In het nieuws

‘Wij zijn de stewardessen van de trein’

Rose Magdalena geniet van haar rol als gastvrouw in de trein. Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

23 JAN 2017

Ze lopen in een blauwe outfit, helpen de reizigers op allerhande manieren en ruimen ook nog eens de rommel op. De reizende schoonmaakteams laveren inmiddels een jaar door de treinen op de langste en drukste trajecten van NS. „Wij zijn de stewardessen van de trein.”

Rose Magdalena uit IJmuiden reist sinds begin vorig jaar heel Nederland door om reizigers te voorzien van een schone zitplaats. Ze is een van de schoonmakers die door het Care on Track-programma een gezicht heeft gekregen. „Als ik een coupé binnen stap en goedendag zeg, hoor ik de kleppen van de vuilnisbakken al open en dicht gaan”, zegt Magdalena. „Veel reizigers kennen ons al en proberen te helpen. Ik roep dan: je hoeft de rommel er niet uit te halen hoor. Ik heb handschoenen aan! Maar ze vinden het leuk om mij te helpen.”

Op drukste lijnen

Dat is precies waarom de reizende schoonmaakteams door NS zijn ingezet: om reizigers bewust met hun afval te laten omgaan door schoonmakers een gezicht te geven. In februari vorig werd de teams na een proefperiode geïntroduceerd van vier lange en drukke lijnen. Op en neer op delen van het traject tussen Maastricht en Alkmaar, Den Helder en Nijmegen, Amsterdam en Vlissingen en Amsterdam en Den Haag. „De tussenstops op deze trajecten zijn te kort om tussendoor schoon te kunnen maken”, zegt een NS-woordvoerder. „Daarom kunnen reizigers die tussen de ochtend- en avondspits in de trein zitten op deze trajecten meereizende schoonmaakduo’s tegenkomen.”

Minder rommel

Het lijkt te werken. In een jaar tijd is het aantal zakken afval dat uit een trein wordt gehaald gehalveerd. „Liepen we in het begin met zo’n drie volle zakken naar buiten, nu zijn dat er anderhalf”, gaat Magdalena verder. Ze maakt niet alleen schoon, zegt ze, maar zorgt dat het er netjes uitziet. „Net zoals je thuis je huis behoudt. We legen de prullenbakken, halen vuil en vlekken weg. We zorgen dat het niet heel vies wordt, zodat het reinigingsteam ’s avonds niet zoveel werk meer heeft.”

Gastvrouw

De rol van gastvrouw die zij ook vervult, is de reden waarom ze een jaar geleden solliciteerde op deze baan. „Ik heet reizigers welkom op het balkon, voorzie ze van informatie of wijs ze de weg naar waar ze informatie kunnen vinden. Ook help ik ze bijvoorbeeld met hun koffers of maak een praatje. Het gastvrouwgedeelte vind ik het leukst. Ik noem ons ook wel de treinstewardessen. Met onze blauwe pakken dragen we dezelfde kleur als de stewardessen van KLM.”

Samen met een collega, ze reizen altijd in teams van twee, stapt Magdalena vier keer in de week na de spits in de trein. Ze weet inmiddels precies op welke trajecten het wiebelig en hobbelig kan zijn. Dan is het even oppassen. „Passagiers zijn echt dankbaar dat we er zijn. We krijgen veel complimenten. Ook van de conducteurs. Dat geeft mij echt een boost om dit werk te blijven doen.”

Vrijgezellenfeest

Veel tijd om naar buiten te kijken heeft ze niet. Ze houdt zich ook het liefst bezig met het interieur en de treinreizigers. En met hen maakt ze heel wat mee. „Ik kwam een keer een coupé binnen met daarin een groep mannen van een vrijgezellenfeest. Samen met mijn collega besloten wij dat dit feest eens goed moest beginnen. We lieten de aanstaande ons pak aantrekken en stuurden hem met een vuilniszak de trein door om aan mensen hun vuil te vragen. Dat was geweldig.”

Vol verhalen

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en Pinkpop was ze ook aan het werk. Ze wordt er vrolijk van. Vol verhalen zit ze ’s avonds op de bank met haar dochter. Het enthousiasme van haar moeder heeft aanstekelijk gewerkt: ook zij is een van de reizende schoonmaaksters van Hago Rail Services. „We zitten allebei altijd vol verhalen. We moeten vaak tegen elkaar zeggen: stop nu eens met praten over het werk! Maar we maken zoveel mee. Dat is weleens lastig.”

Magdalena denkt er niet over om te stoppen met dit werk. Ze heeft wel één verzoek aan NS: „Ik hoop dat we op meer trajecten mogen gaan rijden. Uitbreiden moeten ze!”

EXTRA

Op de trajecten waar meereizende schoonmakers werken gaan treinreizigers bewuster om met hun afval, blijkt uit een evaluatie van NS. Doordat de schoonmakers een gezicht krijgen, zijn mensen minder geneigd om hun afval rond te laten slingeren. Op deze treinlijnen halen schoonmakers de helft minder volle afvalzakken uit de trein dan voorheen.

De schoonmakers van Hago Rail Services halen tijdens de rit zoveel mogelijk los vuil op, legen prullenbakken en verwijderen vlekken van vloeren, ramen en tafeltjes. Daarnaast verlenen zij extra service, zoals hulp bij het in- en uitstappen en het beantwoorden van vragen. „Zien schoonmaken, doet schoonhouden”, zegt Joost van der Bijl, manager Landelijk Bureau Reiniging NS. „Dankzij Care on Track heeft de schoonmaak voor treinreizigers echt een gezicht gekregen. Daardoor gaan zij bewuster om met hun afval, reiken ze de schoonmakers geregeld hun afval aan, leggen ze hun krantje netjes weg en gooien ze zelf vuil weg in afvalbakken op het perron. Hierdoor hebben we dus minder afval in de treinen.” Een mooi resultaat, meent Van der Bijl. „Wij vinden het belangrijk dat onze reizigers tevreden zijn over hoe schoon hun trein is.”

Naast Care on Track worden treinen gedurende de dag schoongemaakt op de stations waar de trein keert en in de nacht op rangeerterreinen. Per dienstregeling wordt gekeken op welke trajecten de reizende schoonmaakteams het hardst nodig zijn.


Views

100+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

400+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

300+