Deze woorden willen we in 2017 niet meer horen

Deze woorden willen we in 2017 niet meer horen

Foto: ANP

Foto van 'Zoë Boven'

Zoë Boven

1 DEC 2016

Ik heb zoiets van een uitdaging is leuk zoals bejaarden bubbels voeren of diervriendelijk vlees, absoluut hun hebben als groentjes zoiets van leuk een uitdaging zeg maar. Vind je deze zin irritant? Dat kan kloppen, hij is namelijk samengesteld uit de top tien woorden die genomineerd zijn voor de verkiezing ‘Weg met dat woord!’. Elk jaar wordt via de verkiezing een woord weggestemd dat we het jaar daarop niet meer willen horen.

Eind november deed het Instituut voor Nederlandse Taal een oproep om woorden in te sturen. Uit ruim 8000 inzendingen werd de top tien irritantste woorden geselecteerd. Een jaarlijks terugkerende ergernis blijkt ‘de verkleutering van de taal’, waarbij woorden onnodig worden verkleind. Het verkeerd gebruiken van ‘hun (hebben)’ blijkt een andere grote bron van ergernis.

‘Kids’ en ‘me’

Een woord dat jaarlijks massaal wordt ingestuurd is ‘kids’. Mensen vinden het woord overbodig en onnodig hip, er bestaat namelijk al een woord dat prima voldoet: kinderen. Kids ‘won’ de eerste verkiezing in 2013 en staat daarom niet nogmaals in de top 10.

Eind 2015 werd het foutieve gebruik van me (in plaats van mijn) weggestemd in de verkiezing: me moeder, me pa of me zus. „‘Me’ is geen bezittelijk voornaamwoord”, was de motivatie van verschillende inzenders. Een opmerkelijke uitkomst, want over het algemeen worden er niet veel taalfouten ingestuurd.

De genomineerde woorden

Zie hieronder wat de genomineerde woorden precies betekenen.

Absoluut
Zeker, inderdaad (i.p.v. ja).
„Het betekent ‘totaal’, maar wordt gebruikt als bevestiging.”

Bejaarden
Ouderen, mensen vanaf 65 jaar.
„Wordt geassocieerd met personen op gevorderde leeftijd die zich niet meer zelfstandig kunnen behelpen.”

Bubbels
Champagne of schuimwijn.
„Bubbels in een bad tot daaraantoe, maar in mijn glas heb ik liever champagne.”

Diervriendelijk vlees
Door de media gebruikte term voor vlees met het Beter Leven keurmerk (Dierenbescherming).
„Dieren doden is per definitie niet vriendelijk.”

Groentjes
Groenten (vooral in Vlaanderen).
„Irritant gebruik van verkleinwoorden.”

Hun (hebben)
Als onderwerp in een zin.
„Grammaticaal fout, pijn aan de oren!”

Ik heb zoiets van
Uitdrukking.
„Een onnodig en vervelend, niets toevoegend zinnetje.”

Leuk
Plezierig, aardig.
„Wordt voor alles gebruikt, klinkt zo Hollands.”

Uitdaging
Provocatie, uitlokking.
„Leidinggevenden leggen een probleem bij jou neer en noemen het een uitdaging.”

Zeg maar
Met andere woorden, zogezegd.
„Zeg maar gewoon en beetje overbodig gebruik, zeg maar.”

Let op: een stem op deze poll is geen officiële stem voor de verkiezing.

Vanaf deze donderdag tot 7 december 23:30 uur kan iedereen zijn stem uitbrengen op de website wegmetdatwoord.org. Op donderdag 8 december wordt het woord dat we in 2017 niet meer willen horen bekendgemaakt.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

2

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:07

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 16:00

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

Likeability of 3

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 15:26

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 13:37

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.