Asscher wil gelijke lonen EU en werknemersvoordeel

Asscher wil gelijke lonen EU en werknemersvoordeel

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

21 DEC 2016

Lodewijk Asscher werd onlangs verkozen tot de nieuwe lijsttrekker van de Partij van de Arbeid (PvdA). De vicepremier neemt de rol over van Diederik Samson, onder wie zijn leiding er al een conceptverkiezingsprogramma van de partij was verschenen. Als het aan Asscher ligt, worden daar drie wijzigingen in opgenomen.

In een open brief op de site van de PvdA pleit Asscher er voor om „een krachtig geluid van saamhorigheid te laten klinken tegen de rechtse economische politiek van de VVD, die vindt dat je het maar in je eentje moet uitzoeken. Een progressief, verbindend antwoord op Geert Wilders die groepen mensen tegen elkaar opzet.”

Gelijke lonen in Europa

Het eerste punt is dat de PvdA-leider benadrukt, is het op een lijn krijgen van alle lonen in Europa. Volgens hem is het oneerlijk dat de huidige arbeidsmigratie binnen de Europese Unie momenteel niets anders betekent dan loonconcurrentie, waarbij degene die ingehuurd wordt hetzelfde werk doet voor minder geld en andere voorwaarden.

„De enigen die er van profiteren zijn grote werkgevers die met schimmige constructies hun zakken vullen. Maar dat is niet het sociale Europa waar sociaal-democraten in geloven. De belofte van Europa was dat we het allemaal beter zouden krijgen. Niet dat we af zouden zakken naar het niveau van het minimumloon in Bulgarije of Roemenië”, zo schrijft Asscher. „De komende tijd hebben we een unieke kans om dit onrecht aan te pakken. Ik wil dat Nederland de onderhandelingen over de Brexit aangrijpt om nieuwe, eerlijke spelregels af te spreken voor werknemers in Europa.”

Meer geld naar ouderen

Asscher wil daarnaast meer geld vrijmaken voor de verpleging van ouderen in verzorgingstehuizen. Het geld wil hij verkrijgen door de belasting voor topinkomens te verhogen. „Zestig procent voor inkomens boven de 150.000 euro. Dat levert ongeveer driehonderd miljoen euro per jaar op, die we rechtstreeks kunnen besteden aan het verbeteren van de ouderenzorg. Meer personeel, betere opleidingen, meer aandacht voor bewoners.”

Werknemers voordelen geven

Tot slot wil de fractievoorzitter dat bedrijven minder profiteren van hun werknemers en de belastingontduiking van grote bedrijven stoppen. Ook wil hij tegen de Europese trend dat de vennootschapsbelasting daalt ingaan. „Zolang er nog op grote schaal belastingontwijking plaatsvindt, wil ik daarom het tarief in de VPB verhogen. Elke procent verhoging van de VPB levert 700 miljoen op. Dat geld wil ik specifiek inzetten voor mensen die iets eerder willen stoppen met werken, bijvoorbeeld omdat ze heel jong begonnen zijn of een zwaar beroep hebben gehad.

„Met de zogenoemde flexibele AOW-leeftijd kunnen mensen eerder stoppen met werken zonder er financieel te veel op achteruit te gaan.” Om dat te stimuleren pleit Asscher voor een werknemersvoordeel. „Dat is goed voor de werkgelegenheid en de koopkracht van gewone gezinnen.”

Congres

De PvdA houdt op 14 en 15 januari een partijcongres, wanneer Asscher hoopt om deze punten er door te krijgen. Daarna moet het definitieve verkiezingsprogramma er komen te liggen voor de verkiezingen van 15 maart aanstaande.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

CDA-raadslid verdacht van tonnen belastingontduiking

Wozniak ontdook voor minimaal 400.000 euro aan belasting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

1 UUR

Een gemeenteraadslid uit Moerdijk is aangehouden door de politie, omdat hij verdacht wordt van belastingfraude en witwassen. Dat heeft Jac Klijs, de burgemeester van de gemeente Moerdijk, bevestigd.

Minimaal 400.000 euro

Kruidvat roept babyvoeding terug vanwege salmonella

Kijk uit met babyvoeding van Kruidvat/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

2 UUR

Winkelketen Kruidvat heeft een belangrijke oproep gedaan aan mensen die de afgelopen maanden babyproducten in huis hebben gehaald. Het is oppassen geblazen, want verschillende producten kunnen besmet zijn met salmonella.

Uit voorzorg

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 15:26

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 15:15

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Camera videoLiveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 14:33

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 19.30

Mannen met een buikje populair in datingapp

Een buik(je) is voor vrouwen die op zoek zijn naar een date vaak geen probleem.

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 14:28

Vrouwen die op zoek zijn naar een date hebben natuurlijk het liefst een man met een sixpack, brede armen en een stevige borstkas om tegenaan te kruipen, maar mannen met een buikje hoeven niet te wanhopen. Uit onderzoek van datingapp The Inner Circle onder tweeduizend Nederlandse gebruikers blijkt dat heren met een paar kilootjes te veel 2,5 keer meer kans op een match hebben dan lange of dunne mannen.

Yes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Camera videoYes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Een ochtend niet in het barre winterweer naar school fietsen Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

VANDAAG, 12:13

Het is deze maandag een van die zeldzame dagen dat het zomaar zou kunnen: vrij krijgen van school vanwege de weersomstandigheden. Op een aantal scholen in Nederland mogen de leerlingen thuisblijven.

Het gaat onder meer om het 4e Gymnasium in Amsterdam, het Amadeus Lyceum in Vleuten, het Coornhert Gymnasium in Gouda en het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn.