'Terreurverdachte richtte pijlen op Nederland'

2 januari 2017 om 22:59 door Jordy Kruse
'Terreurverdachte richtte pijlen op Nederland'
Agenten op een kerstmarkt in het Duitse Oberhausen

Afgelopen zaterdag heeft de politie in Duitsland een Syrische asielzoeker opgepakt die IS zou hebben gevraagd om geld voor aanslagen. Volgens de politie had de man plannen om aanslagen te plegen in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Men spreek vak een ‘niet nader uitgewerkt scenario voor een aanslag’.

De arrestatie, die plaatsvond in Saarbrücken, werd maandag naar buiten gebracht. Het gaat om een 38-jarige man die in december 2014 naar Duitsland kwam. Vorige maand heeft hij via chatapp Telegram IS om 180.000 euro gevraagd. Met dat geld zou hij een voertuig willen kopen om dat vervolgens vol te kunnen stoppen met explosieven.

Zijn plan was vervolgens om met de auto, waarin hij 500 kilo aan explosieven wilde stoppen, een menigte in te rijden. De politie heeft geen aanwijzingen dat de man al over een dergelijk voortuig bezat,

Geen terroristische bedoelingen

Tegen de politie heeft de man al toegegeven dat hij contact had met terreurgroep IS. Hij ontkend echter dat hij contact had gezocht met terroristische bedoelingen.

Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is er inmiddels contact met de Duitse autoriteiten over de arrestatie van de man. Het dreigingsniveau in ons land blijft hetzelfde.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!