In het nieuws

OM let extra scherp op social media bij verkiezingen

OM let extra scherp op social media bij verkiezingen

Foto: ANP

Foto van 'Wouter van Loon'

25 DEC 2016

Let op wat je zegt tijdens de komende verkiezingscampagne op Facebook of Twitter. Het Openbaar Ministerie gaat namelijk extra scherp letten op het beledigen en discrimineren van politici op social media.

Dat heeft hoofdofficier van justitie Theo Hofstee gezegd tegen AT5. „Ik verwacht vanwege de verkiezingen dat we heel alert moeten zijn op wat zich gaat afspelen op social media”, zegt hij tegen de Amsterdamse stadszender. „We zullen heel snel moeten ingrijpen op misbruik, belediging en discriminatie.”

Sylvana Simons

Hofstee noemt dat zelfs een 'prioriteit' van het OM in de eerste maanden van 2017. De hoofdofficier verwijst naar de bedreigingen aan het adres van Sylvana Simons, die zaterdag aankondigde een eigen partij op te richten. Ze kreeg heel wat beledigingen te verduren op social media.

Zo werd er een Facebookevenement 'Uitzwaaidag Sylvana Simons' opgericht, die op 6 december zou moeten plaatsvinden. Onlangs verscheen er een filmpje waarop het hoofd van Simons was geplakt op beelden van gelynchte zwarte Amerikanen.

Emoties nemen toe

„Alle meningen moeten natuurlijk kunnen worden geuit, maar wel op een nette manier”, legt Hofstee uit. „Iedereen die aan de democratie deelneemt, zoals Sylvana Simons, moeten wij beschermen. Dus we gaan hier éxtra op letten.”

Volgens Hofstee is er in de aanloop naar de verkiezingen extra alertheid nodig, omdat er dan meer wordt gedebatteerd. „En dan nemen ook de emoties toe. Dus we verwachten meer van dit soort gevallen als we niet opletten.”


Views

64

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+