In het nieuws

Dominique: ‘Woorden kunnen aankomen als kogels’

Dominique Gruter uit Utopia is 10 jaar lang gepest. Ze wil dat het strafbaar wordt. Foto: Talpa

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

11 JAN 2017

Aanhoudende pesterijen op school hebben de 15-jarige Tharukshan Selvam uit Heerlen er afgelopen weekend toe aangezet om zelfmoord te plegen. Hij is niet de eerste, en hij zal helaas niet de laatste zijn. Dominique Gruter (26) uit Utopia is 10 jaar lang gepest. Zij heeft uit het diepe dal kunnen klimmen, maar leeft nog steeds met de gevolgen.

Wat voelde je toen je hoorde over Tharukshan Selvam?

De tranen schoten in mijn ogen. Ik ben verdrietig en vooral boos. Dat dit in deze tijd nog kan gebeuren. Een jongen van 15 jaar die aan het begin van zijn leven staat. Hij heeft geen eerlijke kans gekregen. Ik voel me ook machteloos. Ik wil zo graag dat hier iets in verandert.

Kun je je inleven in hoe hij zich gevoeld moet hebben?

Als je gepest wordt, schaam je je voor jezelf. Je wilt je ouders niet teleurstellen of hen reden geven zich zorgen te maken. Hulp vragen durf je niet. Je bent bang dat het dan alleen maar erger wordt. Je wilt op school niet bekendstaan als degene die het niet alleen redt. Dat stukje van je ego dat je nog bezit, wil je niet aanraken.

Maakt het je eenzaam?

Je gaat zo in je eigen hoofd leven. Je raakt geïsoleerd van de buitenwereld en vervreemd van jezelf. Je voelt je niet goed genoeg, want anders word je niet gepest. Omdat mensen je niet accepteren, zet je steeds een ander masker op om met rust gelaten te worden. Dit verandert echter niets. Het enige wat er gebeurt, is dat je jezelf niet meer herkent. Dat deze jongen minder bang was voor de dood en dan voor het leven, dat zegt alles.

Kun je iets vertellen over wat jij vroeger hebt meegemaakt?

Op mijn elfde ben ik verhuisd van Utrecht naar Den Bosch. In groep 8 werd ik gepest omdat mijn accent anders was. Daar werd ik verlegen door. Op de middelbare school had een groep populaire meiden het op mij gemunt. Uiteindelijk deed de hele school mee. Ze verspreidden roddels over mij. Dat ik een ziekte had waardoor mensen op 2 meter afstand van mij bleven. Ik sloot me iedere pauze op in de wc om mijn broodje op te eten. Korte vriendschappen die ik had, bleven altijd oppervlakkig. En als ze het gevoel hadden ook het mikpunt te worden, dan waren ze weg. Dit heeft 10 jaar geduurd.

Hoe heb jij je door deze tijd heen geslagen?

Ik ben me volledig gaan focussen op mijn studie. Ik begon in te zien dat studeren het belangrijkste was en dat dit het enige was wat school mij te bieden had. Daarin heb ik mijn toevlucht gezocht. Verder sloot ik me af en bracht de pauzes door op de wc.

Heb je hulp gevraagd?

Ik wilde absoluut niet dat ouders zich zorgen zouden maken. Ik ben wel een tijdje naar een schoolpsycholoog geweest. Maar die ging zo weinig subtiel met mij om. Ik werd uit de klas gehaald om naar haar toe te gaan en het enige waar ze op bleef hameren was dat ik mij niet als een slachtoffer moest gedragen. Ik was 14 jaar, wat was ik dan? Ik zat daar toch niet voor niets? Het is gemeen om zoiets tegen een labiel meisje te zeggen. Ik had hulp nodig, terwijl ik daar niet eens om had hoeven vragen. Een kind moet je hulp bieden. Uiteindelijk ben ik ja en amen gaan zeggen. Ik zei dat het weer goed met me ging, omdat ik niet meer naar haar onzin wilde luisteren. Ik was een pro in maskers dragen. Deze kon er ook nog wel bij.

Dat was weer een deuk in je vertrouwen.

Ik vertrouwde niemand meer. Als de hele school tegen mij is, hoe kan het dan dat docenten en mentoren dat niet zien? In mijn tijd begon het fenomeen pestprotocol net op te komen. Maar nu nog vraag ik me af of het pestbeleid van scholen niet ergens in een laatje ligt te verstoffen. Vaak wordt gezegd, ook nu weer: de school heeft er alles aan gedaan. Maar dat is niet zo. Als dat zo is, hoeven er geen jongeren dood te gaan. De aanpak moet naar een hoger level gebracht worden. Scholen zouden hun krachten moeten bundelen en op politiek niveau voor verandering zorgen.

