In het nieuws

‘Wij zijn de stewardessen van de trein’

Rose Magdalena geniet van haar rol als gastvrouw in de trein. Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

23 JAN 2017

Ze lopen in een blauwe outfit, helpen de reizigers op allerhande manieren en ruimen ook nog eens de rommel op. De reizende schoonmaakteams laveren inmiddels een jaar door de treinen op de langste en drukste trajecten van NS. „Wij zijn de stewardessen van de trein.”

Rose Magdalena uit IJmuiden reist sinds begin vorig jaar heel Nederland door om reizigers te voorzien van een schone zitplaats. Ze is een van de schoonmakers die door het Care on Track-programma een gezicht heeft gekregen. „Als ik een coupé binnen stap en goedendag zeg, hoor ik de kleppen van de vuilnisbakken al open en dicht gaan”, zegt Magdalena. „Veel reizigers kennen ons al en proberen te helpen. Ik roep dan: je hoeft de rommel er niet uit te halen hoor. Ik heb handschoenen aan! Maar ze vinden het leuk om mij te helpen.”

Op drukste lijnen

Dat is precies waarom de reizende schoonmaakteams door NS zijn ingezet: om reizigers bewust met hun afval te laten omgaan door schoonmakers een gezicht te geven. In februari vorig werd de teams na een proefperiode geïntroduceerd van vier lange en drukke lijnen. Op en neer op delen van het traject tussen Maastricht en Alkmaar, Den Helder en Nijmegen, Amsterdam en Vlissingen en Amsterdam en Den Haag. „De tussenstops op deze trajecten zijn te kort om tussendoor schoon te kunnen maken”, zegt een NS-woordvoerder. „Daarom kunnen reizigers die tussen de ochtend- en avondspits in de trein zitten op deze trajecten meereizende schoonmaakduo’s tegenkomen.”

Minder rommel

Het lijkt te werken. In een jaar tijd is het aantal zakken afval dat uit een trein wordt gehaald gehalveerd. „Liepen we in het begin met zo’n drie volle zakken naar buiten, nu zijn dat er anderhalf”, gaat Magdalena verder. Ze maakt niet alleen schoon, zegt ze, maar zorgt dat het er netjes uitziet. „Net zoals je thuis je huis behoudt. We legen de prullenbakken, halen vuil en vlekken weg. We zorgen dat het niet heel vies wordt, zodat het reinigingsteam ’s avonds niet zoveel werk meer heeft.”

Gastvrouw

De rol van gastvrouw die zij ook vervult, is de reden waarom ze een jaar geleden solliciteerde op deze baan. „Ik heet reizigers welkom op het balkon, voorzie ze van informatie of wijs ze de weg naar waar ze informatie kunnen vinden. Ook help ik ze bijvoorbeeld met hun koffers of maak een praatje. Het gastvrouwgedeelte vind ik het leukst. Ik noem ons ook wel de treinstewardessen. Met onze blauwe pakken dragen we dezelfde kleur als de stewardessen van KLM.”

Samen met een collega, ze reizen altijd in teams van twee, stapt Magdalena vier keer in de week na de spits in de trein. Ze weet inmiddels precies op welke trajecten het wiebelig en hobbelig kan zijn. Dan is het even oppassen. „Passagiers zijn echt dankbaar dat we er zijn. We krijgen veel complimenten. Ook van de conducteurs. Dat geeft mij echt een boost om dit werk te blijven doen.”

Vrijgezellenfeest

Veel tijd om naar buiten te kijken heeft ze niet. Ze houdt zich ook het liefst bezig met het interieur en de treinreizigers. En met hen maakt ze heel wat mee. „Ik kwam een keer een coupé binnen met daarin een groep mannen van een vrijgezellenfeest. Samen met mijn collega besloten wij dat dit feest eens goed moest beginnen. We lieten de aanstaande ons pak aantrekken en stuurden hem met een vuilniszak de trein door om aan mensen hun vuil te vragen. Dat was geweldig.”

Vol verhalen

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en Pinkpop was ze ook aan het werk. Ze wordt er vrolijk van. Vol verhalen zit ze ’s avonds op de bank met haar dochter. Het enthousiasme van haar moeder heeft aanstekelijk gewerkt: ook zij is een van de reizende schoonmaaksters van Hago Rail Services. „We zitten allebei altijd vol verhalen. We moeten vaak tegen elkaar zeggen: stop nu eens met praten over het werk! Maar we maken zoveel mee. Dat is weleens lastig.”

Magdalena denkt er niet over om te stoppen met dit werk. Ze heeft wel één verzoek aan NS: „Ik hoop dat we op meer trajecten mogen gaan rijden. Uitbreiden moeten ze!”

