In het nieuws

Camera videoAeroVinci ontwikkelt volledig autonoom dronesysteem

Jochem Wieringa, CEO van start-up AeroVinci

Foto van 'Jurgen van der Hoeven en Guy Reinards'

23 FEB 2017

In ‘het gezicht achter de start-up’ leren we de personen kennen achter verschillende initiatieven. Wat beweegt hen? Hoe hebben ze hun idee in de markt weten te zetten? En hoe zien zij de toekomst van hun start-up? In aflevering 3: de persoon achter start-up AeroVinci.

In een prachtig gebouw aan de Mijnbouwstraat in Delft spreken we met Jochem Wieringa (36 jaar), CEO van start-up AeroVinci. Naast enkele dienstjaren bij een groot telecombedrijf is Wieringa vooral als ondernemer bezig geweest en sinds anderhalf jaar CEO van AeroVinci.

Waar komt die ondernemersdrang vandaan?

Dat idee heb ik eigenlijk van jongs af aan in me gehad. Toen ik een jaar of tien was, had ik de droom om striptekenaar te worden en wilde ik bij Donald Duck werken. Toen dacht ik: ik kan ook nu strips tekenen, bundelen en verkopen. Dat was op die leeftijd een enorm succes, want al mijn klasgenootjes en nog wat gasten uit de buurt waren lid. Toen realiseerde ik me al: je kunt dingen ook gewoon gaan doen.

Tijdens mijn studie technische bestuurskunde in Delft heb ik ontdekt dat ik vooral de brug tussen technologie en ondernemerschap heel leuk vind.

Wat maakt het zelf ondernemen zo leuk?

Mijn tijd in dienst van een groot bedrijf was heel leerzaam, maar na vier jaar vond ik het vooral bureaucratisch worden. Ik zou nu niet meer terugwillen naar dat grote logge. De compromissen en het trage van een groot bedrijf vind ik niet meer leuk. En ik ben te veel gewend aan het niet hebben van iemand die vertelt wat ik moet doen.

Als je zelf onderneemt kun je morgen al iets in gang zetten. Het idee komt altijd uit jezelf en maakt dat je altijd 100% gemotiveerd bent. Dat gevoel heb ik bij een groot bedrijf niet altijd gehad. Het is fantastisch om niet superveel geld ergens tegenaan te gooien en te kijken of het wat wordt, maar juist met de slimste mensen ergens aan te werken. Die dynamiek in zo’n team is ontzettend inspirerend.

Je leeft maar kort en je bent nog korter jong, dus doe in die tijd alsjeblieft iets fucking vets. Dat is hoe ik erin sta.

Zouden meer mensen moeten ondernemen?

Als dat is wat je wil wel. In Europa en zeker ook in Nederland zijn we heel erg risico avers, dat zit in onze cultuur. Voor de economie zou het goed zijn als onder zowel investeerders als ondernemers een iets hoger risicoprofiel zou zijn. Ik ken zat gasten die goede ideeën hebben, maar die bang zijn om te falen en het daarom niet doen. In Amerika doen mensen het gewoon, daar hoort falen erbij. En aangezien driekwart van de start-ups mislukt is het niet iets om je voor te schamen.

Je werkt nu voor AeroVinci, wat doen jullie precies?

De markt van drones is een markt die heel snel groeit. Maar voor elke drone in de lucht is nog een man op de grond nodig die de drone bestuurt. Dat is 80% van de kosten van die hele drone-operatie. Om zo’n drone-operatie echt schaalbaar te maken, moet die man dus uit dat proces. Daarom ontwikkelen wij een volledig autonoom systeem.

Dat systeem bestaat uit een grondstation met daarin een oplaadsysteem, een internetverbinding, een weerstation, en een drone die daaruit kan opstijgen en zijn missies kan uitvoeren.

Jullie richten je vooral op de landbouw. Kun je eens uitleggen hoe dat dan werkt?

In Nederland zijn boerderijen vrij klein, maar in landen als Amerika, Engeland en Frankrijk heb je hele grote bedrijven. De boer weet vaak niet precies hoe het er op delen van zijn land voor staat. Daarom sproeit hij overal even veel water, mest en pesticiden. Dat kost heel veel geld en is milieuverontreinigend.

Je kunt zo’n grondstation bij wijze van spreken op het dak van de boer zetten of ergens in het veld. Als de boer dan wil dat zijn land elke dag wordt gescand, krijgt hij elke dag een rapport waarop hij precies kan zien wat waar nodig is. Een boer kan heel concreet advies krijgen, bijvoorbeeld: op die coördinaten moet je meer bemesten, op die coördinaten moet je minder water sproeien, want daar staat het land half onder water. Precisielandbouw heet dat, en dat kan dus heel goed met drones.

Overigens worden er al drones gebruikt in de landbouw. Omdat het om bestuurde drones gaat en dus relatief duur is, gebeurt dit alleen bij hoogwaardige gewassen, dus er wordt al gevlogen over wijngaarden bijvoorbeeld. Maar er is ook zoiets als graan en andere gewassen die er echt toe doen voor de wereldvoedselproductie. De stap naar robotisering maakt dit ook voor die gewassen mogelijk.

Jullie hebben daarvoor een speciale drone ontwikkeld...

Ja, de meesten kennen de drone met vier propellers. Die drone tilt continu zijn eigen gewicht, dus dat is eigenlijk heel inefficiënt. Wij ontwikkelen een gevleugelde drone die ver kan vliegen op de aerodynamica van de vleugel, maar tegelijk ook in staat is om weer verticaal in het doosje te landen.

Wanneer worden deze autonome drones ook echt gebruikt?

We zijn nu aan het ontwikkelen en verwachten over ongeveer een jaar het netwerk uit te rollen. We hebben al een paar mooie prototypes vliegen.

We hebben nog wel te maken met regelgeving: je mag niet zomaar overal vliegen met drones, zeker niet met autonome drones. We zijn zwaar bezig met lobby’en in Brussel en Amerika, dus we weten precies wat daar speelt. In veel landen van de wereld zal in onbewoonde gebieden over een jaar wel gevlogen mogen worden met drones.

Hoe kwamen jullie aan het benodigde startkapitaal?

Wij maken gebruik van subsidies en een investeerder, de TU Delft. Nu zijn we bezig met ons ‘proof of concept’. Straks hebben we bewijs dat we dit echt kunnen en dat we een drone hebben ontwikkeld die daadwerkelijk kan wat we beloven. Als je dat hebt kun je iets laten zien en heb je weer een beter verhaal naar de investeerder toe.

Tot slot: waar staat AeroVinci over 10 jaar?

Dat is lastig, want meestal denk je niet zover vooruit, maar onze ambitie is enorm: we willen in meerdere landen op de wereld landelijke dekking van drones hebben. Welke diensten we exact leveren en wie onze klanten dan zijn, weten we niet. Hoe de drone er over 10 jaar uit ziet, weten we ook niet. Maar de ambitie is om netwerkprovider van data in de lucht te zijn.


Je verdiende loonstrookje: onbekend maakt onbemind?

Voor de meeste werknemers was er een meevaller, die eerste van het jaar / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

40 MIN

Steeds meer willen we weten waar alles vandaan komt en wat er allemaal precies in het eten zit, maar aandachtig je loonstrookje lezen, ho maar. ,,En dan wel zeggen helemaal niets van de loonstrook te begrijpen, dat snap ik dus niet.”

Meevaller


Een medewerkster van Evita Zorg biedt hulp aan een oudere dame.

Driekwart mantelzorgers ervaart hoge werkdruk

Een medewerkster van Evita Zorg biedt hulp aan een oudere dame. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

47 MIN

Uit onderzoek van de vakbond CNV uitgevoerd door Maurice de Hond, blijkt dat 73 procent van de mantelzorgers een hoge werkdruk ervaart door de combinatie van werk en mantelzorg.

Zorgwekkend

Van de mantelzorgers voelt 39 procent zich bovendien niet gesteund door hun werkgever of leidinggevende, 40 procent voelt zich ook niet gesteund door collega’s, zo blijkt.


Nu bij Tele2: de DIT WIL IK WEKEN.

Advertorial Tele2

GISTEREN

Tijdelijk veel voordeel op telefoons & Sim Only abonnementen. Met korting op 5GB, 10GB, 20GB en Unlimited Data voor je mobiel.

Zo heb je de iPhone Xr al met 20GB Data van €19 voor maar €14 per maand met een eenmalige bijbetaling van €696 bij een contract van 24 maanden. Nu met een tijdelijk voordeel van €168.


‘Emma wilde leven, maar haar ziekte helaas niet’

‘Emma wilde leven, maar haar ziekte helaas niet’

Foto's: Annemieke van der Togt

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

Zelden zal een documentaire bij de Nederlandse tv-kijker zo hard binnengekomen zijn als Emma wil leven. Donderdagavond gaat het anorexia-verhaal als theatervoorstelling in première. 

De indrukwekkende tv-docu Emma wil leven van Jessica Villerius over de anorexiastrijd van tiener Emma bleek een eyeopener voor deskundigen, liet iedereen zien dat anorexia een ziekte is en leverde ontelbaar veel reacties op.

Film van de laatste weken


Een luchtfoto van een stal aan de Pannehoeven waar bij een brand ongeveer 4000 varkens om het leven zijn gekomen.

In 2018 122.000 dieren dood door stalbrand

Een luchtfoto van een stal aan de Pannehoeven waar bij een brand ongeveer 4000 varkens om het leven zijn gekomen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Wakker Dier meldt dat er vorig jaar bijna 122.000 dieren zijn omgekomen door een stalbrand. Er waren twintig branden met dode dieren, waarvan negen in pluimveestallen. De afgelopen tien jaar stierven in totaal 1,5 miljoen dieren door brand.

Veiligere stallen

Zo’n 114.000 kippen gingen daarbij in vlammen op, naast nog zo’n 6500 varkens en ongeveer 800 runderen, vooral kalfjes. De dierenorganisatie houdt het aantal branden sinds 2008 bij en voert campagne voor veiligere stallen. De club wil dat de minister onder meer vluchtmogelijkheden, goede blusvoorzieningen en brandmelders gaat verplichten.


Mensen googelen steeds vaker naar kwaaltjes.

We googelen steeds vaker naar onze kwaaltjes

Mensen googelen steeds vaker naar kwaaltjes. / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

Googelen wat die nekpijn toch betekent, in hoeverre langdurige stress ongezond is en of je kunt sporten met een zere knie. Nederlanders zoeken dit soort vragen steeds vaker online op, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Zocht zes jaar geleden nog minder dan de helft van de Nederlanders naar informatie over gezondheid en leefstijl, in 2018 zocht twee derde naar vragen over ziekten, voeding of bewegen. Nederland is daarmee koploper van de Europese Unie.

Beter geïnformeerd


Gratis rijlessen voor Rotterdammers in bijstand.

Gratis rijlessen voor Rotterdammers in bijstand

Gratis rijlessen voor Rotterdammers in bijstand. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In Rotterdam komen bijstandsgerechtigden bij wijze van proef in aanmerking voor een gratis rijbewijs. Het zou gaan om mensen die een opleiding volgen tot brandwacht. Zo meldt het AD.

Het is een van de nieuwe manieren om zoveel mogelijk mensen uit de bijstand te krijgen. Tien mensen uit Rotterdam-Zuid doen bij wijze van proef mee. De gemeente werkt in de constructie samen met uitzendbureau QPS. Het experiment is onderdeel van het Nationaal Plan Rotterdam-Zuid, dat recent een kapitaalinjectie van 260 miljoen euro heeft gekregen.

Gemeente Rotterdam


Een beeld van Vrouwe Justitia.

Acht misbruikers van meisje (13) voor de rechter

Een beeld van Vrouwe Justitia. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

In de rechtbank Groningen staan donderdag en vrijdag acht mannen voor de rechter op verdenking van seksueel misbruik van een meisje van 13 jaar oud. Dat zou zijn gebeurd in 2015, 2016 en 2017 in onder meer Winschoten en Beerta. De sekscontacten werden georganiseerd door haar oom Michel M. uit Winschoten, die hiervoor in juni werd veroordeeld tot acht jaar celstraf en tbs.

Wiet of cocaïne

Haar oom dwong het meisje tot seks met hemzelf en plaatste ook seksadvertenties. Het meisje moest op grove wijze seks hebben met de andere mannen, onder meer terwijl ze was vastgebonden. Soms kreeg ze wiet of cocaïne toegediend. Ze zou zeker tweehonderd keer zijn verkracht. Het meisje moest het misbruik zelf filmen en naar haar oom sturen.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Een rechter met wetboek in de rechtzaal.

In tien jaar tijd aantal regels en wetten gestegen

Een rechter met wetboek in de rechtzaal. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De afgelopen tien jaar is het aantal regels en wetten toegenomen. Per 1 januari 2019 bedroeg het totaal aantal regelingen 9834, ruim duizend meer dan in 2009. Dat terwijl de VVD zich steevast hard maakt voor minder regels en Mark Rutte sinds 2010 premier is.

Geen conclusie over regeldruk

De cijfers over het aantal geldende regelgevingen komen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die op verzoek van de SP naar de Eerste Kamer zijn gestuurd. Alleen in de jaren 2013 en 2014 werden in het afgelopen decennium meer regels en wetten geschrapt dan er bijkwamen.


Collectieve frustratie door energiecollectieven

'Hallo, wat fijn dat ik u tref. Wilt u vijf jaar lang ongelofelijk veel betalen voor uw energie?' ©Unsplash

Foto van 'Jelmer Visser'

3 UUR

De Kamer van Koophandel won dinsdagavond de Big Brother Award 2018 van Bits of Freedom, een behoorlijk twijfelachtige eer voor de instantie die het slechtste omgaat met privégegevens. Metro besloot eens een rondje te doen bij ondernemers. Is het allemaal echt zo verschrikkelijk? Ja.

Op meerdere vlakken zorgt het handelsregister, waarbij een inschrijving wettelijk verplicht is, voor frustraties bij ondernemers. Btw-nummers die overeenkomen met bsn-nummers, adresgegevens die overeenkomen met privéadressen en heel veel ongewenste verkooppraatjes. Een ergernis stak er bovenuit: de opdringerige en standvastige telefonische colportage van energiecollectieven die dankbaar van het handelsregister gebruik maken.


FNV voert actie na mislukken pensioenoverleg.

Vakbonden gaan actievoeren voor beter pensioen

FNV voert actie na mislukken pensioenoverleg. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart zullen vakbonden FNV, CNV, en VCP stevig actie gaan voeren voor een beter pensioen. Het gaat onder meer om stakingen en werkonderbrekingen bij bedrijven in verschillende sectoren, meldt de Telegraaf.

Bewust van onvrede

De bonden organiseren honderden informatiebijeenkomsten om mensen te mobiliseren. Op 18 maart volgt een landelijke actiedag.


Lees de Metro van 24 januari nu al online

Lees de Metro van morgen nu al online.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je alles over de frustraties van ondernemers als het gaat om opdringerige en standvastige telefoontjes met abonnementsverzoeken van energiecollectieven. Ook staan we stil bij de vraag waarom dichten de nieuwe (Instagram) mode is?

Dan is er nog onze verslaggeefster Iris, die het loonstrookje onder de loep legt. Want wat betekenen al die afkortingen nou eigenlijk? Tot slot staan we natuurlijk stil bij de toptransfer van Ajacied Frenkie de Jong naar topclub FC Barcelona.


Twee tieners aangehouden voor gewelddadige overval

Twee tieners aangehouden voor gewelddadige overval. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Ridderkerk zijn twee jongens van 15 en 16 jaar aangehouden omdat zij worden verdacht van een gewelddadige overval afgelopen zaterdag op Coop. De manager raakte hierbij gewond, en werd enkele dagen in coma gehouden. Hij werd neergestoken met een mes.

Deel van groep

De manager is inmiddels weer bij kennis. Tijdens de overval op de winkel aan het Vlietplein waren verscheidene klanten aanwezig. Ze kregen slachtofferhulp aangeboden.


Chris Brown.

Chris Brown reageert heftig op beschuldigingen

Chris Brown. / AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Amerikaanse zanger Chris Brown is weer op vrije voeten. Hij werd maandag door een 24-jarig model beschuldigd van verkrachting en opgepakt door de Franse politie. Die heeft hem nu laten gaan, hoewel het onderzoek nog lopende is. Chris Brown uitte op Instagram zijn ongenoegen.

Zonder aanklacht vrijgelaten

De feiten vonden plaats in Parijs. Het model beschuldigde Brown en twee andere mannen ervan haar verkracht te hebben in zijn hotelsuite. Na een ondervraging werd Brown zonder aanklacht vrijgelaten. De Parijse openbare aanklager hamert er wel op dat het onderzoek wordt verdergezet.


Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD).

Tot eind volgende week geen asielkinderen uitgezet

Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff (VVD). / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De regeringspartijen hebben een adempauze ingelast om het eens te kunnen worden over de verruiming van het kinderpardon. Afgesproken is dat in ieder geval tot eind volgende week geen asielzoekers met kinderen meer uit worden gezet die al langer dan vijf jaar in Nederland verblijven.

Het CDA en D66 leverden afgelopen week een plan in bij staatssecretaris van asiel Mark Harbers (VVD), om de regels van het kinderpardon te laten versoepelen. Harbers heeft laten weten dat deze adempauze al gepland stond. De timing zou op puur toeval berusten.

Geen gewortelde kinderen op het vliegtuig


De verkeerstoren op Schiphol.

Vliegtuigen bij landing te dicht op elkaar

De verkeerstoren op Schiphol. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Afgelopen november vond bij Schiphol een incident plaats waarbij twee vliegtuigen elkaar wel heel dicht naderden tijdens de landing. De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) doet onderzoek naar het voorval en heeft het incident ook gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid, meldt de instantie woensdag.

Het incident deed zich voor op 22 november. Een Boeing 737 naderde vanuit oostelijke richting Schiphol voor een landing op de Aalsmeerbaan. Tegelijk naderde een Airbus 330 om te landen op de Zwanenburgbaan. Ondanks instructies van de twee luchtverkeersleiders die de toestellen begeleidden, ging er iets fout.

Risico's verkleinen


Een fietser op een besneeuwde straat.

Wees gewaarschuwd: er komen ijskoude nachten aan

Een fietser op een besneeuwde straat. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens weerbureau’s gaan we enkele steenkoude nachten tegemoet. Zo kan de temperatuur dalen tot -15 graden. Bijkomend voordeel is dat deze enorme vrieskou wel de kans vergroot dat er geschaatst kan worden op opgespoten ijsbanen. Schaatsen op natuurijs lijkt er vooralsnog niet in te zitten.

De juiste mix voor vrieskou

De droge sneeuw die op dinsdag is gevallen, helpt de temperatuur omlaag, legt meteoroloog Johnny Willemsen van Weeronline uit. „Het komt onder meer doordat een sneeuwdek werkt als een isolerende deken, die voorkomt dat warmte uit de grond verdwijnt." Hij voorziet met name zeer koude temperaturen in de provincies Friesland en Gelderland. „Bij de juiste omstandigheden kan het kwik zelfs dalen naar -15 graden."


Jongetjes gooien met sneeuwballen op het Museumplein.
Likeability of3

Sneeuwpret slaat om in agressie en geweld

Jongetjes gooien met sneeuwballen op het Museumplein. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De sneeuwpret is op een meerdere plekken in Nederland omgeslagen in venijn met boosheid, geweld en schade tot gevolg. Zo werd een 51-jarige man uit de Noord-Hollandse plaats Velserbroek dinsdagavond bewusteloos geschopt door sneeuwbal gooiende jongeren en kreeg ook een 29-jarige Beverwijker het met raddraaiers aan de stok.

In Velserbroek gooide een groepje jongeren van rond de achttien jaar oud sneeuwballen tegen de auto van de man. De man werd boos, stopte en stapte op de ongeveer acht jongeren af. Daarop belaagden zij de man en sloegen hem naar de grond. Door enkele trappen tegen zijn hoofd raakte hij buiten bewustzijn. Hij moest behandeld worden in het ziekenhuis.

Klappen


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar