In het nieuws

Dominique: ‘Woorden kunnen aankomen als kogels’

Dominique Gruter uit Utopia is 10 jaar lang gepest. Ze wil dat het strafbaar wordt. Foto: Talpa

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

11 JAN 2017

Aanhoudende pesterijen op school hebben de 15-jarige Tharukshan Selvam uit Heerlen er afgelopen weekend toe aangezet om zelfmoord te plegen. Hij is niet de eerste, en hij zal helaas niet de laatste zijn. Dominique Gruter (26) uit Utopia is 10 jaar lang gepest. Zij heeft uit het diepe dal kunnen klimmen, maar leeft nog steeds met de gevolgen.

Wat voelde je toen je hoorde over Tharukshan Selvam?

De tranen schoten in mijn ogen. Ik ben verdrietig en vooral boos. Dat dit in deze tijd nog kan gebeuren. Een jongen van 15 jaar die aan het begin van zijn leven staat. Hij heeft geen eerlijke kans gekregen. Ik voel me ook machteloos. Ik wil zo graag dat hier iets in verandert.

Kun je je inleven in hoe hij zich gevoeld moet hebben?

Als je gepest wordt, schaam je je voor jezelf. Je wilt je ouders niet teleurstellen of hen reden geven zich zorgen te maken. Hulp vragen durf je niet. Je bent bang dat het dan alleen maar erger wordt. Je wilt op school niet bekendstaan als degene die het niet alleen redt. Dat stukje van je ego dat je nog bezit, wil je niet aanraken.

Maakt het je eenzaam?

Je gaat zo in je eigen hoofd leven. Je raakt geïsoleerd van de buitenwereld en vervreemd van jezelf. Je voelt je niet goed genoeg, want anders word je niet gepest. Omdat mensen je niet accepteren, zet je steeds een ander masker op om met rust gelaten te worden. Dit verandert echter niets. Het enige wat er gebeurt, is dat je jezelf niet meer herkent. Dat deze jongen minder bang was voor de dood en dan voor het leven, dat zegt alles.

Kun je iets vertellen over wat jij vroeger hebt meegemaakt?

Op mijn elfde ben ik verhuisd van Utrecht naar Den Bosch. In groep 8 werd ik gepest omdat mijn accent anders was. Daar werd ik verlegen door. Op de middelbare school had een groep populaire meiden het op mij gemunt. Uiteindelijk deed de hele school mee. Ze verspreidden roddels over mij. Dat ik een ziekte had waardoor mensen op 2 meter afstand van mij bleven. Ik sloot me iedere pauze op in de wc om mijn broodje op te eten. Korte vriendschappen die ik had, bleven altijd oppervlakkig. En als ze het gevoel hadden ook het mikpunt te worden, dan waren ze weg. Dit heeft 10 jaar geduurd.

Hoe heb jij je door deze tijd heen geslagen?

Ik ben me volledig gaan focussen op mijn studie. Ik begon in te zien dat studeren het belangrijkste was en dat dit het enige was wat school mij te bieden had. Daarin heb ik mijn toevlucht gezocht. Verder sloot ik me af en bracht de pauzes door op de wc.

Heb je hulp gevraagd?

Ik wilde absoluut niet dat ouders zich zorgen zouden maken. Ik ben wel een tijdje naar een schoolpsycholoog geweest. Maar die ging zo weinig subtiel met mij om. Ik werd uit de klas gehaald om naar haar toe te gaan en het enige waar ze op bleef hameren was dat ik mij niet als een slachtoffer moest gedragen. Ik was 14 jaar, wat was ik dan? Ik zat daar toch niet voor niets? Het is gemeen om zoiets tegen een labiel meisje te zeggen. Ik had hulp nodig, terwijl ik daar niet eens om had hoeven vragen. Een kind moet je hulp bieden. Uiteindelijk ben ik ja en amen gaan zeggen. Ik zei dat het weer goed met me ging, omdat ik niet meer naar haar onzin wilde luisteren. Ik was een pro in maskers dragen. Deze kon er ook nog wel bij.

Dat was weer een deuk in je vertrouwen.

Ik vertrouwde niemand meer. Als de hele school tegen mij is, hoe kan het dan dat docenten en mentoren dat niet zien? In mijn tijd begon het fenomeen pestprotocol net op te komen. Maar nu nog vraag ik me af of het pestbeleid van scholen niet ergens in een laatje ligt te verstoffen. Vaak wordt gezegd, ook nu weer: de school heeft er alles aan gedaan. Maar dat is niet zo. Als dat zo is, hoeven er geen jongeren dood te gaan. De aanpak moet naar een hoger level gebracht worden. Scholen zouden hun krachten moeten bundelen en op politiek niveau voor verandering zorgen.

Waar denk je aan?

Neem cyberpesten. Dat heeft iets weg van stalken. Dat laatste is strafbaar. Waarom pesten niet? Als een kind buiten de tijden om vuurwerk afsteekt, krijgt het een Halt-straf. Pesters krijgen niets. Iedereen weet dat pesten iemand kwetst. Die normen en waarden krijg je mee. Iemand die gepest is, draagt dat zijn hele leven mee. Dat moet strenge consequenties hebben. Er is zoveel geprobeerd om pesten te stoppen. Pesten moet in het wetboek van strafrecht komen. Ik ga in Utopia een petitie starten om dit voor elkaar te krijgen. En eenmaal buiten zet ik dat voort. Ik ben niet bang om in de Tweede Kamer te gaan staan.

Wat heb jij aan je pestverleden overgehouden?

Ik kom dagelijks situaties tegen die mij onzeker maken. Als ik me onzeker voel, schaam ik me weer voor mezelf. Ik weet me dan ook niet goed te uiten. Ik vermijd liever confrontaties. Woorden kunnen aankomen als kogels. Daar ben ik mij van bewust en houd ik rekening mee. Sommige mensen kunnen denken ’grapje’. Maar als ik het tien keer heb gehoord, dan is het klaar voor mij. Dan stel ik mij niet aan, maar dan komt dat stukje dat heel gevoelig is naar boven. De omgang met mij is anders. Het ’normale’ is van mij afgenomen. Het is 15 jaar geleden en het zit nog steeds hoog. Dat moeten mensen beseffen.

Wat zou je tegen kinderen die gepest worden willen zeggen?

Anders zijn is perfect. Je bent sterker dan degenen die dat niet accepteren. Toen ik Utopia binnenkwam, leefde ik onder allemaal maskers. Nu weet ik wie ik ben en voel ik me sterk. Ik ben geen slachtoffer meer, maar een strijder. En ik ben klaar voor de strijd. Je moet van je zwakte je kracht maken.


Toch geen hyperlooprecord voor Delftse studenten

Het team uit Delft tijdens de competitie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

16 MIN

De Delftse studenten die het snelheidsrecord voor een hyperloop wilden verbreken, is dat helaas toch niet gelukt. De studenten wilden het wereldrecord breken door hun capsule, een soort vacuümtrein, harder dan 467 kilometer per uur te laten rijden. Dat is nu nog steeds het record.

Het leek de studenten te lukken bijna 150 kilometer per uur boven het snelheidsrecord uit te komen. De Atlas 02 leek boven de 600 kilometer per uur uit te komen. Helaas haalde de capsule deze snelheid niet tijdens de echte test.

Noodremmen


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Verbazing uit VS over 'dropping-traditie' Nederland

Niet de scouts uit dit verhaal /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

„Een bizar Nederlands zomerritueel: kinderen in het bos achterlaten! Dit klinkt extreem maar dit is normaal in Nederland," met deze woorden opent een artikel van de New York Times een verhaal over obscure tradities elders op de planeet.

In het artikel doet journalist Ellen Barry verslag van haar schokkende nachtelijke beslommeringen bij een Utrechtse scoutingploeg. En hier valt ze van ene verbazing in de andere cultuur shock, dit tot grote hilariteit van Nederlandse Twitteraars.

Nederlandse traditie


Jim gaat nooit zonder oordoppen op pad

Jim gaat nooit zonder oordoppen op pad

Jim van Oostrom.

In samenwerking met VeiligheidNL

5 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Jim van Oostrom (26) uit Amsterdam, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt hij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Jim, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Omdat ik anders hartstikke doof word. Ik hecht veel waarde aan mijn gezondheid, omdat ik mij hierdoor erg vitaal voel. Goed horen is daar ook onderdeel van. Veel mensen die ik ken hebben last van gehoorschade, dit tracht ik te voorkomen door het dragen van oordoppen met muziekfilter.


