Binnenland

Het oudste Factory Outlet Center opende vijftien jaar geleden

Nederland zit niet te wachten op nieuwe outlet

Het oudste Factory Outlet Center opende vijftien jaar geleden

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

10 JAN 2017

Winkelliefhebbers kennen ze wel: de factory outlets in Roermond, Lelystad of Roosendaal. Er staat een nieuwe gepland in Halfweg en Zoetermeer wil een woonboulevard ombouwen tot Holland Outlet Mall. Zitten we in Nederland eigenlijk nog wel te wachten op nog zo’n winkelverzamelplaats?

Factory Outlet Center

Een factory outlet center is een concentratie winkels waar fabrikanten en handelaren partijen merkproducten met hoge kortingen verkopen. Het gaat niet alleen om bijvoorbeeld oude collecties van het vorige seizoen of vorig jaar, maar ook om producten die speciaal voor de outlets worden gemaakt. De winkelcentra vind je meestal net buiten de stad. Klanten van de outletstores komen van ver: een reistijd van anderhalf tot twee uur is geen uitzondering.

Voor en tegen

Drie is genoeg

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Paul te Grotenhuis, van INretail, een van de grootste brancheorganisaties in Nederland in retail non-food, is duidelijk: „Nederland is met drie factory outlets wel voorzien.” Bovendien, zegt hij: „Vernieuwend is het al lang niet meer. De eerste factory outlet is vijftien jaar geleden geopend in Lelystad. Dat was toen vernieuwend, maar nu niet meer. Je kunt dit niet meer met droge ogen innovatief noemen.” Dat is niet de enige reden dat hij niet ziet zitten dat er nog een extra factory outlet center bijkomt. Volgens hem werkt zo’n centrum kannibaliserend op de omliggende winkelgebieden en niet te vergeten de al bestaande outletcentra. „De minister pleit juist voor minder winkelmeters in Nederland, hij wil 20 procent uit de markt hebben. Dan is het heel bijzonder als je juist extra winkels bij wil bouwen. En wat ga je er dan vinden? Gewoon hetzelfde als je ook in Bataviastad en in Roermond vindt, ook dingen die je in de binnenstad kunt kopen.”

Gedoemd te mislukken

Rupert Parker Brady, marketing en retailstrateeg, is het met Te Grotenhuis eens. „Ik zou zelf zeggen: doe het niet. Je kunt wel allerlei mooie rapporten en voorspellingen maken, maar je kunt de consument niet sturen. Het is nog maar de vraag of die zich laat verleiden naar een nieuw outletcenter te gaan.” Daar komt ook nog eens bij dat de markt volgens Brady in Nederland verzadigd is. Een nieuw outletcenter onderscheidend genoeg maken om genoeg bezoek te trekken, kan nog wel eens problematisch blijken, zegt Brady: „Merken staan niet te springen, die wachten rustig de kansen af. Grote merken komen alleen maar als er gegarandeerd voor een aantal jaar een tevoren bepaald aantal bezoekers komt, zij tekenen vaak pas als het gebouwd is en dan nog met allerlei voorwaarden. Als er een nieuw outletcenter gerealiseerd is en er zitten geen goede merken, dan is het bij voorbaat gedoemd te mislukken.”

Profileren

Te Grotenhuis is dan wel geen voorstander van nog meer outletcentra, maar is geen tegenstander van innovatie en profilering: „Kijk wat je als stad nog meer te bieden hebt. Profileer je daar dan mee. Er zijn zoveel betere dingen dan een outletcenter. Hoe groen is het in je stad, wat is er aan vrijetijdsbestedingen te doen? Denk er vooral niet te makkelijk over!”

Voor Brady is het duidelijk: een factory outlet center is niet de oplossing voor noodlijdende steden en winkelgebieden: „Dat is echt wensdenken. Nederland moet accepteren dat het wel op is met de huidige outlets. Sommige steden moeten bij zichzelf te rade gaan of het überhaupt wel op te lossen valt. Als je geen goede ondernemers hebt, vergeet die ook niet, dan kun je het wel vergeten. Soms moet je accepteren dat wat niet is, het ook niet gaat worden en dat het tijd is voor een nieuw, ander plan.”

Zoetermeer wil wel

De gemeente Zoetermeer ziet het wel zitten om een Holland Outlet Mall te bouwen. Het huidige woonhart van 23.000 vierkante meter wordt getransformeerd tot een mall van 18.000 vierkante meter in de mode- en sportbranche. Als de mall succesvol blijkt, wordt deze uitgebreid tot 31.000 vierkante meter in de eindsituatie. Ruimte en behoefte is er volgens Zoetermeer genoeg: wie naar de kaart van Nederland kijkt, ziet dat in het meest drukbevolkte deel van Nederland nog een outlet ontbreekt. Daarnaast ligt de mall straks in een toeristisch sterk gebied en vlakbij Rotterdam-The Hague Airport en Schiphol, waardoor zeker ook internationale bezoekers te verwachten zijn. Voor Zoetermeer is de mall naar eigen zeggen een unieke kans om bij de top van de winkelbestemmingen te blijven horen. Er worden bijna zeven miljoen bezoekers per jaar verwacht en voor het stadshart tussen de 16,1 en 25,9 miljoen euro aan omzet.

