Studenten met slechts 100 euro Europa ingestuurd

9 januari 2017 om 07:00 door Anne-Fleur Pel
Studenten met slechts 100 euro Europa ingestuurd
Van links naar rechts Ditmer Runia, Britt van Bergen, Mai Verbij en Gijs Scheltema de Heere op het startpunt op de Dam.

Het moet een soort Peking Express in het klein worden: de YouTube-serie On the Road. Vier Amsterdamse studenten die met slechts 100 euro op zak Europa in trekken. Wie het verst komt in twee weken, wint (de eer). „We hebben heel wat gekke baantjes gehad om toch nog wat extra geld bijeen te schrapen.”

Avontuur

Mai Verbij (24), vierdejaars studente Culturele Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) (en zus van de kersverse eerste Europees kampioen sprint op de schaats Kai), is een van de vier studenten die zich aan dit avontuur waagde. In het kader van de minor Management Creativiteit en Innovatie trok ze samen met Gijs Scheltema de Heere, bedenker van deze reisdocumentaire, Europa in. Ditmer Runia en Britt van Bergen als concurrentie achterlatend op de Dam, het startpunt van de reis.

Stresskip

„Ik ben niet zo’n ’reiziger’. Ik ben nooit verder gekomen dan Japan waar familie van mij woont”, zegt Mai. „Het niet weten waar je die avond zal slapen, is ook eigenlijk niets voor een stresskip zoals ik. Ik heb het liever georganiseerd. Maar na een paar dagen leerde ik het gevoel van onwetendheid te omarmen. Ik wist: het komt wel goed. En dat was ook zo. Je leert echt om op jezelf te vertrouwen.”

In de serie wordt de kijker meegenomen op een spannende reis waarbij ze zien hoe de twee teams - „gevormd door vier totaal verschillende individuen" - door het gebrek aan geld op creatieve en innovatie wijze ervoor moeten zorgen dat ze eten, onderdak en vervoer krijgen. „We hebben één keer een lift gekregen die ik niet vertrouwde. Verder hebben we ons er eigenlijk alleen maar over verwonderd hoe behulpzaam mensen eigenlijk zijn en hoe ver je in twee weken kunt komen.”

Vooroordelen

Vooroordelen - „Ik dacht dat Nederlanders nooit lifters meenamen” - verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar appeltje-eitje was het zeker niet. Mai heeft zware momenten gehad. De reis is de Amsterdamse studente, die hiervoor alleen maar kilometers hoog boven de grond de Nederlandse grens passeerde, niet in de koude kleren gaan zitten. „Het was vermoeiender dan ik had verwacht. Iedere dag weer onderdak zoeken. Soms lukte dat niet. Na de eerste week had ik er soms echt geen zin meer. Het was zo vermoeiend.”

Vies onderkomen

Dat ene vieze onderkomen waar ze moesten overnachten, versterkte deze gedachte alleen maar. Gijs sleepte haar er op dat soort momenten doorheen, en andersom ook. Maar de behulpzaamheid van de mensen die ze onderweg tegenkwamen, maakte veel goed. Ze beseft nu dat ze zelf misschien ook wat meer tijd moet vrijmaken om anderen te helpen. „Als iemand mij op straat aanspreekt, zei ik al snel: sorry geen tijd. Je leeft toch een beetje in je eigen bubbel. Ik heb door de reis geleerd om bewuster keuzes te gaan maken.”

Facebook

De studenten waren vrij om te bepalen hoeveel geld ze uitgaven en hoeveel ze bijverdienden. „En dat heeft voor een paar gekke baantjes gezorgd”, zegt Mai. Wil je weten welke en hoe ver ze zijn gekomen? Hou dan de Facebookpagina @ontheroadnl in de gaten voor de eerste aflevering van On the Road. Eind deze maand is het zo ver.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!