In het nieuws

De huismus is ook dit jaar het meest geteld in de Nederlandse tuinen - ANP

Huismus meest gezien in Nederlandse tuinen

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

30 JAN 2017

Vogelliefhebbers konden afgelopen weekend hun hart ophalen: het was het weekend van de Nationale Tuinvogeltelling. Metro deed deze zondag mee en telde de tuinvogels in de tuin van Marga van der Schalie in Amsterdam, een verborgen paradijs voor de fladderaars.

Van mezen tot merel

„Merels zijn het vroegst wakker, die hoor je als eerste, als het nog een beetje donker is in de tuin. Mezen zijn juist heel laat. Ik hoor ze wel in de ochtend, maar ik zie ze vaak pas in de middag”, vertelt ze, wijzend op het koppeltje merels dat in het gras rondhipt, op zoek naar rozijnen die ze er heeft gestrooid.

Marga is al jarenlang vrijwilliger voor de Vogelbescherming, ze werkt als tuinvogelconsulente en heeft een aantal jaren geleden gereageerd op een oproep om mee te helpen met de telling. Ze zit ook nu zondagmorgen vroeg al klaar met verrekijker, pen en telformulier naast zich. Op haar lijstje staan onder andere stadsdhuiven, houtduiven, tortelduiven, koolmezen, merels, kauwen, eksters en ze heeft zojuist de drie vinken genoteerd die ze rondom de voederpaal met pindakaas zag.

Favorieten heeft ze eigenlijk niet. De grote bonte specht vindt ze een bijzondere vogel en ze is gesteld op de roodborst die regelmatig een bezoekje komt brengen, maar ze is groot vogelliefhebber en ziet er het liefst gewoon zo veel mogelijk. Van de houtduiven is ze iets minder gecharmeerd. „Die zijn een beetje dom”, zegt Marga. „In de zomer komen ze weleens het huis in als de deur openstaat en dan vergeten ze hoe ze naar buiten kunnen. Ik pakte er per ongeluk een keer eentje bij zijn staart, toen had ik een hele bos veren in de hand.” Toch zijn ook die welkom in haar tuin, net als de padden, salamanders en kikkers in haar vijver en de muizenfamilie onder de boom. „Alle beesten mogen van mij blijven, zelfs de spinnen en de pissebedden”, zegt Marga.

Zowel meesjes, musjes als muisjes zijn te vinden in de tuin - Marga van der Schalie

Telling

Die tellen doet ze overigens niet, maar de vogels wel. Fanatiek ook: niet alleen met dit weekend van de vogeltelling, maar praktisch elke week. „Ik tel alleen als ik even koffie zit te drinken of lekker tussen de middag in de serre. Als je er de tijd voor hebt en je bent er mee bezig, is het hartstikke leuk om op die manier je tuin beter te bestuderen dan af en toe met een vluchtige blik. Het is mooi om te zien dat de levendigheid die je verwacht in het bos of op de hei, ook in je eigen tuin voorkomt: al dat leven, het gefladder en gespetter in de vijver. Een tuin bestaat niet alleen uit planten en bomen, maar het gaat ook om de bewoners die het er naar hun zin hebben.”

Klein paradijs

Dat is ook waar Marga naar streeft in haar eigen tuin. „We doen al zoveel fout in de dierenwereld, we verpesten zoveel aan hun leefmilieu. Er wordt zoveel gebouwd. Logisch: ook mensen moeten ergens wonen, maar bijvoorbeeld aan Zeeburger Eiland waren altijd oeverzwaluwen: die zullen met de nieuwe huizen daar wel weg zijn. Ik probeer in mijn tuin een klein paradijsje voor ze te maken. Ik wil een heel klein tegenwichtje bieden tegen alle dingen die het voor de beestjes moeilijk of onmogelijk maken. Dat geeft een fijn gevoel.” Romeo, haar 12-jarige kat en diens maatje van de buren, doen daar wel enige afbreuk aan, maar dat houdt Marga niet tegen.

Zij hoopt dat de tuinvogeltelling mensen stimuleert om hun tuin diervriendelijker te maken. „Je kunt niet elke vogel in je tuin hebben, maar als ze in je omgeving leven, zou je ook in je tuin moeten kunnen krijgen.”

Cijfers

In 2016 hebben er in totaal 55.335 mensen meegedaan met de Nationale Tuinvogeltelling. Er zijn toen 945.862 vogels geteld. De huismus, koolmees en merel bleken daarin het meest voor te komen in de Nederlandse tuinen. Ook dit jaar gaan deze drie weer aan kop, op de voet gevolgd door de kauw, pimpelmees en vink. Behalve in Nederland worden er nu ook tuinvogels geteld in Duitsland, Groot-Brittannië en België.

Marga van der Schalie geeft advies aan tuinvogelliefhebbers - Noelia Romero Cabrera

De vier tips van Marga om meer tuinvogels in je tuin te krijgen

  1. Veiligheid: zorg ervoor dat vogels zich veilig kunnen voelen in je tuin. Dat doe je door voldoende schuil- en vluchtplaatsen voor ze te regelen. Denk daarbij aan struiken en bomen met dicht gebladerte of met stekels: daar kunnen ze zich schuilhouden voor katten, mensen of roofvogels. „Ik pleit voor vuurdoorns: die hebben stekels dus geven een goede schuilplaats, blijven altijd groen en ze dragen in de herfst nog bessen.”
  2. Voortplanting: bied de vogels nestgelegenheid met bijvoorbeeld nestkasten, maar denk ook aan natuurlijke plekken in heggen, bomen en struiken. Vogels hoeven dan niet altijd gebruik te maken van de nestkasten, maar het aanbod moet er wel zijn.
  3. Variatie: zorg voor variatie in je tuin. Denk dan aan hoge of lage beplanting, kies voor bomen, struiken en bloemen, wissel af tussen gras, water en tegels en gun ruimte aan de verschillende dieren en insecten. Let ook op afwisseling tussen zon en schaduw. „Ik adviseer ook vaak om een vijvertje te maken, maar als dat niet kan, is een waterbak vaak al voldoende”, zegt Marga. „Let erop dat je glooiende oevers houdt, anders kunnen de dieren niet staan als ze zich willen badderen.”
  4. Voedsel: gevarieerd voedsel is belangrijk, ook voor vogels. Let daar dus op met de beplanting in je tuin. Denk aan struiken en bomen met vruchten of bessen, maar ook op bloesemende struiken: dat trekt insecten aan en ook die kunnen een voedselbron zijn voor vogels. Een gazon aanleggen zorgt voor voldoende wormen voor liefhebbers als merels. „Een versteende tuin is waardeloos voor dieren, dat is verschrikkelijk.”

Mezenbollen, pinda's, pindakaas en zonnebloempitten: eten genoeg - Noelia Romero Cabrera


Het doelwit van de plofkraak lijkt een kaartjesautomaat te zijn geweest. Foto: ANP

Ravage bij metrostation Amsterdam na plofkraak

Het doelwit van de plofkraak lijkt een kaartjesautomaat te zijn geweest. Foto: ANP

Foto van 'ANP'

3 MIN

Het metrostation op de Elsrijkdreef in Amsterdam-Zuidoost heeft aanzienlijke schade opgelopen na een plofkraak. Omwonenden meldden een harde knal. Twee verdachten zijn op een scooter weggereden in de richting van Diemen en zijn nog voortvluchtig.

Door de ontploffing is het station zo erg beschadigd dat het volgens de politie voorlopig niet gebruikt kan worden. Het doelwit lijkt een kaartjesautomaat op het station te zijn geweest. De brokstukken zijn tientallen meters rondom de ingang van het station geslingerd.

Buit


Lees de Metro van 21 maart nu al online

Foto van 'Metro'

26 MIN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer hoe internetbankieren de verdachte van de schietpartij in Utrecht fataal werd, en besteden we aandacht aan de slachtoffers van het drama.

Ook kun je lezen over het harde werken van de brandweer. Door de warme zomer van 2018 hadden zij hun handen vol. En schrijven we over de evolutie van vrouwelijke superhelden en fashion.


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

GISTEREN

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


In de voorsteden deed Forum voor Democratie het goed tijdens de Statenverkiezingen. Foto: ANP

Statenverkiezingen levert twee grote winnaars op

In de voorsteden deed Forum voor Democratie het goed tijdens de Statenverkiezingen. Foto: ANP

Foto van 'ANP'

28 MIN

Bij de Statenverkiezingen van woensdag kwamen twee grote winnaars uit de bus. In de eerste plaats Forum voor Democratie (FvD) en op de tweede plaats GroenLinks. In de steden lijkt GroenLinks het vooral goed gedaan te hebben, terwijl Forum vaak groot is geworden in de voorsteden.

Enkele tientallen uitslagen zijn nog niet bekend, maar Forum voor Democratie is in minstens tachtig gemeenten de grootste geworden. GroenLinks werd dat in minstens veertien gemeenten, waaronder Utrecht, Leiden, Maastricht, Amersfoort, Zwolle en Arnhem. En ook in Amsterdam lijkt de partij het goed te doen.

Voorsteden


Baudet ziet begin van een nieuw tijdperk

Baudet noemt premier Mark Rutte een 'onbenul' ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 00:35

Een lyrische Thierry Baudet laat tijdens zijn overwinningsspeech geen spaan heel van de stupiditeit van „onbenul'' Mark Rutte. Hij zou woensdag zijn afgestraft nu Forum voor Democratie (FVD) in één klap bijna „de grootste partij van het land is geworden''.

Dat is net op tijd om de bedreigde beschaving in Nederland te redden, vertelt FVD-leider Thierry Baudet in zijn speech na de exitpolls van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. FVD verzamelt volgens exitpolls zoveel zetels in de Provinciale Staten dat de nieuwkomer tien senatoren naar de Eerste Kamer mag sturen. Alleen de VVD heeft er meer.

'Uil van Minerva'


Liveblog: Forse winst FvD en GroenLinks in exitpolls

Luid gejuich onder de aanhangers van Thierry Baudet ©ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De eerste exitpolls van de verkiezingen voor de provinciale staten laten een flinke afrekening zien voor de coalitiepartijen. Ipsos maakte als eerste de slotpeiling van de provincie Zuid-Holland bekend. De grote winnaars in deze provincie zijn Forum voor Democratie en GroenLinks.

Ook in Noord-Brabant en Gelderland doen deze partijen het volgens deze cijfers goed, maar moeten de VVD nog wel voor zich dulden. De grootste verliezer van deze verkiezingen lijkt de PVV te worden. Ook D66, SP en CDA zitten in de hoek waar de klappen vallen, zij leveren tegen de vijf procentpunt in.

Exit-polls zijn geen uitslagen maar peilingen van onderzoeksbureaus met een foutenmarge van een zetel. In de loop van de avond worden de definitieve uitslagen bekendgemaakt. Dit bericht wordt aangevuld.


Likeability of3

Ramp voorkomen bij kaping en brand in schoolbus

Het voertuig brandde volledig uit ©AFP, YouTube still

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een schoolbus met daarin 51 scholieren is woensdagochtend gegijzeld door een doorgedraaide buschauffeur. Er is niemand zwaar gewond geraakt, wat volgens de Italiaanse autoriteiten een klein wonder mag heten.

De busrit veranderde in een gijzeling toen de chauffeur riep dat 'niemand het zou overleven'. Nadat de politie de bus klemzette, ontstond er brand. De tieners en hun begeleiders konden het voertuig echter allemaal levend en wel verlaten, meldt de BBC.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

Rouwen om een overledene? Prima. Maar denk je wel om de tijd? / Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Nabestaanden van een Britse overledene hebben een prent van 200 pond (zo'n 232 euro) ontvangen nadat de uitvaart van hun naaste het tijdslimiet met 14 seconden had overschreden.

Hoewel de dienst in het crematorium op tijd was afgelopen, gooide een rouwende aanwezige die slecht ter been was roet in het eten. Hij was niet op tijd vertrokken en dus werd er extra zaalhuur in rekening gebracht.

14 seconden te lang rouwen? 232 euro boete!

Het crematorium in kwestie / Google Maps


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Stembiljetten Zuid-Holland belanden in Zeeland

Een vrouw in een stemhokje. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Zeeuwse Oost-Souburg zijn bij een stembureau stembiljetten aangetroffen die bedoeld waren voor de provincie Zuid-Holland. Na onderzoek bleek dat bij de voorraad van de gemeente Vlissingen, waar Oost-Souburg onderdeel van is, verkeerde papieren zitten.

Het is nog niet duidelijk of er stembiljetten van Zuid-Holland in de Vlissingse stembussen terecht zijn gekomen.

Goed controleren


EU niet enthousiast over brexituitstel van 3 maanden

EU niet enthousiast over brexituitstel van 3 maanden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Uitstel van de brexit tot 30 juni ziet de Europese Unie niet echt zitten. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker telefonisch aan May laten weten. Theresa May had woensdag verzoek tot uitstel van de brexit gedaan. In plaats van 29 maart zou het Verenigd Koninkrijk op 30 juni uittreden.

Brief

Daar moeten wel alle lidstaten unaniem mee akkoord gaan. En het verzoek van May stuit op nogal wat verzet in Brussel, dit in verband met de Europese verkiezingen. Die worden namelijk van 23 tot 26 mei gehouden en elk EU-land is verplicht die te organiseren. Kort uitstel zou daarom volgens een woordvoerder van de Europese Commissie niet langer dan tot 23 mei duren.


Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers Utrecht

Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers Utrecht

Bloemen bij het 24 Oktoberplein / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vrijdagavond zal er een stille tocht worden gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Utrecht te herdenken. Daarbij kwamen drie mensen om het leven, zeven anderen raakten gewond. Drie daarvan zijn er ernstig aan toe.

De stille tocht begint om 19.00 uur in de omgeving van het Jaarbeursplein. Vanaf daar gaat de stoet naar het 24 Oktoberplein, waar het drama plaatsvond.

Witte en rode bloemen


Geen rondleidingen meer op de Wallen

Geen rondleidingen meer op de Wallen

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen trosjes toeristen meer die hun ogen uitkijken op de Amsterdamse Wallen. Amsterdam gaat namelijk de groepsrondleidingen in dat gebied verbieden.

Niet respectvol

Per 1 januari mogen toeristen niet meer groepsgewijs langs de prostitutieramen worden geleid. Het college van B en W vindt het namelijk „niet respectvol richting de sekswerkers". Dat laat wethouder Udo Kock weten. „Het is niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie." De maatregel moet ook helpen tegen de drukte op de Wallen.


Singapore, Parijs en Hong Kong zijn duurste steden

Skyline Hong Kong. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

De duurste stad ter wereld wordt niet langer vertegenwoordigd door één stad, maar door drie steden. Niet in New York of Londen, maar Parijs, Singapore en Hong Kong betaal je het meeste om te wonen en te leven. Dat werd bekendgemaakt door het Britse Instituut Economist Intelligence Unit. Het is de eerste keer in dertig jaar dat drie steden de nummer-1 positie delen.

Prijzen voor brood, bier en mannen pak

Singapore domineerde de afgelopen vijf jaar de eerste plek, maar deelt deze positie nu dus met Hong Kong en Parijs. Voor het onderzoek werden de prijzen van zaken als wonen, boodschappen, transport, kleding, onderwijs en entertainment in 133 wereldsteden met elkaar vergeleken.