EXTRA

Op de trajecten waar meereizende schoonmakers werken gaan treinreizigers bewuster om met hun afval, blijkt uit een evaluatie van NS. Doordat de schoonmakers een gezicht krijgen, zijn mensen minder geneigd om hun afval rond te laten slingeren. Op deze treinlijnen halen schoonmakers de helft minder volle afvalzakken uit de trein dan voorheen.

De schoonmakers van Hago Rail Services halen tijdens de rit zoveel mogelijk los vuil op, legen prullenbakken en verwijderen vlekken van vloeren, ramen en tafeltjes. Daarnaast verlenen zij extra service, zoals hulp bij het in- en uitstappen en het beantwoorden van vragen. „Zien schoonmaken, doet schoonhouden”, zegt Joost van der Bijl, manager Landelijk Bureau Reiniging NS. „Dankzij Care on Track heeft de schoonmaak voor treinreizigers echt een gezicht gekregen. Daardoor gaan zij bewuster om met hun afval, reiken ze de schoonmakers geregeld hun afval aan, leggen ze hun krantje netjes weg en gooien ze zelf vuil weg in afvalbakken op het perron. Hierdoor hebben we dus minder afval in de treinen.” Een mooi resultaat, meent Van der Bijl. „Wij vinden het belangrijk dat onze reizigers tevreden zijn over hoe schoon hun trein is.”

Naast Care on Track worden treinen gedurende de dag schoongemaakt op de stations waar de trein keert en in de nacht op rangeerterreinen. Per dienstregeling wordt gekeken op welke trajecten de reizende schoonmaakteams het hardst nodig zijn.


Views

300+

Je mobiel gebruiken op de fiets? ‘Doe het niet’

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

1 UUR

Uit onderzoek van Deloitte is gebleken dat bijna de helft (49 procent) van alle Nederlandse consumenten hun mobiele telefoon gebruikt tijdens het fietsen. In de leeftijd van 18 tot 24 jaar is dat zelfs driekwart. De ANWB en 40 andere bedrijven en organisaties ondertekenden in 2017 een gedragscode tegen het gebruik van mobieltjes in het verkeer. Daarbij leek de boodschap misschien vooral gericht aan automobilisten, maar niets was minder waar: de gedragscode gold ook voor het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets.

In september 2018 kwam er dan eindelijk een doorbraak: vanaf 2019 zal er een appverbod op de fiets gaan komen.

Nog steeds legaal


Views

3k+

Deze internationale studenten houden van Holland

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Nog nooit waren er zóveel internationale studenten in ons land. In 2017 waren er ruim 112.000 uit alle windstreken en dat is dit jaar alleen maar meer geworden. Deze week wordt de week van de Internationale Student gevierd om die student die volgens Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs. zo veel bijdraagt aan onze samenleving, eens in de spotlights / der Scheinwerfer / à l’honneur te zetten. Metro doet dat met Indiase 'AJ' en Bulgaarse Slavena!

Study hard, dance hardstyle


Views

100+

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

In samenwerking met ASUS

VANDAAG, 06:30

Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Views

500+

Doodstraffen geëist in zaak Khashoggi

Doodstraffen geëist in zaak Khashoggi

Waar het lichaam van de journalist is, is nog altijd onbekend / ANP

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Tegen een deel van de verdachten van betrokkenheid op de moord op journalist Jamal Khashoggi wordt de doodstraf geëist. Dat laat de openbaar aanklager in Saudi-Arabië weten.

Doodstraf

In totaal zijn elf mensen beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van de journalist. Tegen vijf van hen wordt nu de doodstraf geëist. 21 mensen zijn opgepakt in verband met de zaak.


Views

100+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

2k+

'Onze vriendin ligt voor iedereen klaar'

Aan boord gebeurt het

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Op de MS De Jordaan drink je een pikketanissie en ga je aan de zwier, op de boot vol plezier. Hier is het altijd feest, en ideaal tegen een potentiële winterdip!

In vol ornaat

Jordanese huiskamer


Views

200+

Dertig jaar wachten op sociale huurwoning

Dertig jaar wachten op sociale huurwoning

'Er zou geïnvesteerd moeten worden in tijdelijke oplossingen voor dit probleem' / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:50

Dat je je beter bijtijds in kan schrijven op Woningnet is algemeen bekend. De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn hoog, zo hoog dat de gemiddelde wachttijd rond de negen jaar ligt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De mensen die in het afgelopen jaar een woning kregen via Woningnet, hadden gemiddeld een wachttijd van bijna negen jaar. Met soms uitschieters naar zelfs dertig jaar.