Roermond is tegen

Een aantal ondernemers uit de Roermondse binnenstad heeft Zoetermeer in ieder geval afgeraden om door te gaan met de Holland Outlet Mall. Bekijk hieronder een video met de oproep van de ondernemers.


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Ambulancebroeders gemept door agressieve patiënt

Niet de mensen uit dit verhaal, foto ter illustratie ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

13 MIN

Een 29-jarige man uit Almelo werd woensdagochtend onwel en er werd 112 gebeld. Nadat er een ambulance naar hem toe kwam om medische hulp te verlenen, sloeg de sfeer om. De patiënt was het niet eens met de behandeling en mishandelde de toegesnelde hulpverleners. Dit ging er allerminst zachtzinnig aan toe; een hulpverlener werd in zijn gezicht geslagen en een prijzige hartmonitor werd vernield.

Onwel

RTV Oost weet dat de ambulancebroeders woensdagochtend iets na zeven uur 's ochtends een melding kregen van een man die onwel was geworden. De Almelose ambulance ging met spoed naar het woonhuis toe waar ze de 29-jarige Tukker aantroffen. Blijkbaar viel het wel mee met de fysieke gesteldheid van het heerschap. Na onenigheid over de handelwijze van de zorgverleners, werd een van hen in zijn gezicht geslagen. Een andere medewerker bezeerde zijn been tijdens het handgemeen dat hierbij ontstond.

Naast verwondingen van het ambulancemedewerkers is er ook apparatuur beschadigd. Een kostbare hartmonitor werd dusdanig gesloopt, dat hij onbruikbaar is geworden. Een ambulance kan niet zonder hartmonitor en dit apparaat is niet gemakkelijk te vervangen. Vanwege de vernielingen kan het medische noodvoertuig nu een poosje niet uitrukken voor noodgevallen.

Na de confrontatie, werd de man alsnog overgebracht naar het ziekenhuis. Toen uit onderzoek bleek dat hij niet gewond was of in levensgevaar verkeerde, werd hij overgedragen aan de politie. De Almelose agressieveling zal zich tegenover de rechter moeten gaan verantwoorden voor zijn destructieve ochtendhumeur.


Views

3

Spannende exitpoll: 49% voor en 48% tegen sleepwet

De uitslag van het referendum gaat heel erg spannend worden ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

1 UUR

Volgens een eerste exitpoll zijn voor- en tegenstanders van de sleepwet in de huidige vorm met ongeveer een gelijk aantal. In een exitpoll die werd gehouden door Ipsos/NOS was 49 procent van de kiezers voor tegenover 48 procent tegen. De analytici bij de NOS noemden deze gegevens op zijn Amerikaans 'too close to call'.

Het aantal tegenstemmers is een stuk hoger dan in de opiniepeilingen naar voren kwam. Hier waren de voorstemmers met ongeveer tien procentpunt in het voordeel. Deze exitpoll is nog geen definitieve uitslag en er kan vanavond nog van alles aan veranderen. Zeker gezien dit kleine verschil. Bij de exitpoll is een foutmarge van 5 procentpunt van toepassing. Een duidelijke winnaar is er dus nog niet.

Gejuich

De initiatiefnemers van het referendum reageerden met luid gejuich op de cijfers van de exitpoll. Ook bij GroenLinks, een partij die tegen de wet is, werd de exitpoll positief ontvangen.

Het referendum is in ieder geval geldig, omdat de opkomst 48 procent was. Dat is ruim meer dan de drempel van 30 procent. Bij het vorige referendum bijna twee jaar geleden over Europese samenwerking met Oekraïne, was de opkomst 32,2 procent. Een ruime meerderheid stemde toen tegen.


Views

50

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Meerdere gewonden bij Paasvee-feesten in Schagen

Paasvee-feesten zorgen voor minimaal twee incidenten ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

In discotheek Alpha in Schagen zijn tien tot vijftien mensen gewond geraakt door verdrukking. Op de tweede verdieping van de uitgaansgelegenheid raakte meerde mensen bekneld en ontstond er paniek. Een persoon moet met een ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Dit laat de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord via sociale media weten. Medewerkers van het Rode Kruis zijn ter plaatse om te assisteren bij de behandeling van de gewonden. Rond 20.00 was de rust wedergekeerd en de situatie onder controle.

Verdrukking

Volgens de Veiligheidsregio waren er te veel mensen te dicht bij elkaar in een deel van de club. Waardoor dat kon gebeuren, is nog niet bekend. Een persoon werd met pijn op de borst naar een ziekenhuis gebracht, de anderen zijn buiten opgevangen. Zij waren vooral bevangen door emotie. Het is niet bekend hoeveel mensen binnen waren.

