In het nieuws

Camera videoMet een GoPro de Tweede Kamer in

Foto: ANP

Foto van 'Ebru Umar'

21 FEB 2017

Politiek is saai! Om het een tikkie minder saai te maken, interviewde Metro in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een aantal lijsttrekkers in hun stamkroeg. Vandaag: Jan Dijkgraaf van GeenPeil in Beachclub Lemmer.

We zouden in je stamkroeg afspreken in plaats van aan het strand.
Ik drink heel weinig en in Lemmer kunnen ze heel goed drinken. Sta je echt voor lul met je spaatje rood. In de zomer werk ik hier een paar uurtjes per dag en zit ik hier bruin te worden. Het enige waar je op moet letten, is dat er niet te veel zon op je scherm valt.

Hoe kom je aan die buik als je niet drinkt?
Ik snoep. Ik kan niet tanken zonder paprikachips te halen en ik hou van koekjes. Maar goed, ik ben nu aan de lijn, er moet zeven kilo af. Ik woon hier vijf kilometer vandaan, dus dat is een wandeling van tien kilometer. Daarnaast geen wijn door de week en niet snoepen hè? Van mijn vrouw mag ik niet onder de 85 kilo.

Gaan de mensen in Lemmer op je stemmen?
Nee. Lemmer is een recalcitrant dorp, waar de NCPN (Nieuw Communistische Partij Nederland) groot is en er veel christenen zijn. Daarnaast ben ik scheidsrechter geweest bij de voetbalclub, daar word je ook niet populairder van, dus het zal wel meevallen met die stemmen. Bovendien zitten de meeste mensen hier in hun relaxte leven waarbij politiek een ver-van-mijn-bed-show is. Het boeit ze hier geen ene fuck dat ik op de lijst sta. Maar ik ben met drie zetels al heel gelukkig. Het gaat voor de kleine partijen moeilijk worden om in de Tweede Kamer te komen.

Doe ‘es een gok.
Baudet krijgt één zetel dankzij Hiddema, de jongens van DENK ook als ze in de moskee tot stemmen blijven oproepen. Roos is een grapjurk, maar gaat het niet redden, Sylvana ook niet. En de rest, die Nieuwe Wegen en zo is allemaal grappig, maar meer dan tienduizend stemmen worden dat niet.

Geen spijt dat je met wat nieuwkomers de handen ineen hebt geslagen?
Nee. Jan Roos en Thierry zijn rechts en wij zijn een verlengstuk van de kiezer. Dan ben je automatisch een middenpartij van mensen met gezond verstand en een warm hart. Linkse partijen hebben te weinig gezond verstand en rechtse partijen een te weinig warm hart. Bovendien, Jan Roos is samengegaan met zetelrovers en daar houd ik niet van. Thierry Baudet wil de elite bestrijden en als ik aan elite denk, zie ik Thierry voor me.

Thierry duikt af en toe ‘ns op in de peilingen, jullie niet.
Wij staan nooit in de peilingen, omdat we niet meedoen in die peilingen. Om mee te doen bij EenVandaag of Maurice de Hond moet je jezelf aanmelden en onze doelgroep bestaat uit jongeren, die doen dat niet. Bovendien komt het op de laatste twee, drie weken voor de verkiezingen aan, we gaan dan vol gas geven en dan komen die paar zetels vanzelf wel.

Alle jongeren gaan voor Jesse.
Hou toch op! Er zullen heus wel mensen stemmen op ‘het kontje van Wouter Bos’ dat zich deze keer manifesteert in het voorkomen van Jesse in plaats van op een Marokkaan in een rolstoel die bij GeenPeil op de lijst staat. Maar ik ben ook gelukkig met één zetel, ik heb niet de illusie dat we zo groot worden als GroenLinks.

En je hebt ook al niet de ambitie om premier te worden.
Er wordt er maar één premier en dat is Mark Rutte. De VVD wordt niet de grootste en zal niet regeren met de PVV, maar tóch wordt Rutte premier, daar wil ik een maandsalaris van vroeger om verwedden. Dat blijft hij tot 2019 waarna hij Juncker opvolgt in Europa. Hij doet maar, onze ambitie ligt anders: GeenPeil wil de politiek transparant maken, dat is pas ambitie. Er staat bij ons 24/7 een camera aan, en wij gaan met een GoPro op ons hoofd de Tweede Kamer in. Nee, volgens de afspraken die er nu zijn mag dat niet, maar knappe jongen die mij straks als democratisch gekozen Kamerlid de toegang tot de Tweede Kamer gaat ontzeggen omdat ik een camera aan heb staan!

Er zijn ook mensen die zeggen ‘leuk dat meestemmen, die democratie, maar ik stem 15 maart op een échte partij en dan kan ik daarna wel via GeenPeil mijn stem laten horen’.
Als iedereen dat zegt, komen we niet in de Kamer. Het is waar, vooral linkse mensen zeggen dat ze lid worden en straks een dubbele stem hebben. Prima, dat is precies wat we willen: democratie terug in de Tweede Kamer en stemmen zoals de achterban wil dat we stemmen. Ik ben ongeschikt als politicus, maar voor deze rol ben ik zeer geschikt.

Wat wordt de verrassing van deze verkiezing?
Dat het Asscher-effect beperkt zal blijven tot twee, drie zetels. Zijn lijsttrekkerschap zal geen enkel positief effect op de PvdA hebben. Mensen ervaren hem zoals ik: een carrièreslang. Als Asscher premier wordt en je kunt emigreren, doe het dan. Pechtold is ook erg, maar hij is mijn persoonlijke rode lap. Een andere premier dan Rutte zou ik niet weten, hij is zoveel groter dan alle andere partijen. Ik denk dat hij nog net dertig zetels haalt.

Je hebt vijf schapen, kippen, vier katten, een vrouw en twee volwassen zoons. Wat vonden ze er thuis van dat je naar Den Haag vertrekt?
Zowel de oude als de jonge generatie vond het geweldig, met recht een uniek moment en dus nog meer reden om er enthousiast over te blijven. Bovendien werk ik alleen in Den Haag hè? Door de week ga ik vier dagen in Rotterdam wonen. Terug naar mijn roots – alles voor de democratie!

Geef eens één goede reden om GeenPeil te stemmen?
Je moet zelf weten op wie je stemt, maar als je vindt dat de kiezer al een paar jaar belazerd wordt, dat politici kruipen voor Brussel, dat alles in achterafkamertjes wordt besloten en als je wilt dat het transparanter wordt, moet je op Geen Peil stemmen. Het belangrijkste is dat je je stem geeft aan iemand die je niet vanaf dag één zal belazeren. Een stem op Rutte is geen stem op het VVD-programma, maar op een coalitie van PvdA, CDA, D66 en GL. Bij ons blijf je, zolang wij in de Tweede Kamer zitten, je eigen stem uitbrengen.


Leeuwarder Courant krijgt Europese prijs.

Leeuwarder Courant krijgt Europese prijs

Leeuwarder Courant krijgt Europese prijs. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Leeuwarder Courant is uitgeroepen tot de best vormgegeven regionale krant van Europa en krijgt daarmee de titel European Newspaper of the Year in de categorie regionale dagbladen.

De Leeuwarder Courant kreeg de prijs in 2013 ook al een keer. Andere Nederlandse kranten die de prijs al eens kregen waren onder andere Het Parool, De Limburger en Het Financieele Dagblad (FD).

Mooie opsteker


Klanten van supermarkt Albert Heijn tijdens de kerstdagen.
Likeability of5

Maandag kort geding tegen boerenblokkades

Klanten van supermarkt Albert Heijn tijdens de kerstdagen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Aanstaande maandag zal het kort geding van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CLB) plaatsvinden om eventuele blokkades bij supermarkten te voorkomen. 

De zaak zal om 10.30 voorkomen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Lelystad, laat het CBL en de actiegroep Farmers Defence Force weten.

Andere acties


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verenigde Staten testen weer raket.
Likeability of3

Verenigde Staten testen weer raket

Verenigde Staten testen weer raket. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De VS hebben weer een rakettest uitgevoerd. Het projectiel werd donderdag van de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië afgevuurd, bevestigde het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De test voedt de vrees dat een nieuwe wapenwedloop tussen de grootmachten Amerika en Rusland op gang komt. Washington zegde begin augustus het INF-verdrag op waarin een verbod op het testen met (nucleaire) middellangeafstandsraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5500 kilometer is afgesproken.

Verbod


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vuurwerk Rotterdam ecologisch en in zones.
Likeability of6

Vuurwerk Rotterdam ecologisch en in zones

Vuurwerk Rotterdam ecologisch en in zones. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens het Nationale Vuurwerk in Rotterdam gaat deze jaarwisseling ecologisch vuurwerk de lucht in. In de hele stad mag alleen maar vuurwerk worden afgestoken in daarvoor aangewezen vuurwerkzones.

De nationale vuurwerkshow bij de Erasmusbrug is voor het eerst uitgebreid met extra shows in Hoek van Holland en Nesselande. Vanuit milieuoogpunt is deels gekozen voor vuurwerk dat minder afval oplevert en minder milieubelastende stoffen uitstoot. Dit kost 78.000 euro extra, betaald uit het veiligheidsbudget.

245 gebieden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Remkes: vuurwerkbom onder ME-bus gaat te ver.
Likeability of5

Remkes: vuurwerkbom onder ME-bus gaat te ver

Remkes: vuurwerkbom onder ME-bus gaat te ver. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Duindorp is tijdens een van de onrustige avonden zwaar vuurwerk onder een ME-bus gegooid. Dat heeft burgemeester Johan Remkes in het programma FRITS op TV West. 

De burgemeester benadrukte dat het incident helemaal niets te maken had met protest tegen het niet doorgaan van vreugdevuren. „Het is ver over de grens en moet stevig aangepakt worden."

Levensgevaarlijk


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meer agenten krijgen ontslag om integriteit.
Likeability of5

Meer agenten krijgen ontslag om integriteit

Meer agenten krijgen ontslag om integriteit. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het afgelopen jaar hebben 134 agenten voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslag gekregen wegens schending van de integriteit van de politie. 

Dat zijn er tien meer dan in 2017 en vier meer dan in 2016. De 67 onvoorwaardelijke ontslagen zijn duidelijk hoger dan in 2017 (48). In 2016 waren het er 70, blijkt uit cijfers van de politie.

Goede voorbeeld


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Premier Mark Rutte voor aanvang van de Europese top over klimaatverandering en langetermijnbegroting.
Likeability of5

Rutte geeft iedereen een hand: 'Zelfs Bouterse'

Premier Mark Rutte voor aanvang van de Europese top over klimaatverandering en langetermijnbegroting. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Premier Mark Rutte geeft de omstreden premier van Malta, Joseph Muscat, gewoon een hand tijdens de EU-top in Brussel. „Ik geef iedereen een hand, zelfs Bouterse", zei hij voor aanvang van de vergadering van de regeringsleiders.

De Surinaamse president Desi Bouterse is vorige maand veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens zijn aandeel in de Decembermoorden in 1982.

Grote zorgen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Impressie van de 67-jarige Gerrit Jan van D., de vader van het gezin.
Likeability of3

Vader van gezin Ruinerwold nog steeds niet gehoord

Impressie van de 67-jarige Gerrit Jan van D., de vader van het gezin. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ruim twee maanden na zijn arrestatie is de vader van het gezin, dat een teruggetrokken leven leidde op een boerderij in het Drentse Ruinerwold, nog steeds niet gehoord door de politie. 

Zijn advocaat Robert Snorn bevestigt berichtgeving van het Dagblad van het Noorden dat Gerrit-Jan van D. enkele jaren geleden een hersenbloeding heeft gehad en daardoor zijn spraakvermogen volledig is verloren.

Andere mogelijkheden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Trump hekelt Thunberg als Persoon van het Jaar.
Likeability of3

Trump hekelt Thunberg als Persoon van het Jaar

Trump hekelt Thunberg als Persoon van het Jaar. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Donald Trump heeft uitgehaald naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. De Amerikaanse president twitterde dat hij het belachelijk vindt dat het Weekblad Time haar heeft uitgeroepen tot persoon van het jaar.

„Dit is zo zot, Greta moet iets gaan doen aan haar probleem met woedebeheersing en naar een goede ouderwetse film gaan met een vriend. Relax Greta, relax!", schrijft de president.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

 Alle kaarten voor Songfestival in eerste ronde uitverkocht

Alle kaarten voor Songfestival in eerste ronde uitverkocht

De kaarten voor de eerste en tweede halve finale en de finale gingen donderdagmiddag om 12.00 uur voor het eerst in de verkoop. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Alle kaarten voor shows tijdens het Eurovisie Songfestival die donderdagmiddag in de verkoop gingen, zijn uitverkocht. Dat laat de organisatie via Twitter weten.

Het is enorm druk geweest: er stonden 80.000 mensen in de wachtrij met meer dan 200.000 schermen open”, aldus de organisatie.

Meerdere verkooprondes


NS stopt met melding 'aanrijding met persoon'
Likeability of5

NS stopt met melding 'aanrijding met persoon'

Vanaf zondag stopt het spoorbedrijf met de melding ‘aanrijding met persoon’. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De NS gaat in de toekomst voorzichtiger om met meldingen over zelfdodingen op het spoor. Vanaf zondag stopt het spoorbedrijf met de melding ‘aanrijding met persoon’.

Het gaat om de informatie die wordt omgeroepen op stations en de tekst op de website en in de app Reisplanner. Nu wordt een zelfdoding op het spoor nog aangeduid met 'aanrijding met een persoon', maar dat verandert in alleen 'aanrijding'.

De NS krijgt geregeld reacties van mensen die moeite hebben met de tekst 'aanrijding met een persoon'. Zorgverleners en professionals op het gebied van suïcidepreventie en betrokkenen roepen daarnaast al langer op om die aanduiding te veranderen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

MDMA met straatwaarde van 100 miljoen onderschept
Likeability of5

MDMA met straatwaarde van 10 miljoen onderschept

Een deel van de aangetroffen MDMA. /Politie.nl

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op de A2 ter hoogte van Liempde heeft de politie dinsdag 400 kilo MDMA-kristallen gevonden. De straatwaarde: zo’n 10 miljoen euro.

