In het nieuws

Aluminium fiets? Helaas, jij krijgt geen groen licht

Aluminium fietsen worden vaak niet gedetecteerd bij het stoplicht. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

2 DEC 2016

Verkeerslichten die via een detectielus de aankomende fietsers opmerken en dan op groen springen, herkennen nagenoeg geen fietsen met een aluminium frame.

En waarom reageert het verkeerslicht niet op een aluminium fiets? Ruud Kymmell van Ziut, een bedrijf dat verkeerslichtenregelinstallaties verkoopt, legt dit uit aan de Vogelvrije Fietser van de Fietsersbond. „Een detectielus is een spoel in de weg. Als een metalen voorwerp door de spoel wordt gehaald, wekt dat een inductiespanning op. Zo wordt een fiets opgemerkt. Het soort metaal bepaalt de verandering van het magnetisch veld. Aluminium wil niet zo goed een spanning opwekken. Daarom is die slechter te detecteren dan een stalen fiets.”

Afstelling

Maar het is niet zo dat een aluminium fiets helemaal niet wordt opgemerkt. Dat is afhankelijk van de afstelling van de detectielus en het onderhoud ervan. Het gewicht van de fiets heeft er dus niets mee te maken. De Fietsersbond raadt aan te klagen bij de gemeente als je opmerkt dat jouw fiets niet wordt gedetecteerd. Wellicht is er sprake van achterstallig onderhoud of kan de detectielus ’gevoeliger’ worden afgesteld.

Maar wees gerust, er zijn nog genoeg stoplichten die gewoon via een star schema werken.


Views

48

Kinderen verdrinken bijna, ouders blijken shoppen

Kinderen verdrinken bijna, ouders blijken shoppen

De zee in Blankenberge aan de Belgische kust / Foto: Pixabay

Foto van 'E.Westland'

20 MIN

Vier jonge kinderen zijn volgens de Belgische politie „aan de dood ontsnapt” toen ze zonder begeleiding zwommen in de zee van Blankenberge. De ouders van de kinderen waren in geen velden of wegen te bekennen. Zij bleken te zijn winkelen.

„Voor hetzelfde geld was dit veel erger afgelopen. Laat je kinderen alstublieft nooit alleen in zee zwemmen”, aldus strandwacht Tom Cocle tegen het Vlaamse Nieuwsblad.

De kinderen, alle vier tussen de 10 en 11 jaar oud, waren meermaals gewaarschuwd door strandwachten, maar sloegen hun adviezen in de wind. Vervolgens werden ze door de sterkte stroming verrast.


Views

33

Likeability of 5

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


lol
user_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

1k+

Groep van 25 dolfijnen gespot in de Noordzee. / ANP

Groep van 25 dolfijnen gespot in de Noordzee

Een dolfijn in het dolfinarium. / ANP

Foto van 'metronieuws'

31 MIN

Als je wit zwemmen met dolfijnen hoef je voortaan niet meer naar tropische gebieden af te reizen. In de Noordzee voor de kust van België is namelijk een groep van 25 dolfijnen gespot.

Volgens Jolanda van Meerbeek is dit heel bijzonder. Tegenover Editie NL verklaarde zij: „De afgelopen tien jaar heb ik dit maar één keer meegemaakt. Als wij normaal gesproken meldingen van tuimelaars krijgen, dan gaat het om één of twee dolfijnen. Dat er zo’n grote groep voor de kust zwemt, is niet alledaags.”

Jagen


Views

42

Toeristen in nood bellen 'verkeerde' politie. / Unsplash

Toeristen in nood bellen 'verkeerde' politie

Lissabon. / Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

Twee Amerikaanse toeristen die vastzaten in een lift in Portugal, belden het verkeerde telefoonnummer van de politie. De vrouwen zochten online naar het telefoonnummer van de politie in Lissabon, maar belden volgens het Amerikaanse WCSH-TV in plaats daarvan met de hulpdiensten in een gelijknamige plaats in het Amerikaanse Maine.

Het vastzittende duo had op een noodknop in de lift geduwd, maar na 20 minuten was nog niemand komen opdagen. De vrouwen zochten via Google de 'Lisbon Police' op. Daarna kregen ze aan de andere kant van de wereld de Amerikaanse meldkamermedewerker Cathy Roy aan de lijn.

Paniek


Views

100+

Meisje in India (12) door achttien man misbruikt. / AFP

Meisje in India (12) door achttien man misbruikt

Een Indiaas meisje loopt door de regen. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

In India heeft de politie achttien mannen gearresteerd die ervan worden verdacht herhaaldelijk een meisje van twaalf te hebben verkracht. Onder de verdachten zijn bewakers, liftmonteurs en loodgieters die in het gebouw werkten waar het meisje woonde, in de stad Chennai.

Bedreigd

Het misbruik zou gedurende een periode van zeven maanden hebben plaatsgevonden in de leegstaande appartementen van het gebouw. Het meisje durfde in eerste instantie geen hulp te zoeken, omdat zij werd bedreigd.


Views

300+

Tientallen vrouwen op straat aangerand na winst WK. / AFP

Vrouwen aangerand in feestgedruis na WK-finale

Politie grijpt in op de Champs-Elysées in Parijs. / AFP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 08:19

Eerder deze week kwam al het nieuws naar buiten dat de Fransen de overwinning op de Kroaten niet zonder slag of stoot voorbij hebben laten gaan. Het land stond op zijn kop, en dat ging gepaard met de nodige opstootjes en rellen. Nu blijkt dat het daar niet bij is gebleven. Op sociale media laten tientallen vrouwen weten seksueel misbruikt te zijn.

In kruis gegrepen

Zondagavond verschenen de eerste berichten op Twitter onder de hashtag #metoofoot. De vrouwen omschrijven in hun tweets hoe zij in de menigte in hun billen of borsten zijn geknepen, in hun kruis gegrepen werden, of ongevraagd werden gezoend.


Views

100+

Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van plofkip op de fastfoodketens.

Wakker Dier in actie tegen 'Kentucky Fried Plofkip'

Wakker Dier: weg met plofkip bij fastfoodketen. Foto: screenshot Wakker Dier

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 08:10

Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van plofkip door fastfoodketens. De dierenwelzijnsorganisatie strijdt al jaren tegen de plofkip. Inmiddels is deze verdwenen uit de schappen bij de supermarkt, maar niet uit de fastfoodrestaurants zoals KFC.

'Kentucky Fried Plofkip'

Wakker Dier start een campagne tegen Kentucky Fried Chicken (KFC). De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat de fastfoodketen moet stoppen met de verkoop van plofkip, en noemt KFC voortaan Kentucky Fried Plofkip (KFP).


Views

300+

4-jarig meisje verdronken in sloot Waddinxveen

Het meisje werd door omstanders uit het water gehaald en zij begonnen direct met reanimatie. Volgens de politie bleken die pogingen tevergeefs. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:45

Een vierjarig meisje is dinsdagavond verdronken in Waddinxveen. Het kind werd gevonden in een sloot aan de Vondellaan.

Het meisje werd door omstanders uit het water gehaald en zij begonnen direct met reanimatie. Volgens de politie bleken die pogingen tevergeefs. Ondanks de "levensreddende handelingen van hulpverleners en omstanders" overleed het kind ter plaatse.

Het meisje woonde in Waddinxveen. Aan de omstanders is slachtofferhulp aangeboden. De politie is nog bezig met een onderzoek naar het ongeval.


Views

300+

Kinderen iets grotere kans hersentumor door CT-scan

In 2015 werden in Nederland 1,5 miljoen CT-scans gemaakt, zo blijkt uit cijfers van het RIVM, vier keer zoveel als begin jaren negentig. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:25

In Nederland worden er jaarlijks bij zo'n tienduizend kinderen een CT-scan uitgevoerd. Kinderen die een CT-scan ondergaan lopen een iets grotere kans op het krijgen van een hersentumor. Dat komt omdat zij worden blootgesteld aan straling op hun hoofd.

Het verhoogde risico komt neer op een extra hersentumor per jaar, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 168.000 Nederlandse kinderen, die tussen 1979 en 2012 een of meer CT-scans kregen en die gemiddeld tien jaar werden gevolgd.

In 2015 werden in Nederland 1,5 miljoen CT-scans gemaakt dat is vier keer zoveel als begin jaren negentig. Zo blijkt uit cijfers van het RIVM.


Views

200+

Nieuwe lichting militairen vertrekt naar Litouwen

Begin juni bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan de trainingskazernes in Litouwen. Foto; ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:10

Zeventig militairen vertrekken woensdag om 09.00 uur vanaf vliegveld Eindhoven naar Litouwen. Zij vormen het laatste deel van een nieuwe rotatie van in totaal 250 manschappen van de landmacht die gelegerd zijn in de Baltische staat Litouwen. De uitzending duurt een half jaar.

Dreiging uit Rusland

De militairen maken deel uit van een vooruitgeschoven NAVO-macht. Ook in Estland, Letland en Polen zijn extra militairen van het bondgenootschap gestationeerd. Dat is vooral bedoeld om deze landen gerust te stellen met het oog op de dreiging uit Rusland.


Views

200+

Lees de Metro van woensdag 18 juli nu al online

Een Metro van tien jaar geleden, niet die van morgen ©ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Daar is hij dan! De Metro van woensdag 18 juli is gedrukt en wordt in de komende uren weer naar de vertrouwde groene bakken op tientallen NS-stations gebracht. Zo heeft iedereen morgenochtend weer iets fijns om te lezen voor onderweg.

De krant van woensdag

Op vakantie gaan is vaak stressen en onder stress maak je snel fouten. Wij spraken met enkele pechvogels wiens vakantie door hun eigen blunders een stuk minder relaxed werd. Van vakanties door naar werk. Het water staat veel pakketbezorgers aan de lippen, sommigen moeten zelfs dagen van 12 uur maken. Wat gaat er allemaal voor leed schuil achter online shoppen?


Views

500+

De twist van Trump: "Ik versprak me over Rusland"

Trump is het toch wel eens met inlichtingendiensten ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Donald Trump is dinsdagavond teruggekomen op de uitspraak die hij maandag maakte na zijn ontmoeting met de Russische president Poetin. Hierin stelde hij dat hij er niet van overtuigd was dat de Russen hebben geprobeerd om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Dit kwam hem op felle kritiek te staan, zelfs van partijgenoten die altijd loyaal aan hem zijn geweest. Trump's verklaring voor deze uitspraak? „Ik versprak me."

Geen invloed


Views

800+

Grote dolfijnenfamilie gespot vlakbij Zeeuwse kust

Mooi! ©KBIN/SURV

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Onderzoekers van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel maakten maandagmiddag bijzondere beelden van een groep dolfijnen voor de Vlaamse kust. De groep bestaat uit 25 exemplaren met zowel volwassen dieren als kalfjes. Ze zwommen in noordwestelijke richting, dus het zou zomaar kunnen dat ze ook de Nederlandse wateren vereren met een bezoekje.

Unieke beelden


Views

900+

Vakantieblunders: lezers delen ervaringen

Vliegticket mee? Paspoort gereed? Op Schiphol wordt wat af geblunderd. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Metro’s Kyrie gaat in september op vakantie naar Ibiza. Als ze met haar vrienden nog eens goed naar de geboekte vlucht kijkt, slaat de schrik haar om het hart. De terugvlucht van het Spaanse eiland naar Schiphol blijkt niet te bestaan. De vriendengroep heeft namelijk per ongeluk twee heenvluchten geboekt. De maatschappij zegt het ticket niet te kunnen omboeken en naar het geld kunnen ze wel fluiten. Wat een blunder! Maar, ze blijkt niet de enige. Na een oproep voor een verhaal in Metro stromen de ervaringen van ‘lotgenoten’ binnen.

Lisa (vooraan, zwarte sandalen) en haar vriendinnen op Schiphol, toen ze nog niet wisten wat hen te wachten stond.

‘Euhm, mijn paspoort?’


Views

1k+

'De emoji van de toekomst? Die mag wel bewegen'

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Een emoji die daadwerkelijk knipoogt of die je ziet schudden van het lachen. Als het aan deskundige Lilian Stolk ligt zien we onze emoji in de toekomst bewegen. ,,Het lijkt me een waardevolle toevoeging. Het maakt de emoji nog levendiger.’’

Die voorspelling doet Stolk naar aanleiding van World Emoji Day. De beeldtaal wordt vandaag sinds 2014 in de schijnwerpers gezet. Terecht, denkt Stolk, die eerder dit jaar het ‘Het zonderwoorden-boek’ uitbracht waarin ze de populariteit van emoji verklaart. ,,Het is iets wat we elke dag gebruiken maar niet bij stilstaan. Door de jaren heen hebben emoji steeds meer waarde gekregen. Het is de enige taal die de hele wereld begrijpt en waar iedereen gemakkelijk toegang tot heeft.’’

Knipoog


Views

700+

Truckers rijden wegpiraat 'met rotdag' klem op A9

De klemgereden wagen na het voorval ©Rijkswaterstaat

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Drie vrachtwagens hebben maandagmiddag bij knooppunt Velsen op de A9 richting Alkmaar een slingerende personenauto klemgereden. Het rijgedrag van de chauffeur viel een trucker op en zag dat hij een gevaar vormde voor zichzelf en voor andere weggebruikers.

Een gecoördineerde actie van drie vrachtwagens zorgde ervoor dat de man zijn zigzaggende weg niet kon vervolgen. Nadat hij werd klemgereden, is hij overgedragen aan de politie. De beelden die zijn gedeeld op Dumpert laten weinig aan de verbeelding over. Overigens klopt deze titel niet, de man was niet dronken.


Views

1k+

Michael P. krijgt 28 jaar cel en tbs voor doden Anne
Likeability of 5

Michael P. krijgt 28 jaar cel en tbs voor doden Anne

Michael P. hoorde dinsdag onbewogen het vonnis aan. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Michael P. is veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber. Dat was ook de eis van het OM.

Pervers

,,Een gewetenloze, nietsontziende, perverse man." Zo omschreef de rechtbank in Utrecht de 28-jarige Michael P. dinsdag. P. verkrachtte, ontvoerde en doodde Anne Faber eind september. Haar lichaam begroef hij bij Zeewolde.


like
user_1cebd09af4d5e253c7107048cf737d0925c2fb66_avatar

Views

1k+

Zwembaden zetten alle zeilen bij in topzomer

Roos en Josephine koelen af in het Flevoparkbad in Amsterdam. Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Ze lopen net uit het Flevoparkbad in Amsterdam, maar door de hitte zijn de druppels op het lijf al bijna weer opgedroogd. Grote kans dat de 25-jarige Josephine en de 23-jarige Roos straks gewoon nog een keer het water induiken. Ze genieten van hun ‘staycation’. Roos: „Met dit weer hoef je niet naar het buitenland.” Best begrijpelijk dus, dat de Nederlandse zwembaden zo geliefd zijn de afgelopen weken. „Vorig jaar heb ik nauwelijks gezwommen”, herinnert Josephine zich. „Maar dit keer ben ik al vier keer in een zwembad geweest.”

Illustratief voor de zomer van 2018, die hoe dan ook de boeken in gaat als een gouden seizoen voor zwembaden. Zo blijkt uit een rondgang door Metro langs diverse (openbare) zwembaden.

Ongekend


Views

1k+

Mini-tsunami op Spaanse eilanden Mallorca en Menorca

Er was sprake van een zogenaamde 'rissage' ook wel een mini-tsunami. Foto ter illustratie, stranden van Mallorca niet tijdens de vloedgolf: ANP Foto

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Een extreme vloedgolf zorgde afgelopen maandag voor flink wat overlast op de Spaanse eilanden Mallorca en Menorca. Er was sprake van een zogenaamde 'rissage' ook wel een mini-tsunami. Dit natuurverschijnsel komt vaker voor bij de Balearen.

Overstroming


Views

1k+