Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Nieuws 10 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Varkensgriep werd Nederlands meisje (9) bijna fataal

Een 9-jarig meisje zou in november besmet zijn geraakt met het varkensgriepvirus. Het is voor het eerst in twintig jaar dat een mens in Nederland slachtoffer werd van het ziekte. Het virus komt zelden voor bij mensen, maar kan wel ernstige gevolgen hebben. In 2009 veroorzaakte het wereldwijd duizenden doden en honderdduizenden zieken.

‘Bijna fataal’

Het meisje uit Bakel, Noord-Brabant, zou vorige maand met ernstige griepverschijnselen zijn opgenomen op de intensive care van het academisch ziekenhuis in Maastricht. Het virus leek haar bijna fataal te worden, maar inmiddels is ze hersteld en weer helemaal gezond, bevestigt haar vader tegenover het AD. Er raakten geen andere mensen besmet.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) meldde het ziektegeval op de website, maar bracht het niet onder de aandacht. Het RIVM meldt dat dit type griepvirus – influenza A(H1N1) – al tientallen jaren voorkomt bij Nederlandse varkens, die hiervan milde klachten ondervinden. Alleen in 1986 en in 1993 werd een mens de dupe van het virus.

Varkensstal

Het meisje was recent in een varkensstal in Brabant geweest, in een gebied waar vooral veel varkens en kippen wonen, wat de kans groter maakt dat het virus van dier op mens overslaat. Vaak zijn de verschijnselen mild, maar het kan zijn dat er ernstigere klachten optreden en er een long ontsteking ontstaat. In dit geval was het vrij ernstig: het meisje moest behandeld worden op de intensive care.

Foto: ANP

Wanneer een mens besmet is, zou het virus in theorie overgedragen kunnen worden aan een ander. Volgens het RIVM is dit echter ‘zeer zeldzaam’.

Mexicaanse griep

Iedereen die in direct contact heeft gestaan met het zieke meisje werd tien dagen lang gevolgd; uit de besmetting van mens op mens kan namelijk een nieuw virus ontstaan. Zo veroorzaakte het varkensgriepvirus in 2009 een pandemie: de Mexicaanse griep. Er raakten destijds 200.000 mensen over de hele wereld besmet, waarvan er 2000 overleden aan de gevolgen van het virus.

‘Waarschuwing niet nodig’

Arts Daniëlle van Oudheusden van het team Infectieziekten van de GGD zegt tegen het AD dat een waarschuwing in Nederland dit keer niet nodig was. „We schenden alleen om zwaarwegende redenen de privacy van een patiënt. Als we hadden gezien dat iedereen in de omgeving ziek werd en er was sprake van een groot risico voor de volksgezondheid, dan is het een ander verhaal. Dan hadden we bij wijze van spreken zelfs CNN ingeschakeld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.