In het nieuws

Ook in 2030 eten we nog gewoon chocola

Foto: Cerise van Vliet

Foto van 'Cerise van Vliet'

27 FEB 2017

Geniet van je chocolade, vanaf 2020 zal je het nooit meer eten. Eind 2014 stonden de kranten vol met deze verontrustende berichten. De chocoladeliefhebber krijgt er spontaan rillingen van.

Inmiddels is het al 2017, dus volgens de bangmaakberichten zijn we nog maar drie jaar verwijderd van een leven zonder chocola. Gelukkig was Metro zaterdag aanwezig op dé chocoladebeurs van Nederland: Chocoa. Daar zochten we voor jou uit hoe je nu en over dertig jaar nog gewoon van het bruine goud kunt genieten.

Rozenchocolade

Chocoa Festival is een vijfdaags evenement in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Het festival staat volledig in het teken van chocola, wat eigenlijk betekent dat je alles naar hartenlust kunt proeven, ruiken en bekijken. Verschillende chocolademakers uit binnen- en buitenland presenteren vol trots hun producten en de chocofreaks kunnen hun hart ophalen. Van rozenchocola tot chocolade met kaas, niets is hier te gek.

Organisatoren Caroline Lubbers en Jack Steijn hebben het goed voor elkaar. Ze bezorgen elke bezoeker getriggerde smaakpapillen én hersencellen. Want al dat lekkere proeven wil je natuurlijk over dertig jaar nog steeds doen. Het is het thema van Chocoa: duurzame chocolade. Heel belangrijk! Want ook wij kunnen ons niet voorstellen dat we over een paar jaar geen chocolade meer eten.

Wat doe jij?

Uiteraard zijn er allerlei ingewikkelde regels rondom cacaoproductie en spelen arbeidsomstandigheden van boeren in West-Afrika een grote rol, maar hoe kies jij in de supermarkt zo dat je in 2030 nog steeds die lekkere reep uit het schap kan pakken? Door de verpakking af te speuren. Je hoeft geen volleerde speurneus te zijn om te ontdekken of jouw lievelingschocolade duurzaam geproduceerd is.

Keurmerken

Op veel verpakkingen staan namelijk keurmerken. Bijvoorbeeld het algemeen bekende UTZ-keurmerk. Als er op de wikkel ‘UTZ Certified’ staat, betekent het dat boeren met oog voor mens en milieu jouw reep hebben gemaakt. Zij gebruiken onder andere minder bestrijdingsmiddelen, wat goed is voor het milieu en garanderen goede werkomstandigheden voor de arbeiders. Daarnaast wijzen ‘fairtrade’, ‘organic’ en ‘bean to bar’ ook vaak op eerlijke en duurzame chocolade.

Bean to bar

„Keurmerken zijn een goede handleiding voor de consument”, legt organisator Jack uit. „Ze worden uitgegeven door integere bedrijven die willen meewerken aan de duurzaamheid.” Fairtrade en organic zijn anno 2017 vrij ingeburgerde termen, maar ook bean to bar zal snel zijn opkomst maken. Chocolademakers die dit op hun verpakking hebben staan, zoeken zelf direct contact met de plantage waar zij hun cacao vandaan halen. Dat directe contact maakt de controle op de kwaliteit van de bonen en de arbeidsomstandigheden makkelijker.

Maar er is een addertje onder het gras: niet elke chocoladereep zonder keurmerk is per definitie niet duurzaam. Veel kleine chocolademakers hebben geen keurmerk, omdat het simpelweg te duur is om zo’n logo op je verpakking te mogen zetten. Zij kunnen dit niet betalen. In dat geval luidt de tip: zoek het product op op internet.

Bedrijven steken er veel tijd in om transparant te zijn over het hele proces van cacaoboon tot chocoladereep. Zo kan je als consument dus kijken wat jouw favoriete chocolademerk eraan doet om ook over twintig jaar nog chocola te produceren.

Veel vraag

Goed opletten dus en bewust kiezen voor de lekkernij die duurzaam geproduceerd is. Dat is wat de consument kan doen. Aan de andere kant wordt in landen als West-Afrika veel geïnvesteerd in jonge boeren. Wij Nederlanders zijn natuurlijk niet zomaar bang voor een chocoladetekort. We zijn met z’n allen heel veel chocola gaan eten: zo’n vijf kilo per persoon per jaar.

Weinig productie

Bovenop die enorme vraag komt dat de boeren geen zin hebben om chocolade te maken. „Het beroep chocoladeboer is in de productielanden helemaal niet meer aantrekkelijk” legt Caroline Lubbers uit. „Het is hard werken en je krijgt er maar weinig voor betaald. Veel boeren kiezen ervoor om andere producten te verbouwen op hun land, waar ze wel goed mee kunnen verdienen.”

Jonge boeren

De chocoladeboeren die nu nog cacaobonen leveren zijn oud. Hun zonen en dochters staan niet te springen om het familiebedrijf over te nemen. Caroline: „Ook aan die kant van de keten wordt dus flink geïnvesteerd. Het verbouwen van chocola moet niet meer gezien worden als traditie, maar als business. Een business waar je goed aan kunt verdienen en die efficiënt is. Verschillende programma’s richten zich op het ondernemerschap van deze jongeren, zodat zij goedlopende bedrijven in de cacao kunnen oprichten.”

Met allemaal oplettende consumenten en welwillende boeren hoeven we dus niet bang te zijn dat we ooit geen chocola meer kunnen eten. Dat gezegd hebbende is het natuurlijk heel leuk jouw vrienden te imponeren met een grote chocokennis. Wist je bijvoorbeeld dat je chocolade op een speciale manier moet proeven, net zoals wijn? Metro is de beroerdste niet en legt het stap voor stap uit:

Stap 1: Zien
Voor de ultieme chocoladebeleving gebruik je al je zintuigen. Bij stap één bekijk je de chocola. Welke kleur heeft het? Donkerbruin, lichtbruin, zitten er nootjes of stukjes fruit doorheen?

Stap 2: Voelen
Chocola moet ook gevoeld worden. Als je het stukje goed hebt bekeken, houd je hem vervolgens tussen je vingers en je wrijft hem warm. Je krijgt er een beetje vieze vingers van, maar zo kun je kijken wat de structuur van de chocolade is. Is hij korrelig of juist fijn?

Stap 3: Ruiken
Door het wrijven (en dus smelten, oeps) komen er allerlei aroma’s vrij. Ruik daar maar eens goed aan! De geur kan al veel verraden over wat je zo meteen gaat beleven.

Stap 4: Horen
Jazeker, chocolade moet je ook horen. Het stukje mag voor de ultieme beleving nog steeds niet je mond in verdwijnen. Houd het stukje naast je oor en breek het. Kraakt het hard of zacht? Is het broos of sterk? Dit zegt veel over hoe de chocola zal breken in je mond.

Stap 5: Proeven
Daar is ‘ie dan! De chocolade mag nu éindelijk je mond in. Maar niet opeten! Je mag het stukje wel breken om hem over je mond te verdelen, maar niet kauwen. Laat de chocolade het liefst zo’n twee à drie minuten smelten op je tong. Hoe langer je de chocola laat smelten, hoe meer aroma’s er vrij komen. Voilá, zo eet je chocola als een expert!


Greenpeace: ING steekt het meeste geld in steenkool

Greenpeace: ING steekt het meeste geld in steenkool

In een kleine drie jaar leende de bank 2,6 miljard euro aan negen bedrijven die kolencentrales bouwen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 MIN

Van de Nederlandse financiële instellingen steekt ING het meeste geld in steenkool. In een kleine drie jaar leende de bank 2,6 miljard euro aan negen bedrijven die kolencentrales bouwen.

Pensioenfonds ABP staat op de tweede plek, gevolgd door verzekeraar Nationale Nederlanden. Dat meldt Greenpeace zondag na onderzoek.

Opvallend


2019 op drie na zonnigste jaar ooit

2019 op drie na zonnigste jaar ooit

Tot nu toe heeft ze zon zo’n 1909 uur geschenen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Pas drie keer eerder heeft Nederland zo’n zonnig jaar gehad als in 2019. Met nog ruim drie weken te gaan, eindigt dit jaar op de vierde plaatst van zonnigste jaren sinds het begin met de metingen. Dat meldt Weeronline.

Tot nu toe heeft ze zon zo’n 1909 uur geschenen, waardoor een top drie notering lastig wordt. Om dat te halen moet de zon zich dit jaar nog minstens 47 uur laten zien. Dat komt neer op ongeveer twee uur per dag en dat lijkt er deze grauwe dagen niet echt niet te zitten.

2003 zonnigste jaar ooit


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

6 DEC 2019

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Noord-Korea voert test uit op 'ontmantelde' basis

Noord-Korea voert test uit op 'ontmantelde' basis

Satellietbeeld van de raketbasis in Sohae in 2012. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Noord-Korea heeft een ‘zeer belangrijke test’ uitgevoerd op de raketbasis Sohae in het westen van het land. De wetenschappelijke organisatie die betrokken is bij de ontwikkeling van de raketten noemt de test van ‘grote waarde’.

Volgens experts is het aannemelijk dat Noord-Korea een test uitvoerde met een raketmotor en dit keer geen raket heeft afgeschoten. Zuid-Korea dat doorgaans als eerste melding maakt van een raketlancering door het buurland, heeft nog niet gereageerd.

Akkoord met VS


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

5 DEC 2019

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Zeker 43 mensen omgekomen bij fabrieksbrand New Delhi

Zeker 43 mensen omgekomen bij fabrieksbrand New Delhi

Een van de slachtoffers van de brand wordt naar het mortuarium gebracht. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Bij een grote brand in een fabriek in het centrum van de Indiase hoofdstad New Delhi zijn zeker 43 mensen omgekomen. De meeste slachtoffers zijn arbeiders, die in de fabriek lagen te slapen toen de brand uitbrak.

De brand brak rond 05.30 uur plaatselijke tijd uit. Het vuur is inmiddels uit, maar de zoektocht naar slachtoffers of overlevenden gaat door.

Buiten bewustzijn


Bananenkunstwerk opgegeten door bezoeker

Bananenkunstwerk opgegeten door bezoeker

Het bananenkunstwerk is gemaakt door Maurizio Cattelan en heet ‘Comedian’. /ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

De banaan die met ducttape tegen een muur van een kunstbeurs in Miami was geplakt, is opgegeten. Donderdag werd het bananenkunstwerk nog voor 120.000 dollar verkocht.

De banaan is opgegeten voor performancekunstenaar David Dutana. Op een filmpje op zijn Instagram is te zien hoe hij de inmiddels bruin geworden banaan opeet, onder het toeziend oog van een groepje geschokte omstanders.

Instructiedocument


Dronken wasbeer waggelt over kerstmarkt
Likeability of5

Dronken wasbeer waggelt over kerstmarkt

Of deze wasbeer momenteel zijn kater uitslaapt is niet bekend / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Van de glühwein afblijven is altijd moeilijk, zo ook voor een Duitse wasbeer. Hij waggelde dronken over een kerstmarkt in het Duitse Erfurt. 

Op een kerstmarkt verwacht je misschien een opvoering van het kerstverhaal. Of een koor dat Stille Nacht net niet helemaal zuiver ten gehore brengt. Een dronken wasbeer is een minder voorkomend verschijnsel.

Glühwein


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger
Likeability of3

McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger

McDonald's komt met niet vegetarische vegaburger / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

„We hopen dat vegetariërs het prima vinden dat onze vegaburgers niet helemaal vega zijn", zegt de Nieuw-Zeelandse McDonald's. De nieuwe - niet zo - vegetarische burger is pas gelanceerd.

De nieuwe McVeggie wordt gefrituurd met hetzelfde materiaal, waar ook kip in gekookt wordt. De keten hoopt dat vegetariërs dat oké vinden, schrijft The GuardianDe ingrediënten in de burger zijn wel allemaal vega. De burger bestaat namelijk uit gemixte groenten en kaas.

Flexitariërs


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Top 2000 top 5 bekend: om 23.59 zingen we...

Drukte in het Top2000 café tijdens het aftellen naar het nieuwe jaar / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Voor de zeventiende keer wordt het jaar afgesloten met de legendarische woorden Anywhere the wind blows. Bohemian Rhapsody van Queen staat weer op één. Danny Vera is de hoogste nieuwe binnenkomer ooit!

Dat heeft NPO Radio 2 bekend gemaakt in de uitzending. Zaterdag opende het Top 2000 café de deuren voor de onthulling van de hoogst genoteerde platen in de lijst der lijsten van dit jaar. De Eagles zijn met Hotel California op nummer twee beland.

Opvallende nieuwe binnenkomer is de Nederlandse Danny Vera, die met zijn Rollercoaster op de vierde plek staat. Volgens Radio 2 is hij de hoogste nieuwe binnenkomer óóit. Tot nu toe was dat Adele met Someone Like You in 2011.


Britten ontevreden met trieste kerstboom
Likeability of3

Britten ontevreden met trieste kerstboom

/ Screenshot Twitter cobm123

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De misschien wel meest bekende kerstboom van Engeland heeft de takken laten hangen. De boom op Trafalgar Square ziet er bijzonder triest uit.

