In het nieuws

Lodewijk Asscher verkiezingen PvdA

Asscher: Kiezers zijn klaar met het gehakketak

Lodewijk Asscher: "Het is tijd om weer wat moois te bouwen." Foto: ANP

Foto van 'Wouter van Loon'

1 MRT 2017

Ja, een beetje spannend vindt PvdA-leider Lodewijk Asscher het wel. Hij mag dan vier jaar vice-premier zijn geweest, als lijsttrekker van een landelijke partij de verkiezingen ingaan is nieuw voor hem. In de peilingen staat de PvdA er niet best voor. En ook Asscher heeft de overwinning van Trump in de VS en de keuze voor de Brexit in Groot-Brittannië gezien.

Hoe probeert u het tij te keren?

Veel kiezers zijn wel een beetje klaar met het geschreeuw, het gehakketak en de negativiteit. Het is tijd om weer wat moois te bouwen. We hebben de overheidsfinanciën weer op orde, de werkloosheid daalt; we kunnen bijvoorbeeld flink investeren in onderwijs.

De PvdA wil dat er elk jaar 2,6 miljard extra naar onderwijs gaat. Wat gaat u met dat geld doen?

De robots komen eraan. Daardoor gaan er banen verdwijnen, maar er ligt ook een kans. De arbeidskosten zijn straks niet meer van doorslaggevend belang, en dus kunnen we weer dingen in Nederland gaan maken. Je ziet dat al gebeuren: BMW gaat meer modellen laten maken in de autofabriek in Born. Daardoor komen er honderden banen bij. We moeten mensen opleiden voor die nieuwe maakindustrie.

Dan moet u studenten wel overtuigen om een technische studie te volgen.

De afgelopen jaren zijn veel meer studenten de techniek ingegaan. Maar er is nog altijd een imagoprobleem: er wordt al snel aan vies werk gedacht. Terwijl bijvoorbeeld het werk in de zorg heel zwaar is, en je in de techniek van achter een toetsenbord dure freesmachines bedient.

Daarnaast moeten we mensen omscholen die nu werkloos zijn. En niet goedkope werknemers uit Oost-Europa halen. Zolang we goedkope ingenieurs uit Roemenië halen, braindrainen we Roemenië, en zitten er hier mensen op de bank. Dat vind ik asociaal.

U had de afgelopen jaren de kans om daar iets aan te doen.

Ik ben ermee bezig een coalitie te maken om die problemen aan te pakken, met landen als België, Duitsland en Frankrijk. We willen de regels veranderen, zodat Oost-Europese arbeiders hetzelfde loon krijgen. Ik ben dicht bij een meerderheid.

Als minister van Sociale Zaken was u ook verantwoordelijk voor integratie. U wil de slagingspercentages van het inburgeringsexamen opkrikken, maar onder uw leiding zijn die juist gedaald. Wat is daar mis gegaan?

Er was te veel geloof in de vrije markt. Het kabinet voor mij - van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV - heeft het systeem ingrijpend veranderd, waardoor vluchtelingen nu zelf hun inburgering moeten regelen. Dat moet ik nu bijsturen.

Waarom heeft u daar zo lang mee gewacht?

Je moet zo’n systeem wel de kans geven. Het bestaat sinds 2013, en mensen hebben drie jaar de tijd om in te burgeren. Gaandeweg dacht ik: dit bevalt me toch niet.

Laten we eens een aantal van die problemen doornemen. Vluchtelingen moeten nu kiezen uit zo’n tweehonderd bedrijfjes waarbij je les kunt volgen. Ze zien door de bomen het bos niet meer.

Als iemand zijn of haar gezin naar Nederland wil halen, begint de inburgering al in het land van herkomst. Bij vluchtelingen is dat anders; zij moeten in Nederland inburgeren. We hebben de gemeente weer een rol gegeven, die vluchtelingen helpen de goede keuze te maken. En tussen die tweehonderd aanbieders zitten natuurlijk ook beunhazen die zo snel mogelijk geld proberen te verdienen. Die moeten we er uitfilteren.

Hoe dan? De toezichthouder mag niet bij de lessen aanwezig zijn.

