In het nieuws

Van de trein stap je straks over in zelfrijdende bus

Van de trein stap je straks over in zelfrijdende bus

Met deze zelfrijdende bus, de WEpod, is al getest in Wageningen. Foto ANP

Foto van 'Tjerk de Vries'

18 DEC 2016

Over zo’n 25 jaar zal een deel van het openbaar vervoer van Nederland zijn vervangen door zelfrijdende auto’s of busjes. De trein zal grotendeels zijn omgetoverd in een rijdend kantoor.

Vooral in delen van het land waar niet veelvuldig gebruik wordt gemaakt van het traditionele ov, zoals de bus, zullen er alternatieve vervoersmiddelen worden ingezet.

In een ambitieus plan zet staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu uiteen hoe ons openbaar vervoer er rond 2040 uit zal zien.

Stations geschrapt

Veel is erop gericht om reizigers sneller van deur tot deur te krijgen. Binnen de Randstad zijn we met de trein straks binnen een uur in de vier grote steden en er zullen stations geschrapt worden op intercityverbindingen.

De vier grote steden krijgen sowieso veel aandacht in de toekomstplannen. Zo gaat er gekeken worden of metro’s ook gebruik kunnen maken van het gewone spoor, zodat er betere verbindingen komen.

Dijksma vindt de huidige aangeboden ov-voorzieningen nu eigenlijk al niet meer voldoen. ,,Nieuwe deelautoconcepten, taxidiensten, zelfrijdende busjes of elektrische fietsvoorzieningen kunnen op den duur een betere invulling geven aan de reizigersvraag. Zo wordt er nu al op verschillende plekken in Nederland geëxperimenteerd met zelfrijdend vervoer”, zegt ze.

Abonnement

Het deur-tot deur reizen moet dus sneller gaan. Daarom wordt er gewerkt aan real-time advies aan reizigers hoe ze het snelst kunnen reizen en met welke vervoersmiddelen. Daarnaast komt er één abonnement waarmee je gebruik kunt maken van elektrische fiets, deelauto en de trein.

Ook de treinreizen naar Düsseldorf, de Vlaamse Ruit (Brussel, Antwerpen, Gent), Londen en Parijs worden in de plannen genoemd om sneller en betrouwbaarder te maken.

Hoe het allemaal precies gaat verlopen, is natuurlijk lastig te voorspellen maar de stelling van Dijksma dat er alleen maar meer gereisd gaat worden in het land, is natuurlijk geen erg gewaagde.

Kantoor aan boord

Zij ziet het al helemaal voor zich hoe dat over een aantal jaren gaat: ,,De forens kan dan snel met de rein van de ene grote binnenstad naar de andere reizen, gebruikmakend van alle kantoorvoorzieningen aan boord.

Een scholier pakt z’n elektrische skateboard die bij de bushalte wordt opgeladen terwijl hij op school zit en een ouder echtpaar wordt comfortabel en, indien gewenst met assistentie bij het in- en uitstappen, thuis opgehaald en teruggebracht na een bezoek aan de kleinkinderen.”

Ook stations zullen onder handen worden genomen. Om de wachttijd tijdens het overstappen comfortabeler te maken, zullen veel stations verbouwd of geheel vernieuwd worden en voorzien van allerlei voorzieningen waarmee de tijd prettig is te doden.

BEKIJK OOK


Views

100+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Likeability of 3

Vriendin van boer Olke uit BZV overleden

Foto van 'Constance van Amstel'

6 FEB 2018

Karen, de vriendin van de Texaanse boer Olke Jongsma uit het laatste seizoen van Boer Zoekt Vrouw Internationaal, is overleden. Dat heeft de redactie van het tv-programma dinsdag laten weten. Karen is gestorven aan de gevolgen van borstkanker.

Karen en Olke leerden elkaar kennen vlak na de opnames van Boer Zoekt Vrouw Internationaal waarin het de grote melkveehouder niet gelukt was om een vrouw te vinden. De Nederlandse Sandra bleek na een ingewikkeld traject niet de ware. Tijdens de terugblikaflevering destijds werd duidelijk dat Olke de liefde toch had gevonden bij Karen, een dame die nota bene bij hem in de buurt woonde.

Boer Olke en zijn logees (v.l.n.r.) Harriet, Alberdien, Sandra. /KRO-NCRV


sad
user_cdf319e50003f0ba99427b0a60d80e4461264ff9_avatar

Views

3k+