Bibberen bij de Nieuwjaarsduik

1 januari 2017 om 14:30 door Els Anker
Bibberen bij de Nieuwjaarsduik
Foto: ANP / Bart Maat

Het is na oliebollen, vuurwerk en champagne uitgegroeid tot een ware Hollandse traditie: de Nieuwjaarsduik. Circa vijftigduizend dappere waaghalzen hebben zich zondag gemeld op een strand of bij een meer om het ijskoude water in te duiken. Dat meldt organisator Unox.

De eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik vond plaats op 1 januari 1960 in Zandvoort, vijf jaar later volgde Scheveningen. Sindsdien trotseren vele duizenden mensen de kou om het nieuwe jaar in te luiden.

Tekst loopt door onder de video

Vanaf de bank

De 22-jarige Tessa de Meyer heeft zojuist haar eerste duik achter de rug, en het zeewater blijkt toch íets frisser dan ze had verwacht. Volgens weerbureau Weerplaza konden de deelnemers rekenen op 7 tot 8 graden in de Noordzee en 3 tot 5 graden in de binnenwateren. In Scheveningen lag de gevoelstemperatuur zelfs onder het vriespunt.

„Het water was ijs- en ijskoud. Ik heb vooral meegedaan voor het goede doel, maar volgende keer doneer ik wel gewoon een bedrag vanaf de bank”, grinnikt ze. „Nee hoor, mij zien ze volgend jaar niet meer.”

Kater

Pim Hermans (25) uit Utrecht laat zich niet door de lage temperaturen uit het veld slaan: hij noemt zichzelf een echte ervaringsdeskundige. Inmiddels heeft de student zes Nieuwjaarsduiken op zijn naam staan en hij is nog lang niet uitgekeken op de traditie. „Het is een mooi begin van het nieuwe jaar”, vertelt hij. „Voor mij is het een symbool geworden om 2016 achter me te laten en 2017 -letterlijk en figuurlijk- fris te starten.”

Zijn geheim? „Zorg dat je lichaam goed is opgewarmd voor de duik en blijf niet te lang in het water. En als je het doet tegen een kater, dan moet ik je teleurstellen: het helpt niet bepaald tegen de hoofdpijn, haha.”

Onder: Deelnemers aan de traditionele Unox Nieuwjaarsduik rennen massaal de Noordzee in

Foto: ANP / Bart Maat
Foto: ANP / Bart Maat
Foto: ANP / Bart Maat
Foto: ANP / Bart Maat

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!