In het nieuws

Experiment basisinkomen Terneuzen wordt uitgesteld

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

26 JAN 2017

Het leek er lange tijd op dat Terneuzen als eerste gemeente van Nederland zou gaan experimenteren met het basisinkomen, maar vooralsnog komt het er niet van. Tijdens de raadsvergadering van de Zeeuwse gemeente is besloten om voorlopig niet van start te gaan met de proef, dat meldt de raad zelf op Twitter.

Hoofdreden hiervoor is de kritiek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die donderdagochtend aan het licht kwam. Volgens het ministerie gaat het basisinkomen – waarbij elke inwoner op maandbasis een vast bedrag ontvangt zonder dat hier voorwaarden aan zijn verbonden – tegen de participatiewet in.

Bespreken met het ministerie

Er wordt benadrukt dat het plan vooral hervormd moet gaan worden. „Raad #Terneuzen besluit het experiment basisinkomen met het ministerie te bespreken, uit te werken en voor te leggen aan de raad”, zo luidt het Twitter-bericht.

Het basisinkomen zou in Terneuzen getest worden met een proefgroep van twintig personen die al langdurig in de bijstand zitten. Twee jaar lang zouden ze 933 euro per maand ontvangen, wat ze helemaal vrij kunnen besteden.

Populariteit

Mondiaal gezien is het basisinkomen langzaam terrein aan het winnen. Het algemene idee is dat het mensen hun geluk en gezondheid bevordert. De hypothese is dat doordat ze zich gezonder voelen, mensen meer zouden deelnemen in de samenleving.

Naast Terneuzen zijn er in Nederland nog enkele gemeenten die een dergelijke proef wel zien zitten, namelijk Utrecht, Wageningen, Tilburg en Groningen.

BEKIJK OOK


  Het wordt een waterkoude Sinterklaasintocht

  Handschoenen zijn zaterdag geen overbodige luxe. / ANP

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Ga je aankomende zaterdag naar de intocht van Sinterklaas? Dan kun je je maar beter warm inpakken. 

  Het belooft waterkoud te worden. 's Middags wordt het amper 6 graden bij de landelijke intocht in Apeldoorn. Gelukkig wordt het volgens Weeronline geen volledig verregende dag.

  Gevoelstemperatuur lager


  Aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe

  Fietsers op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Er vallen meer verkeersdoden op kruispunten. Vorig jaar telde de politie maar liefst 172 dodelijke ongevallen.

  Dat zijn er 25 meer dan in 2016 en 15 meer dan in 2017. Daarnaast waren er de afgelopen drie jaar bijna 16.000 ongelukken op kruispunten, waarbij mensen gewond raakten. Dat gold vooral voor fietsers.

  Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. 476 van die ongevallen bleken fataal.


  ‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

  ‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt het verschil’

  Melissa Drost bezocht Myanmarezen in hun school. In eigen land was les krijgen voor de kinderen onmogelijk geweest.

  In samenwerking met de Nacht van de Vluchteling

  3 UUR

  Als nieuw gezicht van de Nacht van de Vluchteling bezocht actrice Melissa Drost in Thailand deze week vluchtelingen uit Myanmar.

  „Ik zou het elke deelnemer aan de Nacht van de Vluchteling gunnen om met eigen ogen te zien wat je met het inzamelen van geld voor vluchtelingen betekent.” Melissa Drost, net uit het vliegtuig, is er op Schiphol nog vol van. De actrice (nu Sjors in Goede, Tijden Slechte Tijden en eerder Soldaat van Oranje) werd deze week gepresenteerd als het nieuwe gezicht van de Nacht van de Vluchteling. Samen met organisator Stichting Vluchteling zet Melissa, die ‘de Nacht tweemaal als deelneemster volbracht, zich in voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en conflict. Tijdens de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling (zie onderaan) wordt al wandelend in het holst van de nacht geld opgehaald voor noodhulp.

  ‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

  Wereld diabetes dag: misverstand van zaken en doorbraken

  Wereld Diabetesdag: misverstand van zaken en doorbraken

  Er worden stappen gezet, maar qua begrip over diabetes valt er nog veel te winnen. Foto: Getty

  Foto van 'Tim van der Steen'

  VANDAAG, 05:57

  Donderdag 14 november is het Wereld Diabetesdag. In het leven geroepen in 1991 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Diabetes Federatie want de situatie rond de ziekte was alarmerend, hoe hangt die vlag er nu bij?

  Mogelijk vaccineren we onze baby’s over tien jaar tegen suikerziekte, vooralsnog is diabetes type 1 nog steeds dodelijk als je even niet oplet. De wetenschap is ver gevorderd in de afgelopen vijftig jaar maar we zijn er nog lang niet.

  Complicaties


  Facebook verwijderde miljoenen berichten.

  Facebook verwijderde miljoenen berichten

  Facebook verwijderde miljoenen berichten. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Facebook heeft de voorbije maanden tientallen miljoenen berichten van zijn platforms verwijderd. In de berichten was sprake van schending van de voorwaarden.

  Het ging dan om zaken als kinderporno, verkoop van drugs en terrorisme. Ook werden 1,7 miljard nepaccounts verwijderd.

  Facebook kwam woensdag, zoals iedere zes maanden, met het rapport naar buiten. Voor het eerst werden data over Instagram los gemeld. Facebook, dat de laatste tijd nogal onder vuur kwam te liggen vanwege het schenden van privacyregels, wordt volgens topman Mark Zuckerberg onterecht bekritiseerd omdat het de aantallen van de verwijderde berichten openbaart.


  Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat.
  Likeability of5

  Politie vindt wapens en drugs in woonwagenkamp

  Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Bij een woonwagenkamp en andere plekken in en rondom het Brabantse Oss heeft de politie woensdag automatische vuurwapens, harddrugs, geld en mogelijke explosieven gevonden. 

  De actie gericht op een crimineel familienetwerk onder de naam Operatie Alfa is voor de rest van de dag opgeschort en gaat donderdag verder. Het kamp wordt bewaakt, de bewoners zijn elders ondergebracht.

  Criminele organisatie


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen.

  Minder beschermde natuur ineens toch optie

  Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het verminderen van het aantal beschermde natuurgebieden in Nederland is geen optie. Dat maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige maand nog stellig duidelijk.

  Nu wil het kabinet daar toch over gaan praten in Brussel. Het wil 'kijken naar de manier waarop we met natuur omgaan'. „Zo kan bijvoorbeeld de kwaliteit van sommige kleine Natura 2000-gebieden door hun omvang en ligging structureel zwak zijn en blijven", staat in de brief over het stikstofbeleid die drie ministers, onder wie Carola Schouten (Landbouw), woensdag naar de Tweede Kamer stuurden.

  Wetenschappelijke fout


  Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

  Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

  Foto: Koen van Weel / ANP

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  GISTEREN

  De eerste vacature voor vrijwilligers voor het Eurovisiesongfestival doet veel stof opwaaien op social media. Voor de baan moet je 2,5 week fulltime beschikbaar zijn, reiskosten worden niet vergoed.

  De eerste vacature voor het Songfestival kwam woensdag online. Het bericht zorgde meteen voor ophef op het internet. De verontwaardiging komt vanwege de hoge eisen die de organisator van het festival stelt. Die staan in schril contrast met wat je ervoor terugkrijgt.

  Festival met miljoenenbudget


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

  +1


  Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy.
  Likeability of2

  Meer demonstranten naar Den Haag voor demonstratie tegen Zwarte Piet

  Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het is zeer waarschijnlijk dat aanstaande zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Den Haag meer mensen tegen Zwarte Piet komen demonstreren dan aanvankelijk werd gedacht. 

  Dat is 'het concrete beeld' dat waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft. Aanleiding is de aanval vrijdag op een vergadering van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). „Het solidariseert als op deze wijze een aanslag op je gepleegd wordt. Die tendens zien we", verklaart Remkes.

  Demonstreren langs de route


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

  Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam
  Likeability of5

  Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam

  Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  In de Rotterdamse haven is afgelopen zaterdag niet alleen een partij van 300 kilo cocaïne, maar ook een van 660 kilo onderschept. 

  Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde woensdag de berichtgeving hierover in De Telegraaf.

  Koffiebalen


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump.

  Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump

  Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is begonnen met een reeks openbare hoorzittingen in het kader van de pogingen van Democraten om president Trump af te zetten.

  Tijdens de zittingen worden in beginsel geen nieuwe feiten naar voren gebracht, maar worden de getuigen die al achter gesloten deuren zijn gehoord, nu in het openbaar ondervraagd.

  Misbruik van macht


  Backpacken tijdens bosbranden in Australië

  Backpacken tijdens bosbranden in Australië

  Foto van 'Julia Osendarp'

  GISTEREN

  Inwoners en reizigers in Australië beleven spannende dagen door de bosbranden aan de oostkust. De Nederlandse Angela, Justine en Myrna zitten momenteel aan de andere kant van de wereld en maken de bosbranden van dichtbij mee.

  Dit is de heftigste brand waar het land ooit mee in aanraking is gekomen en in de staten New South Wales en Queensland is deze week de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten zijn bang voor slachtoffers omdat de droge weersomstandigheden verslechteren. De brandweer van New South Wales vreest dat de branden nog weken kunnen duren. Volgens de voorspellingen is er voorlopig nog geen regen op komst.

  Stervende koala’s


  Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) ontvangen vertegenwoordigers van de agrarische sector op het Catshuis voor een gesprek over stikstof en PFAS.

