Dienstplicht vanaf volgend jaar ook voor vrouwen

24 februari 2017 om 15:09 door Evie Westland
Dienstplicht vanaf volgend jaar ook voor vrouwen
Minister Jeanine Hennis Plasschaert van Defensie / Foto: ANP

Niet iedereen weet het misschien, maar in Nederland geldt nog altijd een dienstplicht. Tot nu toe gold deze dienstplicht enkel voor mannen, maar dat gaat veranderen.

Zowel mannen als vrouwen hoeven zich echter geen grote zorgen te maken. Al sinds 1997 is er een opschorting van de opkomstplicht. Om die reden weten ook veel mensen niet dat er überhaupt een dienstplicht geldt: het heeft geen directe gevolgen voor de betrokken dienstplichtigen. De Nederlandse krijgsmacht bestaat enkel uit beroepspersoneel.

Arbeidsmarkt

Tot dusver gold de dienstplicht niet voor vrouwen. De reden hiervoor was dat vrouwen zouden kampen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Maar volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zijn vrouwen inmiddels vrijwel even hoog opgeleid als mannen en moet gelijke behandeling sowieso zwaarder wegen dan het compenseren van achterstanden. Bovendien heeft Defensie juist hoogopgeleide mensen nodig, vindt de minister. De ministerraad heeft op voorstel van minister Hennis dan ook ingestemd met deze wetswijziging.

Wetstekst

De wetstekst wordt zelfs aangepast dankzij deze maatregel. Op dit moment is de tekst volledig toegespitst op mannen. Denk aan woorden als ‘hij’, ‘hem’ en ‘broederdienst’. Dat moet veranderen in ‘de dienstplichtige’ en ‘broeder- en zusterdienst’. Verder krijgen niet alleen meer jongens van 17 jaar een brief op de mat van Defensie, maar ook meisjes van deze leeftijd een brief over de dienstplicht.

Mocht het zover komen, dan hebben ook zij het recht om bezwaar te maken, aldus de Rijksoverheid. Het ministerie streeft ernaar om de gewijzigde dienstplicht per 1 januari 2018 in te laten gaan.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!