De OV-fiets wordt steeds populairder

De OV-fiets wordt steeds populairder. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

28 FEB 2017

Treinreizigers maken steeds meer gebruik van de ov-fiets. NS kan de vraag bijna niet meer aan. De OV-fiets in cijfers:

2.400.000

ritten zijn er vorig jaar gemaakt met de OV-fiets. Dat is opnieuw een ’substantiële’ groei vergeleken met het jaar daarvoor, toen de fiets 1,9 miljoen keer uit het fietsenrek werd gepakt. De OV-fiets is nu al op bijna 300 locaties te huur.

1000

Om aan de grote vraag naar OV-fietsen te voldoen, bestelt NS jaarlijks 1000 nieuwe OV-fietsen en worden pop-up winkels geopend op plekken die kampen met ruimtegebrek. Dit jaar worden er zelfs 2000 nieuwe fietsen in gebruik genomen en geplaatst op plekken waar de vraag het aanbod overtreft.

60

procent van de OV-fiets gebruikers zijn mannen. De meeste ritten worden gemaakt in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. De fietsen zijn naast op stations ook te huur op ov-knooppunten zoals bij metro- en busstations.

3,85

Voor de OV-fiets hoeft sinds kort geen abonnementsgeld meer betaald te worden om de gebruiksdrempel te verlagen. Hierdoor is de huurprijs wel omhoog gegaan van 3,35 naar 3,85 euro. Volgens NS levert ‘alleen betalen per OV-fiets rit’ 90 procent van de reizigers voordeel op.

2008

Het is volgend jaar 10 jaar geleden dat de OV-fiets in het leven werd geroepen. Reizigers ervaren de fiets als makkelijk voor het laatste stukje van de reis. Bijna 90 procent geeft de fiets een 7 of hoger.

OV-fiets checker

In de Reisplanner Xtra app is de OV-fiets checker geïntroduceerd. Hierin kunnen reizigers zien hoeveel OV-fietsen er nog beschikbaar zijn op een locatie.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

5

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

3 UUR

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

3 UUR

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

'Ik denk dat we nog gelukkiger kunnen worden'

Wat is geluk? Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 15:14

In de afgelopen 25 jaar is onze kwaliteit van leven over het algemeen beter geworden. We worden ouder, hebben een hoger opleidingsniveau en meer te besteden. We voelen ons gelukkiger, blijkt uit de cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau: 85 procent van de Nederlanders noemt zichzelf gelukkig en welvarend.

Maar wat is geluk nu eigenlijk en verschilt de definitie van dit begrip per generatie? Aan het woord een 22-jarige, een 48-jarige en een 75-jarige die er verstand van hebben.

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 12:20

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand, maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser