Hersenkraker: de moeilijkste puzzel van 2016

18 december 2016 om 17:00 door Els Anker
Hersenkraker: de moeilijkste puzzel van 2016
Afbeelding ter illustratie. Foto: ANP / Bas Czerwinski

De makers noemen het zelf „de moeilijkste puzzel van het jaar”: de jaarlijkse Kerstpuzzel van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het is nog nooit iemand gelukt om hem zonder fouten te maken.

De puzzel wordt bedacht door medewerkers van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiling (NBV). Het NBV ondersteunt de overheid bij de beveiliging van bijzondere informatie, zoals staatsgeheimen.

Traditie

Het spel was jarenlang een interne traditie binnen het bedrijf, bedoeld om logisch en systematisch denken onder collega’s te stimuleren. In 2011 plaatste de AIVD de puzzel voor het eerst online: 27 deelnemers probeerden de opgaven op te lossen. Inmiddels weten steeds meer spelletjesliefhebbers hun weg te vinden naar de quiz: in 2015 groeide het aantal tot 1.600 kandidaten.

„Makers weten dat ze een goede puzzel hebben gemaakt als niemand alle vragen doorziet, maar elke vraag door ten minste één persoon wordt opgelost. Tot nu toe is dat ieder jaar nog gelukt”, aldus de AIVD.

Creativiteit

De puzzel bestaat uit onafhankelijke opgaven die los van elkaar zijn op te lossen. Per opgave zijn punten te verdienen. Tijdens de vorige editie warden alle opgaven goed opgelost, maar geen enkel team had álle vragen goed: de hoogst behaalde score was 96. Een vraag van dit jaar luidt bijvoorbeeld:

“Waar past NEDERLAND in de volgende reeks?

IERLAND, ZWEDEN, VERENIGD KONINKRIJK, FRANKRIJK, LUXEMBURG, ISRAEL, DENEMARKEN, NOORWEGEN, DUITSLAND"

Tip: laat je niet afschrikken door de moeilijkheidsgraad. Volgens de Veiligheidsdienst is voor het oplossen van de opgaven geen wiskundige of cryptologische achtergrond nodig. „Creativiteit, puzzel- en doorzettingsvermogen zijn veel belangrijker”. Er mag ook worden samengewerkt, maar de organisatie benadrukt om met niet meer dan vier personen per team mee te doen.

Beker

Inleveren kan tot en met maandag 16 januari 2017, 23.59 uur, door middel van het antwoordformulier dat je op deze website kunt vinden. Iedereen die het antwoordformulier instuurt, krijgt na afloop zijn score toegezonden. De prijs? Eeuwige roem en een felbegeerde beker.

Welk getal past op de plaats van het vraagteken en wat is het woord? KEUZEVAK, ? , MARKEREN, KANSSPEL, TROTTOIR, GEMURMEL, HANENKAM, NAVRAGEN

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!