In het nieuws

Een beter milieu door slimme vuilniswagens

Camera videoSlimme vuilniswagens dankzij mobiel netwerk

Deze vuilnisophaler in Schiedam gaat tegenwoordig op pad met een tablet die gekoppeld is aan het netwerk van Vodafone. / Foto's: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Erik Jonk'

6 MRT 2017

Vuilnisbakken en vuilniswagens die gekoppeld zijn aan het mobiele netwerk van Vodafone, zorgen voor een beter milieu.

Een groot aantal vuilniswagens verlaat vrijdagmiddag net na de lunch het parkeerterrein van afvalbedrijf Irado in Schiedam. In twee van de auto’s turen de chauffeurs nog even op een tablet. Zij zijn de mannen van de slimme afvalbakken. Ondergrondse afvalcontainers die de computers van Irado vertellen: „Kom mij vandaag legen, want dat is nodig.” Via de tablet wordt de slimste route berekend en dan gaan de twee chauffeurs met een duidelijk afvalophaalplan op weg.

Internet of Things

We zijn vandaag in Schiedam, maar in veel meer gemeenten wordt gewerkt met het Internet of Things. Apparaten praten daarbij met elkaar. Zo ook de 714 ondergrondse containers in de Zuid-Hollandse plaats. Bewoners kunnen sinds maart 2014 met een pasje altijd de afvalbak openen voor hun restafval. In de wijken rijden twee in plaats van drie vrachtwagens, wat een derde van het aantal gereden kilometers en dus heel veel uitstoot van CO2 scheelt. Het hoort allemaal bij het afvalplan van Schiedam, waar burgers per jaar nu 260 kilo restafval wegbrengen. Dit moet over enkele jaren honderd kilo minder zijn.

De chips die dit mogelijk maken, zijn door Mic-o-Data in opdracht van Vodafone ontwikkeld. Apparaten via het mobiele netwerk met elkaar laten communiceren, heeft een enorme impact op de verduurzaming van de samenleving. Niet alleen op het gebied van slimme vuilnisbakken, maar bij tal van zaken (zie onderaan). „Internet of Things wordt onmisbaar in ons land”, meent Martin de Jong, directeur Maatschappelijke Waarde van Vodafone. „Wij hebben meer zakelijke apparaten als klant, dan mensen.”

Een beter milieu door slimme vuilniswagens

Peter Hartingsveld kan in een oogopslag zien welke containers geleegd moeten worden.

Ruim zevenhonderd van die apparaten staan dus in Schiedam en worden door Irado voor de gemeente geleegd. Peter van Hartingsveldt stuurt als manager het team aan dat de slimme vuilnisbakken netjes komt legen. Verschillende van zijn mannen gooien zeker geen grijze vuilniszakken meer in de wagens, maar gaan op weg met boordcomputers.

Voor de portemonnee

„Gemeentes staan onder druk door bezuinigingen”, legt Van Hartingsveldt uit. „Irado is partner van Schiedam en probeert problemen voor de gemeente op te lossen. Zo hebben we de slimme vuilcontainers voor restafval voorgesteld. Bezuinigen betekent ook iets voor de afvalstoffenheffing en dus de portemonnee van de Schiedammer.”

Het was best lastig om de chauffeurs vuilnis te laten ophalen volgens het tabletplan, geeft Van Hartingsveldt toe. „Zij wisten uit ervaring meestal hoe het moest en ik wil geen robots van ze maken. Onze mensen zien met eigen ogen wat er in de wijk gebeurt. Maar inmiddels zien zij ook de voordelen en zijn ze eraan gewend. Zij letten nu zelf op en gebruiken het meten-is-weten-systeem als middel. Ze legen 130 slimme containers per dag, zijn gemotiveerd en zorgen samen voor gemiddeld 20 procent minder CO2-uitstoot.”

Minder afval

Nederland streeft naar een circulaire economie, waarbij afval wordt gezien als grondstof. Zo’n 60 procent van het afval wordt nu gescheiden. In 2020 moet dat in ons land 75 procent zijn. Vodafone helpt daarbij door ondergrondse afvalcontainers met toegangscontrole en vulgraadmeters mogelijk te maken.

‘Duurzamer en meer service’

Tim Blömer is directeur van Mic-o-Data in Hengelo. Dit bedrijf levert de chips op de slimme afvalcontainers in Schiedam en veel andere plaatsen in Nederland.

Een beter milieu door slimme vuilniswagens

Vodafone ontwikkelde samen met Mic-O-Data de techniek achter de slimme containers.

Wat doet Mic-o-Data precies?

Wij maken systemen waarmee je het inzamelen van afval kunt optimaliseren. Ten tweede proberen we door betalings- en beloningssystemen afval scheiden te stimuleren.

Wanneer is het systeem bedacht?

In 1999 al. Een pasjessysteem met mobiele datacommunicatie voor slimme vuilnisbakken hebben we eerst voor Groningen ontwikkeld. In die tijd kwam er nog een stekker aan te pas. Nu werkt het systeem met chips. op batterijen en is de communicatie draadloos. We zijn nu in 35 gemeenten actief en Vodafone is er vanaf het begin bij betrokken.

Wat zijn de voordelen van jullie product?

Apparatuur wordt door stukjes techniek steeds slimmer. In de afvalwereld is die trend al ruim tien jaar aan de gang. Door afvalbakken slimmer te maken, zorg je ervoor dat ze nooit vol zijn en een voertuig op het juiste moment komt legen. Je krijgt zo min mogelijk voertuigen in de straat en jij hebt altijd de mogelijkheid je afval in de container te gooien.

Is duurzaamheid de belangrijkste pijler?

Ja, maar - zoals hier in Schiedam - ook de service aan de burger. Het is vervelend als je je restafval niet kwijt kunt.

Kun je ook geld besparen?

In Schiedam is dat nog niet het geval, maar gemeenten kunnen beslissen dat je betaalt naar de kilo’s restafval die je naar de container brengt.

Was je ‘vroeger’ gefascineerd door afval of techniek?

Toch techniek. Daar heb ik afval bij bedacht.

Meer slimme apparaten

„Zonder Internet of Things zou het lastig zijn om de klimaat- doelen te halen”, zegt Martin de Jong, Vodafonedirecteur Maatschappelijke Waarde. Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar in tal van dingen praten apparaten met elkaar. Enkele voorbeelden van ‘min- der CO2 door ICT’.

1 Snoep- en blikjesautomaten op stations geven aan als de machine leeg dreigt te raken. De bijvuller komt pas als de Bounty’s bijna op zijn en niet op een vaste dag.

2 TomTom. Deze partner van Vodafone geeft in je auto aan of er op je route een file staat. Zo kun je een slimmere route kiezen en staat je auto niet onnodig stil.

3 Drieduizend bussen van Connexxion hebben een rij wijzer-systeem, waarbij de chauffeurs efficiënt met de motoren omgaan. Dit levert een jaarlijkse besparing van 2 miljoen liter diesel op.

4 Geen duurzaam voorbeeld, maar voor meer gemak: locatiebepaling. Een bordje bij de bushalte weet waar het voertuig rijdt en geeft aan over hoeveel minuten je kunt instappen.

Een beter milieu door slimme vuilniswagens

Locatiebepaling voor bussen. / Remko de Waal | ANP


Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een vader en zoon die in Australië als strandwachten werkten, zijn overleden na een reddingsactie. Ross Powell (71) en zoon Andrew (32) verdronken volgens de autoriteiten toen ze een toerist uit het water probeerden te halen.

Een bootje

De toerist raakte in nood in de buurt van The Twelve Apostles, een beroemde rotsformatie voor de zuidkust. De redders rukten uit met een bootje, maar het bootje sloeg om.


Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam
Likeability of5

Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam

Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een man onder de douche vandaan gehaald in Schiedam. Een vreemde situatie, want de man stond niet onder zijn eigen douche.

Onbekend persoon voor een woning


lol
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avatar

Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Op de A1, ter hoogte van Deventer, zijn maandagmorgen vier mensen om het leven gekomen bij een ongeval, dat meldt de politie. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend.

Het gaat om een eenzijdig ongeval. Een auto is tegen matrixborden gebotst en daarna in brand gevlogen. Door het ongeluk is de snelweg in de richting Apeldoorn en Arnhem afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.

Staphorst


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid /Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De klant is natuurlijk koning, maar pas op: die geforceerde glimlach moet je niet te vaak laten zien. Zeker niet wanneer de emotie niet oprecht is. Waarom? Uit onderzoek, dat onlangs verscheen in Journal of Occupational Health Psychology, blijkt dat geforceerd glimlachen slecht is voor je gezondheid.

Meer lachen, meer alcohol

Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania en Buffalo onderzochten de impact van de geforceerde glimlach op de werkvloer. Het blijkt dat hoe meer het personeel tijdens de werkuren gedwongen wordt om die ongemeende glimlach te laten zien, hoe meer alcohol zij na werk consumeren.


