In het nieuws

Emotionele Jan Terlouw houdt bijzonder pleidooi

Emotionele Jan Terlouw houdt bijzonder pleidooi

Jan Terlouw. Foto: ANP.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

1 DEC 2016

Een bijzonder moment in De Wereld Draait Door van woensdagavond: schrijver en oud-politicus Jan Terlouw hield daarin een pleidooi van een kleine acht minuten voor een betere wereld.

Touwtjes uit de brievenbus

Terlouw omschrijft in zijn pleidooi de situatie van Nederland toen hij met zijn jonge gezin in Utrecht woonde, waar ‘de touwtjes uit de brievenbussen hingen’: „De kinderen konden gewoon de voordeuren opentrekken en bij elkaar binnenlopen. Volwassenen ook. Iedereen vertrouwde elkaar. We zeiden: ‘make love, not war’.”

Volgens de oud-politicus van D66 was er destijds nog vertrouwen in de politiek. Hoe anders is dat nu: „De groei van de welvaartsstaat heeft als nevenverschijnsel dat we de aarde aan het verwoesten zijn. En er hangen geen touwtjes meer uit de brievenbus. We vertrouwen elkaar niet meer.”

Terug naar vertrouwensdemocratie

Terlouw vindt dat we terug moeten naar een ‘vertrouwensdemocratie’, waarin politiek en burger elkaar weer vertrouwen: „Een samenleving waar de touwtjes weer uit de brievenbus hangen”, eindigt hij zijn pleidooi.

Nadat Matthijs van Nieuwkerk benoemt dat hij ziet dat het Terlouw emotioneert, reageert de 85-jarige schrijver: „Ik heb een prachtig leven gehad, ik wil dat de jeugd dat ook heeft.”

BEKIJK OOK


  Bijzondere weerwaarschuwing: houd je hondje vast

  Bijzondere weerwaarschuwing: houd je hondje vast

  / Colourbox

  Foto van 'Metro'

  56 MIN

  Waar we in Nederland gewoon met code geel of rood waarschuwen, pakken ze dat in Amerika anders aan. Donderdag was een bijzonder winderige dag in Cleveland, waardoor het nationale weerstation zich genoodzaakt voelde om hondeneigenaren te waarschuwen. Want, kleine hondjes kunnen wegwaaien!

  Wegwaaiers

  De woeste winden in Ohia en Pennsylvinia bereiken nieuwe levels, schrijft het Amerikaanse TodayBomen komen naar beneden en het vuilnis vliegt in het rond, je wilt natuurlijk niet dat je hond ook nog eens wegwaait.


  Het blijft mooi weer: zonnig weekend op komst

  De terrassen stroomden vol met het mooie weer / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  We hoeven je het niet te vertellen, maar doen het lekker toch. De zon schijnt, en is dat even genieten. En goed nieuws: ook dit weekend blijft het nog mooi.

  Nét geen weerrecord

  Vrijdag was het warmetruiendag, een dag waarop de verwarming een graadje lager gaat en je in plaats daarvan binnen een trui aantrekt. Die dag kreeg vrijdag een andere functie. Yannick Damen van Weeronline licht toe: „Het was heerlijk weer om met warme trui, zonder jas van het voorjaarsachtige weer te genieten." Ook heerlijk natuurlijk.


  DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

  DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

  Foto's: DIDI

  In samenwerking met DIDI

  VANDAAG, 08:00

  De trein uitstappen op Utrecht-Centraal en nog even tijd over hebben om lekker te winkelen? Loop dan zeker even binnen in de nieuwste concept store van modelabel DIDI, donderdag geopend in Hoog Catharijne. Tot en met zondag wordt er een feestelijk openingsweekend gehouden, met een mooie kortingsactie van 12 procent op de complete nieuwe collectie (zie onderaan).

  Jong en oud, elke maat

  DIDI heeft meer dan tachtig winkels in ons land en inmiddels ook twaalf concept stores, waaronder de nieuwe winkel in Hoog Catharijne. Wat het authentieke modelabel vrouwen wil bieden, naast een moderne en open winkeluitstraling, en wat je in Utrecht zeker kunt vinden, zijn de mooie uitgewerkte collecties, comfortabele stoffen en onderscheidende prints. En belangrijker nog: bij DIDI is elke vrouw welkom, jong en oud en van maat 34 tot en met maat 48.