Zwarte Cross beleeft editie met zwarte rouwrand

Vrienden van de 18-jarige Boet rijden een rouwronde op de crossbaan /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het overlijden van de 18-jarige Boet Hillen op de camping van de Zwarte Cross heeft veel indruk gemaakt op de organisatie en de bezoekers van het grootste festival in de Achterhoek.

Op de slotdag van het festival werd er uitgebreid stilgestaan bij de dood een van hun jonge bezoekers. Zo werd er een rouwronde gereden door zijn vriendengroep en was er een moment van stilte aan het einde van de middag.


Drie zwemmers om het leven gekomen bij Haage kust

Volgens de KNRM stond er een sterke stroming in zee /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het water van de Noordzee in de regio Den Haag zijn zondagavond drie zwemmers overleden.

De drie slachtoffers vielen op twee verschillende plekken: ter hoogte van het Zuiderstrand in Den Haag kwam een iemand om, even verderop in Wassenaar voor de Wassenaarse Slag konden twee drenkelingen niet meer gered worden.

Twee meldingen tegelijk


Ruim een miljoen mensen willen naar F1 in Zandvoort

Het circuit van Zandvoort wordt erg druk in mei volgend jaar /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Aan belangstelling geen gebrek voor de Formule 1 race die volgend jaar gehouden moet worden op het circuit van Zandvoort. Meer dan een miljoen mensen willen de race graag live bijwonen.

Sportief directeur Jan Lammers maakte dit zondagavond bekend in de uitzending van Hart van Nederland. Wie hierbij wil zijn, kon zich inschrijven via de officiële site.

Waanzinnig


Gestolen puppy's herenigd met gewonde moeder

Fysieke en emotionele schade bij Zena /Greater Manchester Police

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De politie in Manchester heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht zes puppy's te hebben ontvreemd tijdens een woninginbraak. Hij zou tijdens zijn daad samen met een handlanger de moederhond, die haar pups wilde beschermen, hebben toegetakeld met een kapmes.

BBC meldt dat de politie het buitgemaakte nestje zondag elders in de Britse stad heeft aangetroffen. Zondag werden de jonge hondjes herenigd met hun moeder Zena, die tijdens de inbraak een wond aan d'r kop opliep.


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Relschoppers opgepakt bij lhbt-demonstratie in Polen

Relschoppers opgepakt bij lhbt-pride in Polen

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft 25 personen gearresteerd in de Poolse stad Bialystok nadat deelnemers van de eerste demonstratie voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt) in de stad waren aangevallen. Op video's op social media is te zien hoe mannen antihomoleuzen scanderen en deelnemers aan de demonstratie, onder wie een vrouw, aanvallen.

Rechten van lhbt'ers


Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd

Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd

Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je niet zoveel te doen? Dat komt mooi uit. Hygge (het Deense woord voor gezellig samenzijn), lagom en karezza hebben een opvolger. De nieuwste trend uit lifestyleland komt uit Nederland en heet eenvoudigweg „niksen".

Niksen vs. mindfulness

Niksen is dé ideale remedie voor een jachtig en stresserend leven, zegt de Nederlandse psycholoog Jan P. De Jonghe in een interview met Metro.co.uk. „In Nederland waarderen mensen nog hun vrije tijd. Je zou ‘niksen’ kunnen vergelijken met mindfulness.”


Vier mensen doodgestoken in India om 'hekserij'

Vier mensen doodgestoken in India om 'hekserij'

De plek van het incident. / Google Maps

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een getrouwd stel en twee anderen zijn in India op brute wijze vermoord. De vier zouden zich bezig hebben met hekserij, dat melden de lokale autoriteiten aan Indiase media.

De vier, allen rond de 65 jaar, zijn door messteken om het leven gekomen.

Met stokken geslagen en gestoken


Motorrijder (25) komt om bij achtervolging politie
Likeability of5

Motorrijder (25) komt om bij achtervolging politie

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een 25-jarige motorrijder uit Ridderkerk is vanochtend in Rotterdam om het leven gekomen. Dit gebeurde tijdens een achtervolging door de politie.

