van bondscoach Alyson Annan rekende in de finale van het toernooi in Antwerpen af met Duitsland en won met 2-0.

Met het behalen van de titel plaatste Oranje zich voor de Olympische Spelen, die over een jaar beginnen in Tokio. Dat is goed nieuws, want het doel is: volgend jaar in Tokio olympisch kampioen worden.

Scoren


Brazilië maakt 8 miljoen vrij voor bosbranden

Brazilië maakt 8 miljoen vrij voor bosbranden

Brazilië maakt 8 miljoen vrij voor bosbranden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Braziliaanse regering heeft ruim 8 miljoen euro vrijgemaakt voor het bestrijden van de bosbranden in het Amazonegebied. Het ministerie van Defensie had om dat geld gevraagd, meldde de nieuwssite G1.

Druk op het staatshoofd

President Jair Bolsonaro besloot vrijdag het leger in te zetten om de branden te bestrijden die momenteel woeden in het Amazonegebied. De druk op het staatshoofd vanuit het binnen- en buitenland om iets te doen tegen de bosbranden was in de afgelopen dagen fors toegenomen.


Reclame op het strand: 'Pas op, hier zwemmen haaien'

Reclame op het strand: 'Pas op, hier zwemmen haaien'

Twitter. /FreekVonk

Foto van 'Metro'

GISTEREN

TV-bioloog Freek Vonk voerde een wel heel slimme actie uit. Zondag, op één van de drukste dagen op het strand, maakte hij luchtreclame achter een vliegtuigje. Voor alle strandgangers was het misschien wel even schrikken, de tekst luidde namelijk: „Let op: hier zwemmen haaien."

Echte zorgen hoefden de badgasten zich echter niet te maken, omdat Freek Vonk zich wilde inzetten voor deze dieren en reclame wilde maken voor zijn dierenshow.


Vrouw (35) overleden na ongeluk in Amsterdam
Likeability of3

Vrouw (35) overleden na ongeluk in Amsterdam

Eerste Oosterparkstraat, de plek van het ongeval. / Google Maps

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 35-jarige vrouw uit Amsterdam is overleden aan de verwondingen die zij zaterdagavond opliep door een verkeersongeval in de Eerste Oosterparkstraat in de hoofdstad.

Ze kwam rond 20.00 uur op de fiets in botsing met een auto. Getuigen vertelden de politie dat de bestuurder van de auto, een 25-jarige man uit Monnickendam, het fietspad was opgereden. Daarbij reed hij de vrouw van achteren hebben aan. De man is vervolgens bij een boom tot stilstand gekomen.

De vrouw werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. In de loop van de nacht bezweek ze aan haar verwondingen. Ook de automobilist raakte gewond, maar zijn situatie is volgens de politie minder ernstig. Wel is hij naar het ziekenhuis gebracht.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Mogelijk zomersmog in zuiden en midden van het land

Mogelijk zomersmog in zuiden en midden van het land

Mogelijk zomersmog in zuiden en midden van het land. Foto ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Woon je in het zuiden of midden van het land? Denk er dan eens over na om tóch een middagje binnen te blijven, ondanks het lekkere weer.

Het RIVM waarschuwt dat de kwaliteit van de lucht zondag in het zuiden en midden van Nederland slecht kan zijn als gevolg van smog door ozon. Mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen maar beter binnen blijven en zware lichamelijke inspanning beperken, aldus het instituut.

Smog


Vrouw heeft ruzie met baas over ongeschoren benen.
Likeability of5

Vrouw heeft ruzie met baas over ongeschoren benen

Vrouw heeft ruzie met baas over ongeschoren benen. Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een jonge Britse vrouw claimt dat ze een behoorlijk vreemd gesprek met haar baas heeft gehad. Haar collega's hadden namelijk geklaagd over haar ongeschoren benen waarna de vrouw op gesprek moest komen bij haar baas. Ze deed haar verhaal uit de doeken op Reddit.

De vrouw onthulde dat ze haar tijd en geld niet wil verspillen aan het scheren van haar benen. „Ik scheer me alleen wanneer ik een date heb. Momenteel ben ik samen met mijn vriend en het kan hem geen hol schelen of ik mijn benen al dan niet scheer”, schrijft ze.

De vrouw reist veel en werkt daarnaast op festivals en evenementen. Ze kwam onlangs even langs op haar kantoor om wat spulletjes op te halen. Terwijl ze daar was, riep haar baas haar bij hem.


likedislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

PewDiePie eerste Youtuber met 100 miljoen abonnees.

PewDiePie eerste Youtuber met 100 miljoen abonnees

PewDiePie eerste Youtuber met 100 miljoen abonnees. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Met video's die maar liefst 23 miljard keer bekeken zijn, gaat het YouTuber PewDiePie (Felix Kjellberg) voor de wind. Ook is het YouTubekanaal van de Zweed sinds vandaag, 25 augustus, de 100 miljoen abonnees gepasseerd. Hij is de eerste YouTuber ooit die dit gehaald heeft.

Sinds 2013 had Kjellberg het grootste account op YouTube. Daar dreigde in 2018 echter verandering in te komen toen het YouTubekanaal van een Indiase filmproductiemaatschappij, T-Series, er steeds meer volgers bijkreeg.

PewDiePie eerste Youtuber met 100 miljoen abonnees.

PewDiePie streed met T-Series om wie het eerste 100 miljoen abonnees zou hebben. Foto: ANP.


Weer een jonge vrouw aangevallen in Wageningen.

Weer een jonge vrouw aangevallen in Wageningen

Weer een jonge vrouw aangevallen in Wageningen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een studente in Wageningen (Gelderland) is zaterdagavond op de Haarweg aangevallen door drie mannen. Ze hadden het voorzien op haar tas, maar kregen deze niet te pakken. De studente kon ontkomen.

Dit incident is alweer het derde incident in korte tijd, waarbij een jonge vrouw werd belaagd in de Gelderse universiteitsstad. Vorige week zaterdag werd een 21-jarige vrouw beroofd, eveneens op de Haarweg. Zij werd bedreigd door een man met een wapen en moest haar spullen afgeven.

Mogelijk verband


Film Breaking Bad verschijnt binnenkort op Netflix.

Film Breaking Bad binnenkort op Netflix

Film Breaking Bad verschijnt binnenkort op Netflix . Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Goed nieuws voor alle fans van de Amerikaanse serie Breaking Bad. Netflix heeft 24 augustus namelijk bekend gemaakt dat de geruchten over een mogelijke Breaking Bad-film waar zijn! De film die ‘El Camino: A Breaking Bad Movie’ heet, zal vanaf 11 oktober op Netflix te zien zijn.

Een personage waarvan we zeker weten dat hij terugkeert in de film is Jesse Pinkman gespeeld door Aaron Paul. Zijn personage wordt namelijk genoemd in de trailer en in het laatste seizoen van de serie bleef zijn lot onbekend.

Ook zie je in de trailer hoe Skinny Pete, gespeeld door Charles Baker, ondervraagd wordt over Jesse Pinkman. Of de rest van de originele cast uit de serie ook in de film speelt, is nog niet bekend.


Camping ontruimd om uitgebrand busje met drugsafval.

Camping ontruimd om uitgebrand busje met drugsafval

Stockfoto van drugsafval, dus niet desbetreffende afval. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dat was even schrikken voor de bewoners van een camping in het Noord-Brabantse dorp Ulicoten. De camping waar ze verbleven werd zaterdagavond (24 augustus) namelijk ontruimd vanwege een busje met drugsafval.

Op een pad in de buurt van de camping werd de deels uitgebrande bus gevonden. De expert chemische stoffen van de brandweer heeft volgens de politie het afval onderzocht. Er was mogelijk explosiegevaar vanwege de dampen van het afval.

Gasten van de camping werden opgevangen in de kantine. In het begin van de nacht konden ze weer terug naar hun onderkomens.