Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Geen kamer? Begin je eigen studentenwoning

Leuke studentenkamers zijn dun bezaaid en de prijzen in studentensteden blijven maar stijgen. Inmiddels betaalt een gemiddelde student zo’n 500 euro per maand voor een studentenkamer.

Dat zijn bedragen waarmee je, zeker met meer studenten in een huis, een behoorlijke hypotheek zou kunnen betalen.

Het lijkt erop dat ouders dat ook in beginnen te zien. „Het is een combinatie van aanhoudende kamernood en ouders die redelijk wat eigen geld hebben en daar nu iets nuttigs mee willen doen”, zegt Joost de Bree, makelaar in Utrecht en gespecialiseerd in studentenwoningen.

De Bree ziet de vraag naar geschikte woningen waar ouders een kind, met een aantal vrienden, onder wil brengen hard groeien. „We doen dit nu al een hele tijd, maar het laatste jaar is de vraag opvallend gestegen.”

Je eigen studentenhuis

In de meeste studentensteden zijn er speciale, soms tijdelijke, vergunningen die een gezinswoning omvormen tot een studentenhuis. Ingewikkeld hoeft het dus niet te zijn.

Maar een huis voor je kinderen kopen is niet voor iedereen een goed idee. Een hypotheek krijgen voor een tweede woning is lastig, en er moet bijna altijd eigen geld in het huis worden gestoken. Maar voor ouders die een redelijk bedrag hebben gespaard, kan het, zeker bij de huidige lage rente, best interessant zijn.

„Een huis kopen voor een kind wordt door de Belastingdienst in principe gezien als een belegging”, zegt Peter Pleijsant, fiscalist van ABN AMRO. „Als het huis meer waard wordt en je vraagt ook huur aan de medestudenten dan is het zeker de moeite waard om er eens over na te denken. Het hangt daarbij wel af wat je situatie precies is. Hoe groot is je vermogen en hoeveel kun je missen?”

Spaargeld

Volgens makelaar De Bree blijkt dat bij de ouders die hij ziet behoorlijk wat te zijn. „Het blijft me verbazen dat er toch een hoop vaders en moeders zijn die aardig wat spaargeld hebben. We hebben soms huizen waar drie, vier biedingen op komen van ouders die het huis volledig zelf betalen. Die huizen gaan dan boven de vraagprijs weg.”

Dus kunnen je ouders het betalen? Dan kan het voor iedereen een goede deal zijn. „Bedenk daarbij wel goed dat je als ouder en kind natuurlijk wel een contract met elkaar aangaat”, zegt Pleijsant. „Dat moet je wel willen. Bereid je dus goed voor voordat je tot koop overgaat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.