Revolutie van scholieren tegen ‘t huidige onderwijs

Revolutie van scholieren tegen ‘t huidige onderwijs

Foto ANP

Foto van 'Tjerk de Vries'

Tjerk de Vries

16 JAN 2017

Het middelbaar onderwijs moet compleet op de schop. Leerlingen worden in een keurslijf gestopt, de rekentoets is een plaag en de toekomst van scholieren staat op het spel.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren maakt zich ernstige zorgen en start maandag een revolutie. Omdat politici te weinig luisteren, gaat het LAKS proberen zelf de Tweede Kamer binnen te dringen.

,,Het onderwijs draait meer en meer om slagingspercentages en geld”, zegt voorzitter Sven Annen van het LAKS.

Grote problemen

„Individuele talentontwikkeling lijdt zwaar onder deze ontwikkeling. Het wordt tijd dat het onderwijs bij het fundament wordt aangepakt. Dagelijks zien wij de grote problemen die spelen in het onderwijs. Leerlingen moeten ten koste van alles zo snel mogelijk met een diploma van school. Slagingspercentages zijn heilig in Nederland.”

Die prestatiedrang van scholen is het LAKS een doorn in het oog. „Scoor je slecht, dan kom je als school niet hoog op de lijstjes en kun je de instroom van leerlingen en dus geld wel vergeten. Slecht presterende leerlingen worden niet gestimuleerd om hun talenten maximaal te ontplooien, maar als ‘probleemgeval’ bestempeld en belemmerd in hun verdere ontwikkeling. Dit verschrikkelijke rendementsdenken demotiveert leerlingen en ontneemt ze de kans op het onderwijs dat ze verdienen.”

Rekentoets

Ander heikel punt is de rekentoets. „De rekentoets is een verplicht onderdeel van het centraal examen”, zegt Annen. „Vanaf dit schooljaar telt de toets op het vwo zelfs mee in de kernvakkenregeling. Dit betekent dat je voor de vakken Nederlands, Engels, Wiskunde en de rekentoets maximaal één 5 mag halen. Gezien de cijfers van afgelopen jaar houdt dat in dat veel te veel scholieren niet zullen slagen. Je leert het hele jaar voor bepaalde vakken en aan het einde krijg je ineens een rekentoets waar je zomaar door kunt zakken. Dat is belachelijk!”

Verder dient het schaduwonderwijs van particuliere bureaus worden verboden. Hierbij krijgen leerlingen tegen hoge betaling extra begeleiding en examentraining. Ook moet volgens het LAKS de basisbeurs weer worden ingevoerd, zodat niet alleen kinderen van rijke ouders, maar alle kinderen de kans hebben om te studeren zonder dat ze een enorme studieschuld opbouwen.

Richting Kamer

Vertrouwen in de huidige politiek heeft het LAKS allang niet meer. Daarom gaat het zelf richting de Kamer. Niet onder de eigen naam overigens.

„LAKS is geen politieke partij en zal zich dus ook niet als politieke partij aanmelden. We doen blanco mee aan de verkiezingen. We krijgen dan alleen een nummer en geen naam. We hebben een lijst van 10 personen samengesteld.”

Omdat van de miljoen middelbare scholieren in Nederland vrijwel niemand al mag stemmen, hoopt Annen op studenten en ouders.

„Wat wij willen zal een grote verandering teweeg brengen in het onderwijs en daarmee een groot effect hebben op scholieren.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

59 MIN

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser

Likeability of 5

Frisser, mooier, sneller: Metro-site in nieuwe jas

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Na de nieuwe app en de vernieuwde krant, heeft Metro nu ook een gloednieuwe website. Frisser, mooier, sneller, hipper: dat zijn de reacties die we tot nu toe van jullie ontvingen. Want net als de app, is de nieuwe website waarop je nu aanwezig bent samen met Metro-lezers ontwikkeld; jullie konden de afgelopen periode al feedback geven op de bèta-versie.

Deze nieuwe site is in lijn gebracht met de andere kanalen van Metro. Dat betekent onder andere een frisse, overzichtelijke uitstraling, een menubalk met channels en de mogelijkheid om te reageren op artikelen via emoji's.

Scholieren hopen op dagje vrij door berg sneeuw

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

VANDAAG, 09:14

Hoewel de basisschoolleerlingen nog een dagje vrij hebben door de staking van heel veel leerkrachten, moeten de middelbare scholieren gewoon weer naar school. Veel waren maandag ijsvrij, maar dinsdag zijn de wegen als het goed is toch echt weer begaanbaar. Een aantal scholieren uit Gouda was het daar niet mee eens en besloot op een wel heel bijzondere manier vrij te regelen.

Flink wat sneeuw

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 07:10

Tienduizenden leerkrachten in het basisonderwijs leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Met de tweede landelijke staking protesteren de meesters en juffen tegen de volgens hen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er geen grote manifestaties. Wel worden er lokale bijeenkomsten in het land gehouden.

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Sneeuwoverlast op de A16 bij Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:50

Het winterse weer zorgt ervoor dat het op de wegen verraderlijk glad kan zijn. Sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten zorgen met name in woonwijken en op secundaire wegen voor soms zeer gladde omstandigheden.

De snelwegen zijn over het algemeen schoon, maar op sommige trajecten is de linkerbaan nog behoorlijk glad. Zo is de spitsstrook op de A7 nog dicht. Ook fietsers en voetgangers zijn gewaarschuwd: fiets- en voetpaden kunnen zeer glad zijn.

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

De Stadhouderskade in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:44

De Tweede Kamer ontvangt dinsdag een brandbrief van bijna 170 longartsen en het Longfonds. Hierin schrijven zij dat het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht volgens hen ‘ernstig wordt onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht, weet het AD. „Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél”, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Wouter Koolmees Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:32

Er is een groot probleem met betrekking tot de inburgering, vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Koolmees zegt geschrokken te zijn van het aantal Somaliërs en Eritreeërs in Nederland dat geen opleiding heeft gevolgd en in de bijstand zit. Ook de oplopende wachtlijsten voor inburgeringsexamens noemt hij als probleem.