In het nieuws

De Hond: 15 maart, 21.00 uur, dan geven we ons over

De Hond: 15 maart, 21.00 uur, dan geven we ons over

Maurice de Hond, man van de peilinggrafieken. / Femmy Weijs

Foto van 'Erik Jonk'

2 MRT 2017

Veertig jaar is hij nu peiler. Op bezoek bij de onvermoeibare Maurice de Hond.

„Hallo, met Maurice. (…) Wil je maandag even terugbellen? Ik ben nu voor een schoolproject in India.” Daar gaat het beeld van het idee dat Maurice de Hond de godganse dag zit te peilen. Hoe zit het dan eigenlijk wel?

Wat verscholen in een pand met meerdere bedrijven ontvangt Maurice de Hond (69), peiler der peilers, Metro in Amsterdam-Buitenveldert. Sinds kort is zijn bedrijf sCoolSuite er gevestigd, waarmee hij zich bezighoudt met zijn onderwijs en Steve JobsScholen (zie kader). De muren opvallend rood, De Hond vitaal als altijd (‘daar doe ik niets speciaals voor’). Vanuit zijn laptop tovert hij handig een grafiek op een groot scherm. Als hij de grafiek voor de fotograaf vergroot, is één getal niet meer te zien: het aantal zetels van de PVV. „Dat moet dan maar”, lacht De Hond.

Zondag om 8.00 uur

Veertig (!) jaar verzorgt hij nu de zetelstanden voor de Tweede Kamer, ‘als de mensen nu zouden stemmen’. Elke zondag rond 8.00 uur heeft de media de peiling in de mail en staan de actuele cijfers gepubliceerd op zijn site Peil.nl. „Het peilen doe ik met het bedrijf No Ties uit Monnickendam”, vertelt De Hond. „Daar worden het panel en de technologie beheerd, ik maak op donderdag een actuele vragenlijst aan. Op vrijdag en zaterdag komen de antwoorden van gemiddeld drie- tot zesduizend panelleden binnen en daarvan kan ik waar ook ter wereld tabellen en rapporten maken. De grafiek die je hier ziet, heb ik gemaakt na India, tijdens een vlucht van Dubai naar Amsterdam.”

De Hond: 15 maart, 21.00 uur, dan geven we ons over

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Er komt geen telefoon meer aan te pas en hoe anders was dat vroeger. De Hond: „Enquêteren gebeurde in de jaren zeventig bij de mensen thuis, dan kwam er iemand langs. In de jaren tachtig is het veel meer telefonisch geworden, dan lazen onderzoekers de vragen steeds voor. Aan het begin van deze eeuw is het meer naar internet gegaan.”

De boel belazeren

Panellid worden is niet moeilijk. „Je geeft je gewoon op”, zegt mister Peil. „Je moet enkele basisdingen vertellen en daar laten we een checklist op los.” Voor mensen die de boel willen belazeren heeft De Hond ‘een controle- en correctiemechanisme’. „Zo voorkomen we dat groepen die je uitslag willen beïnvloeden, dat ook lukt. Het tv-programma Kassa heeft de universiteit van Nijmegen eens opdracht gegeven om dat te proberen, ook bij collega’s. Prima dat het gecheckt wordt hoor, maar ik ontdekte het. Ons systeem herkent afwijkende patronen en nee, als mensen verkeerd bezig zijn, dan melden we hen dat niet.” Met een kleine grijns: „Die laten we gewoon meedoen, maar hun resultaten belanden in een apart vakje.”

Er is meer waar De Hond rekening mee moet houden, voordat hij zijn conclusies trekt: groepen die bij peilingen ondervertegenwoordigd zijn. Zo zijn bijvoorbeeld SGP’ers en de grote Turkse en Marokkaanse gemeenschappen moeilijk tot peilen te bewegen. „De SGP heeft altijd drie zetels, maar op basis van de peiling minder. Dat kan dus niet. Hetzelfde geldt voor DENK, die partij heeft een specifieke Turkse aanhang die amper in mijn panel voorkomt. Ik kan dan niet zeggen: nul zetels. Daar moet ik op anticiperen.”

Waarom peilingen?

Waarom zijn die peilingen er eigenlijk en móeten ze er wel zijn? De Hond legt uit: „Tussen de verkiezingen in gebeurt er van alles in de politiek, uit pretentie dat dat volksvertegenwoordiging is. De politiek zegt: we doen dat, omdat wij zijn gekozen en dit dus de mening van de Nederlander is. Met een peiling kan ik laten zien of dat wel klopt. Ik vind dat dat hoort in een democratisch stelsel. Bij beleid mogen politici tussentijds best rekening houden met wat die kiezers vinden. In onze democratie vindt men gekozen worden te veel een ongelimiteerd mandaat om alles maar te kunnen doen.”

De Hond: 15 maart, 21.00 uur, dan geven we ons over

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Nee, een fan van ons democratische stelsel, dat sinds 1848 nauwelijks veranderde, kun je De Hond niet noemen. Integendeel. „Het past helemaal niet meer bij de wereld van nu. Vroeger had je veel meer de boven-ons-geplaatsten die echt leiders waren voor hun achterban. De aanhang voer uit respect blind op hun leiders en zo werkte het parlementaire stelsel goed. Door opleidingen en informatie ziet de wereld er anders uit, terwijl de structuur van onze democratie is geënt op een wereld die er helemaal niet meer is. Zo van: wij zitten hier in Den Haag met jullie mandaat en doen wat volgens ons goed voor je is. Echter, de samenleving zit daar niet meer op te wachten, die samenleving wil betrokken zijn. Maar wat gebeurt er: we stemmen op 15 maart en ’s avonds om 21.00 uur geven we ons voor vier jaar over. De politiek zou in deze tijd bij belangrijke besluiten draagvlak moeten creëren. De burger hoort veel meer zeggenschap te hebben.”

Revolutie nodig

De Hond geeft gelijk ook toe dat hij dat wel kan willen, maar dat ons systeem zich niet zomaar opheft. „Daar is een revolutie voor nodig.” De barricaden op met vlaggen en wapens? „Nee hoor, als Pim Fortuyn in 2002 aan de macht was gekomen met 45 zetels, dan was dat ook een revolutie geweest. Maar goed, dat komt eraan. Ons Westerse parlementaire stelsel gaat in slow motion onderuit. Uit chaos ontstaat een nieuwe situatie.”

Hoe zeer De Hond ook met de zetels bezig is, het rode stempotlood laat hij 15 maart voor wat het is. Dat hij vier jaar geleden stemde en Mark Rutte en Diederik Samsom hoorde zeggen dat de kiezers hen tot elkaar veroordeeld hadden, dat wil hij niet meer. „Raar, want de kiezers wilden VVD en PvdA natuurlijk helemaal niet samen.” Heel even twijfelt De Hond: „Goed, voor 99 procent ga ik niet stemmen. Ik wil niet achteraf horen wat ik bedoeld zou hebben.”

Het gaat de peiler der peilers dus niet om onpartijdigheid. Dat hanteert hij zondags wel op het voetbalveld. De Hond, die tussen 1979 en 1981 34 wedstrijden in het betaalde voetbal floot, leidt met veel plezier de amateurs. Hij krijgt pretoogjes als hij erover vertelt. „Zondag fluit ik lekker dicht bij huis, De Meer. Daar is Louis van Gaal als voetballertje begonnen.”

Meer dan peilen

Maurice de Hond is bepaald niet alleen met de zetels van de Tweede Kamer bezig. Hij houdt lezingen over ‘maatschappij, technologie en toekomst’ en trekt de hele wereld over om te vertellen over zijn ideeën rond onderwijsvernieuwing. In Nederland en het buitenland is De Hond met het uitrollen van schoolmodellen al jaren bezig. Met zijn bedrijf sCoolSuite richt hij zich op onderwijs in een wereld die steeds digitaler wordt. Sinds 2013 heeft hij met collega’s ruim twintig Steve JobsScholen in ons land opgezet. Daar werken leerlingen individueel en niet op leeftijd. Spelenderwijs, eigen tempo en voorbereiding op de digitale wereld zijn op deze scholen kernbegrippen. Maurice de Hond kreeg zelf les op Joodse scholen in Amsterdam. Als je hem vraagt wat hij van het onderwijs vindt, dan hoeft hij niet na te denken: „Op scholen wereldwijd worden kinderen voorbereid op het verleden.”

De Hond: 15 maart, 21.00 uur, dan geven we ons over

Op de eerste Steve Jobs School, in Sneek. / Catrinus van der Veen | ANP


Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een vader en zoon die in Australië als strandwachten werkten, zijn overleden na een reddingsactie. Ross Powell (71) en zoon Andrew (32) verdronken volgens de autoriteiten toen ze een toerist uit het water probeerden te halen.

Een bootje

De toerist raakte in nood in de buurt van The Twelve Apostles, een beroemde rotsformatie voor de zuidkust. De redders rukten uit met een bootje, maar het bootje sloeg om.


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam
Likeability of5

Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam

Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een man onder de douche vandaan gehaald in Schiedam. Een vreemde situatie, want de man stond niet onder zijn eigen douche.

Onbekend persoon voor een woning


lol
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avatar

Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

17 APR 2019

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.

Vrijdagmiddag is de winnares op de hoogte gesteld. De prijsvraag is gesloten. Heb je niet gewonnen? Helaas! Dank allemaal voor het meedoen.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Op de A1, ter hoogte van Deventer, zijn maandagmorgen vier mensen om het leven gekomen bij een ongeval, dat meldt de politie. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend.

Het gaat om een eenzijdig ongeval. Een auto is tegen matrixborden gebotst en daarna in brand gevlogen. Door het ongeluk is de snelweg in de richting Apeldoorn en Arnhem afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid.

Staphorst


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid /Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De klant is natuurlijk koning, maar pas op: die geforceerde glimlach moet je niet te vaak laten zien. Zeker niet wanneer de emotie niet oprecht is. Waarom? Uit onderzoek, dat onlangs verscheen in Journal of Occupational Health Psychology, blijkt dat geforceerd glimlachen slecht is voor je gezondheid.

Meer lachen, meer alcohol

Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania en Buffalo onderzochten de impact van de geforceerde glimlach op de werkvloer. Het blijkt dat hoe meer het personeel tijdens de werkuren gedwongen wordt om die ongemeende glimlach te laten zien, hoe meer alcohol zij na werk consumeren.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Melvin uit Hoogvliet gaat met zijn crew van 19 vrienden en vriendinnen naar SLAM! Koningsdag 2019. Metro en Arriva hadden deze week een unieke prijs in de aanbieding: samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Melvin stuurde onderstaande foto met zangeres Famke-Louise in, één van de artiesten voor 30.000 festivalgangers in Alkmaar. Hij was een van de drie kanshebbers die meer dan duizend stemmen trokken en is uitgekozen als de Koningsdag-winnaar. Binnenkort zie je de vrienden uit Hoogvliet terug in een aftermovie.

Melvin met z'n vrienden naar SLAM! Koningsdag 2019!

Melvin en Famke-Louise.

Mede mogelijk gemaakt door:


Nederlandse vrouw (54) was op vakantie met gezin

Vrouw (54) die na aanslag overleed, was met gezin

Politieagent voor het Shangri-La Hotel in Colombo. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 54-jarige Nederlandse vrouw die omkwam bij de aanslagen in Sri Lanka, was op vakantie met haar gezin. Samen met haar man en kinderen bezocht ze het eiland.

Dat zegt de Nederlandse ambassadeur op Sri Lanka tegen RTL Nieuws. De vrouw kwam om het leven bij de bomaanslag op het Cinnamon Grand Hotel in Colombo. „Ze was in een hotel waar een bom afging. Dat heeft ze niet overleefd", aldus de ambassadeur. Er is contact met de familie.

Waarschijnlijk geen andere Nederlandse slachtoffers


Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar.  /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn tot nu toe zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Inmiddels zijn er 24 verdachten opgepakt.

Er worden nog negen buitenlanders vermist en er zijn nog 25 ongeïdentificeerde lichamen, die vermoedelijk van buitenlanders zijn. Dat laat het Srilankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Aanslag (nog) niet opgeëist


Politie bevrijdt hondje uit gloeiend hete auto
Likeability of3

Politie bevrijdt hondje uit gloeiend hete auto

Een Jack Russell. Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Weert heeft zondag een hondje uit een gloeiend hete auto gehaald. De Jack Russell bewoog volgens de politie bijna niet meer. Met een temperatuur van ruim veertig graden Celsius was het dan ook veel te warm voor het beestje.

De hond zat al lang in de auto en was bevangen door de hitte, aldus de politie.

Proces-verbaal


lolsaddislike
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Yes! Paasmaandag mogelijk eerste officiële zomerdag

Yes! Paasmaandag mogelijk eerste officiële zomerdag

Het strand van een Scheveningen is een gewilde plek voor veel Nederlanders zodra de eerste zonnestraaltjes zich laten zien

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Als je dacht dat het zaterdag en zondag al warm was, dan heb je het mis. Maandag, tijdens tweede Paasdag, is er namelijk kans op 25 (!) graden. Als het kwik in De Bilt tot dit punt stijgt, wordt dit de eerste officiële zomerse dag van het jaar. Trek die supersoaker en bikini maar vast uit de kast!

Als de thermometer in De Bilt boven de 24,7 graden uitkomt, is tweede paasdag bovendien de warmste paasmaandag ooit. De weerdienst gaat uit van maximaal 24,8 graden. Dit houdt in dat het record van 18 april 1949 sneuvelt.

