Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 23 jan 2017
Leestijd: 2 minuten

Artsen sparen overgebleven pil voor arme patiënten

Ongeveer twintig procent van de Nederlandse huisartsen spaart overgebleven medicijnen voor arme patiënten die de pillen niet kunnen betalen. Dat mag eigenlijk niet, maar anders zouden veel van de patiënten de medicatie niet kunnen krijgen.

Dat blijkt uit een onderzoek onder driehonderd huisartsen, dat maandagavond wordt gepresenteerd in het tv-programma het Nationale Zorgdebat. Volgens de artsen spelen mensen soms met hun leven om kosten te besparen en op die manier het hoofd boven water te houden.

Negen op de tien huisartsen zien dat patiënten zorg mijden vanwege de kosten. Dat beeld leeft ook onder de 400 ondervraagde apothekers. Zo worden bestelde medicijnen niet opgehaald omdat de kosten te hoog zijn.

Operatie laten schieten

De medicijnen die artsen opsparen worden ingeleverd door bijvoorbeeld nabestaanden van overleden personen, of patiënten die niet tegen een bepaald medicijn kunnen. Die moeten eigenlijk vernietigd worden, maar worden nu dus geslikt door patiënten die het zich niet kunnen veroorloven om de medicijnen zelf te betalen.

De kosten voor de pillen vallen onder het eigen risico. Dat is in Nederland vastgelegd op 385 euro. Patiënten besluiten daardoor niet alleen geen gebruik te maken van medicijnen; één op de zeven huisartsen stellen dat sommige mensen zich daarom ook niet laten opereren. Daarnaast gaan veel patiënten niet naar de fysiotherapeut of een andere specialist, en wordt het bloedonderzoek vaak overgeslagen.

Eigen risico afschaffen

In de aanloop naar de verkiezingen is het eigen risico een belangrijk thema. SP, PVV en GroenLinks willen dat het eigen risico wordt afgeschaft, en ook minister Jeroen Dijsselbloem van de PvdA pleitte daar afgelopen weekend voor tijdens het Nationale Zorgdebat. CDA en 50Plus willen het eigen risico niet helemaal afschaffen, maar het bedrag wel naar beneden brengen.

Het afschaffen van het eigen risico is volgens berekeningen van het Centraal Planbureau wel erg duur: het zou 4,5 miljard euro kosten omdat er vaker gebruik wordt gemaakt van de zorg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.