Waar denk je aan?

Neem cyberpesten. Dat heeft iets weg van stalken. Dat laatste is strafbaar. Waarom pesten niet? Als een kind buiten de tijden om vuurwerk afsteekt, krijgt het een Halt-straf. Pesters krijgen niets. Iedereen weet dat pesten iemand kwetst. Die normen en waarden krijg je mee. Iemand die gepest is, draagt dat zijn hele leven mee. Dat moet strenge consequenties hebben. Er is zoveel geprobeerd om pesten te stoppen. Pesten moet in het wetboek van strafrecht komen. Ik ga in Utopia een petitie starten om dit voor elkaar te krijgen. En eenmaal buiten zet ik dat voort. Ik ben niet bang om in de Tweede Kamer te gaan staan.

Wat heb jij aan je pestverleden overgehouden?

Ik kom dagelijks situaties tegen die mij onzeker maken. Als ik me onzeker voel, schaam ik me weer voor mezelf. Ik weet me dan ook niet goed te uiten. Ik vermijd liever confrontaties. Woorden kunnen aankomen als kogels. Daar ben ik mij van bewust en houd ik rekening mee. Sommige mensen kunnen denken ’grapje’. Maar als ik het tien keer heb gehoord, dan is het klaar voor mij. Dan stel ik mij niet aan, maar dan komt dat stukje dat heel gevoelig is naar boven. De omgang met mij is anders. Het ’normale’ is van mij afgenomen. Het is 15 jaar geleden en het zit nog steeds hoog. Dat moeten mensen beseffen.

Wat zou je tegen kinderen die gepest worden willen zeggen?

Anders zijn is perfect. Je bent sterker dan degenen die dat niet accepteren. Toen ik Utopia binnenkwam, leefde ik onder allemaal maskers. Nu weet ik wie ik ben en voel ik me sterk. Ik ben geen slachtoffer meer, maar een strijder. En ik ben klaar voor de strijd. Je moet van je zwakte je kracht maken.


Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering

Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering

Jongeren betalen zich scheel aan autoverzekering. /Unsplash

Foto van 'Metro'

17 MIN

Jongeren moeten steeds dieper in de portemonnee kijken om hun autoverzekering te betalen. Een gemiddelde jaarpremie van 18- tot 24-jarigen is momenteel 1358 euro, in 2016 ging dit nog om 828 euro per jaar. Dat onderzocht vergelijkingssite Independer

Stijging minder, behalve bij jongeren

Voor het eerst sinds 2016 stegen de premies voor de WA-autoverzekering minder hard dan in voorgaande jaren. De gemiddelde stijging is vijf procent, tegenover dertien procent vorig jaar. Maar in euro’s lopen de stijgingen per leeftijd flink uit elkaar. De groep die nog steeds hard geraakt wordt: de 18- tot 24-jarigen.


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Grote liefde voor kleine micro:bit

The Infinity Gauntlet / Foto Menno Ringnalda

Foto van 'Iris Hermans'

46 MIN

Dat je met programmeren echt van álles kunt, bleek wel tijdens de STEAM Cup Challenge in NEMO waar tien scholen hun slimme ideeën voor de (nabije) toekomst pitchten.

De beste oma's werden van stal gehaald /Foto Menno Ringnalda

Micro:bit is de shit


Ga met je 3 beste vrienden naar DGTL!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zin in een bruisend paasweekend? Ga komende zaterdag met je vrienden naar DGTL, met de beste house- en techno-DJ’s en live-acts zoals Disclosure en Maceo Plex. Tijdens dit meest duurzame georganiseerde festival ter wereld introduceert Lipton Ice Tea haar nieuwe festivalflesje gemaakt van 100% gerecycled plastic. Daar wil je natuurlijk bij zijn! Metro en Lipton geven 4 zaterdag-tickets voor DGTL en een Lipton Ice Tea festivalpakket weg. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

GISTEREN

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Inbrekers weer voor de deur

Inbrekers weer voor de deur

Opgestapelde post op de deurmat is een uitnodiging voor inbrekers. ANP - Roos Koole

Foto van 'Tim van der Steen'

1 UUR

De zon breekt door, we hebben een lang weekend voor de boeg en de meivakantie in het verschiet. Gezellige tijden dus, totdat je thuiskomt en de tv weg is natuurlijk. „Post op de grond was de number one giveaway tijdens vakanties. Dan belden we aan, werd er niet opengedaan en probeerden we binnen te komen.”

