AIVD kraakt encryptie Whatsapp in strijd met terreur

17 december 2016 om 08:29 door ANP en Metro
AIVD kraakt encryptie Whatsapp in strijd met terreur
Foto: ANP

De AIVD is bezig met het breken van de encryptie op berichtenservices als Whatsapp en Telegram. Dat vertelt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof zaterdag in De Telegraaf.

‛Als terroristen via dit soort versleutelde netwerken communiceren willen we dat wel graag breken. Het gaat moeizaam, maar we zeggen niet dat het ons niet lukt”, aldus de baas van de NCTV. Volgens Schoof is het heel belangrijk dat veiligheidsdiensten zich hierop richten. „We moeten niet met een oude blokkendoos proberen de nieuwe techniek te lijf te gaan. Internet is nu een 'black box'. De diensten moeten daar toegang toe kunnen krijgen.”

Te veel macht?

Wel benadrukt Schoof dat de veiligheidsdiensten niet geïnteresseerd zijn in berichten van ‘gewone’ Nederlanders. Ook mensen die waarschuwen dat de AIVD te veel macht krijgt probeert hij gerust te stellen. „Het is nodig voor de strijd tegen terrorisme en er is goed toezicht op. Elke organisatie in dit domein is gedreven door de waarden van onze democratische rechtsstaat.”

Het gevaar voor terreur is volgens Schoof niet geweken. „Met de AIVD constateren we dat IS een planningseenheid heeft die nog steeds effectief is en in staat is om aanslagen in Europa voor te bereiden en uit te voeren. En het is een feit dat terugkeerders ongemerkt de Europese Unie proberen binnen te komen.”

Terugkeerders

Andere voormalige IS-strijders zullen de komenden weken naar Nederland worden teruggebracht door de marechaussee en zullen grondig onderzocht worden. „De eerste golf terugkeerders waren vooral gedesillusioneerde types. Wie nu terugkeert heeft meer gedaan. We geloven niemand meer op zijn blauwe ogen als hij zegt dat hij bij IS alleen in de keuken heeft gestaan.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!