Ajaxjeugd is belachelijk goed

16 februari 2017 om 05:30 door Tjerk de Vries
Ajaxjeugd is belachelijk goed

Sportverkiezingen moet je vaak niet al te serieus nemen. Het is over het algemeen appels met peren vergelijken en de uitkomsten zijn niet zelden op zijn minst discutabel.

Er zijn keepers voetballer van het jaar geworden. Slaat natuurlijk nergens op, om die langs dezelfde lat als spitsen en voorstoppers te leggen.

En zo kon het ook gebeuren dat Wesley Sneijder in 2010 de Champions League won, vijf keer scoorde op een WK waar Nederland de finale haalde en dat Mark Tuitert sportman van het jaar werd.

Schaatsen, toch een beetje een Nederlandse hobby, is sowieso populair want maar liefst achttien keer kreeg een ijskrabbelaar de titel sportman van het jaar, tegen zes keer een voetballer.

Wie de laatste jaren ook in trek was bij de stemmers is onze Epke. Zijn gezwier aan een klimrek leverde al vier keer de eretitel op, zelfs in een jaar dat Arjen Robben de Champions Leaguefinale besliste.

Er is zelfs een keer een schoonspringer in ons land tot sportman van het jaar gekroond. Schoonspringen, dat is koprollend van de duikplank gaan. Kortom; onzin die verkiezingen.

En toch maakt Aron Winter zich druk om zo’n verkiezing. Namelijk die van beste jeugdopleiding in de voetballerij. Toen ik dat las schoten er twee dingen door mijn hoofd. Ten eerste: huh, Aron Winter?! Ten tweede: hij heeft wel gelijk.

Zijn ergernis is dat Ajax al tien jaar lang niet de beste jeugdopleiding heeft volgens degenen die stemmen voor de zogeheten Rinus Michels Award.

Na 2006, toen Ajax werd verkozen, ging deze prijs naar Twente, Sparta, AZ en heel vaak Feyenoord. Is dat erg? Natuurlijk niet!

Aron moet zijn hoofd daar helemaal niet over breken en genieten van de feiten. En die tonen aan dat Ajax wél gewoon de beste jeugdopleiding heeft. Met 73 opgeleide spelers in de hoogste divisies, hebben wij van alle clubs in Europa de meeste invloed op de competities.

We doen het uitstekend in de UEFA Youth League, in het eerste duikt het ene na het andere talent op en Jong Ajax is belachelijk goed.

De ploeg van Marcel Keizer laat gerenommeerde clubs als FC Volendam, De Graafschap, NAC, MVV en Cambuur onder zich en staat tweede. Tweede!

En voor wie denkt dat verkiezingen relevant zijn: wie werd er in 2015 sportman van het jaar?

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!