‘Nederlands verkiezingssysteem zeer hackgevoelig’

30 januari 2017 om 18:54 door Kasper Hermans
‘Nederlands verkiezingssysteem zeer hackgevoelig’
ANP

Over anderhalve maand mogen alle stemgerechtigde Nederlanders weer hun stem laten horen. Het is echter maar zeer de vraag of deze wel juist gehoord worden. Ons stemsysteem zou namelijk zeer makkelijk te hacken zijn, zegt hacker Rop Gonggrijp tegenover RTL Nieuws.  

Het grote probleem volgens hem is niet het stemmen zelf, dat gaat immers op papier, maar het feit dat de tellingen niet goed beschermd worden. Deze worden via een onbeveiligde USB-stick van computer naar computer gebracht en zijn dan een zeer makkelijke prooi voor hackers.

Dikke onvoldoende

„De Chinezen en Russen kunnen eenvoudig met de uitslag rommelen”, vertelt Gongrijp. Die bewering wordt bevestigd door beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof. „De gemiddelde iPad is beter beveiligd dan het Nederlandse verkiezingssysteem.” En ook Hebert Bos, hoogleraar Systems & Network Security aan de VU Amsterdam, is niet te spreken over het systeem. „Als een student dit programma bij mij inlevert, krijg hij een hele dikke onvoldoende. Het is dramatisch.”

Hoe gaat het dan in zijn werk na de telling per stembureau? De getelde stemmen worden bijgehouden in een soort Excel-bestand, dat niet apart beveiligd is. Het programma waarvan sinds 2009 gebruik wordt gemaakt is de Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), maar deze geeft het niet aan als er cijfers aangepast worden. Via een malware zou een hacker dit heel makkelijk kunnen doen.

Kamervragen

Minister Ronald Plasterk gaf onlangs nog antwoord op Kamervragen van D66’er Kees Verhoeven over de veiligheid van het Nederlandse stemsysteem. Daarin stelde hij dat het systeem veilig was, al ging hij in zijn antwoord niet in op het transport van de stemmen. „Het stemmen door de kiezer en tellen van de stemmen die door de kiezer worden uitgebracht gebeurt sinds 2007 (met dank aan Gonggrijp, die het digitale stemmen eenvoudig bleek te kunnen hacken, red.) weer helemaal handmatig. Het langs de digitale weg hacken van het stemmen en van het tellen van de stembiljetten in het stemlokaal is dus niet mogelijk.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!