Tegen de lijnbus gebotst

De politie volgde twee motorrijders die met hoge snelheid over de Laan op Zuid reden. Een van de motorrijders botste achter op een lijnbus (RET-bus) en kwam daarbij om het leven.


like
user_b30f953d1d9f0020d88c25740178d147b175248b_avatar

Dode Tomorrowland waarschijnlijk door overdosis

Dode Tomorrowland waarschijnlijk door overdosis

Tomorrowland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 27-jarige Indiër die vrijdag onwel werd tijdens het dancefestival Tomorrowland in het Belgische Boom en later overleed, is waarschijnlijk bezweken aan een overdosis drugs, bleek uit een autopsie. Dat heeft de Belgische justitie bevestigd, aldus Belgische media zondag.

Onder leiding van de onderzoeksrechter wordt een onderzoek gevoerd naar feiten van handel van verdovende middelen met de dood tot gevolg, schrijft het Gazet van Antwerpen.

In elkaar gezakt


Deze week tikken we misschien wel de 40 graden aan

Deze week tikken we misschien wel de 40 graden aan

Veel mensen op het strand tussen Scheveningen en Katwijk. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je nog wat vakantiedagen over? Misschien een idee om ze deze week in te zetten. Het wordt écht zomers weer, waarbij we woensdag en donderdag pieken: dan heb je kans dat je thermometer de 40 graden aantikt.

Temperaturen

Maandag wordt het 22-30 graden, dinsdag zo'n 27-34 graden. Woensdag en donderdag worden de heetste dagen met landinwaarts 35-39 graden. Mogelijk komt er daarna - hoe kan het ook anders - flink wat onweer. Dat meldt Weeronline


Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt.

Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt

Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Duitse Rostock heeft een man een baby van 3 maanden met een mes gestoken. Vervolgens is hij van het balkon op de vijfde verdieping gesprongen en ter plekke aan zijn verwondingen overleden.

De man was eerder de woning van de 18-jarige moeder en de baby binnengedrongen en had daar gedreigd met het mes, aldus Duitse media zondag 21 juli. Buren hoorden herrie en waarschuwden de politie.

Bij aankomst van de politie had de man de voordeur gebarricadeerd. Hij hield de baby verschillende malen buiten het balkon en dreigde het kind te laten vallen.


Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada.

Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada

Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada. Foto: NSW Police Force.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Canada is in de ban van een verdachte overlijdenszaak. Eerder deze week werden namelijk de levenloze lichamen van de Amerikaanse Chynna Noelle Deese (24) en haar Australische vriend Lucas Robertson Fowler (23) gevonden.

Het koppel was bezig met een reis door Brits-Colombia toen ze naar alle waarschijnlijkheid autopech kregen, zo meldt CNN. Hun lichamen werden gevonden langs een afgelegen snelweg vlakbij Liard Hot Springs.

De politie wil nog niet veel kwijt over wat er met het stel gebeurd is. Lokale media daarentegen denken zeker te weten dat het stel vermoord is. De lijkschouwer stelde al vast dat het stel door kogels om het leven is gekomen.


'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'.
Likeability of3

'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'

'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'. Foto: NBC 10 WJAR.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dat je met extreme hitte beter geen gekke dingen kunt doen, neemt de Amerikaanse politie wel heel letterlijk. Met een grote hittegolf op komst raden zij criminelen namelijk aan om hun criminele plannen uit te stellen tot de hittegolf voorbij is.

„Vanwege de extreme hitte vragen we iedereen die eraan denkt om iets crimineels te doen, om dat uit te stellen tot maandag. Om met deze extreme hitte iets van criminele aard te doen is next level en heel gevaarlijk!"

Thuis blijven


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam.

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland heeft er een nieuw insect bij, de mini-cicade. Het 3 millimeter kleine diertje werd dit voorjaar aangetroffen in een binnentuin in het centrum van Amsterdam.

Expert Kees den Bieman heeft vastgesteld dat het voor ons land een nieuwe soort is, de Hauptidia maroccana, meldt het BNNVARA-programma Vroege Vogels 21 juli. De mini-cicade komt onder meer voor in Frankrijk en Engeland.