In het nieuws

'Maak ov-fiets in de spits voor studenten een euro'

‘Maak OV-fiets in de spits voor studenten een euro’

Je kunt proberen je in de bus te wurmen, of je gaat fietsen. Foto ANP

Foto van 'Tjerk de Vries'

8 DEC 2016

Studenten zouden in de spitsuren voor maximaal een euro een OV-fiets moeten kunnen krijgen. Hiermee wordt het leed van reizigers in uitpuilende bussen verzacht.

De fractie van D66 komt met dit voorstel nu uit onderzoek is gebleken dat studenten in de spits liever een OV-fiets zouden pakken, maar dit vanwege het geld niet doen.

„Het openbaar vervoer is het drukst in de spits. Studenten geven aan dat de manier van reizen in belangrijke mate wordt bepaald door de kosten. Bus en trein zijn voor studenten gratis, de OV-fiets kost geld”, zegt Kamerlid Salima Belhaj van D66.

Propvol

De democraten willen dat staatssecretaris Dijksma de voor- en nadelen van een OV-fiets voor studenten in beeld gaat brengen en een proef gaat doen in Utrecht om studenten een fiets te laten huren voor 1 euro. Dat kost nu 3,35 per 24 uur.

„Tijdens de spits puilen de bussen uit van de mensen. Wij willen dat studenten makkelijker een OV-fiets kunnen pakken. Dan hoeft niemand in een propvolle bus of tram te staan. Bovendien is het fijn en gezond om te fietsen. Als de proef goed werkt, dan zou dit in de rest van Nederland ingevoerd kunnen worden”, aldus Belhaj.

Alternatief

De Universiteit Utrecht en onderzoeksbureau Desicio brachten onlangs aan het licht dat de fietsen een goed alternatief zouden zijn om de drukke buslijnen richting de Utrechtse wijk De Uithof te ontlasten.

Uit hun onderzoek bleek dat bijna twee derde van de studenten tijdens de spits liever gebruik zou maken van een OV-fiets dan de bus. Zo’n 20 procent van de ondervraagden gaf aan bereid te zijn hier een euro voor te betalen.

Het onderzoek wees verder uit dat reiskosten dé factor zijn in de afweging van studenten om gebruik te maken van het openbaar vervoer of een fiets. Nu is het openbaar vervoer voor de studenten gratis. Maar zou de OV-fiets gratis zijn, dan wil 64 procent hier tijdens spitsuren liever gebruik van maken.

Brabant

En minder studenten in de bussen, scheelt natuurlijk een hoop drukte voor overige reizigers. In veel studentensteden is het reizen per bus in de spits geen pretje. In Brabant werd vorig jaar een meldpunt geopend waarop mensen te drukke buslijnen door konden geven.

De situatie was daar zo ernstig dat er zelfs mensen flauwvielen in het gedrang in de bussen.

BEKIJK OOK


Views

100+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+