  Boeren voeren emotioneel gesprek met Rutte

  Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) ontvangen vertegenwoordigers van de agrarische sector op het Catshuis voor een gesprek over stikstof en PFAS. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw) voerden woensdag een ‘emotioneel’, ‘uitstekend’ en ‘persoonlijk’ gesprek met de afgevaardigde boeren. Ze voelen zich naar eigen zeggen gehoord, hoewel beloftes van het kabinet uitbleven.

  Rutte had de boeren uitgenodigd om over de stikstofproblematiek te komen praten op het Catshuis, de ambtswoning van de premier. Tijdens het gesprek liepen de emoties hoog op. „Ik moest ook een traantje laten", zegt melkveehouder Gerben Koot.

  Goed gevoel


  Kwartet: 100 km/h, minder eiwit, extra geld en noodwet

  Van Nieuwenhuizen, Schouten, Rutte en Van Veldhoven/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  De meest complexe crisis waarmee Mark Rutte geconfronteerd is in zijn negen jaar als premier. Dat zei hij gisteren zelf op een persconferentie, waar hij ondersteund door zijn ministers vier milieumaatregelen aankondigde.

  Maximumsnelheid 100 km/h

  Wat op diverse snelwegtrajecten in Nederland al geldt, gaat voor alle snelwegen waar je nu nog 120 of 130 kilometer per uur mag rijden gelden: de maximumsnelheid gaat tussen zes uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds terug naar honderd kilometer per uur. Het is een extreme maatregel, zeker als je bedenkt dat Rutte als oer-VVD’er een voorvechter is van de hogere snelheden. In maart 2011 werd er nog uitgebreid feest gevierd binnen zijn partij, toen de maximumsnelheid op sommige wegen omhoogging naar 130. „Als VVD’er vind ik dit een rotmaatregel”, zo verklaart hij. „Maar hier speelt een groter belang. Dit is de enige maatregel die direct een opbrengst heeft. Bovendien zou ik mezelf niet in de spiegel kunnen aankijken als er mensen met de kerst werkloos thuis zouden zitten, wetende dat we dat hadden kunnen voorkomen.”


  Aanmeldingen voor mega vrijwilligersklus Songfestival 'stromen binnen'

  Duncan Laurence wordt na zijn overwinning onthaald op Schiphol. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het Songfestival zoekt mensen! Leuk, maar het eisenlijstje van de organisatie doet nogal wat stof opwaaien. Toch zijn er al veel reacties binnengekomen.

  Wie vrijwilligerswerk wil doen voor het internationale liedjesfestijn en hiervoor artiesten wil begeleiden, moet pro-actief zijn en geen 9-tot-5-mentaliteit hebben. Verder moet je een aardig woordje over de grens spreken en bekend zijn in Rotterdam. En natuurlijk moet je de volle twee weken beschikbaar zijn om gratis aan de slag te gaan.

  Boze reacties


  'Brabantse Godfather' aangehouden op woonwagenkamp Oss

  Vorig jaar vond er ook een onderzoek plaats in het kamp, nadat er een man werd doodgeschoten. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft een woonwagenkamp in Oss volledig afgesloten voor een groot onderzoek naar een criminele familie. Er zijn drie mannen uit dezelfde familie aangehouden, van 55, 48 en 26 jaar.

  De 48-jarige is Martien R., die geldt als de 'godfather' van Brabant. Het beruchte kamp werd al verschillende keren eerder doorzocht. Zoals vorig jaar, toen daar in juni een schietpartij plaatsvond waarbij de 30-jarige Peter netten om het leven kwam. De man die de moord op de drugscrimineel bekende kwam uiteindelijk vrij, omdat hij waarschijnlijk de schuld van iemand anders op zich had genomen. Dit onderzoek loopt nog steeds.

  Niet bang voor geweld


  Likeability of2

  Rutte noemt snelheidsverlaging door stikstofcrisis 'rotmaatregel'

  / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het kabinet presenteerde woensdagochtend de plannen om de maximumsnelheid te verlagen en via een noodwet de dijk- en kustversterkingen te laten doorgaan.

  De meeste maatregelen zijn dinsdag al uitgelekt. Het gaat volgens premier Mark Rutte om „moeilijke maatregelen", die genomen worden om de belangen van „boeren, ondernemers en werknemers" te beschermen.

  Niet in de spiegel kijken


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

  Likeability of5

  Man opgepakt voor verstoppen 200 kilo coke in bevroren vlees

  De ingepakte cocaïne. / National Crime Agency

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  In het Engelse Harwich is een 48-jarige vrachtwagenchauffeur uit Hillegom opgepakt. De beschuldiging? In zijn vrachtwagen werd tweehonderd kilo cocaïne gevonden. 

  De coke was verstopt in bevroren vlees.

  Flinke straatwaarde


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar