'Maak ov-fiets in de spits voor studenten een euro'

‘Maak OV-fiets in de spits voor studenten een euro’

Je kunt proberen je in de bus te wurmen, of je gaat fietsen. Foto ANP

Foto van 'Tjerk de Vries'

Studenten zouden in de spitsuren voor maximaal een euro een OV-fiets moeten kunnen krijgen. Hiermee wordt het leed van reizigers in uitpuilende bussen verzacht.

De fractie van D66 komt met dit voorstel nu uit onderzoek is gebleken dat studenten in de spits liever een OV-fiets zouden pakken, maar dit vanwege het geld niet doen.

„Het openbaar vervoer is het drukst in de spits. Studenten geven aan dat de manier van reizen in belangrijke mate wordt bepaald door de kosten. Bus en trein zijn voor studenten gratis, de OV-fiets kost geld”, zegt Kamerlid Salima Belhaj van D66.

Propvol

De democraten willen dat staatssecretaris Dijksma de voor- en nadelen van een OV-fiets voor studenten in beeld gaat brengen en een proef gaat doen in Utrecht om studenten een fiets te laten huren voor 1 euro. Dat kost nu 3,35 per 24 uur.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

„Tijdens de spits puilen de bussen uit van de mensen. Wij willen dat studenten makkelijker een OV-fiets kunnen pakken. Dan hoeft niemand in een propvolle bus of tram te staan. Bovendien is het fijn en gezond om te fietsen. Als de proef goed werkt, dan zou dit in de rest van Nederland ingevoerd kunnen worden”, aldus Belhaj.

Alternatief

De Universiteit Utrecht en onderzoeksbureau Desicio brachten onlangs aan het licht dat de fietsen een goed alternatief zouden zijn om de drukke buslijnen richting de Utrechtse wijk De Uithof te ontlasten.

Uit hun onderzoek bleek dat bijna twee derde van de studenten tijdens de spits liever gebruik zou maken van een OV-fiets dan de bus. Zo’n 20 procent van de ondervraagden gaf aan bereid te zijn hier een euro voor te betalen.

Het onderzoek wees verder uit dat reiskosten dé factor zijn in de afweging van studenten om gebruik te maken van het openbaar vervoer of een fiets. Nu is het openbaar vervoer voor de studenten gratis. Maar zou de OV-fiets gratis zijn, dan wil 64 procent hier tijdens spitsuren liever gebruik van maken.

Brabant

En minder studenten in de bussen, scheelt natuurlijk een hoop drukte voor overige reizigers. In veel studentensteden is het reizen per bus in de spits geen pretje. In Brabant werd vorig jaar een meldpunt geopend waarop mensen te drukke buslijnen door konden geven.

De situatie was daar zo ernstig dat er zelfs mensen flauwvielen in het gedrang in de bussen.


Views

2

Live: Code oranje wordt code rood in deel Nederland

Camera videoLive: Code oranje wordt code rood in deel Nederland

Storm raast over Nederland / ANP

Foto van 'Dagblad Metro'

Een westerstorm zorgt donderdag voor veel overlast in ons land. De storm is tussen 9.00 en 14.00 uur het hevigst. Metro houdt het belangrijkste nieuws voor je in de gaten.

Dit bericht wordt aangevuld

Schade meer dan 10 miljoen euro

De verwachting is dat de storm voor fors meer schade zal zorgen dan 10 miljoen euro. Dat zei een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. Het verbond denkt vrijdag in de loop van de ochtend een eerste echte raming van de schade te kunnen geven.

Concretere verwachtingen wilde de zegsman niet geven. In 2007 en 2013 heeft Nederland ook stormen meegemaakt waarbij de schade rond de 100 miljoen tot 200 miljoen euro uitkwam.

Vliegverkeer komt weer op gang

Het vliegverkeer op Schiphol begint weer op te starten. Sinds het middaguur kunnen vliegtuigen weer landen en vertrekken.

Binnen blijven

De Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord raadt mensen aan binnen te blijven. ,,De storm zorgt op dit moment voor extreme omstandigheden in heel Noord-Holland-Noord'', staat op Twitter.

Op social media zijn diverse filmpjes te zien van mensen die omwaaien of niet tegen de wind inkomen.

Schiphol

Het vliegverkeer op Schiphol is zeer beperkt. De luchthaven besloot rond 11.15 uur het vliegverkeer stil te leggen en volgens een woordvoerder blijft dit voor inkomende vluchten zeker gelden tot het middaguur. Incidenteel vertrekt er nog een vliegtuig.

,,Vluchten die klaarstaan voor vertrek, kunnen vertrekken. Maar dat is zeer mondjesmaat'', aldus de zegsman. ,,Zeer incidenteel kunnen vliegtuigen landen, maar in principe wijkt al het verkeer uit naar andere luchthavens.''

Eerder op de ochtend moesten volgens de woordvoerder enkele vliegtuigen een doorstart maken, omdat ze door de harde wind niet konden landen.

Tot nu toe zijn zeker 260 vluchten geannuleerd. Het gaat vooral om vluchten van en naar Europese bestemmingen.

Gevelplaten

Het gebouw van de Universiteit van Amsterdam op Science Park is ontruimd nadat gevelplaten van het dak naar beneden waren gekomen. Volgens de brandweer is er niemand gewond geraakt.

Het dak van het gebouw van de UvA op het Science Park is verdwenen. Foto: Laura Nales.

Volgens een woordvoerder is een persoon gewond geraakt toen hij onder een omgewaaide steiger belandde in Amsterdam-West. Hij moest worden bevrijd door de brandweer en is meegenomen naar een ziekenhuis. Het slachtoffer was nog wel aanspreekbaar.

Fietsers waaien weg

Op enkele plekken in het Rivierengebied zijn fietsers van de dijk gewaaid. Dat gebeurde onder andere langs de Maas bij Ammerzoden. Behalve een nat pak liepen de fietsers voor zover bekend geen verwondingen op.

Een bord is omgewaaid door de westerstorm op het strand van Hoek van Holland.

Zonnepanelen

Het gemeentehuis in Bronckhorst (Gelderland) is gesloten, nadat zonnepanelen van het dak waren gewaaid door de storm. Het terrein rondom het gemeentehuis is afgesloten, laat de gemeente weten.

Hele treinverkeer ligt plat

NS heeft alle treinverkeer in Nederland stilgelegd: „Zodra het kan wordt stormschade hersteld. Reizigers moeten er rekening mee houden dat door het grote aantal storingen herstel ook na de storm even kan duren en dat er beperkingen in het treinverkeer zijn”, aldus NS.

Windkracht 11

Ook bij IJmuiden is windkracht 11 gemeten. De wind daar had volgens het KNMI een snelheid van 104 kilometer per uur. Als dat een uur lang aanhoudt, telt het officieel als een zeer zware storm. Bij Hoek van Holland, waar ook windkracht 11 werd gemeten, is de wind inmiddels afgezwakt tot windkracht 9.

Op de boorplatformen voor de Nederlandse kust is windkracht 10 gemeten, een zware storm met windsnelheden van bijna 100 kilometer per uur. Af en toe waren er rukwinden van 120 tot 130 kilometer per uur, meldt Weerplaza.

Nog minder treinen

Er rijden nog minder treinen dan gepland. NS had de dienstregeling al aangepast, maar er rijden toch nog minder treinen.

„We hebben last van kapotte bovenleidingen door de storm. Ook zijn er treinen gestrand. Er rijden zeker nog wel treinen, maar minder dan de bedoeling was”, aldus een woordvoerster van NS.

Op diverse trajecten, zoals tussen Hoofddorp en tussen Rotterdam en Breda en Dordrecht, rijden helemaal geen treinen.

Veerboot Texel

De veerboot tussen Den Helder en Texel is uit de vaart genomen. „We hebben de dienst even gestaakt”, laat exploitant Teso weten. Hoelang de stremming gaat duren is nog niet bekend.

