In het nieuws

We willen oprechte nieuwjaarswens en geen gelebber

Foto: Colourbox

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

28 DEC 2016

Mensen ontvangen liever een oprechte nieuwjaarswens en een ferme handdruk van een collega dan drie zoenen. Zoenen op de werkvloer is steeds normaler geworden, maar zeker niet gewilder.

Gonnie Klein Rouweler, image consultant en etiquette-expert, ziet steeds meer mensen „een rituele dans” uitvoeren om te voorkomen dat ze gezoend worden. „De sfeer op de werkvloer is steeds losser geworden. Dat zie je ook in deze periode terug. Je zoent elkaar nooit op verjaardagen, maar met nieuwjaar moet dat ineens wel.”

Volgens de etiquette deskundige kus je alleen familie en intimi. „Privé en werk moet je scheiden”, vindt Klein Rouweler. Maar die tijd is op menig werkvloer al tijden voorbij. „Ik pleit voor een handdruk en een oprechte wens en niet dat gefrutsel met drie zoenen”, gaat Klein Rouweler verder. „Als iemand je bijna dwingt om te zoenen, leidt dat af van de boodschap die je wilt overbrengen.”

Afstand houden

Afstand houden dus is het credo. Want als je eenmaal één iemand zoent, kun je niet meer terug. „Om scheve gezichten te voorkomen, kun je geen onderscheid maken”, zegt Klein Rouweler. „Dan moet je ze allemaal af gaan.”

Met gestrekte elleboog op iemand aflopen, de andere hand leeg houden om op de schouder van de ander te leggen om diegene van je af te duwen is de netste manier. „Verder kun je een koortslip of verkoudheid veinzen of knoflook eten. Maar belangrijkst is: kijk naar iemands lichaamstaal en respecteer dat. Kijk niet raar als een ander niet wil.”

'Ik zoen niet'

Duidelijk zijn, is nog belangrijker, meent de etiquette-expert. „Zeg gewoon: ik zoen niet. Dit is niet onbeleefd, maar moet gerespecteerd worden. Eigenlijk zou degene die op je afkomt, moeten vragen of zoenen mag voordat hij zich naar je toetrekt. Niemand mag zomaar aan jouw lichaam komen.”

Vrouwen hebben het wellicht het zwaarst te verduren deze dagen. Zij zoenen zich een slag in de rondte omdat zowel mannen als vrouwen hen zoenen. Van prikkelende baarden tot te veel parfum. Maar ook mannen staan niet in de rij bij de vrouwen. „Moet ik dat gezicht met foundation aflebberen?”, denken ze dan. Of met lipstick op mijn wangen de dag door. Ook heren zeggen liever nee.”

Lievere wensen

Wat Klein Rouweler opvalt, is dat de wensen die mensen dit jaar uiten veel liefdevoller en vreedzamer zijn dan voorgaande jaren. Ze denkt dat dit onder meer komt door de terreurdaden van de terreurorganisatie IS. „Er wordt meer stilgestaan bij de persoon die wordt aangesproken. Er wordt een liefdevol en vreedzaam 2016 toegewenst in plaats van een succesvolle. Voorheen hadden de wensen een meer materialistische inslag. Er is nu duidelijk een hang naar vrede en een gevoel dat mensen het samen met elkaar moeten doen. Dat is zeker een trend dit jaar.”


Views

100+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+