De toezichthouder mag wel bij de ROC’s in de les kijken, en daar vindt het leeuwendeel van de inburgeringslessen plaats. Bij andere aanbieders is dat niet het geval, en dat moet veranderen. We kijken ernaar of de onderwijsinspectie dat werk kan gaan doen.

Lodewijk Asscher verkiezingen PvdA

Foto: ANP

Dus het heeft vier jaar geduurd voordat u erachter kwam dat het wel handig is als een toezichthouder bij een les aanwezig kan zijn?

De toezichthouder kan de kwaliteit ook beoordelen door naar de resultaten en de methode te kijken. Maar het systeem is niet goed genoeg, dus moet het strenger. Het is inderdaad goed als er ook in de les gekeken kan worden.

Ook op het examen is de nodige kritiek. De vragen zijn soms wel erg onduidelijk. Bijvoorbeeld: ‘Hanna krijgt nieuwe buren, Peter en Su. Zij zijn niet getrouwd. Hanna vindt dat raar. Wat moet ze doen? A. Nooit meer met Peter en Su praten. B. Niets laten merken. C. Peter en Su vertellen wat ze denkt.’ Ik denk dat veel Nederlanders zowel B als C een goed antwoord zouden vinden.

De antwoorden op deze vragen zijn nooit helemaal goed of helemaal fout.

Op het examen wordt maar één antwoord goedgekeurd.

Het gaat erom dat zij kunnen aantonen dat ze voldoende kennis hebben van de Nederlandse samenleving. Ik denk overigens dat het juiste antwoord hier C zou moeten zijn.

Volgens het antwoordformulier is B goed.

Dit is een individuele vraag, het gaat uiteindelijk om de hele toets waarin de migranten kunnen aantonen dat ze de Nederlandse samenleving begrijpen. Je kunt er één vraag uithalen, die kun je belachelijk maken, maar voor ieder examen geldt dat er een rare vraag in staat.

Deze vraag staat niet op zichzelf. Laten we er nog een nemen: ‘Jan kan de huur van zijn flat niet betalen. Wat moet hij doen? A. Een kamer verhuren. B. Geld lenen. C. Huurtoeslag aanvragen.’

In dit geval is het goed als mensen weten dat er een systeem met toeslagen is. Als je dat weet, kun je kijken of je daar recht op hebt en kun je dat aanvragen.

Dat is inderdaad het juiste antwoord. Maar uit de vraag kunnen we helemaal niet afleiden of Jan wel recht heeft op huurtoeslag.

We kijken natuurlijk wel hoe vaak er een fout antwoord wordt gegeven, en of de vraag misschien te moeilijk is. Dan halen we die eruit. Bij die eerste vraag zou dat zo kunnen zijn. Maar deze vragen vallen onder het onderdeel ‘Kennis van de Nederlandse samenleving’. Die toets wordt over het algemeen juist vrij goed gemaakt. Het grote probleem ligt bij de Nederlandse taal.

Op dat gebied is er een groot tekort aan ervaren docenten.

Dat klopt. Dat bleek zeker toen er in 2015 in korte tijd 58.000 asielzoekers kwamen. We hebben toen het budget verdubbeld om docenten op te leiden en mensen die zijn uitgestroomd terug te halen.

Vluchtelingenwerk vindt dat u de problemen had kunnen zien aankomen, en er niet dicht genoeg bovenop zat.

Ik denk dat wij én Vluchtelingenwerk overvallen zijn door de enorme stijging van de instroom.

Het was te verwachten dat het er een keer van zou komen, toch? Het Midden-Oosten stond toen al jaren in brand.

De burgeroorlog in Syrië was al bezig sinds 2011. Ik denk dat niemand zag aankomen dat er jaren later plotseling zo’n enorme toestroom zou komen.

Wat als er morgen weer een grote groep vluchtelingen naar Nederland komt, zijn we er dan wel klaar voor?

Ik denk dat het niet meer gaat gebeuren.

Denkt u dat echt? Er zijn nog altijd honderdduizenden vluchtelingen die naar Europa willen.

Via andere routes is de toestroom wat toegenomen, maar zo groot als in 2015 is die niet meer. En aan de grenzen van Europa zeggen landen niet: loop maar door.