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Nederlandse vrouw (54) was op vakantie met gezin

Vrouw (54) die na aanslag overleed, was met gezin

Politieagent voor het Shangri-La Hotel in Colombo. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 54-jarige Nederlandse vrouw die omkwam bij de aanslagen in Sri Lanka, was op vakantie met haar gezin. Samen met haar man en kinderen bezocht ze het eiland.

Dat zegt de Nederlandse ambassadeur op Sri Lanka tegen RTL Nieuws. De vrouw kwam om het leven bij de bomaanslag op het Cinnamon Grand Hotel in Colombo. „Ze was in een hotel waar een bom afging. Dat heeft ze niet overleefd", aldus de ambassadeur. Er is contact met de familie.

Waarschijnlijk geen andere Nederlandse slachtoffers


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar.  /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn tot nu toe zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Inmiddels zijn er 24 verdachten opgepakt.

Er worden nog negen buitenlanders vermist en er zijn nog 25 ongeïdentificeerde lichamen, die vermoedelijk van buitenlanders zijn. Dat laat het Srilankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Aanslag (nog) niet opgeëist


Politie bevrijdt hondje uit gloeiend hete auto
Likeability of3

Politie bevrijdt hondje uit gloeiend hete auto

Een Jack Russell. Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Weert heeft zondag een hondje uit een gloeiend hete auto gehaald. De Jack Russell bewoog volgens de politie bijna niet meer. Met een temperatuur van ruim veertig graden Celsius was het dan ook veel te warm voor het beestje.

De hond zat al lang in de auto en was bevangen door de hitte, aldus de politie.

Proces-verbaal


lolsaddislike
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Yes! Paasmaandag mogelijk eerste officiële zomerdag

Yes! Paasmaandag mogelijk eerste officiële zomerdag

Het strand van een Scheveningen is een gewilde plek voor veel Nederlanders zodra de eerste zonnestraaltjes zich laten zien

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Als je dacht dat het zaterdag en zondag al warm was, dan heb je het mis. Maandag, tijdens tweede Paasdag, is er namelijk kans op 25 (!) graden. Als het kwik in De Bilt tot dit punt stijgt, wordt dit de eerste officiële zomerse dag van het jaar. Trek die supersoaker en bikini maar vast uit de kast!

Als de thermometer in De Bilt boven de 24,7 graden uitkomt, is tweede paasdag bovendien de warmste paasmaandag ooit. De weerdienst gaat uit van maximaal 24,8 graden. Dit houdt in dat het record van 18 april 1949 sneuvelt.

Zon


Paus spreekt urbi et orbi uit tijdens Paasmis
Likeability of5

Paus spreekt urbi et orbi uit tijdens Paasmis

Alleen na kerst, tijdens Pasen en tijdens de verkiezing voor de nieuwe paus spreekt Paus Franciscus de heilige woorden 'urbi et orbi' uit

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onder het toeziend oog (en oor) van tienduizenden gelovigen sprak Paus Franciscus op het plein voor de Sint Pieterkathedraal de traditionele woorden urbi et orbi. Hiermee wordt de paasmis gevierd.

Over de vrolijke viering lag een zwarte deken door de aanslagen op Sri Lanka, waarbij drie katholieke kerken het doelwit waren. De paus sprak van „wreed geweld" en verklaarde dat hij zich verbonden voelt met de slachtoffers die door „rouw en pijn" zijn geraakt met Pasen. Na het traditionele urbi et orbi zei hij: „Ik vertrouw de Heer hen toe die tragisch om het leven zijn gekomen en bid voor de gewonden en allen die lijden door deze dramatische gebeurtenis.''

Belangrijkste feest


like
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avatar

Meer dan 200 doden door explosies op Sri Lanka

Tot nu toe 290 doden door explosies op Sri Lanka

Door acht explosies op Sri Lanka zijn zeker 207 mensen om het leven gekomen. In kerken, hotels en een wooncomplex vonden in totaal acht explosies plaats. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Update maandag 07.00 uur

Het dodental na de aanslagen in Sri Lanka zondag loopt nog steeds op. Tot nu toe wordt er gesproken van 290 doden en 500 gewonden. Onder de slachtoffers zit één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Vooralsnog zijn er dertien mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat er mogelijk meer aanslagen volgen in Sri Lanka. Zonder enige waarschuwing kunnen de terroristen toeslaan in toeristische gebieden, het openbaar vervoer of winkelcentra. „Terroristen zijn continu bezig met het plannen van nieuwe aanslagen in Sri Lanka", stelt het Amerikaanse ministerie.


'Aanslagen Sri Lanka zijn terreurdaad'

'Aanslagen Sri Lanka zijn terreurdaad'

Minster minister van Defensie Ruwan Wijewardene vertelde in een persconferentie dat de acht aanslagen een daad van terreur zijn opgeëist door radicale groepering NTJ

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Srilankaanse autoriteiten hebben een beeld van de aanslagplegers van de acht aanslagen in Sri Lanka zondag. De minister van Defensie Ruwan Wijewardene sprak tijdens een persconferentie van een terreurdaad.

Een daad van terreur waarvoor „extremistische groeperingen" verantwoordelijk zouden zijn. De politie zou ten dagen geleden al landelijk hebben gewaarschuwd voor aanslagen op belangrijke kerken in het land.

Radicale moslims


Man verliest bewustzijn tijdens autorit met GHB

Man verliest bewustzijn tijdens autorit met GHB

De politie arresteerde zaterdagnacht een 34-jarige man uit Den Bosch die onder invloed van GHB een autorit maakte door Breda

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Hij had een hele rits dodelijke ongelukken kunnen veroorzaken. Een 34-jarige man uit Den Bosch, die zaterdagavond zwaar onder invloed van GHB besloot om een ritje door Breda te maken. Dankzij de dappere achtervolging van een getuige en een politiehelikopter, wist de politie de man aan te houden. De autorit stopte op de Tramsingel omdat de man bewusteloos raakte.

De getuige gaf de politie een belletje toen hij zag dat er een man rond het NAC-stadion rare bewegingen achter het stuur maakte en meerdere keren door het rode verkeerslicht reed. Ook veroorzaakte hij bijna een aantal ongelukken, waaronder een botsing met andere auto's en een aanrijding met een kind. De melder bleef de auto volgen. Meerdere agenten schoten te hulp en een politiehelikopter volgde de wagen. Ook werd er een ambulance opgeroepen.

Geen geldig rijbewijs


Sri Lanka getroffen door zevende explosie

Sri Lanka getroffen door nog twee explosies

Sri Lanka werd zondag 21 april getroffen door 7 explosies in kerken en hotels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Srilankaanse plaats Dematagoda werd zondag als achtste plaats opgeschrikt met een explosie. Zo meldt de zender Newsfirst op gezag van de politie.

Dehiwela werd nog maar kort daarvoor als zevende plek getroffen. Dat meldt de politie. Zeker twee mensen hebben de aanslag niet overleefd, zo meldt de Srilankaanse zender. De explosie vond plaats in een hotel in de buurt van een dierentuin.

Avondklok


Paasvuren Duitsland veroorzaken stank in Nederland
Likeability of3

Paasvuren Duitsland veroorzaken stank in Nederland

Paasvuur vorig jaar in het Overijsselse Dijkerhoek

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Inwoners in Urk, Appingedam, Noordwijk, Delfzijl, Kampen, Assen, Zwolle en zelfs Amsterdam hadden misschien stiekem wel gehoopt vandaag verkouden te zijn. Paasvuren over de grens bij Duitsland veroorzaken namelijk een intense brandlucht. De stankoverlast is te wijten aan een oostenwind.

Niet alleen de noordoostelijke provincies hebben last van de vreugdevuren van onze buren, ook in Noord-Holland is de lucht niet te harden. „Mocht u ondanks deze #rooklucht van #paasvuur toch brand vermoeden dan kunt u natuurlijk altijd 112 bellen'', aldus het Amsterdamse brandweerkorps. Ook andere veiligheidsregio's stellen mensen op sociale media gerust.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Opnieuw handgranaat in Amsterdamse Spuistraat

Opnieuw handgranaat in Amsterdamse Spuistraat

Voor de tweede keer binnen 24 uur is er een handgranaat aangetroffen in de Spuistraat in Amsterdam.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Spuistraat in Amsterdam is zondag opnieuw een handgranaat gevonden. Het explosief is veilig verwijderd en niet ontploft, zo meldt de politie. De granaat lag in de buurt van coffeeshop New Times.

De melding van het explosief kwam rond half vier in de nacht. Op dezelfde plek merkte een schoonmaker zaterdag ook al een handgranaat op. De EOD heeft hem onschadelijk gemaakt.

Het is nog onduidelijk wie de handgranaten heeft neergelegd en met welke reden. Begin april was het ook al raak aan de Spuistraat. Toen explodeerde een handgranaat bij club Mad Fox.