29 jaar gewacht


Views

1k+

Brexit-minister Dominic Raab stapt op

Brexit-minister Dominic Raab stapt op

Raab voerde de onderhandelingen namens Groot-Brittanië / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 10:30

De Britse minister voor brexitzaken is afgetreden. Politicus Dominic Raab laat weten zich niet te kunnen vinden in de afspraken over Noord-Ierland die in het akkoord staan. De afspraken zijn volgens Raab „een gevaar voor de integriteit van Groot-Brittanië".

Kettingreactie

Meerdere ministers hebben zich negatief uitgelaten over het principe-akkoord, Raab is dan ook niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste die afzwaait. Raab was de opvolger van David Davis, die eerder ontslag nam uit protest voor premier Theresa May's brexitplannen.


Views

200+

47 miljoen euro voor collectie koninklijke juwelen

47 miljoen euro voor collectie koninklijke juwelen

Het topstuk van de collectie was een hanger met een parel en diamanten van Marie-Antoinette. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 07:15

Een koninklijke collectie met onder meer juwelen van Marie-Antoinette van Oostenrijk, heeft woensdag op een veiling in het Zwitsere Genève omgerekend 47 miljoen euro opgebracht.

Het topstuk van de collectie was een hanger met een parel en diamanten die in de 18e eeuw in bezit was van Marie-Antoinette, de vrouw van de Franse koning Lodewijk XVI. Nog nooit eerder is er zoveel betaald voor een parel, meldt het veilinghuis.

Tien minuten


Views

300+

We blijven telefoon gebruiken in verkeer

We blijven telefoon gebruiken in het verkeer

„Het gebruik van mobiele telefoons is steeds meer verweven in allerlei dagelijkse bezigheden."

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 06:32

Ondanks alle waarschuwingen blijven we het lastig vinden om onze mobiele telefoon met rust te laten in het verkeer. 38 procent van de Nederlanders gebruikt 'm in de auto. En onder fietsers ligt dat percentage nog veel hoger.

Verweven

Dat meldt RTL Nieuws. De helft van de Nederlanders (49 procent) gebruikt z'n mobiele telefoon terwijl ze fietsen. Jongeren van 18 tot 24 jaar doen het zelfs nog vaker. 75 procent van hen blijft fietsend bellen en appen, blijkt uit onderzoek van Deloitte.


Views

300+

'Test peuters van 2 jaar al op stress'

'Test peuters van 2 jaar al op stress'

Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de drie jaar om eerder te kunnen ingrijpen. Foto: Unsplash.

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 06:15

Peuters van één en twee jaar zouden al moeten worden getest op stress. Want kinderen die in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out.

Dat schrijft het AD. „We leven op een tijdbom", stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Het centrum wil het stresshormoon opsporen bij kinderen onder de drie jaar om eerder te kunnen ingrijpen.

Lengte en gewicht


Views

600+

Lees de krant van morgen nu al online

Lees de krant van morgen nu al online

Lees de krant van morgen nu al online

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ook zo nieuwsgierig naar wat er in die kersverse Metro van donderdag staat? Wacht niet langer en lees de krant van morgen nu alvast online.

Je wist vast al wel dat het Britse kabinet het principe-akkoord van de brexit steunt. In de krant van morgen kun je lezen over wat de brexit nu eigenlijk voor jou betekent. Kun je bijvoorbeeld nog wel studeren in het Verenigd Koninkrijk of heb je daar in de toekomst een visum voor nodig? Metro beantwoordt al je vragen in deze nieuwe rubriek.

En nu we toch in de studentensferen zitten: Nederland heeft er zijn eerste universiteitskat bij. Het dier, genaamd Doerak, is te vinden op de campus van de RUG en is sinds een kort de trotse bezitter van een collegekaart.


Views

500+

Lion-Air bruid alleen op trouwfoto's na dood partner
Likeability of 3

Lion-Air bruid alleen op trouwfoto's na dood partner

Bloemen worden uitgestrooid op de rampplek / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

In plaats van een trouwfoto met haar kersverse echtgenoot, poseerde een Indonesische vrouw alleen op de foto. Haar verloofde is namelijk omgekomen in de Lion Air vliegramp.

Bij de vliegramp kwamen alle 189 inzittenden om het leven, zo ook Intan Syari's verloofde. Het stel zou op 11 november in het huwelijksbootje stappen, maar het vliegtuig waarmee haar verloofde terug naar huis zou komen stortte eind oktober neer in zee.

Lion-Air bruid alleen op trouwfoto's na dood partner

Haar verloofde / Instagram


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Brits kabinet stemt in met Brexit-akkoord

Brits kabinet stemt in met brexit-akkoord

Het Britse kabinet staat achter het principe-akkoord / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het Britse kabinet steunt het principeakkoord over de brexit. Dat heeft de Britse premier Theresa May bekend gemaakt. Dat deed ze na urenlang overleg met haar ministerraad achter gesloten deuren.

