In het nieuws

De Hond: 15 maart, 21.00 uur, dan geven we ons over

De Hond: 15 maart, 21.00 uur, dan geven we ons over

Maurice de Hond, man van de peilinggrafieken. / Femmy Weijs

Foto van 'Erik Jonk'

2 MRT 2017

Veertig jaar is hij nu peiler. Op bezoek bij de onvermoeibare Maurice de Hond.

„Hallo, met Maurice. (…) Wil je maandag even terugbellen? Ik ben nu voor een schoolproject in India.” Daar gaat het beeld van het idee dat Maurice de Hond de godganse dag zit te peilen. Hoe zit het dan eigenlijk wel?

Wat verscholen in een pand met meerdere bedrijven ontvangt Maurice de Hond (69), peiler der peilers, Metro in Amsterdam-Buitenveldert. Sinds kort is zijn bedrijf sCoolSuite er gevestigd, waarmee hij zich bezighoudt met zijn onderwijs en Steve JobsScholen (zie kader). De muren opvallend rood, De Hond vitaal als altijd (‘daar doe ik niets speciaals voor’). Vanuit zijn laptop tovert hij handig een grafiek op een groot scherm. Als hij de grafiek voor de fotograaf vergroot, is één getal niet meer te zien: het aantal zetels van de PVV. „Dat moet dan maar”, lacht De Hond.

Zondag om 8.00 uur

Veertig (!) jaar verzorgt hij nu de zetelstanden voor de Tweede Kamer, ‘als de mensen nu zouden stemmen’. Elke zondag rond 8.00 uur heeft de media de peiling in de mail en staan de actuele cijfers gepubliceerd op zijn site Peil.nl. „Het peilen doe ik met het bedrijf No Ties uit Monnickendam”, vertelt De Hond. „Daar worden het panel en de technologie beheerd, ik maak op donderdag een actuele vragenlijst aan. Op vrijdag en zaterdag komen de antwoorden van gemiddeld drie- tot zesduizend panelleden binnen en daarvan kan ik waar ook ter wereld tabellen en rapporten maken. De grafiek die je hier ziet, heb ik gemaakt na India, tijdens een vlucht van Dubai naar Amsterdam.”

De Hond: 15 maart, 21.00 uur, dan geven we ons over

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Er komt geen telefoon meer aan te pas en hoe anders was dat vroeger. De Hond: „Enquêteren gebeurde in de jaren zeventig bij de mensen thuis, dan kwam er iemand langs. In de jaren tachtig is het veel meer telefonisch geworden, dan lazen onderzoekers de vragen steeds voor. Aan het begin van deze eeuw is het meer naar internet gegaan.”

De boel belazeren

Panellid worden is niet moeilijk. „Je geeft je gewoon op”, zegt mister Peil. „Je moet enkele basisdingen vertellen en daar laten we een checklist op los.” Voor mensen die de boel willen belazeren heeft De Hond ‘een controle- en correctiemechanisme’. „Zo voorkomen we dat groepen die je uitslag willen beïnvloeden, dat ook lukt. Het tv-programma Kassa heeft de universiteit van Nijmegen eens opdracht gegeven om dat te proberen, ook bij collega’s. Prima dat het gecheckt wordt hoor, maar ik ontdekte het. Ons systeem herkent afwijkende patronen en nee, als mensen verkeerd bezig zijn, dan melden we hen dat niet.” Met een kleine grijns: „Die laten we gewoon meedoen, maar hun resultaten belanden in een apart vakje.”

Er is meer waar De Hond rekening mee moet houden, voordat hij zijn conclusies trekt: groepen die bij peilingen ondervertegenwoordigd zijn. Zo zijn bijvoorbeeld SGP’ers en de grote Turkse en Marokkaanse gemeenschappen moeilijk tot peilen te bewegen. „De SGP heeft altijd drie zetels, maar op basis van de peiling minder. Dat kan dus niet. Hetzelfde geldt voor DENK, die partij heeft een specifieke Turkse aanhang die amper in mijn panel voorkomt. Ik kan dan niet zeggen: nul zetels. Daar moet ik op anticiperen.”

Waarom peilingen?

Waarom zijn die peilingen er eigenlijk en móeten ze er wel zijn? De Hond legt uit: „Tussen de verkiezingen in gebeurt er van alles in de politiek, uit pretentie dat dat volksvertegenwoordiging is. De politiek zegt: we doen dat, omdat wij zijn gekozen en dit dus de mening van de Nederlander is. Met een peiling kan ik laten zien of dat wel klopt. Ik vind dat dat hoort in een democratisch stelsel. Bij beleid mogen politici tussentijds best rekening houden met wat die kiezers vinden. In onze democratie vindt men gekozen worden te veel een ongelimiteerd mandaat om alles maar te kunnen doen.”

De Hond: 15 maart, 21.00 uur, dan geven we ons over

Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

Nee, een fan van ons democratische stelsel, dat sinds 1848 nauwelijks veranderde, kun je De Hond niet noemen. Integendeel. „Het past helemaal niet meer bij de wereld van nu. Vroeger had je veel meer de boven-ons-geplaatsten die echt leiders waren voor hun achterban. De aanhang voer uit respect blind op hun leiders en zo werkte het parlementaire stelsel goed. Door opleidingen en informatie ziet de wereld er anders uit, terwijl de structuur van onze democratie is geënt op een wereld die er helemaal niet meer is. Zo van: wij zitten hier in Den Haag met jullie mandaat en doen wat volgens ons goed voor je is. Echter, de samenleving zit daar niet meer op te wachten, die samenleving wil betrokken zijn. Maar wat gebeurt er: we stemmen op 15 maart en ’s avonds om 21.00 uur geven we ons voor vier jaar over. De politiek zou in deze tijd bij belangrijke besluiten draagvlak moeten creëren. De burger hoort veel meer zeggenschap te hebben.”

Revolutie nodig

De Hond geeft gelijk ook toe dat hij dat wel kan willen, maar dat ons systeem zich niet zomaar opheft. „Daar is een revolutie voor nodig.” De barricaden op met vlaggen en wapens? „Nee hoor, als Pim Fortuyn in 2002 aan de macht was gekomen met 45 zetels, dan was dat ook een revolutie geweest. Maar goed, dat komt eraan. Ons Westerse parlementaire stelsel gaat in slow motion onderuit. Uit chaos ontstaat een nieuwe situatie.”

Hoe zeer De Hond ook met de zetels bezig is, het rode stempotlood laat hij 15 maart voor wat het is. Dat hij vier jaar geleden stemde en Mark Rutte en Diederik Samsom hoorde zeggen dat de kiezers hen tot elkaar veroordeeld hadden, dat wil hij niet meer. „Raar, want de kiezers wilden VVD en PvdA natuurlijk helemaal niet samen.” Heel even twijfelt De Hond: „Goed, voor 99 procent ga ik niet stemmen. Ik wil niet achteraf horen wat ik bedoeld zou hebben.”

Het gaat de peiler der peilers dus niet om onpartijdigheid. Dat hanteert hij zondags wel op het voetbalveld. De Hond, die tussen 1979 en 1981 34 wedstrijden in het betaalde voetbal floot, leidt met veel plezier de amateurs. Hij krijgt pretoogjes als hij erover vertelt. „Zondag fluit ik lekker dicht bij huis, De Meer. Daar is Louis van Gaal als voetballertje begonnen.”

Meer dan peilen

Maurice de Hond is bepaald niet alleen met de zetels van de Tweede Kamer bezig. Hij houdt lezingen over ‘maatschappij, technologie en toekomst’ en trekt de hele wereld over om te vertellen over zijn ideeën rond onderwijsvernieuwing. In Nederland en het buitenland is De Hond met het uitrollen van schoolmodellen al jaren bezig. Met zijn bedrijf sCoolSuite richt hij zich op onderwijs in een wereld die steeds digitaler wordt. Sinds 2013 heeft hij met collega’s ruim twintig Steve JobsScholen in ons land opgezet. Daar werken leerlingen individueel en niet op leeftijd. Spelenderwijs, eigen tempo en voorbereiding op de digitale wereld zijn op deze scholen kernbegrippen. Maurice de Hond kreeg zelf les op Joodse scholen in Amsterdam. Als je hem vraagt wat hij van het onderwijs vindt, dan hoeft hij niet na te denken: „Op scholen wereldwijd worden kinderen voorbereid op het verleden.”

De Hond: 15 maart, 21.00 uur, dan geven we ons over

Op de eerste Steve Jobs School, in Sneek. / Catrinus van der Veen | ANP


Bestuurder rijdt door na aanrijding met voetganger

Bestuurder rijdt door na aanrijding met voetganger

Een 27-jarige man raakte gewond na een aanrijding met een auto. De bestuurder reed door. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In Waalwijk in Noord-Brabant is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 27-jarige man gewond geraakt toen hij werd geschept door een auto. De bestuurder van de auto is na het ongeluk doorgereden.

Het incident gebeurde op de Mozartlaan in Waalwijk. De 27-jarige man die gewond raakte, is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis.

Oversteken


Files richting stranden vanwege warme weer

Files richting stranden vanwege warme weer

Voor vandaag worden er temperaturen tussen de 27 en de 30 graden verwacht. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het warme weer zorgt voor files richting de stranden. Volgens de ANWB is het vooral op de A58 druk op weg naar de kust in Zeeland. Voor vandaag worden er temperaturen tussen de 27 en de 30 graden verwacht in heel Nederland.

Tussen Bergen op Zoom en Vlissingen moeten automobilisten mede door een auto met pech rekening houden met een vertraging van een half uur. Ook bij Zierikzee en richting het strand in Zandvoort staan files.

Hitteplan


Migranten Ocean Viking aangekomen op Malta

Migranten Ocean Viking aangekomen op Malta

Blijdschap aan boord nadat de Ocean Viking toestemming kreeg om op Malta aan land te komen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De 356 migranten van het reddingsschip Ocean Viking zijn op Malta aangekomen. Met een patrouilleschip van het Maltese leger zijn ze vrijdagavond laat aan land gezet. Daar zijn ze ontvangen door de Maltese immigratiedienst.

Nergens aanleggen

De vluchtelingen werden twee weken geleden door de Ocean Viking voor de kust van Libië uit de Middellandse Zee opgepikt. Het schip van SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen kreeg vervolgens geen toestemming om ergens aan te leggen.


Belastingdienst gaat gescheiden stellen voorlichten

Belastingdienst gaat gescheiden stellen voorlichten

Gescheiden stellen maken veel fouten bij het doen van aangifte en aanvragen van toeslagen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:20

De Belastingdienst begint maandag een voorlichtingscampagne voor gescheiden koppels. Uit onderzoek blijkt dat deze stellen veel fouten maken bij het doen van aangifte en het aanvragen van toeslagen.

Forse naheffingen

En dat kan leiden tot forse naheffingen. „Of iemand moet ineens honderden tot duizenden euro’s aan toeslagen terugbetalen of loopt juist toeslagen mis. Dat kan forse consequenties hebben. Sommige mensen belanden zelfs in de schuldsanering. We willen dat helpen voorkomen”, zegt John van Vliet, hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst in het AD.


Bolsonaro stuurt leger naar bosbranden in Amazone

Bolsonaro stuurt leger naar bosbranden in Amazone

Het Braziliaanse oerwoud is dit jaar getroffen door een recordaantal branden; namelijk 40.000. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:47

Brazilië gaat het leger inzetten om de branden te bestrijden die momenteel woeden in het Amazonegebied. President Jair Bolsonaro heeft daar vrijdag toe besloten, nu de druk op hem vanuit het binnen- en buitenland fors is toegenomen om wat te doen tegen de bosbranden.

Bolsonaro zei dat de hoge temperaturen en droge perioden dit jaar voor het grote aantal branden in de Amazone hebben gezorgd. Eerder beschuldigde hij niet-gouvernementele organisaties (ngo's) ervan de bosbranden te hebben gesticht, al kwam hij daar een dag later op terug.

