‘Wij zijn de stewardessen van de trein’

Rose Magdalena geniet van haar rol als gastvrouw in de trein. Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

23 JAN 2017

Ze lopen in een blauwe outfit, helpen de reizigers op allerhande manieren en ruimen ook nog eens de rommel op. De reizende schoonmaakteams laveren inmiddels een jaar door de treinen op de langste en drukste trajecten van NS. „Wij zijn de stewardessen van de trein.”

Rose Magdalena uit IJmuiden reist sinds begin vorig jaar heel Nederland door om reizigers te voorzien van een schone zitplaats. Ze is een van de schoonmakers die door het Care on Track-programma een gezicht heeft gekregen. „Als ik een coupé binnen stap en goedendag zeg, hoor ik de kleppen van de vuilnisbakken al open en dicht gaan”, zegt Magdalena. „Veel reizigers kennen ons al en proberen te helpen. Ik roep dan: je hoeft de rommel er niet uit te halen hoor. Ik heb handschoenen aan! Maar ze vinden het leuk om mij te helpen.”

Op drukste lijnen

Dat is precies waarom de reizende schoonmaakteams door NS zijn ingezet: om reizigers bewust met hun afval te laten omgaan door schoonmakers een gezicht te geven. In februari vorig werd de teams na een proefperiode geïntroduceerd van vier lange en drukke lijnen. Op en neer op delen van het traject tussen Maastricht en Alkmaar, Den Helder en Nijmegen, Amsterdam en Vlissingen en Amsterdam en Den Haag. „De tussenstops op deze trajecten zijn te kort om tussendoor schoon te kunnen maken”, zegt een NS-woordvoerder. „Daarom kunnen reizigers die tussen de ochtend- en avondspits in de trein zitten op deze trajecten meereizende schoonmaakduo’s tegenkomen.”

Minder rommel

Het lijkt te werken. In een jaar tijd is het aantal zakken afval dat uit een trein wordt gehaald gehalveerd. „Liepen we in het begin met zo’n drie volle zakken naar buiten, nu zijn dat er anderhalf”, gaat Magdalena verder. Ze maakt niet alleen schoon, zegt ze, maar zorgt dat het er netjes uitziet. „Net zoals je thuis je huis behoudt. We legen de prullenbakken, halen vuil en vlekken weg. We zorgen dat het niet heel vies wordt, zodat het reinigingsteam ’s avonds niet zoveel werk meer heeft.”

Gastvrouw

De rol van gastvrouw die zij ook vervult, is de reden waarom ze een jaar geleden solliciteerde op deze baan. „Ik heet reizigers welkom op het balkon, voorzie ze van informatie of wijs ze de weg naar waar ze informatie kunnen vinden. Ook help ik ze bijvoorbeeld met hun koffers of maak een praatje. Het gastvrouwgedeelte vind ik het leukst. Ik noem ons ook wel de treinstewardessen. Met onze blauwe pakken dragen we dezelfde kleur als de stewardessen van KLM.”

Samen met een collega, ze reizen altijd in teams van twee, stapt Magdalena vier keer in de week na de spits in de trein. Ze weet inmiddels precies op welke trajecten het wiebelig en hobbelig kan zijn. Dan is het even oppassen. „Passagiers zijn echt dankbaar dat we er zijn. We krijgen veel complimenten. Ook van de conducteurs. Dat geeft mij echt een boost om dit werk te blijven doen.”

Vrijgezellenfeest

Veel tijd om naar buiten te kijken heeft ze niet. Ze houdt zich ook het liefst bezig met het interieur en de treinreizigers. En met hen maakt ze heel wat mee. „Ik kwam een keer een coupé binnen met daarin een groep mannen van een vrijgezellenfeest. Samen met mijn collega besloten wij dat dit feest eens goed moest beginnen. We lieten de aanstaande ons pak aantrekken en stuurden hem met een vuilniszak de trein door om aan mensen hun vuil te vragen. Dat was geweldig.”

Vol verhalen

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en Pinkpop was ze ook aan het werk. Ze wordt er vrolijk van. Vol verhalen zit ze ’s avonds op de bank met haar dochter. Het enthousiasme van haar moeder heeft aanstekelijk gewerkt: ook zij is een van de reizende schoonmaaksters van Hago Rail Services. „We zitten allebei altijd vol verhalen. We moeten vaak tegen elkaar zeggen: stop nu eens met praten over het werk! Maar we maken zoveel mee. Dat is weleens lastig.”

Magdalena denkt er niet over om te stoppen met dit werk. Ze heeft wel één verzoek aan NS: „Ik hoop dat we op meer trajecten mogen gaan rijden. Uitbreiden moeten ze!”

EXTRA

Op de trajecten waar meereizende schoonmakers werken gaan treinreizigers bewuster om met hun afval, blijkt uit een evaluatie van NS. Doordat de schoonmakers een gezicht krijgen, zijn mensen minder geneigd om hun afval rond te laten slingeren. Op deze treinlijnen halen schoonmakers de helft minder volle afvalzakken uit de trein dan voorheen.

De schoonmakers van Hago Rail Services halen tijdens de rit zoveel mogelijk los vuil op, legen prullenbakken en verwijderen vlekken van vloeren, ramen en tafeltjes. Daarnaast verlenen zij extra service, zoals hulp bij het in- en uitstappen en het beantwoorden van vragen. „Zien schoonmaken, doet schoonhouden”, zegt Joost van der Bijl, manager Landelijk Bureau Reiniging NS. „Dankzij Care on Track heeft de schoonmaak voor treinreizigers echt een gezicht gekregen. Daardoor gaan zij bewuster om met hun afval, reiken ze de schoonmakers geregeld hun afval aan, leggen ze hun krantje netjes weg en gooien ze zelf vuil weg in afvalbakken op het perron. Hierdoor hebben we dus minder afval in de treinen.” Een mooi resultaat, meent Van der Bijl. „Wij vinden het belangrijk dat onze reizigers tevreden zijn over hoe schoon hun trein is.”

Naast Care on Track worden treinen gedurende de dag schoongemaakt op de stations waar de trein keert en in de nacht op rangeerterreinen. Per dienstregeling wordt gekeken op welke trajecten de reizende schoonmaakteams het hardst nodig zijn.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

1

Domien: 'Je even terugtrekken wordt lastig'

Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Het Glazen Huis heeft een metamorfose ondergaan, hij zal dit jaar volledig van glas zijn. Vooral bij 3FM-dj Domien Verschuuren zorgt voor extra spanning: „De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig'', vertelt hij.

„Maar aan de andere kant is het ook niet voor niks een glazen huis en maakt dit het wel heel echt. Je wilt mensen echt het gevoel geven dat ze een week lang samen met ons in het Glazen Huis wonen.'' Toch hoopt Verschuuren op een gordijntje. „Het is namelijk best heftig om mij 's ochtends vroeg te zien.''

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden. Foto: Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nederland kent steeds meer ondernemers, de grote steden van Nederland tellen namelijk steeds meer eenmanszaken. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is in tien jaar tijd verdubbeld, van 81.000 in 2007 tot 165.000 in 2017. In de rest van Nederland was de groei 79 procent

Eenmanszaken

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel
Likeability of 3

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel

CV instalatie voor verwarming en warm tapwater in huis. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nog een gasgestookte cv-ketel thuis? Hij zou moeten worden verbannen, vinden CDA en D66. Dat is beter voor het klimaat, voor Groningen en voor de portemonnee.

De beide regeringspartijen willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan maakt om de gasketel ‘uit te faseren’. Ze wijzen erop dat ieder jaar 400.000 cv-ketels plaatsmaken voor nieuwe. Dat moeten voortaan moderne, zuinige ketels zijn, vindt Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66). Bijvoorbeeld hybride cv-ketels, die vooral op elektriciteit draaien.

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Met een beetje mazzel regent het woensdagnacht vallende sterren boven Nederland. Foto: Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

2 UUR

Heb je ooit een sterrenregen gezien? Misschien heb je dan in de nacht van woensdag op donderdag geluk! Met een beetje mazzel regent het dan vallende sterren boven Nederland. Tientallen meteoren per uur zullen door de lucht schieten, en op het hoogtepunt, donderdagochtend rond 04.00 uur, misschien wel 120 per uur.

Naar het oosten kijken

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.