Nog steeds veel misstanden in pluimveeslachthuizen

16 februari 2017 om 22:59 door Jessica Heijmans
Nog steeds veel misstanden in pluimveeslachthuizen
Foto: ANP

In 2015 startte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met strengere controles bij pluimveeslachthuizen. Bij de 18 grote pluimveeslachthuizen, waar 99,9 procent van de productie in Nederland wordt geslacht, vinden omvangrijke steekproeven plaats op dagelijkse basis. Donderdag bracht de NVWA resultaten naar buiten en daaruit blijkt dat nog steeds niet alle regels worden nageleefd.

Hygiëne

De NVWA lijkt redelijk tevreden met de hygiëne in de slachthuizen. „Bij meer dan 90 procent van de steekproeven werd het afgelopen jaar geen enkele verontreiniging aangetroffen op het kippenvlees dat de koeling in gaat. Eerder was dit bij 74 procent het geval.''

Toch blijkt daar nog steeds winst te behalen: „Het gaat dan met name om het reinigen en ontsmetten van vervoersmiddelen, het schoon houden van bedrijfsruimten en apparatuur en om de persoonlijke hygiëne van het personeel.” Dit kan ook vrij basale dingen betreffen: „Je kunt dan denken aan iets simpels als handen wassen'', aldus een woordvoerder.

Dierenleed

Het NVWA stelt dat het dierenwelzijn op bepaalde onderdelen nog steeds zorgelijk is. Het gaat hierbij vooral om het uitladen, kantelen van kratten en de waterbadbedwelming, is te lezen op de site. Uit de Naleefmonitor blijkt bovendien dat de materialen, het apparatuur en de ruimtes voor aanvang in ongeveer de helft van de tijd niet voldoende zijn gereinigd.

Een onderzoek van Omroep Gelderland schept echter een negatiever beeld. Volgens de krant hebben twintig Gelderse slachters tussen mei 2015 en oktober 2016 in totaal 220 schriftelijke waarschuwingen en 153.000 aan boetes opgelegd gekregen.

Twee slachthuizen gingen zo ver dat ze het merendeel van het totale boetebedrag moesten betalen. Uit rapporten van de NVWA blijkt bijvoorbeeld dat kuikens door hitte en stress om het leven komen of nog bij bewustzijn zijn wanneer ze worden geslacht, volgens Omroep Gelderland. Ook spreken de inspecteurs van onhygiënische situaties zoals het oppakken van vlees van de grond en de aanwezigheid van poepresten op het vlees voordat het wordt ingepakt.

Verslapte aandacht

Hoewel de NVWA het idee heeft dat bedrijven bewuster bezig zijn met de regels sinds het strengere toezicht, is meer toezicht nodig: „de indruk bestaat dat sommige pluimveeslachthuizen hun personeel vooral inzetten op herstellen van geconstateerde tekortkomingen, waardoor de aandacht voor andere punten verslapt.” De strengere controles zullen dan ook worden voortgezet in 2017.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!