Illegale kap


Noors voetballertje (16) verandert naam naar Messi

Noors voetballertje (16) verandert naam naar Messi

De Argentijnse Lionel Messi / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Fan zijn we allemaal wel geweest. Of het nou Justin Bieber, Star Wars of paarden was. Toch heb je fans, en je hebt f a n s. De 16-jarige Daniel Are Knutsen uit Noorwegen is zo erg fan van zijn idool Lionel Messi dat hij besloten heeft zijn naam te veranderen naar... precies: Lionel Messi.

„Ik wilde mijn naam al een tijdje veranderen", vertelt Knutsen/Messi aan het Noorse VG„Messi is mijn grote idool." Eerder deze zomer is de naamwijziging goedgekeurd en nu gaat de jongen officieel als Lionel Messi door het leven. Waarom hij zo ver wilde gaan dat hij zijn naam wilde veranderen? „Ik wilde vooral kijken of het echt mogelijk was."

Even goed worden


Wannabe influencer in de schulden na Insta-vakantie

Wannabe influencer in de schulden na Insta-vakantie

Illustratie van selfie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Duizenden euro's besteedde de 27-jarige Fiona Melbul aan haar geweldige Instagram-vakantie, om er maar een beetje bij te kunnen horen. Ze wilde haar vrienden jaloers maken met een fantastische vakantie. Alleen had ze daar helemaal geen geld voor. Nu heeft ze zo'n 12.000 euro aan schuld en woont ze weer bij haar ouders.

Jaloerse reacties

Melbul geeft Instagram de schuld van haar forse creditcard rekening, vertelt ze aan het Australische A Current Affair. „Je neemt tien of twintig foto's tot je de perfecte hebt, plaatst die op social media en dan wacht je tot je vrienden het zien. Hun jaloerse reacties... Ik voel me er echt goed door", vertelt de 27-jarige.


Restaurant gesloopt nadat eigenaar toeristen aanviel

Restaurant gesloopt nadat eigenaar toeristen aanviel

De auto van de Spaanse toeristen / Screenshot YouTube

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Albanië zit als vakantiebestemming in de lift en het land wil zich dan ook positief profileren naar de buitenwereld. Wie het toerismevriendelijke imago van het land besmeurt, kan keiharde sancties verwachten. Dat ondervond een restauranteigenaar die Spaanse toeristen lastig viel.

Een paar dagen geleden viel de woedende Albanese eigenaar van een strandrestaurant de huurauto van enkele ontevreden Spaanse toeristen aan. Op de beelden, gefilmd door de reisgids van het gezelschap, is te zien hoe de agressieve man de voorruit van de wagen met de hand verbrijzelt, terwijl de verschrikte toeristen in de auto toekijken.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

21 AUG 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Nederland bezorgd om natuurbranden in de Amazone

Amazonebranden: 'We moeten hier iets aan doen'

/ ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Nederland is bezorgd over de natuurbranden in het Amazonegebied. „Het is echt verschrikkelijk wat daar gebeurt", zegt minister-president Mark Rutte. „Het is niet ongebruikelijk dat er branden zijn maar op deze schaal en zo vroeg in het seizoen, dat is buitengewoon schokkend."

Recordaantal branden

Het Braziliaanse oerwoud is dit jaar getroffen door een recordaantal branden; namelijk 40.000. Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een stijging van 83 procent. Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid Bolsonaro. De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen. Veel branden zouden ook zijn aangestoken door boeren om het land te gebruiken voor vee- en sojateelt.


Zorgen van oorartsen om gehoorproblemen door oortjes

Zorgen van oorartsen om gehoorproblemen door oortjes

/ Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Dat schrijft RTL Nieuws. Kno-artsen maken zich grote zorgen, want zij zien de gehoorproblemen met jongeren toenemen.