Views

100+

Verdachte vast in zaak vier doden Enschede

Politie doet onderzoek na een schietpartij in een huis aan de Van Leeuwenhoekstraat in Enschede, waarbij meerdere slachtoffers zijn gevallen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

In Enschede is een 26-jarige man opgepakt, die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de schietpartij in dezelfde stad, waarbij afgelopen dinsdag vier mannen om het leven kwamen. De politie pakte de man diezelfde avond al op, maar maakte de aanhouding pas donderdagavond bekend.

Een tweede man die werd aangehouden is weer op vrije voeten. Hij geldt ook niet meer als verdachte. De rechter-commissaris beslist vrijdag of de 26-jarige Enschedeër langer vast blijft zitten.

Wiethandel


Views

100+

Kabinet bereid te onderhandelen over AOW-leeftijd

Premier Mark Rutte vertrekt bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor het pensioenoverleg. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het kabinet is wat betreft de AOW-leeftijd bereid tegemoet te komen aan de eis van de vakbonden. Er werd donderdag overeengekomen dat de AOW-leeftijd minder snel zal stijgen, dan in eerste instantie de bedoeling was. Dat is althans de inzet om tot een akkoord te komen.

Vakbonden willen dat er door een hogere levensverwachting zes maanden worden afgetrokken van de AOW-leeftijd. Hoewel bekend is dat het kabinet deze eis te duur vindt, is het onduidelijk hoe zij verder tegenover deze eis staat.

Gevolgen


Views

400+

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

In samenwerking met ASUS

GISTEREN

Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Views

900+

Dokters halen metalen voorwerpen uit maag van vrouw

Een operatiekamer. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Artsen bleven vol ongeloof achter nadat ze tientallen metalen voorwerpen hadden verwijderd uit de maag van een vrouw. Armbanden, ringen en haarspelden, werden verwijderd. De vrouw, alleen bekend als Sangita, werd opgenomen in een ziekenhuis in India met ernstige buikpijn.

Met stomheid geslagen

Bezorgd voerden artsen meteen een reeks onderzoeken uit om te zien wat er achter haar pijnlijke symptomen zou kunnen zitten. Ze waren met stomheid geslagen toen ze een knobbel in haar maag ontdekten met tientallen vreemde metalen voorwerpen. Van de patiënt werd gedacht dat zij de voorwerpen gedurende lange perioden had ingeslikt, waardoor het metaal zich ophoopte en haar maag hard werd.


Views

300+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

2k+

Ontvoerde en vermoorde kat gevild teruggevonden

Een kat. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

In Utrecht is een kat op een wel heel tragische manier om het leven gekomen. Het beestje verdween 4 november uit de Watervogelbuurt en werd donderdag gevild op de stoep van Veilig Thuis in Overvecht teruggevonden. Bij de organisatie die zich richt op jeugdzorg, werd de vacht van het beestje door de brievenbus geduwd.

Ontvoerd en vermoord

Het beestje woonde bij haar baasje Rianne Steenbeek en haar vriend Niels. Kip, zoals het beestje heette, had een even oud broertje Karel. Volgens Rianne speelden de twee regelmatig buiten en stond het raam daarom daarom altijd open. „Elk kwartier kwamen ze langs om een aai te halen of om te eten. Rond vijf uur in de middag duurde het ineens een uur voordat ze terugkwamen. Ik ben gaan zoeken en Karel kwam al snel miauwend aanlopen. Van Kip geen spoor, terwijl ze normaal altijd direct komt als ik met kattensnoepjes rammel” aldus Rianne tegenover RTV Utrecht.


Views

1k+

Politie wil gebruik stroomstootwapens invoeren

Politie geeft uitleg over de proef die is gestart met het stroomstootwapen. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De Rotterdamse politiechef Frank Paauw liet donderdag weten dat hij graag ziet dat alle eenheden in Nederland worden uitgerust met een stroomstootwapen. Meer dan zeventienduizend agenten zullen bij ingang van het besluit de komende vijf jaar getraind moeten worden willen zij met het wapen overweg kunnen.

Volgend jaar wordt in de Tweede Kamer en door het ministerie van Justitie en Veiligheid besloten of het stroomstootwapen onderdeel wordt van de basisuitrusting van agenten. Volgens Paauw zei het stroomstootwapen een goede toevoeging zijn. „Met relatief weinig geweld en nauwelijks kans op blijvend letsel kun je in heftige geweldsituaties erger voorkomen.”

Dreigen vaak voldoende


Views

300+

Elton John speelt hoofdrol in Britse kerstreclame

De kerstcommercial speelt zich eind jaren tachtig af en we zien de zanger zijn hit Your Song spelen. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Langzaam poppen de kerstcommercials weer overal op. Voor in Groot-Brittanië is het elk jaar weer de vraag welk bedrijf de mooiste kerstcommercial maakt. Het Britse warenhuis John Lewis heeft al vaker prachtige reclames gemaakt. Dit jaar hebben ze zanger Elton John in de hoofdrol.

Your Song

Op het eerste gezicht lijkt de reclame een ode aan Elton John. De kerstcommercial speelt zich eind jaren tachtig af en we zien de zanger zijn hit Your Song spelen. Ondertussen komen alle hoogtepunten van zijn carrière voorbij en uiteindelijk eindigen we bij een kleine Elton.


Views

200+

Chinese hotels in problemen na beelden schoonmakers

Het Chinese Crowne Plaza. / AFP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Na het uitlekken van camerabeelden van schoonmakers zijn enkele grote hotels in China ernstig in verlegenheid gebracht. Het filmpje werd gister gepost op Weibo, de Chinese variant van Twitter. Te zien is dat de schoonmakers hygiëne niet heel hoog in het vaandel hebben staan.

De schoonmakers maken glazen en wastafels schoon met vuile doekjes. En wisselen tot overmaat van ramp na het schoonmaken van het toilet niet van doekje voor het poetsen van de glazen.

Een incident


Views

500+

Na akkoord brexit mogelijk motie van wantrouwen May

Theresa May in het parlement. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Na het bereiken van het akkoord over de brexit is de uitgangspositie van Theresa May in het Britse parlement aanzienlijk verslechterd. De Britse premier kreeg woensdagavond na urenlang beraad haar kabinet achter zich wat betreft het akkoord met de EU. Meteen volgden echter de berichten dat niet alle leden van het kabinet zich konden vinden in het akkoord. Nu blijkt dat de conservatieve pro-brexit parlementariër Jaboc Rees-Mogg een motie van wantrouwen gaat indienen tegen Therese May als leider van de Conservatieve Partij.

Opstand binnen de partij

Donderdag kwam het Britse parlement bijeen om te praten over het akkoord. Na het aftreden van Dominic Raab, de minister voor brexitzaken - volgens hem vormen de gemaakte afspraken „een gevaar voor de integriteit van Groot-Britannië”- volgden minister Esther McVey ( Arbeid en Pensioenen) en de onderministers Suella Braverman (brexitzaken) en Shailesh Vara (Noord-Ierse zaken). Britse media speculeren dat er sprake is van een opstand binnen de Conservatie partij van May.


Views

400+

Je mobiel gebruiken op de fiets? ‘Doe het niet’

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Uit onderzoek van Deloitte is gebleken dat bijna de helft (49 procent) van alle Nederlandse consumenten hun mobiele telefoon gebruikt tijdens het fietsen. In de leeftijd van 18 tot 24 jaar is dat zelfs driekwart. De ANWB en 40 andere bedrijven en organisaties ondertekenden in 2017 een gedragscode tegen het gebruik van mobieltjes in het verkeer. Daarbij leek de boodschap misschien vooral gericht aan automobilisten, maar niets was minder waar: de gedragscode gold ook voor het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets.

In september 2018 kwam er dan eindelijk een doorbraak: vanaf 2019 zal er een appverbod op de fiets gaan komen.

Nog steeds legaal


Views

3k+

Deze internationale studenten houden van Holland

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Nog nooit waren er zóveel internationale studenten in ons land. In 2017 waren er ruim 112.000 uit alle windstreken en dat is dit jaar alleen maar meer geworden. Deze week wordt de week van de Internationale Student gevierd om die student die volgens Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. zo veel bijdraagt aan onze samenleving, eens in de spotlights / der Scheinwerfer / à l’honneur te zetten. Metro doet dat met Indiase 'AJ' en Bulgaarse Slavena!

Study hard, dance hardstyle


Views

400+

Doodstraffen geëist in zaak Khashoggi

Doodstraffen geëist in zaak Khashoggi

Waar het lichaam van de journalist is, is nog altijd onbekend / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Tegen een deel van de verdachten van betrokkenheid op de moord op journalist Jamal Khashoggi wordt de doodstraf geëist. Dat laat de openbaar aanklager in Saudi-Arabië weten.

Doodstraf

In totaal zijn elf mensen beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van de journalist. Tegen vijf van hen wordt nu de doodstraf geëist. 21 mensen zijn opgepakt in verband met de zaak.


Views

500+

'Onze vriendin ligt voor iedereen klaar'

Aan boord gebeurt het

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Op de MS De Jordaan drink je een pikketanissie en ga je aan de zwier, op de boot vol plezier. Hier is het altijd feest, en ideaal tegen een potentiële winterdip!

In vol ornaat

Jordanese huiskamer


Views

800+

Dertig jaar wachten op sociale huurwoning

Dertig jaar wachten op sociale huurwoning

'Er zou geïnvesteerd moeten worden in tijdelijke oplossingen voor dit probleem' / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Dat je je beter bijtijds in kan schrijven op Woningnet is algemeen bekend. De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn hoog, zo hoog dat de gemiddelde wachttijd rond de negen jaar ligt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De mensen die in het afgelopen jaar een woning kregen via Woningnet, hadden gemiddeld een wachttijd van bijna negen jaar. Met soms uitschieters naar zelfs dertig jaar.

29 jaar gewacht


Views

2k+

Brexit-minister Dominic Raab stapt op

Brexit-minister Dominic Raab stapt op

Raab voerde de onderhandelingen namens Groot-Brittanië / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De Britse minister voor brexitzaken is afgetreden. Politicus Dominic Raab laat weten zich niet te kunnen vinden in de afspraken over Noord-Ierland die in het akkoord staan. De afspraken zijn volgens Raab „een gevaar voor de integriteit van Groot-Brittanië".

Kettingreactie

Meerdere ministers hebben zich negatief uitgelaten over het principe-akkoord, Raab is dan ook niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste die afzwaait. Raab was de opvolger van David Davis, die eerder ontslag nam uit protest voor premier Theresa May's brexitplannen.


Views

500+

47 miljoen euro voor collectie koninklijke juwelen

47 miljoen euro voor collectie koninklijke juwelen

Het topstuk van de collectie was een hanger met een parel en diamanten van Marie-Antoinette. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een koninklijke collectie met onder meer juwelen van Marie-Antoinette van Oostenrijk, heeft woensdag op een veiling in het Zwitsere Genève omgerekend 47 miljoen euro opgebracht.

Het topstuk van de collectie was een hanger met een parel en diamanten die in de 18e eeuw in bezit was van Marie-Antoinette, de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI. Nog nooit eerder is er zoveel betaald voor een parel, meldt het veilinghuis.

Tien minuten


Views

600+

We blijven telefoon gebruiken in verkeer

We blijven telefoon gebruiken in het verkeer

„Het gebruik van mobiele telefoons is steeds meer verweven in allerlei dagelijkse bezigheden."

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ondanks alle waarschuwingen blijven we het lastig vinden om onze mobiele telefoon met rust te laten in het verkeer. 38 procent van de Nederlanders gebruikt 'm in de auto. En onder fietsers ligt dat percentage nog veel hoger.

Verweven

Dat meldt RTL Nieuws. De helft van de Nederlanders (49 procent) gebruikt z'n mobiele telefoon terwijl ze fietsen. Jongeren van 18 tot 24 jaar doen het zelfs nog vaker. 75 procent van hen blijft fietsend bellen en appen, blijkt uit onderzoek van Deloitte.


Views

500+

'Test peuters van 2 jaar al op stress'

'Test peuters van 2 jaar al op stress'

Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de drie jaar om eerder te kunnen ingrijpen. Foto: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Peuters van één en twee jaar zouden al moeten worden getest op stress. Want kinderen die in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out.

Dat schrijft het AD. „We leven op een tijdbom", stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de drie jaar om eerder te kunnen ingrijpen.

Lengte en gewicht


Views

1k+