Binnenland

Ook in 2030 eten we nog gewoon chocola

Foto: Cerise van Vliet

Foto van 'Cerise van Vliet'

27 FEB 2017

Geniet van je chocolade, vanaf 2020 zal je het nooit meer eten. Eind 2014 stonden de kranten vol met deze verontrustende berichten. De chocoladeliefhebber krijgt er spontaan rillingen van.

Inmiddels is het al 2017, dus volgens de bangmaakberichten zijn we nog maar drie jaar verwijderd van een leven zonder chocola. Gelukkig was Metro zaterdag aanwezig op dé chocoladebeurs van Nederland: Chocoa. Daar zochten we voor jou uit hoe je nu en over dertig jaar nog gewoon van het bruine goud kunt genieten.

Rozenchocolade

Chocoa Festival is een vijfdaags evenement in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Het festival staat volledig in het teken van chocola, wat eigenlijk betekent dat je alles naar hartenlust kunt proeven, ruiken en bekijken. Verschillende chocolademakers uit binnen- en buitenland presenteren vol trots hun producten en de chocofreaks kunnen hun hart ophalen. Van rozenchocola tot chocolade met kaas, niets is hier te gek.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Organisatoren Caroline Lubbers en Jack Steijn hebben het goed voor elkaar. Ze bezorgen elke bezoeker getriggerde smaakpapillen én hersencellen. Want al dat lekkere proeven wil je natuurlijk over dertig jaar nog steeds doen. Het is het thema van Chocoa: duurzame chocolade. Heel belangrijk! Want ook wij kunnen ons niet voorstellen dat we over een paar jaar geen chocolade meer eten.

Wat doe jij?

Uiteraard zijn er allerlei ingewikkelde regels rondom cacaoproductie en spelen arbeidsomstandigheden van boeren in West-Afrika een grote rol, maar hoe kies jij in de supermarkt zo dat je in 2030 nog steeds die lekkere reep uit het schap kan pakken? Door de verpakking af te speuren. Je hoeft geen volleerde speurneus te zijn om te ontdekken of jouw lievelingschocolade duurzaam geproduceerd is.

Keurmerken

Op veel verpakkingen staan namelijk keurmerken. Bijvoorbeeld het algemeen bekende UTZ-keurmerk. Als er op de wikkel ‘UTZ Certified’ staat, betekent het dat boeren met oog voor mens en milieu jouw reep hebben gemaakt. Zij gebruiken onder andere minder bestrijdingsmiddelen, wat goed is voor het milieu en garanderen goede werkomstandigheden voor de arbeiders. Daarnaast wijzen ‘fairtrade’, ‘organic’ en ‘bean to bar’ ook vaak op eerlijke en duurzame chocolade.

Bean to bar

„Keurmerken zijn een goede handleiding voor de consument”, legt organisator Jack uit. „Ze worden uitgegeven door integere bedrijven die willen meewerken aan de duurzaamheid.” Fairtrade en organic zijn anno 2017 vrij ingeburgerde termen, maar ook bean to bar zal snel zijn opkomst maken. Chocolademakers die dit op hun verpakking hebben staan, zoeken zelf direct contact met de plantage waar zij hun cacao vandaan halen. Dat directe contact maakt de controle op de kwaliteit van de bonen en de arbeidsomstandigheden makkelijker.

Maar er is een addertje onder het gras: niet elke chocoladereep zonder keurmerk is per definitie niet duurzaam. Veel kleine chocolademakers hebben geen keurmerk, omdat het simpelweg te duur is om zo’n logo op je verpakking te mogen zetten. Zij kunnen dit niet betalen. In dat geval luidt de tip: zoek het product op op internet.

Bedrijven steken er veel tijd in om transparant te zijn over het hele proces van cacaoboon tot chocoladereep. Zo kan je als consument dus kijken wat jouw favoriete chocolademerk eraan doet om ook over twintig jaar nog chocola te produceren.

Veel vraag

Goed opletten dus en bewust kiezen voor de lekkernij die duurzaam geproduceerd is. Dat is wat de consument kan doen. Aan de andere kant wordt in landen als West-Afrika veel geïnvesteerd in jonge boeren. Wij Nederlanders zijn natuurlijk niet zomaar bang voor een chocoladetekort. We zijn met z’n allen heel veel chocola gaan eten: zo’n vijf kilo per persoon per jaar.