Rond half één ’s nachts gingen ze de deur uit. Zwarte kleding aan en naar een dorp. De auto parkeren en gewoon lopen tot er een geschikt huis werd ge- spot om in te breken. Inmiddels heeft hij zijn leven gebeterd en geeft hij zelfs voorlichting over inbraakpreventie. Mikel Dees (42) weet nog wel goed hoe het ging vroeger. Met een man of vier op pad, op zoek naar schuren, garages of tuindeuren die open stonden.

Sleutel pakken


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Onveiligheid psychiatrische patiënten en omgeving

Onveiligheid psychiatrische patiënten en omgeving

Onveiligheid psychiatrische patiënten en omgeving. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening en die van hun omgeving is onvoldoende geborgd in het huidige zorgsysteem, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport.

Onvoldoende zicht op veiligheidsrisico's

„Zorgverleners hebben onvoldoende zicht op de veiligheidsrisico’s van de patiënt en zijn omgeving'', aldus de raad. Dat komt omdat zorgverleners met verschillende systemen werken om gegevens vast te leggen. „Door deze versnippering van informatie bij verschillende partijen, ontstaat er geen compleet beeld van de patiënt om de juiste hulp te bieden.''


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

16 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Win 20 tickets voor SLAM! Koningsdag 2019

Foto van 'Metro'

8 APR 2019

Wil jij samen met je volledige crew naar SLAM! Koningsdag 2019? Metro en Arriva hebben een unieke prijs: Jij kunt samen met 19 vrienden als VIP naar het festival op 27 april inclusief een busreis heen en terug! Wat moet je hiervoor doen? Laat ons via een foto, video of tekst weten waarom jij deze prijs moet winnen. Zorg er vervolgens voor dat je zoveel mogelijk stemmen krijgt, op vrijdag 19 april kiezen wij uit de drie inzendingen met de meeste stemmen de winnaar. Upload hieronder je foto, video of tekst. Je inzending verschijnt niet veel later in de galerij waar al je vrienden kunnen gaan stemmen.

Deelnemen kan niet meer, stemmen nog wel! Morgenmiddag wordt de winnaar bekend gemaakt.


Koningsdag blijft waarschijnlijk droog en warm!

Koningsdag blijft waarschijnlijk droog en warm

Koningsdag blijft waarschijnlijk droog en warm! /ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Yes, mensen: trek die oranje zomerkleding maar alvast uit de kast. De kans is groot dat Koningsdag volgende week warm en droog verloopt, meldt Weeronline.

Mocht er toch een bui vallen, dan gebeurt dat eerder in het zuiden dan het noorden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitten wat dat betreft goed in het centraal gelegen Amersfoort.

Lekker weertje


Waarom blijft The Passion zo'n succes?

Waarom blijft The Passion zo'n succes?

The Passion in Leeuwarden, 2017. /ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

Nederland ontkerkelijkt, maar The Passion blijft een miljoenenpubliek trekken. Hoe komt dat?

Het is inmiddels een traditie geworden: op Witte Donderdag vertolkt The Passion het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Dit jaar voor de negende keer. Er worden donderdagavond zo’n 15.000 bezoekers in Dordrecht verwacht en daarnaast zullen nog eens miljoenen mensen vanaf de bank naar de moderne straatmusical kijken, met Edwin Jonker (speelt Jezus) en Edsilia Rombley (Maria) in de hoofdrol.

Jooske Riepma (21) was twee jaar geleden bij The Passion in Leeuwarden, haar toenmalige woonplaats. „Ik wilde de sfeer eens meemaken”, zegt Riepma, die als trouwe fan alle andere jaren vanaf de bank heeft gekeken. Ze is zelf christen, en kent het Paasverhaal goed. „Ondanks ik precies weet hoe het verhaal gaat, blijft het ieder jaar weer bijzonder. Vooral de manier waarop het is gemaakt.”