Zorgen

Kno-arts Jan van der Borden van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam is bang dat er over een jaar of twintig een hele generatie met gehoorschade is. „Mensen lopen de hele dag met oortjes in of een koptelefoon op. Op dit moment krijgen veel mensen een gehoorapparaat bij een jaar of 70, maar over twintig jaar zal die leeftijd verlaagd zijn naar ongeveer 50."


Ook Rijkswaterstaat start zaterdag hitteprotocol

Met het hitteprotocol word je in geval van pech direct geholpen door een berger / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na het RIVM neemt ook Rijkswaterstaat maatregelen vanwege de verwachte hitte. Vanaf zaterdagochtend 10.00 uur geldt het zogenoemde hitteprotocol, tot 20.00 uur 's avonds. Dat protocol houdt in dat automobilisten die met pech langs de weg komen te staan, direct geholpen worden door een berger.

Goed voorbereiden

Rijkswaterstaat zet de komende dagen extra materiaal in, zodat gestrande automobilisten snel naar een veilige locatie kunnen worden gebracht (een tankstation of parkeerplaats met voorzieningen bijvoorbeeld). Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is op 30 graden. Naar verwachting blijft het protocol ook na zaterdag van kracht, maar dat hangt verder af van het weer de komende dagen.


8-jarige Duitse jongen gaat weer joyriden

8-jarige Duitse jongen gaat weer joyriden

Voor de tweede keer in twee dagen is een Duits jongetje van 8 jaar oud gaan joyriden. /Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor de tweede keer in twee dagen is een Duits jongetje van 8 jaar oud gaan joyriden. In de nacht van dinsdag op woensdag pikte hij de auto van zijn moeder voor een tocht over de snelweg bij Soest, in Noord-Rijnland-Westfalen. Twee nachten later toerde hij met behoorlijke snelheid door de binnenstad van Dortmund.

Tegen vrachtwagen gebotst

Na Dortmund koos het ventje de A1 richting Keulen, waar hij op een parkeerplaats tegen een geparkeerde vrachtwagen botste. Hij bleef ongedeerd, maar de auto raakte zwaar beschadigd. De jongen krijgt psychologische begeleiding, meldt de politie in Dortmund.


'Dakloze jongere heeft vanaf moment 0 pech'

'Dakloze jongere heeft vanaf moment 0 pech'

Het aantal dakloze jongeren is verdriedubbeld in net aan tien jaar tijd. Vaak zitten zij in een vicieuze cirkel. /Unsplash

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

In net aan tien jaar tijd is het aantal daklozen in Nederland meer dan verdubbeld. Het aantal jonge daklozen - 18- tot 30-jarigen - is zelfs verdriedubbeld. Ongeveer 12,6 duizend jongeren zwerven rond op straat, zonder veilige thuisbasis om naartoe te gaan. Volgens Marleen van der Kolk van Stichting Zwerfjongeren Nederland is dat een zeer ernstige zaak, maar is er, door middel van een actieplan, ook sprake van een inhaalslag.

Het Leger des Heils is niet verbaasd over de groei van het aantal daklozen. Zij geven zelfs aan dat ze overvol zitten, en misschien binnenkort 'nee' moeten verkopen aan daklozen die bij hen aankloppen voor onderdak. „Als samenleving hebben we een plicht voor onze medemens te zorgen. Dit kan niet zo langer doorgaan", zegt een woordvoerder.

Actieplan


Redding uitstervende witte neushoorn stap dichterbij

Redding uitstervende witte neushoorn stap dichterbij

Er zijn nog maar twee witte neushoorns in leven, dat zijn allebei vrouwtjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er zijn nog maar twee witte neushoorns in leven, maar toch lijkt er een kans te zijn dat de diersoort niet uitsterft. Keniaanse dierenartsen en wetenschappers zijn dankzij ingewikkelde voorplantingstechnieken een stap dichterbij de redding van de dieren gekomen.

Ivf

Bij de twee vrouwelijke neushoorns zijn donderdag in totaal tien eitjes afgenomen. Die zijn meteen daarop naar Italië overgebracht en via ivf bevrucht met het ingevroren sperma van vier overleden mannetjes. In maart 2018 overleed de laatste mannelijke witte neushoorn.


'Topsporters poetsen meer, hebben slechtere tanden'

'Topsporters poetsen meer, hebben slechtere tanden'

Ondanks dat topsporters hun tanden grondiger reinigen, hebben ze vaker last van tandbederf en ontstoken tandvlees. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Topsporters hebben een slechter gebit dan gewone mensen, terwijl ze grondiger hun tanden poetsen. De reden: sporters nemen veel meer sportdranken, energierepen en gelletjes. Daar zitten zo veel suikers en zuren in, dat ze tanden beschadigen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de University College in Londen.

Tandbederf

De onderzoekers keken naar de monden van 352 topsporters. Het gaat onder meer om voetballers, wielrenners, turners, zwemmers, rugbyers, roeiers, hockeyers, zeilers en atleten. Onder hen zijn mensen die hebben deelgenomen aan Olympische Spelen. Bijna de helft had last van tandbederf. De sporters hadden ook vaak ontstoken tandvlees. Een op de drie gaf aan zo veel mondklachten te hebben, dat hun training eronder leed.


Noorse politie stopt onderzoek naar vermiste NL'er
Likeability of5

Noorwegen stopt onderzoek naar vermiste Nederlander

De politie vermoedt dat Arjen Kamphuis tijdens een tocht met een kajak in het water is gevallen. Er is geen lichaam gevonden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Noorse politie heeft het onderzoek naar Arjen Kamphuis afgesloten. De Amsterdammer raakte vorig jaar augustus vermist tijdens een trip in Noorwegen. Er kwam een grote zoekactie op gang, maar tot dusver heeft die niet tot resultaten geleid.

De cybersecurityspecialist was voor het laatste gezien in het centrum van Rognan. Hij was daar met de trein heen gereisd nadat hij had uitgecheckt in een hotel in Bodo.

Familie en vrienden van Kamphuis hebben „met groot verdriet de conclusies van de Noorse politie gelezen", meldt woordvoerder Ancilla van de Leest, die bevriend was met Kamphuis. „Wij bedanken de Noorse en Nederlandse politie voor hun grote inzet. Wij leggen ons neer bij hun bevindingen en vragen tijd en privacy om dit te verwerken."


like
user_90a376f076465d5da419a2a99c14ccccabf0a714_avatar

Laatste twee deelnemers Expeditie Robinson bekend

Laatste twee deelnemers Expeditie Robinson bekend

De laatste twee deelnemers van Expeditie Robinson 2019 zijn bekend! Nu is de groep compleet. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vanaf zondag 1 september kun je weer genieten van een nieuw seizoen van Expeditie Robinson, waar zo'n twintig BN'ers met elkaar de strijd aangaan op de Filipijnen. Er waren al heel wat deelnemers bekend gemaakt, maar nu weten we ook eindelijk wie de laatste twee zijn! Binnenkort kun je ook Roy Donders (stylist, mede bekend van zijn trainingspakken) en Berdien Stenberg (fluitiste) volgen op het tropische eiland, waar ze ingewikkelde opdrachten moeten voltooien.

Laatste twee deelnemers Expeditie Robinson bekend!

Roy Donders wordt onthuld als deelnemer van Expeditie Robinson. /Amarins de Boer

Kaj Gorgels en Nicolette Kluijver nemen, voor het eerst samen, de presentatie op zich. Kaj Gorgels volgt Dennis Weening op, die werd ontslagen door RTL.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het wordt heet! Zaterdag hitteplan heel Nederland

Het wordt heet! Zaterdag hitteplan heel Nederland

Na een tijd van regenachtig weer, laat de zon zich dit weekend flink zien. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De komende dagen lopen de temperaturen naar verwachting weer flink op. Het RIVM stelt daarom zaterdag weer het nationale hitteplan voor heel Nederland in wegens de warmte.

„Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen, zoals een zonnesteek", aldus het instituut.

Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag, maar dat is afhankelijk van het weer. Dit weekend kan de temperatuur volgens de voorspellingen lokaal tot 32 graden oplopen.