Weinig productie

Bovenop die enorme vraag komt dat de boeren geen zin hebben om chocolade te maken. „Het beroep chocoladeboer is in de productielanden helemaal niet meer aantrekkelijk” legt Caroline Lubbers uit. „Het is hard werken en je krijgt er maar weinig voor betaald. Veel boeren kiezen ervoor om andere producten te verbouwen op hun land, waar ze wel goed mee kunnen verdienen.”

Jonge boeren

De chocoladeboeren die nu nog cacaobonen leveren zijn oud. Hun zonen en dochters staan niet te springen om het familiebedrijf over te nemen. Caroline: „Ook aan die kant van de keten wordt dus flink geïnvesteerd. Het verbouwen van chocola moet niet meer gezien worden als traditie, maar als business. Een business waar je goed aan kunt verdienen en die efficiënt is. Verschillende programma’s richten zich op het ondernemerschap van deze jongeren, zodat zij goedlopende bedrijven in de cacao kunnen oprichten.”

Met allemaal oplettende consumenten en welwillende boeren hoeven we dus niet bang te zijn dat we ooit geen chocola meer kunnen eten. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk heel leuk jouw vrienden te imponeren met een grote chocokennis. Wist je bijvoorbeeld dat je chocolade op een speciale manier moet proeven, net zoals wijn? Metro is de beroerdste niet en legt het stap voor stap uit:

Stap 1: Zien
Voor de ultieme chocoladebeleving gebruik je al je zintuigen. Bij stap één bekijk je de chocola. Welke kleur heeft het? Donkerbruin, lichtbruin, zitten er nootjes of stukjes fruit doorheen?

Stap 2: Voelen
Chocola moet ook gevoeld worden. Als je het stukje goed hebt bekeken, houd je hem vervolgens tussen je vingers en je wrijft hem warm. Je krijgt er een beetje vieze vingers van, maar zo kun je kijken wat de structuur van de chocolade is. Is hij korrelig of juist fijn?

Stap 3: Ruiken
Door het wrijven (en dus smelten, oeps) komen er allerlei aroma’s vrij. Ruik daar maar eens goed aan! De geur kan al veel verraden over wat je zo meteen gaat beleven.

Stap 4: Horen
Jazeker, chocolade moet je ook horen. Het stukje mag voor de ultieme beleving nog steeds niet je mond in verdwijnen. Houd het stukje naast je oor en breek het. Kraakt het hard of zacht? Is het broos of sterk? Dit zegt veel over hoe de chocola zal breken in je mond.

Stap 5: Proeven
Daar is ‘ie dan! De chocolade mag nu éindelijk je mond in. Maar niet opeten! Je mag het stukje wel breken om hem over je mond te verdelen, maar niet kauwen. Laat de chocolade het liefst zo’n twee à drie minuten smelten op je tong. Hoe langer je de chocola laat smelten, hoe meer aroma’s er vrij komen. Voilá, zo eet je chocola als een expert!

LEES OOK


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Gemeenten in de rij voor intocht van Sinterklaas. / ANP

Gemeenten in de rij voor intocht van Sinterklaas

Veel gemeenten willen de intocht van Sint organiseren. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Dankzij een heleboel media-aandacht naar aanleiding van de brandbrief die de NTR stuurde naar het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, is de omroep overladen met reacties van gemeenten die zeggen de intocht te willen organiseren.

Geweldige animo

Een woordvoerder van de NTR liet tegenover de NOS weten: „We zijn enthousiast over de geweldige animo.” Na de noodkreet van de omroep is het aantal aanmeldingen flink gestegen. Om hoeveel aanmeldingen het precies gaat wil de omroep niet kwijt.

De NTR maakte donderdag bekend dat nog geen enkele gemeente zich had opgegeven voor de organisatie van de intocht van de sint. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, aldus de omroep.

Marketing

Kennelijk is het niet zo dat de gemeenten hier niet op zaten te wachten, gezien de vele aanmeldingen die sinds de noodoproep zijn binnengestroomd. „De NTR hoefde voorheen nooit aan marketing te doen, maar een klein zetje was genoeg.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Transgender asielzoeker verkracht in azc. / ANP
Likeability of 2

Transgender asielzoeker verkracht in azc

Interieur van een van de woningen voor asielzoekers: slaapkamer. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De organisatie LGBT Asylum Support maakte vrijdag bekend dat een transgender asielzoeker onlangs in een asielzoekerscentrum is verkracht met een scherp voorwerp. De organisatie staat het slachtoffer bij een heeft diverse instanties ingelicht.

Het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bevestigt dat een asielzoekster eerder deze maand melding heeft gedaan van verkrachting.  Volgens het orgaan doet de politie onderzoek naar de melding. De asielzoekster is uit veiligheidsoverwegingen naar een andere opvanglocatie overgebracht.

Direct verband

LGBT Asylum Support legt een direct verband met de achtergrond van de vrouw. De hulporganisatie verwijt het COA een gebrek aan begeleiding. Ze zou al voor de verkrachting tevergeefs om overplaatsing hebben gevraagd.

Het COA wil niet op de specifieke omstandigheden ingaan. De woordvoerder stelt dat in het algemeen niet zomaar mensen worden overgeplaatst. ,,Als er een probleem is of als mensen zich niet veilig voelen, gaan we daar eerst over in gesprek om te bedenken hoe we daar iets aan kunnen doen.''

Twee mannen

Volgens voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support heeft de zedenpolitie inmiddels met de vrouw gesproken, maar moet ze nog aangifte doen. ,,Voor haar en ook andere asielzoekers geldt dat ze niet weten hoe het hier werkt, of je de politie bijvoorbeeld kunt vertrouwen.'' Verdachten zijn nog niet opgepakt. De vrouw zou door twee mannen zijn verkracht.

De zaak is ook bekend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


saddislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Initiatiefnemers referendum hopen op aanpassingen. / ANP

Initiatiefnemers referendum hopen op aanpassingen

Stemformulier. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

De vijf studenten die eerder dit jaar met onder meer een handtekeningenactie zorg droegen voor het plaatsvinden van het raadgevend referendum, hopen nu dat er daadwerkelijk geluisterd gaat worden naar de uitslag.

Hoewel vooraf al bekend was dat het kabinet bij een tegenstem waarschijnlijk niet van de wet zou afzien, pleiten de studenten nu voor aanpassing van de Wiv-wet.

Helder signaal

Elke gemeente maakte vrijdag de officiële uitslag van het referendum bekend. Hieruit kwam naar voren dat een meerderheid van de Nederlands bevolking (49,5 procent) ‘nee’ aankruiste op het stembiljet.

Initiatiefnemers referendum hopen op aanpassingen. / ANP

Presentator Dionne Stax tijdens de uitslagenavond van de NOS in TivoliVredenburg. / ANP

„Dit is een helder signaal van de kiezer dat de huidige wet niet volstaat” aldus de initiatiefnemers in een verklaring. „De volgende zet is aan de politiek. Het kabinet moet luisteren naar de grote hoeveelheid burgers die niet tevreden is met de wet in zijn huidige vorm.”

Meer dan een formaliteit

Minister Ollongren zei eerder dat het kabinet had gehoopt op ja-stemmen, aldus nu.nl. In plaats daarvan moet het kabinet zich dankzij de grote hoeveelheid tegenstemmers opnieuw over de wet gaan buigen. Volgens de minister zal dit echter moeten wachten tot na 29 maart, als de Kiesraad de uitslag van het referendum officieel heeft bevestigd.

De initiatiefnemers hebben aangegeven het proces nauwkeurig in de gaten te houden.  „Wij zullen opletten dat het kabinet zorgvuldig omgaat met de tegenstem. We verwachten dat de wettelijke verplichte heroverweging van de Wiv meer is dan een formaliteit en dat het kabinet aan de hand van de kritiekpunten de wet zal herzien.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

67

Meer gemeenten gaan over tot hertelling van stemmen. / ANP

Meer gemeenten gaan over tot hertelling van stemmen

Het hertellen van de stemmen in de gemeente Beek. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Naar aanleiding van klachten zullen in een aantal gemeenten de stemmen uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw worden geteld. Het gaat onder andere om de gemeenten Amersfoort en Bergen op Zoom.

In Bergen op Zoom zagen twee kandidaten, van de PvdA en van de lokale Lijst Linssen, tot hun verbazing dat ze volgens de officiële uitslag geen stemmen hadden gekregen, terwijl ze op zichzelf hadden gestemd en ook de stem van hun partners hadden gekregen. Volgens de voorlopige uitslag is de lokale GBWP de grootste partij met tien zetels, gevolgd door VVD met vijf en Lijst Linssen met vier zetels.

Bezwaar

In Amersfoort maakte het CDA vrijdag bezwaar tegen de uitslag van de verkiezing, omdat een restzetel aan hun neus voorbij ging. Volgens de partij scheelde het maar één stem. De gemeente zegt dat het om een verschil van een tot vijf stemmen gaat.

Het CDA heeft nu vijf zetels. Als de partij recht heeft op een restzetel staan ze gelijk met de VVD en GroenLinks, die ieder zes zetels bekleden. D66 is in Amersfoort de grootste met zeven zetels.

Kleine marges

Eerder werd al bekend dat in Maastricht, Venray, Rijswijk, Medemblik, Beek (Limburg) en Zeewolde de stemmen opnieuw worden geteld. Daar kwam vrijdagmiddag ook nog de Limburgse gemeente Stein bij. Die besloot tot hertelling omdat een verschil van één stem tussen het aantal kiezers en het aantal stembiljetten aan het licht was gekomen. Omdat de marges tussen partijen er zeer klein zijn, kunnen er gevolgen zijn voor de zetelverdeling. Dat was ook in Maastricht de afweging.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

60

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Oude vrachtwagen uit Oost-Europa omzeilt milieuzone

Oude vrachtwagen uit Oost-Europa omzeilt milieuzone

Vrachtwagens op de A15 Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Oude vrachtwagens uit Oost-Europa kunnen in Nederland ongestraft doorrijden omdat camera’s van milieuzones alleen Nederlandse auto’s controleren.

Buitenlandse kentekens kunnen ze niet checken, schrijft het AD. Het probleem speelt in steden en in het Rotterdamse havengebied waar de Maasvlakte een milieuzone is.

Steden en Rotterdamse haven

Nederlandse transportondernemers moeten daar met lede ogen toekijken hoe zij moesten investeren in nieuwe, schonere trucks om in de Rotterdamse haven te mogen werken en hun concurrenten uit het Oostblok niet.

Transport Logistiek Nederland (TLN) en verschillende gemeenten hebben al aan de bel getrokken bij de Tweede Kamer en in Brussel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

86

Gediscrimineerd PvdA'er met voorkeursstemmen in raad.  / ANP

Beschimpte PvdA'er met voorkeursstemmen in raad

Gemeenteraadsverkiezingen. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Ugbaad Kilincci, het PvdA-raadslid uit Emmen dat vlak voor de verkiezingen ernstig werd uitgescholden op straat, is met voorkeursstemmen in de raad gekozen. De Somalische Kilincci kreeg onder andere te horen dat ze 'haar kopvodden van haar kop moest halen' en dat ze terug moest gaan naar haar eigen land.

Voorkeursstemmen

Kilincci liet in de media weten hierdoor zeer gekwetst te zijn en kon vervolgens rekenen op steunbetuigingen uit het hele land. Nu blijkt dat de inwoners van Emmen meer hebben gedaan dan alleen hun steun betuigen.

De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen werd vrijdagochtend op het gemeentehuis in Emmen bekendgemaakt. De partij slaagde erin zeven zetels in de raad te veroveren.

Genoeg

Volgens RTV Drenthe stond het raadslid op plek 12 op de PvdA-lijst en haalde Kilincci 1007 stemmen binnen. Dit was genoeg voor een plek in de raad. Alleen lijsttrekker Raymond Wanders (1996) en huidig wethouder Bouke Arends (1482) haalden meer voorkeursstemmen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

72