De inmiddels bejaarde boom, die zo'n 90 jaar geleden een gift was van Oslo, staat traditiegetrouw rond de Kerst op het beroemde plein in Londen. In de decembermaand is de boom mooi verlicht en staat het voor de vriendschap tussen de twee steden.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

De zon op slechts 24 miljoen kilometer afstand / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Nog nooit zijn we zo dicht bij de zon geweest als in augustus vorig jaar. Toen wist een ruimtesonde op een luttele 24 miljoen kilometer afstand van de zon een kiekje te maken. 

De ruimtesonde, Parker genaamd, werd vorig jaar gelanceerd en moet als dichtste ooit bij de zon in de buurt komen, schrijft NASA. Dat staat overigens pas voor over een paar jaar op het programma, eerst moet Parker nog nieuwe ontdekkingen doen over de ster.

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten / ANP


Hier in Nederland is de grootste kans op treinvertraging
Likeability of3

Hier in Nederland is de grootste kans op treinvertraging

/ ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Waar je in Nederland op de trein stapt, heeft een grote invloed op de vertraging die je reis kan hebben. In Groningen of Friesland rijden de treinen namelijk vaak op tijd, waar Brabanders juist een grotere kans hebben op vertraging.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Vertraagd.com. Veel Brabantse stations scoren lager dan gemiddeld op punctualiteit. Op geen enkel station rijdt meer dan 96 procent van de treinen op tijd. In het Noorden van het land ziet dat er heel anders uit: daar rijden de treinen namelijk vaker op tijd.

Station Sneek staat daarbij stipt op één. Van alle 393 Nederlandse stations hebben de treinen in Sneek een 'op tijd-percentage' van 98,9 procent. Ook de rest van dat traject doet het goed: Koudum-Molkwerum, Sneek Noord, Hindeloopen, Workum en Stavoren staan met Sneek in de top zes.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nog steeds onrust Den Haag: dertien mensen aangehouden

Nog steeds onrust Den Haag: dertien mensen aangehouden

De politie verricht een aanhouding in Duindorp. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is nog steeds niet klaar met de onrust in Den Haag. Vrijdagavond en -nacht heeft de politie wederom mensen aangehouden. Het gaat om dertien mensen die zijn aangehouden voor brandstichting, voorbereidingen daartoe en het gooien van zwaar vuurwerk. Ze zitten allemaal nog vast. 

Vooral in de omgeving van Duindorp en Scheveningen is het afgelopen week erg onrustig geweest. Dit is het gevolg van het besluit van de gemeente om geen vergunning te geven voor vreugdevuren tijdens de jaarwisseling.

Op heterdaad betrapt


Banaan met ducttape verkocht voor 135.000 euro
Likeability of5

Banaan met ducttape verkocht voor 135.000 euro

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een enigszins opmerkelijk kunstwerk werd deze week op een beurs in Miami verkocht. Het gaat om een banaan die met ducttape tegen de muur was geplakt. 

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk.

Meerdere edities


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Dit moet het eenvoudiger maken om hulp te vinden voor mensen die dit nodig hebben. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Twitter start een samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie om geestelijke gezondheidszorg in Nederland te ondersteunen. Dit moet het eenvoudiger maken om online hulpmiddelen te vinden voor mensen die hulp nodig hebben. 

Zoek je vanaf nu op Twitter naar termen die een link hebben met zelfmoord of zelfverwonding? Dan krijg je als eerste zoekresultaat een aansporing om hulp te zoeken. Deze melding bevat de contactgegevens van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dit is een hulplijn waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning.

Benodigde ondersteuning


ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten
Likeability of3

ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

ING gaat het aantal servicepunten volgend jaar sterk verminderen. Van de 380 punten, sluiten er 150 in winkels als Bruna en Primera. 

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat.

Nieuwe formule


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Jan-Willem Roodbeen mag op Eerste Kerstdag aftrappen om 08.00 uur met de nummer 2000. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Sluiten we het jaar wederom af met de welbekende 'Bohemian Rhapsody'? Of wordt het een ander nummer? Aan het einde van de middag wordt het bekendgemaakt. 

Het top 2000 Café opent zaterdag de deuren voor de onthulling van de hoogst genoteerde platen in de top 2000 van dit jaar. NPO Radio 2 maakt tijdens de eerste radio-uitzending van dit jaar vanuit het café bekend of we 31 december voor de zeventiende keer afsluiten met Queens 'Bohemian Rhapsody'.

Stemfinaledag