75.000 euro voor uitvaart slachtoffer Kanaleneiland

Al 85.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht

Premier Rutte legt bloemen neer op het 24 Oktoberplein / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Update: Er kwam zoveel geld binnen dat de buurvrouw van Roos besloten heeft het geld ook te geven aan de andere nabestaanden en gewonde slachtoffers van de aanval.

Voor de bij de schietpartij in Utrecht overleden Roos is inmiddels meer dan 80 duizend euro opgehaald. Het meisje van negentien kwam maandag om het leven bij de schietpartij in de Utrechtse tram.


May gaat EU vragen om 'kort uitstel'

May vraagt EU om 'kort uitstel' tot 30 juni

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De brexit zal niet jarenlang vooruit worden geschoven, zoals de angst van sommige brexiteers was. De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie gevraagd om uitstel van de brexit.

Drie maanden

May heeft aangestuurd op een verlenging van de deadline van drie maanden, nu wordt 30 juni dé dag waar het om draait. Met uitstel moeten de andere EU-lidstaten wel unaniem instemmen. Als het uitstel niet wordt gehonoreerd, moet het Verenigd Koninkrijk alsnog op 29 maart de Europese Unie verlaten.


In musea's, auto's of stations: we kunnen stemmen

In musea, auto's of stations: we kunnen stemmen

Ook in Rotterdam staan er rijen voor het stembureau op het station / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rijendik staan ze al klaar: de eerste stemmers. Woensdag kan er namelijk gestemd worden voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen.

Primeur

Vooral op station Utrecht Centraal is het druk. Daar staan al sinds het begin van de ochtendspits rijen met mensen voor de twee stembureaus, laat een woordvoerder van de NS weten. Op 69 treinstations in Nederland kan er gestemd worden. Station Castricum had de 'primeur', daar gingen om 00.00 uur de deuren van het stembureau open.


Provinciale Statenverkiezing: dit doet jouw stem

Provinciale Statenverkiezing: dit doet jouw stem

We mogen vandaag naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezing. Wat heb jij hier nu allemaal aan en waar gaat het over? Foto: ANP - Bas Czerwinski

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

We mogen vandaag naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezing. Wat heb jij hier nu allemaal aan en waar gaat het over? „Het gebeurt niet in Den Haag, het gebeurt in de provincie.” De landelijke kopstukken werden regelmatig van stal gehaald om zieltjes te winnen voor de regionale wedloop. Gek eigenlijk, want op geen van die figuren kan worden gestemd.

Het gebeurt in de provincie

Eddy van Hijum is CDA-politicus in Overijssel en maakte bewust de overstap vanuit de tweede kamer naar de Provinciale Staten. „Mensen in mijn omgeving hadden het idee dat deze beweging een stap terug zou zijn, terwijl ik dit totaal niet zo ervaar”, zegt Van Hijum. „Juist wat er regionaal speelt vind ik heel interessant. De provincie is de plek waar het gebeurt, niet Den Haag. Daar houdt men zich voornamelijk bezig met de waan van de dag, terwijl het beleid in de provincie echt wordt uitgevoerd.”


Piloten Lion Air raadpleegden handleiding voor crash

Piloten Lion Air raadpleegden handleiding voor crash

De Boeings 737 Max blijven voorlopig aan de grond / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De piloten van de Boeing 737 Max van Lion Air hebben in de aanloop naar de vliegtuigcrash een handleiding van het toestel geraadpleegd. Dat zeggen drie ingewijden tegen persbureau Reuters. De piloten wilden weten waarom hun vliegtuig omlaag bleef duiken, maar het lukte niet dat probleem op tijd op te lossen.

Het toestel van Lion Air crashte vorig jaar oktober in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De worsteling van de piloten met het vliegtuig is te horen op de cockpitvoicerecorder, een van de zwarte dozen.

Laatste woorden