Er komen 1 miljoen paastoeristen naar Nederland

Er komen 1 miljoen paastoeristen naar Nederland

Er komen 1 miljoen paastoeristen naar Nederland. /ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:59

Zet je schrap: dit weekend komen er een hoop toeristen naar ons land. Naar verwachting gaat het om een miljoen paastoeristen, dat zijn er 150.000 meer dan vorig jaar. Vooral toeristen uit buurlanden zoeken Nederland op, verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

Duitsland en België

Twee derde van de paasbezoekers komt naar schatting uit Duitsland en een kwart uit België. Dat zijn grotendeels mensen die recent nog in Nederland zijn geweest, blijkt uit onderzoek van het NBTC. Daarbij zijn er ook een hoop mensen die op vakantie gaan in eigen land: zo'n 350.000 Nederlanders.


'Voor één dag staan wij in het zonnetje’

Foto: Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 08:00

Het is donderdag Nationale Secretaressedag, een dag waarop de secretaressen in het zonnetje worden gezet. Hoe actueel is deze dag nog?

„Het doel van deze dag is het uitspreken van waardering voor de secretaresse, maar ook om het beroep een minder stoffig imago te geven”, vertelt Dianne van de Rijt, salesmanager bij opleidingsinstituut Schoevers. Rondvraag leert inderdaad dat men bij de secretaresse toch veelal denkt aan dames in mantelpakjes die rondgaan met koffie en ondertussen druk bezig zijn met het uittypen van een brief of het notuleren van vergaderingen.

Onverminderd populair


Man loopt kathedraal New York in met benzinetanks

Man stapt met benzine kathedraal New York binnen

Saint Patrick’s-kathedraal, New York. /Pixabay

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:49

De politie in New York heeft woensdag een 37-jarige man aangehouden. De man liep met twee kannen benzine, aanstekers en andere brandbare vloeistof de Saint Patrick’s-kathedraal binnen.

Buiten het gebouw aangehouden

Een veiligheidsmedewerker in de kerk zag de man lopen, waarop de man de kerk weer verliet. Hij werd buiten het gebouw aangehouden door agenten. De man claimde eerst dat zijn auto zonder benzine stond, maar dat bleek niet het geval te zijn.


Minstens 28 doden bij ongeluk op Portugees eiland

Minstens 28 doden bij ongeluk op Portugees eiland

De toeristenbus kwam op een huis terecht / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een ongeluk met een toeristenbus op het Portugese eiland Madeira zijn verschillende doden en gewonden gevallen. Volgens de plaatselijke autoriteiten is het dodental inmiddels opgelopen tot 28 en zijn er „veel" gewonden.

Volgens lokale media is dit het ernstigste busongeluk op het eiland sinds 2005. Toen kantelde een toeristenbus. Er vielen toen vijf doden en er raakten drie mensen gewond.

Buitenlandse toeristen


Alle agenten krijgen dit jaar nog een bodycam

Alle agenten krijgen dit jaar nog een bodycam

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Alle politieagenten krijgen dit jaar nog een bodycam. De ervaringen met deze camera's, die op de politie-uitrusting worden bevestigd, zijn namelijk erg positief. Dat laat minister Fred Grapperhaus van Justitie weten.

Belangrijk

Volgens Grapperhaus zijn de bodycams „echt een belangrijk iets voor de politie". „Uit ervaring blijkt dat met name onrustmakers toch door die bodycams in toom blijken te worden gehouden of terugschrikken." Hij „verheugt" zich dan ook dat korpschef Erik Akerboom opdracht heeft gegeven agenten standaard met de draagbare camera's uit te rusten.


Trump biedt hulp restauratie Notre-Dame aan
Likeability of5

Trump biedt hulp restauratie Notre-Dame aan

De voorkant van de deels verwoeste kathedraal / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In navolging van andere politici heeft ook de Amerikaanse president Donald Trump zijn hulp aangeboden bij de wederopbouw van de Notre-Dame in Parijs. Eerder deed Vladimir Poetin dat ook al.

Maandag ontstond er een verwoestende brand in de Notre-Dame, waardoor de kathedraal er slecht aan toe is. Een groot deel van de inventaris is verloren gegaan.

Bellen met de paus


like
user_b7f656bba9aa7ded0b97fa542d24091ae0590d86_avatar

We verbruiken te veel water: korter douchen

Foto: Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Jelle Hannema, directievoorzitter van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, roept op om zuiniger om te gaan met drinkwater. Dit zou nodig zijn door de klimaatverandering,  economische groei en het toegenomen aantal huishoudens.

De campagne is opgezet door drinkwaterbedrijven en waterschappen in Midden-en Noordoost-Nederland samen met de provincies Utrecht, Overijssel, Gelderland en Flevoland. De waarschuwing is een reactie op de sterkte groei van het drinkwatergebruik.

Drogere zomers door klimaatverandering