De veerdienst tussen Harlingen en Vlieland en Terschelling vaart nog wel, maar met vertraging van gemiddeld een uur, meldt rederij Doeksen. Wagenborg Passagiersdiensten vaart nog gewoon naar Ameland en Schiermonnikoog.

Tramverkeer Amsterdam plat

Het tramverkeer in Amsterdam ligt stil. Ook liggen een aantal pontjes over het IJ tussen Amsterdam Centraal Station en Amsterdam-Noord eruit, liet een woordvoerster van vervoersbedrijf GVB weten. Bussen en metro's rijden vooralsnog wel.

„Alle trams zijn stopgezet, omdat er te veel takken op de weg liggen en bovenleidingen kapot zijn.”

Voetgangers vliegen door lucht

Ook te voet kun je inmiddels niet meer normaal over straat. Deze voetgangers in Den Bosch vlogen meters de lucht in.

Zwaarste windstoot

In De Bilt is een windstoot van 122 kilometer per uur gemeten. Dat is volgens Weerplaza de zwaarste rukwind sinds 1990. Het record voor De Bilt is 133 kilometer per uur, op 20 januari 1960.

De zwaarste windstoot van donderdag was 143 kilometer per uur bij Hoek van Holland. Daar staat windkracht 11, oftewel zeer zware storm. De zwaarste windstoot die in Nederland ooit is gemeten, bedroeg 162 kilometer per uur, op 6 november 1921 in Hoek van Holland.

Fietser weggeblazen in Den Haag

Arnout Vos legde in Den Haag vast hoe een fietser door de wind werd weggeblazen (http://bit.ly/2rl0tnd).

Chaos op de weg

Talloze wegen zijn deels of helemaal afgesloten als gevolg van omgewaaide vrachtwagens of aanhangwagens en omgevallen bomen. De ANWB kreeg na 09.00 uur binnen 45 minuten zeven meldingen binnen van omgewaaide vrachtwagens.

Rond 10.00 uur stond er 200 kilometer file, aldus de ANWB.

De A13 van Den Haag naar Rotterdam is vanwege stormschade volledig afgesloten, het verkeer moet de afrit TU-Delft nemen.

Trampoline

Tussen Alphen aan den Rijn en Gouda is een trein tegen een trampoline gebotst. Daardoor rijden er voorlopig geen treinen op het traject. Het is nog niet bekend hoelang dat duurt.

Alleen 112 bij noodgeval

Veel mensen bellen de hulpdiensten. De Landelijke Eenheid van de politie vraagt mensen om alleen naar 112 te bellen bij „acuut gevaar of levensbedreigende situaties”.

Het telefoonnummer voor niet-spoedeisende gevallen is 0900-8844.

Bijna sprake van orkaankracht

Bij Hoek van Holland is windkracht 11 gemeten. Daarmee is er bijna sprake van een orkaan, daarvan wordt gesproken als er sprake is van windkracht 12. Volgens het KNMI werd bij Hoek van Holland een windsnelheid gemeten van 30,5 meter per seconde, wat neerkomt op bijna 110 kilometer per uur. Af en toe werden windstoten van liefst 138 kilometer per uur gemeten.

'Ga niet de weg op'

Rijkswaterstaat raadt af nog de weg op te gaan, omdat er sprake is van 'zeer gevaarlijke rijomstandigheden' in de provincies waarvoor het KNMI code rood heeft afgegeven. De instantie roept mensen op als het mogelijk is hun reis uit te stellen. „En absoluut niet met aanhangers de weg op te gaan”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Vrachtwagenchauffeurs zonder lading wordt opgeroepen hun voertuig aan de kant te zetten.

Een vrachtwagen in Kampen is door de harde wind van de tweede westerstorm gekanteld.

Haags tramverkeer ligt stil

In Den Haag ligt vrijwel het gehele tramverkeer stil. Volgens het Haagse vervoersbedrijf HTM liggen op twee lijnen na alle verbindingen plat. Alleen de trams van lijnen 3 en 4, tussen Den Haag Centraal Station en Zoetermeer, rijden nog beperkt.

Meer vluchten Schiphol geannuleerd

Het aantal vluchten op Schiphol dat door de storm is geannuleerd, is opgelopen tot 250. KLM schrapte eerder al 220 Europese vluchten van en naar de Amsterdamse luchthaven. Nu zijn daar een aantal vluchten bij gekomen.

Reizigers moeten rekening houden met vertraging van twintig tot dertig minuten. Volgens een woordvoerder was de situatie in de ochtend redelijk, maar wordt de meeste overlast tussen 11.00 en 14.00 uur verwacht.

N57 over Oosterscheldekering dicht

Wegens de storm is de N57 over de Oosterscheldekering tot 11.00 uur gesloten voor alle verkeer, zo meldt Rijkswaterstaat.

Het fiets- en voetveer tussen Vlissingen en Breskens is uit de vaart genomen.

Code oranje wordt code rood

In de provincies Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied geldt inmiddels code rood, zo heeft het KNMI laten weten.

Volgens de KNMI worden er windstoten verwacht met een kracht die nog groter is dan eerder was voorspeld. „Er kunnen wel windstoten voorkomen van 130 tot 140 kilometer per uur. Dat heeft een grote invloed op de samenleving. We geven daarom code rood af”, aldus het KNMI.

Complimenten voor weggebruikers

De A9 was tijdelijk dicht, maar verder viel het in de ochtendspits mee met de problemen naar aanleiding van de tweede westerstorm van dit jaar. „Het was wel druk. Maar er zijn geen hele trajecten ontwricht. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Het verkeer het zich prima aangepast aan de omstandigheden”, aldus de ANWB.

Code oranje in hele land

Door de zware westerstorm heeft het KNMI inmiddels voor het hele land code oranje afgekondigd. Vanaf 9 uur kunnen op veel plaatsen zeer zware windstoten voorkomen van 100-120 kilometer per uur, aan zee mogelijk 130 kilometer. De wind neemt in de tweede helft van de middag sterk af in kracht.

Op de boorplatformen voor de Nederlandse kust is al windkracht 10 gemeten met rukwinden van 120 tot 130 kilometer per uur, zo weet Weerplaza. Richting de Nederlandse kust neemt de wind nog iets toe. Daarom houdt Weerplaza rekening met kortstondig windkracht 11 en zeer ware windstoten tot 140 kilometer per uur.

Gesloten dierenpark

Dierenpark Amersfoort heeft besloten de deuren vandaag gesloten te houden. Het park laat via Twitter weten de veiligheid van de bezoekers niet te kunnen garanderen, omdat de kans bestaat dat door de storm takken van de bomen in het park loskomen.

De veiligheid van de dieren is niet in gevaar.

Gekantelde aanhanger

De A9 van Alkmaar naar Amstelveen was donderdagochtend afgesloten omdat een aanhanger van een vrachtwagen kantelde. Dat gebeurde in de buurt van Badhoevedorp. Inmiddels is de weg weer open. De ANWB heeft weggebruikers juist gewaarschuwd niet met een aanhanger de weg op te gaan.

Geen treinen tussen Schiphol en Leiden

Door een defecte bovenleiding rijden er geen treinen tussen Schiphol en Leiden Centraal. Hoe de leiding kapot is gegaan is niet duidelijk. De NS zet bussen in en verwacht dat de storing zeker tot 10.00 uur gaat duren.

Minder vluchten en treinen

Zo’n 220 Europese vluchten van en naar Schiphol zijn door KLM geannuleerd. Wegens de storm zullen er minder start- en landingsbanen worden gebruikt.

NS heeft de dienstregeling van donderdag aangepast. Op veel trajecten rijden daardoor minder treinen. Zo is er meer ruimte om eventuele problemen op het spoor, zoals omgewaaide bomen of voorwerpen die door wind op de bovenleiding waaien, te verhelpen. Verder houdt spoorbeheerder ProRail extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel te verhelpen. NS zet extra medewerkers in op stations om reizigers te helpen

Code oranje

Rijkswaterstaat verwacht een drukke ochtendspits omdat zware windstoten en buien veel hinder kunnen veroorzaken.

Voor bijna heel Nederland geldt code oranje. Verder kan het in de provincie Groningen in het eerste deel van de ochtend glad zijn door sneeuwval. Die sneeuw zal in de tweede helft van de ochtend overgaan in regen.


Views

3k+

Stressvrij scheiden in speciaal scheidingshotel

Foto van 'Jeroen Haverkort'

De krapte op de woningmarkt veroorzaakt vele problemen. Zeker als je net gescheiden bent. In Haarlem komt er dit jaar een speciaal scheidingshotel.

Spanning

Een scheiding brengt veel stress met zich mee, dan is een rustige plek om je leven weer op de rails te krijgen wel zo fijn. In Haarlem komt er dit jaar zo’n plek. Onlangs is de eerste paal geslagen voor scheidingshotel NexT. „Er is al zo veel spanning in het gezin”, zegt het Haarlemse GroenLinks-gemeenteraadslid én initiatiefneemster Ziggy Klazes. „Het scheidingshotel moet straks als plek dienen voor ouders en kinderen om alles weer op een rijtje te krijgen. Hoe moet het nu verder? Welke afspraken maken we over de kinderen? Wil ik nog wel in deze stad blijven wonen? Ga ik huren of kopen? Hoe regel ik een nieuwe hypotheek?”

Klazes is jaren geleden zelf gescheiden. „Met mijn toenmalige man had ik wel de afspraak dat onze zoons David en Milan thuis zouden blijven wonen en dat wij om en om twee dagen lang ergens anders zouden slapen. Ik heb een half jaar bij vrienden op de bank gelegen, maar ideaal was de situatie niet. Zeker niet voor de kinderen.”

Krapte

Dat was twaalf jaar geleden. „Maar toen liep ik niet met het idee in mijn hoofd voor een scheidingshotel hoor”, zegt Klazes. „De situatie nu is zo compleet anders dan toen ik in scheiding lag. Er heerst steeds meer krapte op de woningmarkt en het is steeds moeilijker om aan een hypotheek te komen. Als raadslid kwam ik de meest schrijnende gevallen tegen. Zo sprak ik een moeder met twee kinderen: eentje van een jaar oud en de ander was acht jaar. Zij zat in de daklozenopvang.”

Drie jaar geleden liep Klazes op een nieuwjaarsreceptie ontwikkelaar Gren Molenkamp van de HBB Groep tegen het lijf. Dat nu de eerste paal is geslagen – het is de bedoeling dat NexT in het derde kwartaal van dit jaar de deuren opent – vervult haar met trots. „In de politiek loop je ook vaak met plannen rond die vaak niet gerealiseerd kunnen worden”, lacht ze. „Raadsbreed zijn we bijvoorbeeld bezig dat er meer sociale huurwoningen moeten komen. Maar dat is een proces van de lange adem. Dat NexT er nu komt is prachtig om te zien.”

Huursubsidie

Het hotel, of eigenlijk appartementencomplex, is bedoeld als tijdelijk verblijf. „Mannen en vrouwen kunnen er tijdens en na hun scheiding minimaal drie en maximaal twaalf maanden verblijven”, zegt Klazes. „Er komen achttien scheidingsappartementen, waarvan de helft onder de liberalisatiegrens ligt van 710 euro per maand, zodat je in aanmerking komt voor een huursubsidie. De goedkoopste appartementen kosten 550 euro per maand. Alle appartementen zijn gemeubileerd en hebben een eigen badkamer, keuken en toilet.”

Het mooie van NexT volgens Klazes is dat het in het centrum van Haarlem komt te liggen. „Dat wilde ik per se. Je zit dan middenin het leven en alles is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vaak liggen de goedkopere woningen buiten het stadscentrum, dat kan een probleem zijn als je geen auto hebt. Maar mogelijk komt er ook nog een elektrische deelauto op het terrein.”

Traject

Maar hoe controleer je dat de mensen die zich aanmelden voor een appartement daadwerkelijk in een scheiding liggen? „Ik heb zelf een belronde gehouden met een paar mediators en de overkoepelende Mediatorsfederatie Nederland uitgenodigd voor een gesprek”, zegt Klazes, die overigens benadrukt dat het scheidingshotel niet bedoeld is als behandelplek. „Er wordt door hen heel enthousiast gereageerd. Ze gaven aan dat één op de vier van hun cliënten behoefte hebben aan een plek zoals NexT. Om straks in aanmerking te komen voor plaatsing zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan mensen die in een mediatortraject zitten.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

12

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

100+

Griepprik werkt niet en beschermt niet tegen virus. / ANP

Griepprik werkt niet en beschermt niet tegen virus

Er is gekozen voor de verkeerde variant. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

De griepprik, in het leven geroepen om de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen het virus, werkt niet naar behoren. Het AD schrijft dat ruim 15.000 mensen de afgelopen week met griepklachten als hoge koorts, rillingen en spierpijn een bezoekje brachten aan de huisarts.

De griepepidemie is volgens cijfers van het Gezondheidsinstituut Nivel al vijf weken aan de gang, net nu de juiste variant tegen de huidige griepgolf niet is opgenomen in de griepcocktail.

Een vierde variant

Het vaccin waarmee normaal gesproken een virus kan worden voorkomen, bestaat uit een cocktail van drie griepvirussen. Op dit moment hangt er een vierde variant in de lucht. „We hebben helaas de verkeerde keuze gemaakt”, zegt hoogleraar Ron Fouchier van het Erasmus MC.

Het verraderlijke aan het virus is dat het binnen korte tijd van samenstelling kan veranderen. Volgens Fouchier heeft het virus zijn piek nog niet bereikt en kan het gemakkelijk nog zeven tot negen weken duren voordat de epidemie voorbij is.

Tweede golf

De griepprik kan, ondanks het ontbreken van de juiste griepvariant, dankzij een zogenaamde kruisbescherming wel bescherming bieden. De prik heeft zijn nut dus niet helemaal verloren. Daar komt bij dat er een tweede griepgolf op handen is, waar de prik wel tegen zou kunnen werken.

Het virus zal dan namelijk bestaan uit de zwaardere AH3 variant. Één van de varianten die wel in de griepcocktail is opgenomen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

48

Schoolbus rijdt tegen boom in 's Gravenmoer

Hulpdiensten zijn aanwezig op de Waspikseweg waar een schoolbus tegen een boom is gereden.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Een bus is op de Waspikseweg in 's Gravenmoer (Noord-Brabant) tegen een boom gereden. De chauffeur raakte ernstig gewond. Ook zijn vijf kinderen gewond geraakt. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De politie zegt dat de bus kinderen, in de leeftijd van tien tot vijftien jaar, vervoerde naar een school in Andel. Op het moment van het ongeval zaten er dertien kinderen in de bus. Het is niet bekend hoe ernstig de verwondingen van de inzittenden zijn. De kinderen die niet gewond zijn geraakt, zijn opgevangen door familie.

Over de toedracht van het ongeval kon de politie niets zeggen.


Views

93

PowNed stopt op NPO 3

Foto van 'D. van Aken'

PowNed wordt definitief van de buis gehaald. De zender krijgt voorlopig geen zendtijd meer op NPO 3. Dat bevestigt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in een bericht hierover van De Telegraaf.

Voegt niets toe

De uitzendingen van PowNews Flits voegen volgens de NPO weinig toe aan wat PowNews overdag al op internet doet. Volgens de NPO zijn de zes minuten zendtijd aan nieuwsflitsen op NPO 3 in wederzijds overleg gestopt.

„De serie was afgelopen en er is geen nieuwe reeks besteld”, aldus een NPO-woordvoerder. „Per programma maakt NPO voortdurend de afweging of we ermee doorgaan en in welke vorm. Bovendien: NPO 3 is dé kweekvijver van de publieke omroep, waarin we steeds zoeken naar de beste verhouding tussen tv en internet. Voor dit programma lijkt online het meest geschikte podium.”

Wel benadrukt de NPO dat PowNed lineaire tv-programma’s blijft maken. „Op dit moment bespreken we welke.” PowNed heeft nog niet gereageerd.


Views

56