Zon


Paus spreekt urbi et orbi uit tijdens Paasmis
Likeability of5

Paus spreekt urbi et orbi uit tijdens Paasmis

Alleen na kerst, tijdens Pasen en tijdens de verkiezing voor de nieuwe paus spreekt Paus Franciscus de heilige woorden 'urbi et orbi' uit

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Onder het toeziend oog (en oor) van tienduizenden gelovigen sprak Paus Franciscus op het plein voor de Sint Pieterkathedraal de traditionele woorden urbi et orbi. Hiermee wordt de paasmis gevierd.

Over de vrolijke viering lag een zwarte deken door de aanslagen op Sri Lanka, waarbij drie katholieke kerken het doelwit waren. De paus sprak van „wreed geweld" en verklaarde dat hij zich verbonden voelt met de slachtoffers die door „rouw en pijn" zijn geraakt met Pasen. Na het traditionele urbi et orbi zei hij: „Ik vertrouw de Heer hen toe die tragisch om het leven zijn gekomen en bid voor de gewonden en allen die lijden door deze dramatische gebeurtenis.''

Belangrijkste feest


like
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avatar

Meer dan 200 doden door explosies op Sri Lanka

Tot nu toe 290 doden door explosies op Sri Lanka

Door acht explosies op Sri Lanka zijn zeker 207 mensen om het leven gekomen. In kerken, hotels en een wooncomplex vonden in totaal acht explosies plaats. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Update maandag 07.00 uur

Het dodental na de aanslagen in Sri Lanka zondag loopt nog steeds op. Tot nu toe wordt er gesproken van 290 doden en 500 gewonden. Onder de slachtoffers zit één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Vooralsnog zijn er dertien mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat er mogelijk meer aanslagen volgen in Sri Lanka. Zonder enige waarschuwing kunnen de terroristen toeslaan in toeristische gebieden, het openbaar vervoer of winkelcentra. „Terroristen zijn continu bezig met het plannen van nieuwe aanslagen in Sri Lanka", stelt het Amerikaanse ministerie.


'Aanslagen Sri Lanka zijn terreurdaad'

'Aanslagen Sri Lanka zijn terreurdaad'

Minster minister van Defensie Ruwan Wijewardene vertelde in een persconferentie dat de acht aanslagen een daad van terreur zijn opgeëist door radicale groepering NTJ

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Srilankaanse autoriteiten hebben een beeld van de aanslagplegers van de acht aanslagen in Sri Lanka zondag. De minister van Defensie Ruwan Wijewardene sprak tijdens een persconferentie van een terreurdaad.

Een daad van terreur waarvoor „extremistische groeperingen" verantwoordelijk zouden zijn. De politie zou ten dagen geleden al landelijk hebben gewaarschuwd voor aanslagen op belangrijke kerken in het land.

Radicale moslims


Man verliest bewustzijn tijdens autorit met GHB

Man verliest bewustzijn tijdens autorit met GHB

De politie arresteerde zaterdagnacht een 34-jarige man uit Den Bosch die onder invloed van GHB een autorit maakte door Breda

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Hij had een hele rits dodelijke ongelukken kunnen veroorzaken. Een 34-jarige man uit Den Bosch, die zaterdagavond zwaar onder invloed van GHB besloot om een ritje door Breda te maken. Dankzij de dappere achtervolging van een getuige en een politiehelikopter, wist de politie de man aan te houden. De autorit stopte op de Tramsingel omdat de man bewusteloos raakte.

De getuige gaf de politie een belletje toen hij zag dat er een man rond het NAC-stadion rare bewegingen achter het stuur maakte en meerdere keren door het rode verkeerslicht reed. Ook veroorzaakte hij bijna een aantal ongelukken, waaronder een botsing met andere auto's en een aanrijding met een kind. De melder bleef de auto volgen. Meerdere agenten schoten te hulp en een politiehelikopter volgde de wagen. Ook werd er een ambulance opgeroepen.

Geen geldig rijbewijs


Sri Lanka getroffen door zevende explosie

Sri Lanka getroffen door nog twee explosies

Sri Lanka werd zondag 21 april getroffen door 7 explosies in kerken en hotels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Srilankaanse plaats Dematagoda werd zondag als achtste plaats opgeschrikt met een explosie. Zo meldt de zender Newsfirst op gezag van de politie.

Dehiwela werd nog maar kort daarvoor als zevende plek getroffen. Dat meldt de politie. Zeker twee mensen hebben de aanslag niet overleefd, zo meldt de Srilankaanse zender. De explosie vond plaats in een hotel in de buurt van een dierentuin.

Avondklok