De MDMA werd gevonden in een huurbus. Tijdens een controle zagen agenten veel dozen in de laadruimte liggen. Een doos was open, waardoor er een plastic zak met een lichtbruine inhoud te zien was. De agenten kregen daarom het vermoeden dat er verdovende middelen in de dozen lagen.

Bij het doorzoeken van de bus bleek al snel dat het om een enorme hoeveelheid MDMA-kristallen ging. De bestuurder, een 29-jarige Amsterdammer, is aangehouden.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

10.000 Amsterdamse leerlingen zonder docent
Likeability of3

10.000 Amsterdamse leerlingen zonder docent

olgens de laatste telling hebben basisscholen in Amsterdam zo’n 384 fulltime leerkrachten te weinig. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zo’n 10.000 Amsterdamse scholieren zitten op dit moment zonder docent. Het lerarentekort in basisonderwijs in de hoofdstad neemt snel toe.

Volgens de laatste telling hebben basisscholen in Amsterdam zo’n 384 fulltime leerkrachten te weinig, ruim honderd meer dan aan het begin van het schooljaar. Volgens onderwijswethouder Marjolein Moorman betekent dit dat er zo’n 10.000 leerlingen zonder docent zitten.

Risico op onderwijsachterstand


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Supermarkten eisen verbod op boerenblokkades
Likeability of5

Supermarkten eisen verbod op boerenblokkades

/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Supermarkten stappen naar de rechter om een verbid te eisen op de aangekondigde blokkades van distributiecentra of winkels door actievoerende boeren.

De advocaat van de brancheorganisatie had actiegroep Farmers Defence Force een ultimatum gesteld: voor donderdag 10.00 uur moesten de boeren garanderen dat ze afzien van blokkades die de supermarkten duperen. Het CBL heeft niks van ze vernomen en zet dus de gang naar de rechter door.

'Geen keuze'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kroongetuige Nabil B. heeft geen advocaat meer

Kroongetuige Nabil B. heeft geen advocaat meer

Het proces is met veel veiligheidsmaatregelen omgeven. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kroongetuige Nabil B. heeft geen nieuwe advocaat. Dat meldde de rechtbank donderdag.

B. is kroongetuige in het grote liquidatieproces Marango. Zijn advocaat Derk Wiersum werd afgelopen september doodgeschoten, waarschijnlijk vanwege zijn werk. Een andere advocaat heeft de verdediging neergelegd. Tot nu toe heeft B. nog geen nieuwe raadsman.

Voorbereidende zittingen


Leraren krijgen meer salaris, maar geplande stakingen gaan door
Likeability of3

Leraren krijgen meer salaris, maar geplande stakingen gaan door

Na een jaar steggelen is er een cao-akkoord in het basisonderwijs. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na een jaar steggelen is er een cao-akkoord in het basisonderwijs. De vakbonden zijn het eens geworden over een loonsverhoging van 4,5 procent.

Die loonsverhoging geldt voor al het personeel in het basisonderwijs, zoals leraren, schoolleiders, logopedisten en conciërges. Ook krijgen ze een eenmalige uitkering van 33 procent van hun maandsalaris en eenmalig 875 euro.

Stakingen gaan door


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Mogelijk explosief gevonden in Nieuwegein

Mogelijk explosief gevonden in Nieuwegein

De Herteweide in Nieuwegein. /Google Maps

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de omgeving Herteweide in de wijk Batau-Noord in Nieuwegein is donderdagochtend een explosief gevonden. Dat meldt de politie.

Aan aantal woningen in de wijk worden uit voorzorg ontruimt. De omgeving is volgens de politie ruim afgezet.

De politie doet nu onderzoek en de Explosieve Opruimingsdienst is aanwezig.


'Geen verband bij storingen in brandstoftoevoer Schiphol'

'Geen verband bij storingen in brandstoftoevoer Schiphol'

De twee storingen hebben volgens onderzoeksbureau TNO geen verband met elkaar. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De storingen in de brandstoftoevoer op Schiphol van afgelopen zomer hebben geen verband met elkaar. Dat zegt onderzoeksbureau TNO.

De oorzaak van de storing op 24 juli is te herleiden naar een fout in de elektrische installatie bij onderzoekswerkzaamheden in februari. Er zijn toen systemen aangesloten op een losgeraakte voedingsdraad waardoor er teveel spanning kwam te staan de draad en er een „meervoudige technische storing ontstond". Ook brandden er diverse voedingen door met als gevolg dat het hele systeem van de kerosinetoevoer zich uitschakelde. Vliegtuigen konden toen ruim acht uur lang niet worden getankt.

Noodstopalarm