In het nieuws

Reizigers de spits uit: hoe doe je dat?

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

28 FEB 2017

De drukte op de wegen en in het openbaar vervoer is reizigers vaak een doorn in het oog. Met vertragingen bij de NS lopen social media over van de klachten en de vele foto’s van volgepropte treinen. Een van de vele oplossingen is om de spits dan maar geheel te mijden. Rotterdamse studenten krijgen vanaf deze maand geld als ze op de fiets in plaats van het OV in stappen. Metro zet zes opties voor spitsmijden, file-ontwijken en drukte-ontduiken voor je op een rij.

Fietsen voor een goed doel (niet jezelf)

Wat moet je doen: fietsen in plaats van het OV in gaan
Wat krijg je: je spaart voor een goed doel, met 1,25 euro per spitsmijding

Studeer je in Rotterdam en reis je met het OV? Goed nieuws: als je vanaf deze maand de fiets pakt in plaats van de metro, bus, trein of tram kun je daarmee geld sparen. Enige addertje onder het gras: dat geld is niet voor jou als trouwe fietser, maar voor een door jou gekozen goed doel. En natuurlijk zorg je voor een minder drukke ochtendspits in het Rotterdamse OV, houd dat vooral in je achterhoofd als je in de stromende regen op je fietsje wacht totdat de tram voorbij is gereden. Meedoen kan tot december 2017.

Overstappen op elektrische fiets

Wat moet je doen: de auto laten staan en met de fiets gaan
Wat krijg je: 8 cent per kilometer die je met de fiets rijdt in plaats van met de auto, of punten die je kunt inwisselen voor cadeaus en giftcards

Brabanders die de vierwieler laten staan en in plaats daarvan de tweewieler op stappen, krijgen een vergoeding voor hun moeite. Volgens organisatie B-Riders zorgt dat voor een frisse start van de dag en een opgeruimd en fit gevoel. Bovendien zou je dan vlot de files voorbij gaan, het milieu verbeteren en ontspannen aankomen. Er doen ruim 5.000 mensen mee, die samen meer dan 6,1 miljoen kilometer hebben gefietst en er 2.000 auto’s minder de weg op gaan per dag. In andere delen van Nederland kun je behalve vergoedingen per kilometer, ook een tegemoetkoming krijgen in de aanschaf van een nieuwe fiets, of die nou elektrisch is of niet.

Hoe laat ga jij de deur uit?

Wat moet je doen: Timesupp downloaden en je favoriete locaties en afspraken erin zetten
Wat krijg je: een op maat gemaakt reisadvies met de minste vertraging én via de snelste weg

De app scant je agenda op reisafspraken waaraan een locatie toegevoegd is. De app berekent dan automatisch alle reistijden voor al je afspraken en laat die meteen in je agenda zien. Hij kent de files, berekent de vertraging en waarschuwt je vervolgens via een pushbericht wanneer je moet vertrekken. In de berekening van het perfecte vertrekmoment houdt TimesUpp zelfs rekening met parkeertijd en het aantal vrije plaatsen in parkeergarages.

Spitsmijden in de trein

Wat moet je doen: niet de trein in stappen met de spits
Wat krijg je: korting op je treinreis, beloningen bij elkaar sparen en kans op 200 euro per dertien weken

Lees ook: Bioscoopkaartje sparen door buiten spits te treinen

Sardientjes in een blikje hebben op sommige trajecten en tijden meer ruimte dan de treinreizigers. Een optie is om de spits geheel te vermijden en later of eerder te vertrekken richting je werk of studie. De NS biedt voordelige kortingsabonnementen, waardoor je goedkoper reist buiten de spitstijden. Op het traject tussen Alkmaar en Amsterdam kun je ook sparen voor punten als je buiten de spits reist waarmee je tot 200 euro extra in dertien weken kunt verdienen. Medewerkers van de NS reizen al niet meer naar het werk tussen 08.00 en 09.00 uur.

Carpoolen

Wat moet je doen: afspreken met reisgenoten om samen te reizen, in plaats van in je eigen autootje de weg op gaan
Wat krijg je: lagere benzinekosten en meer gezelligheid

In plaats van in je eentje in je vierwielertje achteraan sluiten in de file, kun je dat beter doen met meer mensen in je auto. Als iedereen dat nou eens doen, zouden er zomaar eens veel minder auto’s de weg op hoeven. En dat resulteert dan weer in misschien wel minder files. Bonuspunt: zo wordt de rit naar werk ook nog eens een stuk gezelliger dan in je uppie.

Later starten en eindigen

Wat moet je doen: een uurtje eerder in de schoolbanken gaan zitten of nog een uur langer in de kantine blijven
Wat krijg je: minder drukte onderweg en extra studie- of werktijd

Een eenvoudige oplossing als jouw kantoor of school eerder open is: start een uurtje eerder met je werk- of schooldag (en vertrek dan ook niet om vijf, maar om vier uur ’s middags). Bedenk eens wat je kunt doen met dat extra uurtje, in plaats van je bij de rest van de reizigers proppen in het OV of op de weg, daar ga je toch wel wat eerder je bed voor uit?


Tweede verdachte gepakt voor geweld tegen agent in Rotterdam

Tweede verdachte gepakt voor geweld tegen agent in Rotterdam

Een tweede persoon die dinsdag mogelijk betrokken was bij de mishandeling van een politieagent in Rotterdam. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een tweede persoon die dinsdag mogelijk betrokken was bij de mishandeling van een politieagent in Rotterdam, is woensdag aangehouden.

Het gaat om een 29-jarige man uit Rotterdam, aldus de politie. Direct na de mishandeling was al een 30-jarige Rotterdammer gearresteerd. Beide verdachten zitten vast. Hoeveel mensen nog worden gezocht is onduidelijk, maar de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Coronaregels


Meer besmettingen in New York dan in Italië en Spanje

Meer besmettingen in New York dan in Italië en Spanje

De staat New York telt relatief de meeste coronabesmettingen ter wereld, volgens een vergelijking van persbureau Reuters. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De staat New York telt relatief de meeste coronabesmettingen ter wereld, volgens een vergelijking van persbureau Reuters. De staat met circa 20 miljoen inwoners heeft woensdag 149.316 besmettingen geregistreerd.

Dat is meer dan het zwaarst getroffen land buiten de VS: Spanje heeft er 146.690 geteld, daarna volgt Italië met 139.422 vastgestelde gevallen. In deze telling wordt de zwaar getroffen staat New York vergeleken met de eveneens zwaar getroffen Europese landen Spanje en Italië. Die hebben allebei veel meer inwoners dan New York.

Dalend aantal opnames


Steeds meer winkelketens heropenen de deuren

Steeds meer winkelketens heropenen de deuren

Enkele winkelketens die vorige maand de deuren sloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn weer geopend. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Enkele winkelketens die vorige maand de deuren sloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn weer geopend.

Schoenenketen Van Haren meldt op zijn website dat vrijwel alle winkels weer opengaan. Ook bij herenmodewinkels The Society Shop en Suitsupply zijn klanten weer welkom. Outdoorketen Bever Zwerfsport heeft twaalf winkels heropend.

Goede manier


'Discrimeren ouderen bij ic-drukte voorkomen met spoedwet'

'Discrimeren ouderen bij ic-drukte voorkomen met spoedwet'

In eerdere draaiboeken voor het uiterste geval dat artsen door een gebrek aan ic-bedden moeten kiezen tussen patiënten die evenveel kans hebben om te overleven, werd ook leeftijd als criterium genoemd. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als de intensivecareafdelingen de komende tijd toch zo worden overspoeld dat ze niet meer iedereen kunnen opnemen, mogen artsen oudere patiënten niet weigeren vanwege hun leeftijd. Als het moet, brengt het kabinet daartegen een spoedwet in stelling, zegt zorgminister Hugo de Jonge.

In eerdere draaiboeken voor het uiterste geval dat artsen door een gebrek aan ic-bedden moeten kiezen tussen patiënten die evenveel kans hebben om te overleven, werd ook leeftijd als criterium genoemd. Daardoor sloeg veel ouderen de schrik om het hart.

De druk op de ic's wordt minder nu de toestroom van coronapatiënten afneemt. Maar ook als het onverhoopt weer nijpend wordt en zelfs het allerzwartste scenario zich aandient, kan De Jonge zich nauwelijks voorstellen dat artsen oudere patiënten enkel om hun leeftijd willen weren. Maar mocht dat toch gebeuren, dan grijpt hij in en verbiedt hij dat bij wet.


Brussel: Europa tot 15 mei dicht voor niet-EU-burgers

Brussel: Europa tot 15 mei dicht voor niet-EU-burgers

Reizigers van buiten de EU moet tot 15 mei de toegang tot Europa worden ontzegd tenzij hun trip essentieel is. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Reizigers van buiten de EU moet tot 15 mei de toegang tot Europa worden ontzegd tenzij hun trip essentieel is, stelt de Europese Commissie voor. Omdat de coronacrisis nog niet onder controle is, wil Brussel het inreisverbod met een maand verlengen. Het zijn de lidstaten die hierover beslissen.

Nederland sloot zijn grenzen voor burgers van buiten EU op 19 maart voor dertig dagen. Ook de andere lidstaten, met uitzondering van Ierland, namen de maatregel over. De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Die landen maken deel uit van de Schengenzone. Het inreisverbod geldt in principe niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers.

Iedereen tegelijkertijd


Hamsterwoede voorbij, maar drukte in supermarkten blijft

Hamsterwoede voorbij, maar drukte in supermarkten blijft

De omzetten van Nederlandse supermarkten lagen in de vorige week 7,1 procent hoger dan in de zelfde week in 2019 | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De omzetten van Nederlandse supermarkten lagen in de vorige week 7,1 procent hoger dan in dezelfde week in 2019, meldt marktonderzoeksbedrijf Nielsen.

Daarmee normaliseren de omzetten van de supermarkten weer een beetje meer na de hamsterwoede die losbarstte na de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland. De supermarktomzetten kwamen in de vorige week (week 14) uit op 824 miljoen euro.

Hamsterpiek


5x positief nieuws: leven in Wuhan, ic-opnames gedaald en meer

5x positief nieuws: leven in Wuhan, ic-opnames gedaald en meer

Na een strenge lockdown van tweeëneenhalve maand, is de stad weer open. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het positieve nieuws van woensdag 8 april. Wuhan viert het einde van de lockdown, Twitter-CEO doneert één miljard en eindelijk een goed IC-bericht.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 8 april


Biden gaat het opnemen tegen Trump, Sanders verlaat de race

Biden gaat het opnemen tegen Trump, Sanders verlaat de race

 Joe Biden is nu nog als enige kandidaat over om het in de verkiezingen op te nemen tegen de Republikein en zittend president Donald Trump. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Bernie Sanders is uit de race gestapt bij de Democraten voor het presidentschap van de VS. Hij maakte dat woensdag bekend in een verklaring. Joe Biden is nu nog als enige kandidaat over om het in de verkiezingen op te nemen tegen de Republikein en zittend president Donald Trump.

De kans dat Sanders Biden nog zou verslaan, was al heel klein. In de aanloop naar Super Tuesday een maand geleden sloeg het beeld om in het voordeel van Biden, nadat veel andere kandidaten zich terugtrokken.

Zorgverzekering


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


We moeten binnenzitten, maar Arcen meet nu al eerste zomerdag

We moeten binnenzitten, maar Arcen meet nu al eerste zomerdag

Hoewel de regering er op hamert dat we zo min mogelijk de deur uit moeten, lijken de weergoden ons juist naar buiten te willen lokken met lekkere temperaturen. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Hoewel de regering er op hamert dat we zo min mogelijk de deur uit moeten, lijken de weergoden ons juist naar buiten te willen lokken met lekkere temperaturen.

Dat merken vooral de mensen van Arcen. In de Limburgse gemeente werden woensdag vroeg op de middag al de eerste officiële zomertemperaturen gemeten. Het kwik heeft daar volgens Weerplaza de 25 graden aangetikt, wat een hitterecord voor 8 april betekent. Later voegde ook Eindhoven zich daarbij. In De Bilt is het kwik woensdagmiddag gestegen naar 24,0 graden. Nog nooit was het volgens Weeronline zo vroeg in het jaar zo warm op het hoofdstation in De Bilt.

Normaal half mei


Eindelijk goed nieuws over IC's

Eindelijk goed nieuws over IC's

Defensiemedewerkers helpen mee met extra ic-bedden in UMC Utrecht. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland is het aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald.

In totaal liggen nu 1408 mensen op een ic. Dinsdag waren het er 1424. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag bekend. De daling komt volgens het LCPS doordat de afgelopen tijd minder mensen in ziekenhuizen zijn opgenomen.

In Nederland zelf liggen nu 1356 mensen op de intensive care. Dat zijn er 22 minder dan dinsdag. Het aantal Nederlanders dat op een ic in Duitsland ligt, is gestegen van 46 naar 52.


Gedonder bij DENK duurt voort, Azarkan wil terugtreding bestuur

Gedonder bij DENK duurt voort, Azarkan wil terugtreding bestuur

Farid Azarkan, die het fractievoorzitterschap van DENK voorlopig overneemt, vraagt het bestuur van die partij terug te treden. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Farid Azarkan, die het fractievoorzitterschap van DENK voorlopig overneemt, vraagt het bestuur van die partij terug te treden. Hij pleit voor een interim-bestuur waarmee ik leiding kan geven om uit deze crisis te komen", zegt de politicus over het conflict in zijn partij.

„Ik heb in het partijbelang besloten het bestuur te vragen verantwoordelijkheid te nemen", zegt Azarkan. Tot dat bestuur behoort ook fractiegenoot Selçuk Öztürk, die daar als partijvoorzitter fungeert. Hij is een van de hoofdrolspelers in het conflict dat is opgelaaid in die partij.

Vertrokken Kuzu


Johnson op de intensive care, maar in een goed humeur

Johnson op de intensive care, maar in een goed humeur

Johnson is goed gehumeurd maar werkt niet op zijn ziekbed, aldus zijn zegsman | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De door het coronavirus gevelde Britse premier Boris Johnson reageert op de behandeling die hij krijgt op de intensivecareafdeling. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag verklaard. Hij meldde er niet bij wat die reactie inhoudt.

De situatie van Johnson, die momenteel vervangen wordt door de minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, is woensdag niet veel veranderd. Hij krijgt zuurstof toegediend, ademt zelfstandig en ligt niet aan een beademingsapparaat.

Goed contact


Al ruim 750.000 coronagevallen vastgesteld in Europa

Al ruim 750.000 coronagevallen vastgesteld in Europa

Een coronapatient wordt een traumahelikopter in gedragen die vertrekt naar Duitsland vanaf het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Europa is bij meer dan 750.000 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus.

Het gaat om meer dan de helft van alle coronagevallen die wereldwijd aan het licht zijn gekomen, meldt persbureau AFP op basis van cijfers uit officiële bronnen.

Het coronavirus dook eind vorig jaar op in China, maar inmiddels lijkt het virus vooral in het Westen om zich heen te grijpen. De Verenigde Staten, Spanje en Italië hebben wereldwijd de meeste besmettingen gemeld. Ook overleden daar de meeste patiënten.


Dodental door coronavirus stijgt tot 2248

Dodental door coronavirus stijgt naar 2248

Gebruikte mondkapjes op de verpleegafdeling voor coronapatienten van het HMC Westeinde ziekenhuis. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2248. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 147 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en in het land.

Wanneer iemand overlijdt aan Covid-19, wordt dat vaak pas een of meerdere dagen later doorgegeven. De cijfers liggen dus achter op de werkelijkheid. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken.

Het RIVM heeft 308 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen. Dinsdag waren dat er 292. Ook deze registratie is niet helemaal actueel.


Rutte brandt kaarsje voor hoop, dit jaar digitale paasvieringen

Rutte brandt kaarsje voor hoop, dit jaar digitale paasvieringen

Mark Rutte in de St. Jacobuskerk in Den Haag. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Premier Mark Rutte heeft op de woensdag voor Pasen een kaarsje gebrand in de St. Jacobuskerk in Den Haag. „De Paasweek is voor velen een tijd van gezamenlijkheid, rituelen en tradities", zei de minister-president, zelf lid van de Protestantse Kerk in Nederland.

„Nu overheerst de stilte en leven we intens mee met iedereen die door het coronavirus is getroffen", liet de Premier weten op Twitter. „En we beseffen dat Pasen ook het feest is van hoop." De Premier was in de kerk voor een ontmoeting met afvaardiging van de katholieke kerkgemeenschappen.

Evenementen in de aanloop naar en tijdens het paasweekend zijn afgelast. Zo gaan ook de kerkdiensten niet door. Het kabinet vraagt iedereen om Pasen dit jaar thuis te vieren.


Nijmeegs café 'gewoon' geopend: politie deelt 22 boetes uit

Nijmeegs café 'gewoon' geopend; politie deelt 22 boetes uit

De kroegeigenaar krijgt een zwaardere sanctie. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie in Nijmegen heeft boetes uitgedeeld aan 22 bezoekers van een café in die stad. Het café was ondanks de coronamaatregelen gewoon open. Toen de politie binnenviel, zaten de bezoekers te pokeren, zo meldt de Nijmeegse politie woensdag op Facebook.

Een wijkagent kreeg tips dat er vooral 's nachts activiteit rondom het café aan de Klimopstraat was. De zaak zou een 'achterdeurbeleid' hanteren. De politie postte bij de verdachte zaak en zag mensen in en uit lopen.

Verbaasd


Scholieren krijgen ‘nationale slaagdag’

Scholieren krijgen ‘nationale slaagdag’

De vlag kan uit op 4 juni. | Foto: ANP / Bart Maat

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het LAKS organiseert een nationale dag waarop geslaagde scholieren hun vlag uit kunnen hangen. Ongetwijfeld kan er door het coronavirus niet massaal gefeest worden, dus dan maar deze toch wat feestelijke dag op 4 juni.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren houdt de dag in afstemming met het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Voorzitter Pieter Lossie: „Wij hebben ontzettend veel berichten gehad van scholieren die zo’n dag graag georganiseerd zien worden. Met deze dag op 4 juni kan jaren schooltijd met voldoening afgesloten worden.” Scholieren horen uiterlijk deze dag of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Metro sprak eerder met leerlingen die hun examen door corona in het water zagen vallen.

Onderwijsminister Arie Slob is groot voorstander van de nationale slaagdag. Slob gunt „ze in deze ongekende crisis met dit landelijke moment toch een mooie afsluiting van hun middelbareschoolloopbaan", laat hij weten.


Aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen daalt

Aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen daalt

Belgische ambulanciers met beschermende kledij. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen is voor het eerst sinds de virusuitbraak gedaald. Er liggen nog 5688 mensen in het hospitaal, 324 minder dan een etmaal eerder, maakten de gezondheidsautoriteiten woensdag bekend.

Het aantal mensen op de intensive care steeg met zes naar 1276 en het aantal mensen dat wordt beademd nam met negen toe tot 1008. In België werden de afgelopen 24 uur 205 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Het totaal aantal doden komt daarmee op 2240.

Duitsland