In Schagen zijn woensdag veel mensen op de been in verband met het Paasvee, een jaarlijks feest met onder meer een vee-tentoonstelling. Dit evenement trekt elk jaar veel bezoekers.

Heerhugowaard

Het is niet de eerste keer vanavond dat er problemen zijn met het publiek van de Paasvee-feesten. Eerder vanavond moest een stembureau op het station van Heerhugowaard haar deuren sluiten omdat dronken en baldadige jongeren het gebouw bestormden. Er ontstond een dusdanig onveilige situatie dat de gemeente geen andere mogelijkheid zag om tot sluiting over te gaan.

LEES OOK


Views

49

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Stembureau Heerhugowaard sluit om baldadige jongeren

Station Heerhugowaard op een rustiger moment ©Google Maps

Foto van 'Jelmer Visser'

3 UUR

Medewerkers van het stembureau op het NS-station van Heerhugowaard hebben woensdagavond om 18.00 besloten om het bureau te sluiten. De reden hiervan was een groep baldadige jongeren die hadden gedronken en de confrontatie opzochten met de mensen in het stembureau. De waarnemers kwamen tot deze beslissing omdat de veiligheid van hen en de mensen die kwamen stemmen niet langer kon worden gewaarborgd.

Aangevallen

Een woordvoerder van de gemeente Heerhugowaard vertelde aan NH-Nieuws dat de overlastgevende jongeren van de Paasvee-feesten in Schagen afkomstig zijn. Het was druk op station Heerhugowaard en ze bevonden zich met een grote groep op het perron. Het bleef niet bij hinderlijke aanwezigheid. „Ze begonnen bijvoorbeeld massaal op het stembureau te slaan. Daarop gaven de medewerkers aan zich niet meer veilig te voelen."

De woordvoerder gaf aan dat deze situatie in Heerhugowaard nog nooit eerder is voorgekomen tijdens verkiezingen. Hoewel er op het station van Heerhugowaard niet meer kan worden gestemd, zijn er nog wel 26 andere locaties waarop burgers van de gemeente hun stem uit kunnen brengen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

90

14-jarige oudermoordenaar akkoord met maximale straf

Het huis waar de dubbele moord gepleegd werd ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 18:45

De 14-jarige jongen uit het Friese Katlijk die vorig jaar zijn beide ouders met messteken om het leven bracht, is twee weken geleden door de jeugdrechter veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en onvoorwaardelijke behandeling in kliniek voor jeugd-TBS.

De advocaat van de puber heeft in overleg met hem besloten akkoord te gaan met het oordeel van de kinderrechter en niet in hoger beroep te gaan. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Maximale straf

Vanwege de leeftijd van de jongen, kan hij niet worden veroordeeld als een meerderjarige. De veroordeling van een jaar in een jeugdgevangenis in combinatie met een onvoorwaardelijke pij-maatregel (jeugd-TBS), is in Nederland de maximale straf voor een minderjarige dader. Deze zaak is ook uniek in zijn soort, nog nooit stond er in Nederland een minderjarige voor de rechter omdat hij zijn beide ouders had omgebracht.

De jongen koesterde een 'intense haat' tegenover zijn ouders. Deze haat was zo ondraaglijk dat hij hen wilde vermoorden. Er werd vooraf een plan bedacht waarop hij zijn ouders met messteken om het leven ging brengen terwijl zij sliepen. Hij voerde zijn schokkende plan uit nadat hij zich anderhalf uur in een donkere hoek had verschanst. Zijn ouders werden daarna aangevallen en met messteken om het leven gebracht.

Procedure

Vanwege de unieke en zeer gewelddadige details in deze zaak, hadden deskundigen moeite met een eenduidig oordeel vellen over de maatregelen die er tegen de oudermoordenaar moesten worden getroffen. Advocaat Robert Snorn liet na de uitspraak weten dat de onvoorwaardelijke jeugd-TBS voor hem een reden zou kunnen zijn om in hoger beroep te gaan. Zijn cliënt liet hem echter weten dat hij de opgelegde straf wel goed vond zo. Hierdoor besloot de raadsman de opgelegde straf te accepteren.

De jonge Katlijker verblijft nu in een jeugdgevangenis en wordt daarna overgebracht naar een jeugdinrichting. Hier zal gestart worden aan een behandelingstraject. Psychologen mensen dat de puber een depressie had in combinatie met stoornissen die binnen het autisme-spectrum vallen.

Jeugd-TBS wordt in principe opgelegd voor drie jaar. Afhankelijk van de vorderingen in de behandeling kan ervoor gekozen worden om de gedwongen behandeling voor te zetten. Dit kan tweemaal met twee jaar verlengd worden. Mocht de jongen dan volgens zijn behandelaars nog steeds een gevaar vormen dan kan de pij-maatregel worden omgezet in reguliere tbs.

LEES OOK


Views

100+