Bussemaker: 5 miljoen voor vrouwelijke hoogleraren

11 januari 2017 om 16:14 door Jessica Heijmans
Bussemaker: 5 miljoen voor vrouwelijke hoogleraren
Foto: ANP

Minister Bussemaker wil dat dit jaar nog 100 extra vrouwelijke hoogleraren worden aangesteld. Zij maakt hiervoor eenmalig 5 miljoen euro vrij. 

Deze maatregel komt bovenop de eerdere afspraken over het aanstellen van 200 extra vrouwelijke hoogleraren in 2020. „Het gaat in Nederland domweg niet snel genoeg”, zegt Bussemaker tegenover de Volkskrant. Aan het aanbod ligt het niet, volgens de minister. Het aantal vrouwelijke studenten in Nederland bedraagt namelijk meer dan 50 procent.

Nederland blijft achter

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de eerste vrouwelijke hoogleraar, Johanna Westerdijkjaar, haar intrede deed, en dat is voor Bussemaker een stimulans om meer druk te zetten op de universiteiten. Want hoewel vrouwen bijna de helft van alle onderwijsposities bezitten, is het aandeel vrouwen in hogere functies veel lager. 

Op dit moment is slechts 18 procent van de hoogleraren vrouw en dat is ‘veel te weinig’, volgens de minister. „Veel talent is nog onbenut, aan de top wordt niet genoeg gebruikgemaakt van het talent van vrouwelijke wetenschappers”, stelt Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer. Vergeleken met de EU-landen scoort Nederland slecht; alleen België heeft een lager aandeel vrouwelijk hoogleraren. 

Uit een onderzoek van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren blijkt dat het aandeel vrouwen nog geen procent per jaar stijgt. Dit betekent dat pas in 2054 een evenwichtige man-vrouwbalans wordt bereikt. Bovendien laat het onderzoek zien dat vrouwen vaak in lagere functieniveaus vastzitten en stelselmatig minder verdienen dan hun mannelijke collega's. „Vrouwelijke wetenschappers lopen op jaarbasis miljoenen mis”, aldus het onderzoek. 

Diversiteit

Ook op het gebied van diversiteit in etniciteit is vooruitgang nodig, meent de minister. Het aantal studenten met een migratieachtergrond in het hoger onderwijs groeide in de afgelopen jaren, maar het aantal dat promoveert blijft gelijk. „Dat betekent dat talent verloren gaat”, aldus Bussemaker. 

Volgens de minister kan de doorstroom van personen met een migratieachtergrond in het hoger onderwijs en de wetenschap worden bevorderd door meer diversiteit in benoemingscommisies te realiseren. Bussemaker stelt dat diversiteit belangrijk is om talent ten volle te kunnen benutten: „Diversiteit in leeftijd, sekse, etniciteit en cultuur heeft een positief effect op hoe organisaties functioneren.”

Daarnaast schrijft de minister dat de universiteiten te veel nadruk leggen op het aantal publicaties en het onderzoek van medewerkers. „Het is belangrijk om in het loopbaanbeleid van wetenschappers nadrukkelijker dan nu het geval is ook de prestaties op het gebied van onderwijs en maatschappelijke kennisbenutting mee te nemen”, stelt Bussemaker.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!