Beste belang

De BBC schrijft dat ze even naar buiten kwam voor een statement en vervolgens weer naar binnen te verdwijnen. „Ik geloof met mijn hoofd en mijn hart dat dit een beslissing is in het beste belang van het volledige Verenigd Koninkrijk", zegt May. „Dit is een deal die aansluit op de belofte van het referendum."


Views

900+

Brandt-Corstius laat 'verkrachtingszaak' vallen

Brandt-Corstius laat 'verkrachtingszaak' vallen

Brandt-Corstius had van Dam in 2017 aangeklaagd / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Jelle Brandt-Corstius staakt de juridische strijd tegen tv-product Gijs van Dam. Dat schrijft het Algemeen Dagblad naar aanleiding van een bevestiging van zijn advocaat Nico Meijering: „Mijn cliënt heeft zijn doel bereikt."

Punt erachter zetten

Brandt-Corstius kon een artikel-12-procedure starten om alsnog vervolging af te dwingen, maar ziet hier volgens zijn advocaat van af. „Hoewel er zowel juridisch als inhoudelijk alle reden toe was, heeft mijn cliënt ervoor gekozen geen artikel-12-procedure te starten. In het kader van #metoo heeft mijn cliënt met zijn publicatie zijn doel bereikt en wenst hij verder een punt te zetten achter deze kwestie."


Views

1k+

Doerak krijgt collegepas van universiteit Groningen

Met de universiteitspas hoort Doerak er nu officieel bij ©Ekko Ros

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De zevenjarige Doerak uit Groningen mag zich officieel de hoogst opgeleide kat van Nederland noemen, nu de Rijksuniversiteit Groningen hem een officiële collegekaart heeft gegeven.

Het poezenbeest is al sinds een jaar of vijf een graag geziene gast in het Harmoniekwartier waar onder meer rechtsgeleerdheid en letteren gegeven wordt. Zijn baasje, de 39-jarige Ekko Ros, is apetrots op zijn huistijger. Metro besloot eens te bellen met de eigenaar van de eerste officiële Nederlandse universiteitskat.

Wassen is belangrijk ©Ekko Ros


Views

1k+

Wat betekent de Brexit voor jou: studeren in het VK

Wat betekent de Brexit voor jou: studeren in het VK

Kunnen we eigenlijk nog studeren in het Verenigd Koninkrijk straks? Foto ter illustratie / Colourbox

Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

In deze rubriek gaan we dieper in op wat de Brexit voor jou kan betekenen op verschillende vlakken. Vandaag bespreken we: studeren in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

Het is nu zo makkelijk om het vliegtuig te pakken en in Engeland te studeren. Lekker dichtbij, vrienden en familie kunnen makkelijk op bezoek komen en iedereen spreekt ook nog eens Engels. Maar kunnen studenten straks nog in het Verenigd Koninkrijk studeren? Moet er dan een visum komen en is het nog betaalbaar? Metro neemt de huidige, en toekomstige, situatie met je door.

Hoe zit het met studenten die nu in het Verenigd Koninkrijk (VK) zitten?


Views

700+

Sinterklaasintocht kan toch doorgaan

Sinterklaasintocht kan doorgaan

De Sinterklaasintocht van zaterdag 17 november kan doorgaan / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De landelijke intocht van Sinterklaas kan zaterdag volgens het huidige plan doorgaan en hoeft niet te worden aangepast. Dat heeft de rechter in Haarlem woensdag besloten. Er was een kort geding aangespannen, met als doel de intocht te laten verbieden.

Racistische elementen

Onder andere de gemeente Zaanstad en de publieke omroep NTR, die de intocht uitzendt, waren aangeklaagd. De rechter geeft aan dat hij de vorderingen van de stichting niet ontvankelijk vindt, omdat ze niet heeft voldaan aan belangrijke voorwaarden zoals tijdig overleg vooraf met de gedaagden. Hij kan er daarom geen inhoudelijk oordeel over vellen. Maar, voegt hij toe, als hij dat wel had gekund had hij de vorderingen afgewezen.


Views

1k+

Dodental bosbrand Californië loopt op naar 48

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Het aantal mensen dat is omgekomen door de grote bosbrand in het noorden van de Amerikaanse staat Californië is opgelopen tot 48. De meeste doden zijn gevallen in de bijna volledig verwoeste stad Paradise. De brandweerchef in de regio heeft tegen lokale media gezegd dat het dodental tot boven de honderd zou kunnen oplopen.

5.000 brandweermannen proberen vuur te blussen


wow
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

600+