Gratis spullen weggeven (en meenemen) is hip

6 maart 2017 om 11:00 door Noelia Romero Cabrera
Gratis spullen weggeven (en meenemen) is hip

Vintage is hip en initiatieven om duurzamer om te gaan met materialen en spullen bloeien op. In Utrecht gaan ze zelfs nog een stapje verder dan de standaard kringloopwinkel: de Weggeefwinkel daar geeft niet alleen gratis spullen weg, maar nu ook gratis eten. Gewoon om anderen te helpen.

Solidariteitskoelkast

Sinds begin dit jaar staat er een solidariteitskoelkast achter de winkel. De solidariteitskoelkast is 24/7 toegankelijk en wordt gevuld door mensen uit de omgeving die er eten achterlaten, of het nou gaat om pakjes gedroogde soep of vers bereide maaltijden. Anderen kunnen er weer eten uit meenemen. Iedereen, arm of niet-arm, mag er gebruik van maken. De mensen van de weggeefwinkel zorgen ervoor dat de koelkast schoon blijft en dat spullen die over datum zijn, worden weggehaald. De solidariteitskoelkast begon als experiment rond de feestdagen in december. De koelkast is sindsdien nog geen dag leeg geweest, dus de weggeefwinkel besloot de koelkast te laten staan.

Boven verwachting

Wendie Verberne, een van de vrijwilligers, vertelt: „Aan de ene kant gaat het om het voorkomen van voedselverspilling en het weggooien van eten, aan de andere kant is het om armoede te bestrijden. Het is afhankelijk van wat mensen brengen, maar het gaat boven verwachting. Er komt van alles binnen.”

Laagdrempelig

Ze legt zelf ook weleens wat in de koelkast: „Ik kook altijd te veel en anders moet ik het weggooien. Ik vind het een bijzonder idee dat iemand van jouw eten zit te eten. Je weet niet wie, dat maakt het mooi: mensen kunnen zonder zich schuldig te voelen of zich bekend te maken, spullen meenemen, het is heel laagdrempelig. Het is niet aan ons om te beoordelen of iemand er recht op heeft. Wij vinden het juist fijn als het eten wordt gebruikt.”

Weggeefwinkel

Hetzelfde geldt voor de Weggeefwinkel zelf, waar mensen hun spullen kunnen inleveren en weer spullen mee kunnen nemen: allemaal gratis. Het is er altijd druk en er wordt behoorlijk veel binnengebracht. „De behoefte is er aan allebei de kanten. We hebben heel trouwe vaste klanten, maar er komen ook elke keer weer nieuwe mensen. Het is een heel wisselend publiek”, zegt Wendie.

Trends

Wendie merkt dat de trend van het weggeven, ruilen en delen steeds meer ingeburgerd raakt in Nederland. „De Weggeefwinkel is een bekend begrip geworden inmiddels, mensen weten wat het is en waar ze het kunnen vinden. In het begin moesten we steeds uitleggen wat het was”, zegt ze. Op de planning staat nu nog een extra kast naast de koelkast, waar mensen kleine spulletjes achter kunnen laten als de weggeefwinkel gesloten is. Wendie is nog steeds enthousiast over het concept van het gratis weggeven van spullen aan hen die het nodig hebben. „Het is zo mooi dat je het zelf kan doen, het is allemaal niet zo moeilijk om iets goeds te doen.”

Een bezoekje brengen aan de Weggeefwinkel? Je vindt ze aan de 2e Daalsedijk 2a in Utrecht. De winkel is open op woensdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!