Woorden van 2016: van sjoemelzaad tot landarrest

Sjoemelsoftware werd verkozen tot het Woord van het Jaar 2015

Foto van 'G. Reinards'

G. Reinards

30 NOV 2016

Aan het einde van het jaar is het weer tijd om te bepalen wat het 'Woord van het Jaar' gaat worden. Vorig jaar won het woord sjoemelsoftware. Woordenboekenmaker Van Dale heeft tien spraakmakende woorden op een rijtje gezet. Onderstaande woorden komen in aanmerking voor de prijs. Welk woord moet volgens jou winnen?

Update: De Metrolezer ​heeft alvast een oordeel geveld via social media. De winnaar met 28 procent van de stemmen is: treitervlogger. Op de tweede plek is plascontract geëindigd met 18 procent van alle stemmen. Pokémonterreur (14 procent) maakt de top 3 compleet.

Zie hieronder wat de genomineerde woorden precies betekenen.

Brexodus
Deze term verwijst naar het vertrek van personen en bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk.

Landarrest
Columniste Ebru Umar gebruikte het woord toen ze vast kwam te zitten in Turkije. Ondanks dat ze het politiebureau mocht verlaten, mocht ze het land niet uit. Ze doelde hiermee op een strafmaatregel die wordt opgelegd waarbij het verboden is een land te verlaten.

Mediaweigeraar
Iemand die een mediaweigeraar genoemd wordt, heeft maar weinig vertrouwen in de traditionele media. Daarom bezoekt deze weigeraar dagelijks een weblogs en sociale media om het nieuws te vergaren.

Plascontract
Het zogenaamde plascontract hield de gemoederen flink bezig. De term verwijst naar een afspraak tussen bewoners van een verpleeghuis en de directie waarbij er wordt besloten hoe vaak een bewoner naar het toilet mag.

Pokémonterreur
Pokémon GO-spelers die de rust verstoren in een buurt.

Seniorenpardon
Het seniorenpardon houdt in dat mensen die werkloos zijn geworden vanaf een bepaalde leeftijd worden vrijgesteld van de sollicitatieplicht.

Sjoemelzaad
Dit woord verwijst naar donorzaad waarbij de herkomst niet helemaal duidelijk is.

Thuisterrorist
De thuisterrorist is een aanhanger van Islamitische Staat, maar heeft niet de behoefte om af te reizen naar het kalifaat. Als lone wolf streeft deze persoon het matelaarschap na in zijn eigen omgeving.

Treitervlogger
Deze vlogger maakt video's van het wangedrag van jongeren in een wijk. Dit treitergedrag wordt geupload op Facebook wat ook weer overlast veroorzaakt.

Trumpisme
Met Trumpisme wordt een 'politieke beweging aangeduid die is ontstaan in reactie op het als elitair beschouwde politieke establishment'.

Vanaf woensdag tot en met 19 december kan Nederland zijn stem uitbrengen op de website van Van Dale. Op 20 december wordt bekendgemaakt welk woord het is geworden. De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Vaak raken ze in zwang door een nieuwsfeit en zijn min of meer blijvend in het dagelijkse taalgebruik.

Benieuwd naar eerdere winnaars? Klikken.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

44 MIN

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

2 UUR

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

VANDAAG, 11:35

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.

Deze woning wordt alleen verhuurd aan Nederlanders
Likeability of 5

Huisbaas verhuurt woning alleen aan Nederlanders

Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 10:34

„De eigenaar heeft ervoor gekozen alleen aan mensen van Nederlandse afkomst te willen verhuren.” Dit stond in een mailtje, gericht aan een huiszoekend Marokkaans echtpaar.

60 tot 100 miljoen gaat Duits tolplan ons kosten

Duits tolplan gaat ons 60 tot 100 miljoen kosten

Demonstratie tegen Duitse tolplannen Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 09:24

Tussen de 60 en 100 miljoen gaat het Nederlandse automobilisten kosten als het Duitse plan om tolheffing voor personenwagens in te voeren, doorgaat.

Dit blijkt uit een onderzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Vooral voor de bewoners in de grensstreek zou het flink oplopen, 40 procent van de kosten van de tol zou voor de rekening komen voor bewoners en bedrijven hier.

De gekste kerstpakketten: chocodildo's en glijmiddel

Zo af en toe duikt er een dildo op in een kerstpakket. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 08:51

Ho, ho, ho! De kerstman zal ook dit jaar ongetwijfeld weer een paar vreemde verrassingen in kerstpakketten stoppen. Uit onderzoek van Acties.nl blijkt namelijk dat er regelmatig opvallende voorwerpen opduiken in de verrassingen van bedrijven voor hun werknemers. „Sommige werkgevers maakten het wel heel bont”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Een van de ondervraagden kreeg condooms en glijmiddel in zijn kerstpakket. Drie kregen een dildo, waarvan eentje van chocolade.”

Camera video'Anders hadden we nu rekenen gehad'

'Meester Frank', Mila, Quinten en Florine met de snoepjes (ergo: leraren zijn net zo belangrijk voor hen als snoepjes) / Pepijn Arends

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 08:30

Reclamebureau organiseert originele BSO slash snuffelstage voor creatieve leerlingen met als doel: een reclamespot maken om de leraren een hart onder de riem te steken.