  Amerikaanse noodtoestand voor bouw grensmuur

  Amerikaanse noodtoestand voor bouw grensmuur

  Trump wil 5,7 miljard euro voor zijn grensmuur / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 17:14

  De noodtoestand in Amerika is realiteit geworden, dat heeft president Donald Trump vrijdag bekend gemaakt. Met de maatregel, die hiervoor alleen in noodgevallen als natuurrampen of oorlogen was ingezet, beschikking te krijgen over voldoende geld om een muur aan de grens met Mexico te kunnen bouwen.

  Misdadigers en terroristen


  Vertraging was nog nooit zo fijn: de podcast

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 17:09

  Het zou zomaar dé openingszin kunnen worden. Welke podcast luister jij? Want podcasts zijn cool en zeggen best veel over waar je van houdt. Luister je nog geen podcasts? Geen paniek, lees gewoon even door. Kun je daarna beginnen met luisteren.

  Bingeluisteraar

  Nu is het vaak ‘heb jij de laatste GoT/Penoza/Ozark al gezien?’ Grote kans dat het over niet heel lange tijd ‘heb jij de nieuwste Neutrale Kijkers/De Brand in het Landhuis/Liefdeslessen al geluisterd?’ wordt. Oren in plaats van ogen, geluid boven beeld. Steeds meer mensen ontdekken de kracht van het audioblog, oftewel: de podcast -sommige woorden moet je niet naar het Nederlands willen vertalen-, die niet meer uit het huidige medialandschap is weg te denken en elke dag weer meer nieuwe oren (en harten) aan zich bindt.


  Ook in Engeland demonstreren scholieren voor klimaat

  Ook in Engeland demonstreren scholieren voor klimaat

  Vorige week reisden duizenden scholieren af naar Den Haag / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 16:52

  Duizenden Britse scholieren zijn vrijdag de straat op gegaan voor het klimaat. Massaal werd er gedemonstreerd in verschillende Engelse plekken als Londen, Brighton, Manchester en Oxford.

  Creatieve borden en teksten

  Ook in Engeland stalen de scholieren de show met creatieve borden en teksten, die ze al scanderend meedroegen. „Red onze planeet", werd er op het Londense Parliament Squard geroepen. Honderden klimaatbetogers hadden zich daar verzameld, terwijl ze borden met teksten als „maak de aarde weer cool" en „ik moet hiervoor nablijven" bij zich hadden.


  Kraan valt om en belandt op woonhuis

  Kraan valt om en belandt op woonhuis

  Er vielen geen gewonden. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 15:56

  Dat is raar thuiskomen: waar eerst je dakkapel zat, vind je nu een heikraan in je slaapkamer. In Vlaardingen is vrijdagmiddag een heikraan op een woonhuis gevallen. Gelukkig waren de bewoners van het huis op dat moment niet thuis.

  Geen gewonden

  De kraan op het bouwterrein in de wijk Holy viel door nog onbekende oorzaak om en belandde op het huis. De kraanmachinist, die de kraan op dat moment gewoon aan het bedienen was, stapte wonderbaarlijk genoeg ongedeerd uit de kraan. Dat heeft de veiligheidsregio laten weten.


  Drie twintigers krijgen tot 16 jaar cel voor brand

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 14:50

  De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag gevangenisstraffen tot zestien jaar opgelegd aan drie verdachten van de fatale flatbrand in Diemen. Bij de brand in de zomer van 2017 kwam de 27-jarige David Swart om het leven. Ook liepen twee mensen ernstig letsel op.

  Broer ingeschakeld

  De hoogste straf hoorde de 24-jarige Simona I. tegen zich uitspreken. Volgens de rechtbank is bewezen dat zij haar broer Gilermo (25) en de 27-jarige Rachied V. heeft ingeschakeld om in haar appartement op de begane grond brand te stichten, om zo verzekeringsgeld te kunnen opstrijken. Gilermo I. en V. kregen respectievelijk veertien en vijftien jaar cel. Bij Gilermo I. liet de rechtbank meewegen dat hij zijn eigen aandeel volledig heeft bekend.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  11 DEC 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Chinese vlogger overleden na sprong brug

  Een Chinese vlogger die met een gedurfde sprong van een brug zijn populariteit hoopte op te vijzelen, heeft zijn actie niet overleefd. Foto ter illustratie niet de oorspronkelijke brug: Colourbox.

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:55

  Een Chinese vlogger die met een gedurfde sprong van een brug zijn populariteit hoopte op te vijzelen, heeft zijn actie niet overleefd. De 28-jarige Li nam een duik vanaf een verkeersbrug in de stad Shaoxing, in het oosten van het land. Hij had de diepte van het water echter overschat en viel met zijn hoofd tegen de stenen onder het wateroppervlak.

  Dagelijks leven kok

  Volgens Chinese media wilde de man, die in het dagelijks leven kok was, beroemd worden door live video's uit te zenden via de app Kwai. „Hij zei dat hij zijn baan zou opzeggen zodra hij populair genoeg was. Hij wilde zich dan alleen nog toeleggen op live streaming'', vertelde de cameraman die de dodelijke sprong vastlegde.


  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Dieven stelen geen 30.000 liter wodka, maar water

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 13:49

  Denk je wodka voor de rest van je leven te kunnen drinken, blijkt dat je ijsbergwater hebt gestolen. Zelfde kleur, even transparant: wij snappen de verwarring wel, hoor.

  Bevroren water

  De diefstal vond plaats bij de Canadese wodkaproducent Iceberg Vodka. Tot afgelopen weekend zat er nog 30.000 liter ijsbergwater in een opslagtank, tot de boel opeens verdwenen bleek te zijn. Het bedrijf gebruikt het bevroren water voor de productie van zijn wodka. Er hadden maar liefst 150.000 flessen wodka gemaakt kunnen worden met 't gestolen water, alhoewel de waarde van de verdwenen voorraad nog meevalt: 6000 tot 8000 euro.


  Foto: ANP

  Trump wil noodtoestand uitroepen voor grens Mexico

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 12:50

  Volgens de woordvoerder van Trump wil de Amerikaanse president spoedig de noodtoestand uitroepen om geld te kunnen bemachtigen voor de bouw van een grensmuur bij Mexico. Da's best opmerkelijk, aangezien eerdere noodtoestanden te maken hadden met natuurrampen, oorlogen of terreuraanslagen.

  Het Congres omzeilen

  De democraten zijn niet bepaald fan van het plan. Zij vinden dat Trump misbruik maakt van zijn positie als president en noemen de situatie bij de grens geen échte noodtoestand. Hij zou met dit plan het Congres, dat het laatste woord heeft over het overheidsgeld, willen omzeilen en buiten het parlement om geld vrij willen maken. Volgens Trump zou er op 't moment te weinig geld zijn vrij gemaakt voor de bouw van 'zijn' muur. Trump acht de noodtoestand nu gerechtvaardigd, omdat er een crisis is aan de zuidgrens. Onder de enorme aantallen migranten zouden zich -volgens hem- veel misdadigers en terroristen bevinden.


  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Waarom Zweden protesteert voor zes labradors

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 11:38

  Zweden is in rep en roer vanwege zes labradors. De hondjes worden aan het eind van de maand namelijk gedood als onderdeel van een onderzoek naar tandheelkundige implantaten, meldt de Zweedse site The Local.

  Weefsel en bloed

  Al 85.000 mensen hebben een petitie van een dierenbeschermingsorganisatie ondertekend om de dieren te beschermen. De universiteit van Göteburg, waar het onderzoek plaatsvindt, wil het plan echter alsnog voortzetten. De testen kunnen niet op levende dieren worden uitgevoerd, omdat hun weefsel en bloed geanalyseerd moet worden.


  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Jeugdinstelling doet tekort: jongen (16) overlijdt

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 10:40

  Zorgverleners wisten dat een 16-jarige psychiatrische patiënt een 'zeer hoog suïciderisico' had, en toch heeft de jongen een einde aan zijn leven kunnen maken. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hadden twee jeugdinstellingen veel nauwer moeten samenwerken, in plaats van langs elkaar heen.

  Gebrek aan informatie

  De jongen pleegde in september 2018 zelfmoord in de gesloten jeugdzorginstelling 't Anker, in Harreveld, de Achterhoek. Hij was toen nét overgeplaatst vanuit een andere zorginstelling in Nijmegen. Kort na die overplaatsing ging het mis. Beide instellingen zaten flink verkeerd, verklaart de inspectie. Ze hadden elkaar veel beter moeten informeren over de zelfmoordrisico's en de nodige veiligheidsmaatregelen. Daarbij werden de ouders van de jongen nu amper betrokken bij het proces.


  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Sportshakes met harddrugs nog steeds in omloop

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 10:06

  Na een lange dag naar de sportschool afzakken is niet altijd even makkelijk - de bank roept snel harder dan een fitnessapparaat. Zogenaamde 'pre-workoutshakes' kunnen je daarmee een handje helpen, maar die worden nog vaak met verboden middelen verkocht, blijkt uit onderzoek van NOS op 3 en masterstudenten van de UvA.

  Speed

  De verkoop is illegaal en verloopt vaak via Instagram en buitenlandse webshops. In de shakes zit het verboden middel DMAA, een stof die lijkt op amfetamine, ook wel speed genoemd. DMAA werd in 2012 al verboden, nadat er in het buitenland sterfgevallen tijdens het sporten aan werden gelinkt.


  Foto: ANP

  Patiëntdossiers al jaren in te zien door studenten

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:08

  Studenten met een bijbaan in het Amsterdamse ziekenhuis OLVG zouden de afgelopen vijftien jaar talloze elektronische dossiers van patiënten hebben kunnen inzien. Dat bevestigt het OLVG na vragen van de Volkskrant.

  Soa-test tot kankermedicatie

  Dat is kwalijk, omdat zulke dossiers zeer persoonlijke informatie bevatten. Zo kan er gelezen worden over de uitslag van een soa-test tot kankermedicatie. Een filosofiestudente, die op een polikliniek afspraken inplande en de telefoon opnam, wees de leiding van het ziekenhuis augustus vorig jaar op het lek.


  De elektrische auto wordt steeds populairder.

  VW e-Golf meest populaire elektrische auto

  De elektrische auto wordt steeds populairder. / EPA

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 08:30

  Misschien dat het praten over en staken voor het klimaat eraan heeft bijgedragen? Een positieve ontwikkeling is het in ieder geval: we zijn massaal meer geïnteresseerd in het rijden in elektrische auto’s. Zo blijkt uit onderzoek van autozoekmachine gaspedaal.nl dat het aantal zoekopdrachten in januari 2019 ten opzichte van januari 2018 met 93 procent is gestegen.

  Er werd onder meer gezocht naar de maximale prijs van een elektrische auto. Hier werd ook duidelijk dat het budget dat de autozoeker wil uitgeven aan een tweedehands elektrische auto gemiddeld met ruim €3.000 is gestegen. Op 1 januari 2018 werd er nog gezocht naar auto’s met een gemiddelde van €19.272, 31 december lag het maximale budget op €22.583.

  Elektrische auto's meer in trek bij mannen


  Foto: ANP

  Ophef over 'ongepast' zoenfilmpje Gerard Joling

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 08:11

  Er is ophef ontstaan over een filmpje waarop Gerard Joling een jongen een, eh, stevige pakkerd op de mond geeft. De video ging eerder al viral, maar nu verklaart de jongen tegenover RTL Boulevard het als 'zeer ongepast' te hebben ervaren.

  Geintje

  De kus vond plaats in Gerlos, een wintersportgebied in Oostenrijk. Volgens het management van Gerard Joling gebeurde 't in een 'gezellige setting in de kroeg' en was de zoen voornamelijk een geintje. Er zou verder niks aan de hand zijn, maar nu treedt de jongen naar buiten met een íets ander verhaal.


  Foto: ANP

  Da's pas smullen: snert wordt cultureel erfgoed

  Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:50

  Dat er weinig op kan tegen een goede pan met snert hoef je veel Nederlanders niet te vertellen, maar vanaf vrijdag mag écht iedereen het weten: dan wordt het oud-Hollandse gerecht namelijk erkend als cultureel erfgoed.

  Stamppot promoten

  De benoeming zal plaatsvinden tijdens het WK Snert & Stamppotkoken in Groningen. Oud-commissaris van de Koning Max van den Berg en voorzitter van de Stichting Oudhollandsche Gerechten Henk van der Velde zullen aanwezig zijn bij de bijschrijving. Voor de Stichting moet 't een aangename ontwikkeling zijn: zij willen typische Nederlandse gerechten zoveel mogelijk promoten onder jongeren en Nederlanders van niet-westerse afkomst.