In het nieuws

Camera videoWat betekent Trumps ‘America First’ voor Nederland?

The Donald./Reuters

Foto van 'Mario Wisse'

9 NOV 2016

Wat betekent de verkiezing van Donald Trump tot 45e president van de Verenigde Staten voor Europa en Nederland?

Zijn toekomstige buitenlandbeleid wordt door Trump zelf samengevat in twee woorden: America First. Trump zegt bijvoorbeeld dat hulp van Amerika aan andere landen alleen bespreekbaar is wanneer het de VS iets oplevert, want zijn land is oorlogsmoe. Daarom wil hij dat de militaire aanwezigheid van Amerika buiten Amerika minder wordt. Wat hem betreft mag Europa wel wat meer aan internationale defensie bijdragen.

Te verwachten gevolg: Nederland moet meer gaan betalen.

Wat specifieke buitenlanden betreft, heeft Trump het tijdens zijn campagne vooral over Mexico (die muur om illegale immigratie tegen te houden) en China (importtarieven om Amerikaanse bedrijven te beschermen) gehad. Wat hij wat Europa en dus ook Nederland duidelijk heeft gemaakt is dat hij tegen de TTIP (de Transatlantic Trade & Investment Partnership) is, de veelbesproken handelsovereenkomst tussen de VS en Europa. Die moet ervoor zorgen dat de onderlinge handel (door afbouwen of afschaffen importtarieven, afstemmen regels etc.) eenvoudiger wordt. Trump lijkt er met zijn ‘America First’ juist op uit om die handel moeilijker te maken. En dat terwijl Amerika, na Duitsland, het land is waar Nederland traditioneel het meest aan verdient op het gebied van internationale handel.

Te verwachten gevolg: minder inkomsten voor Nederland.

En dan Rusland. Net als een aantal andere NAVO-landen ziet Nederland de Russen als een reëel gevaar. Trump denkt daar echter anders over. Hij noemde de Russische president Poetin een goede leider en zei dat hij een goede relatie met hem wel zou zien zitten. De genegenheid lijkt wederzijds. Poetin was er als de kippen bij om zijn Amerikaanse collega te feliciteren en het Russische parlement begon de dag zelfs met een enthousiast applaus voor kersverse president Trump.

Te verwachten gevolg: spanning binnen de NAVO en dus ook tussen de VS en Nederland.

BEKIJK OOK


  Daan deed voor de tiende keer tentamen, in zijn rokkostuum

  In zijn rokkostuum dat hij toch nog thuis had liggen, boog Calculus-veteraan Daan zich deze week over het tentamen. „Mijn onderbuikgevoel is goed.”

  Foto van 'Iris Hermans'

  12 MIN

  Student Daan deed voor de tiende keer en in zijn rokkostuum tentamen voor zijn struikelvak Calculus. Hoogleraar hoopt dat-ie eindelijk slaagt en zijn mathematen hopen op nationaal aftelmoment op de Dam en lanceerden www.heeftdaancalculusalgehaald.nl.


  Maarten van der Weijden gaat 24 uur zwemmen: 'Het wordt pijnlijk'

  Maarten van der Weijden gaat 24 uur zwemmen: 'Het wordt pijnlijk'

  Maarten van der Weijden tijdens zijn wereldrecordpoging in maart 2018. Hij haalde het wel, maar de poging werd alsnog afgekeurd omdat er onvoldoende geluidsmateriaal was.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  22 MIN

  Maarten van der Weijden daagt zichzelf opnieuw uit. Donderdagavond springt hij het Oosterhoutse zwembadwater in met als doel in een etmaal minimaal 101,9 kilometer af te leggen.

  Dit keer geen tocht door de Friese wateren, maar ‘gewoon’ in het zwembad van Oosterhout. Zijn taak: 24 uur lang baantjes trekken van 25 meter. In datzelfde bad heeft hij al twee eerdere pogingen gedaan om in een etmaal zoveel mogelijk kilometers te zwemmen. De eerste keer slaagde hij er niet in het record van 101,9 kilometer te overtreffen. Hij kwam 2,4 kilometer tekort. Ook de tweede maal ging de titel aan zijn neus voorbij; ondanks hij 900 meter meer zwom dan het wereldrecord op naam van de Zweed Anders Forvass, werd de poging na anderhalf jaar ongeldig verklaard. Er was niet 24 uur lang een geluidsopname gemaakt.

  Overtuigd dat de Olympiër het wereldrecord nu wél op zijn naam gaat schrijven, is hij een dag voor ‘d-day’ niet. „Daar ga ik niet zomaar vanuit”, zegt Maarten van der Weijden (38). „De Elfstedentocht heeft mij een stukje langzamer gemaakt.” Zijn gemiddelde snelheid tijdens de Tocht was ongeveer 3 kilometer per uur, nu moet hij bijna voldoen aan een wandeltempo en 4,5 kilometer per uur zwemmen. „Tijd om uitgebreid te eten of even langzamer te zwemmen, zoals dat tijdens de Elfstedentocht kon, heb ik niet. Overal moet ik secondes winnen.” Ieder half uur gaat hij kort wat drinken en eten. „Allemaal in vloeibare toestand, zodat zo’n etenszak in één keer in mijn mond kan worden gespoten.”


  'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig'

  'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig'

  'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig' / Pexels

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Er zijn ingrijpende maatregelen nodig op de arbeidsmarkt. De regels en wetten rond werk moeten radicaal anders. 

  Dat vindt de commissie-Borstlap, die zich op verzoek van verantwoordelijk minister Wouter Koolmees over de huidige situatie boog. Door het toenemende aantal flexwerkers en zelfstandigheden en alle andere veranderingen op de arbeidsmarkt zijn maatregelen nodig, acht de commissie.

  Zo moeten alle werkenden, dus ook zelfstandigen, worden verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en moet er voor iedereen een individueel leer- en ontwikkelbudget komen.


  Alternatief einde Game of Thrones bevestigd

  Alternatief einde Game of Thrones bevestigd

  Alternatief einde Game of Thrones bevestigd / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het einde van de hitserie Game of Thrones liet de fans verdeeld achter. De een vond het geweldig, de ander diep teleurstellend. Maar, er gloort licht aan de horizon. 

  George R.R. Martin heeft namelijk bevestigd dat de boekenserie, waar menig fan al een behoorlijke lange tijd op zit te wachten, een ander einde zal krijgen dan de tv-serie.

  In de HBO-serie belandde Bran Stark uiteindelijk op de IJzeren Troon, nadat Arya Stark de Night King doodt en Daenerys Targaryen in haar voorouders verandert. Vooral dat laatste was punt van kritiek voor veel fans: het voelde namelijk veel te gehaast.


  Niets staat een brexit nog in de weg
  Likeability of3

  Niets staat een brexit nog in de weg

  Niets staat een brexit nog in de weg / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Dat de brexit er nu écht van gaat komen is zo goed als zeker. Het Britse parlement heeft de wetgeving, die het vertrek uit de Europese Unie mogelijk maakt, goedgekeurd. 

  Er is alleen nog een handtekening van koningin Elizabeth nog, maar dat is volgens Britse media slechts een formaliteit.

  Het Lagerhuis was eerder al met de wet akkoord gegaan, maar bij de behandeling in het Hogerhuis volgden enkele amendementen. Die werden allemaal afgekeurd in het Lagerhuis. Bij de nieuwe behandeling door de Lords legden die zich daarbij neer, waarmee de wet is goedgekeurd.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Wel of niet aan de voedingssupplementen?

  Wel of niet aan de voedingssupplementen?

  Baadt het niet, dan schaadt het niet… Toch? /Unsplash

  Foto van 'Ista van Galen'

  GISTEREN

  Snotneus? Even wat multivitaminen naar binnenwerken. Vaak moe? Vitamine D is je redding. Snel duizelig? Nog een pilletje ijzer dan maar. Baadt het niet, dan schaadt het niet… Toch?  

  Een overvloed aan vitamine B12 kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s. Dat brachten wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kortgeleden naar buiten. Het leidde tot paniek onder B12-gebruikers. Moesten ze dan stoppen met slikken? Binnen een paar uur nadat het persbericht de wereld in was gegooid, nuanceerde het Groningse ziekenhuis via Twitter: „De waarschuwing voor het risico van te hoge B12-waardes en voor overmatig gebruik van supplementen doet niets af aan het feit dat het goed is om een B12-tekort aan te vullen als dat medisch nodig is.”


  Ken je deze podcasts al? #11 Nachtradio

  Ken je deze podcasts al? #11 Nachtradio

  Ken je deze podcasts al? / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Deze maand organiseert mediaplatform Spreekbuis.nl voor de tweede maal De Nachtwacht Award-verkiezing voor beste nachtprogramma op de Nederlandse radio.

  Ben je geen nachtwerker, nachtbraker of -waker? Niet getreurd, want veel nachtprogramma’s zijn ook als podcast terug te luisteren. Richard Otto, uitgever van die site, maakte een selectie.

  Miss Podcast (AVROTROS)


  Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden
  Likeability of2

  Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden

  Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De familie van de verdwenen Tanja Groen is zeer teleurgesteld, laat belangenbehartiger Peter R. de Vries weten. Het onderzoek naar de verdwijning van de destijds 18-jarige studente heeft woensdag geen resultaat opgeleverd.

  Er werd woensdag in een graf op een kerkhof in Maastricht gezocht, omdat mogelijk de stoffelijke resten van Tanja in het graf zouden liggen. Er is echter niets gevonden. De politie laat weten dat het bewuste graf inmiddels weer is gedicht en dat de begraafplaats weer toegankelijk is voor bezoekers.

  Tevergeefs


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  20 JAN 2020

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  'Interessante' ontdekking tijdens restauratie kunstwerk

  'Interessante' ontdekking tijdens restauratie kunstwerk

  Het oude schilderij (L) en de onderliggende laag (R) / Screenshot Twitter

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Kunstcritici stonden wel even te kijken na de restauratie van dit schilderij. Het lam in kwestie blijkt namelijk opeens een haast menselijk gezicht te hebben. 

  Dit alom geprezen 15e eeuwse schilderij wordt al jaren tentoongesteld in een Belgisch museum. Al sinds 2012 is er een restauratieproject voor het kunstwerk uit 1432 aan de gang. Voor die restauratie is maar liefst 2.2 miljoen euro uitgetrokken. Voor dat geld heb je ook wat, zou je denken.

  Het kunstwerk, dat het eerste olieverf schilderij is dat wereldwijde beroemdheid vergaarde, bleek tijdens de restauratie al eerder onder handen genomen te zijn. En niet zonder reden. In de 16e eeuw heeft een andere kunstenaar er de kwast bij gepakt en is het originele middelste paneel van het kunstwerk al goed overgeschilderd.


  Strijd tegen het systeem

  Strijd tegen het systeem

  Strijd tegen het systeem / ANP

  Foto van 'Julia Osendarp'

  GISTEREN

  De Amsterdamse Charlotte Bouwman (26) zit sinds maandag in het gebouw van het Ministerie van Volksgezondheid gebivakkeerd. Ondertussen heeft ze met haar manifest Lijm de Zorg ruim 34.000 handtekeningen verzameld. 

  Bouwman probeert op deze manier aandacht te trekken voor betere Jeugdzorg en GGZ. Op de vraag hoe het met haar gaat antwoordt ze: „Goed! en druk. Social media is ontploft en ik probeer zoveel mogelijk mensen te spreken. Het voelt alsof ik echt weer wat met m’n leven aan het doen ben.”

  Ontkenning


  Tienduizenden fans willen overnachting in Efteling

  Tienduizenden fans willen overnachting in Efteling

  Tienduizenden fans willen overnachting in Efteling / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Dat zich bijna 35.000 mensen zouden aanmelden voor een logeerpartijtje in de Efteling had de organisatie van de actie nooit verwacht. 

  Dat laat een woordvoerder weten aan Omroep Brabant. „We wisten dat er enthousiast werd gereageerd op de actie, maar dat zoveel mensen zich uiteindelijk hebben aangemeld hadden we nooit verwacht." Een paar weken terug maakte het attractiepark bekend dat een aantal gelukkigen de kans zouden krijgen om in het park te overnachten.

  Slapen in het sprookjesbos


  Dodental mysterieus virus China gestegen

  Dodental mysterieus virus China gestegen

  Dodental mysterieus virus China gestegen / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het nieuwe, mysterieuze coronavirus is woensdag gestegen naar zeventien. 

  Volgens de Chinese staatstelevisie zijn er in de centrale provincie Hubei al 444 gevallen van het virus vastgesteld. Het virus dook naar verluid op in provinciehoofdstad Wuhan, op een vismarkt waar illegaal werd gehandeld. Wuhan ligt zo'n 1000 kilometer ten zuiden van Peking.

  Eerste patiënt


  Nikkie Tutorials: 'Ik voel me vrij'

  Nikkie Tutorials: 'Ik voel me vrij'

  Nikkie Tutorials: 'Ik voel me vrij' / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Na haar coming-out voelt Nikkie de Jager, beter bekend als Nikkie Tutorials, zich vrijer dan ooit. Vorige week kwam ze uit de kast als transgender. 

  Die coming-out ging overigens niet geheel vrijwillig: Nikkie werd namelijk gechanteerd. „Een paar weken geleden kreeg ik e-mails van iemand", vertelt ze in de talkshow van Ellen DeGeneres. „Hij vond het niet oké dat ik loog en wilde dat aan het licht brengen." Daarbij was hij behoorlijk dwingend, vertelt ze. „Hij zei: 'Als je me morgen niet hebt geantwoord, komt het online'."

  De influencer vermoedt dat het doel was om haar leven te verwoesten. „Dat is hem alleen niet gelukt", voegt ze glimlachend toe. Haar coming-out video is inmiddels al meer dan 32 miljoen keer bekeken.


  Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië

  Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië

  Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Alsof Australië nog niet genoeg te verduren heeft. Na de bosbranden die het land maandenlang teisterden, moeten inwoners nu oppassen voor dodelijke spinnen. 

  Australië staat erom bekend dat het enorm veel enge en gevaarlijke dieren huisvest, maar het Australische Reptielen Park gooit er via Facebook nog een waarschuwing uit voor de nieuwste 'aanwinst'.

  Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië

  Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië / Screenshot Australia Reptile Park


   Vastgoedbaas krijgt boete voor mishandelen Tim Hofman
  Likeability of5

  Vastgoedbaas krijgt boete voor mishandelen Tim Hofman

  Tim Hofman liep door de mishandeling een gebroken kaak op. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De 75-jarige Nijmeegse vastgoedmagnaat Ton H. moet een boete van 1250 euro betalen voor het mishandelen van presentator Tim Hofman.

  Ook de 43-jarige zoon van H. is woensdag door de politierechter in Arnhem veroordeeld. Hij kreeg een een werkstraf van 180 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Hofman liep door de mishandeling een gebroken kaak op en kon maandenlang niet werken.

  #BOOS


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Bouterse komt in militair uniform aan bij rechtbank
  Likeability of3

  Bouterse komt in militair uniform aan bij rechtbank

  De Surinaamse president Desi Bouterse verscheen woensdag gekleed in militair uniform voor de rechtbank. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Surinaamse president Desi Bouterse verscheen woensdag gekleed in militair uniform voor de rechtbank. Hij onderstreepte daarmee zijn positie als opperbevelhebber van het Surinaamse leger.

  Bouterse zou woensdag beroep aantekenen tegen zijn veroordeling in de rechtszaak over de Decembermoorden. Hij werd eind vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel, voor de rol die hij als oud-legerleider speelde.

  Uitgesteld


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Meer samenwerking sportaanbieders en scholen bij Koningsspelen

  Meer samenwerking sportaanbieders en scholen bij Koningsspelen

  Richard Krajicek (tweede van rechts) met naast hem Britt Dekker en Ron Boszhard. / ANP | Remko de Waal

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Kinderen in het hele land beleven de achtste Koningsspelen hand in hand.

  Dat mag ongetwijfeld letterlijk en spelenderwijs, maar het thema HAND IN HAND van 2020 heeft een serieuze ondertoon. De focus van het jaarlijkse evenement ligt deze keer – 17 april – op het bij elkaar brengen van sportaanbieders en scholen op lokaal niveau. Zij moeten de Koningsspelen vooral samen organiseren.

  Dat werd woensdag duidelijk bij de aftrap van de Koningsspelen op basisschool De Sterrenwacht in Hellevoetsluis. Initiatiefnemer en ‘baas’ van het event Richard Krajicek noemt de samenwerking tussen sportaanbieders en scholen ‘een Koningsmatch’.


  Kamer wil kentekenplicht voor tractoren
  Likeability of5

  Kamer wil kentekenplicht voor tractoren

  Dat landbouwvoertuigen geen kenteken hebben, bemoeilijkte de handhaving door de politie bij de boerenprotesten in het najaar. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Na een jarenlange discussie wordt woensdag de eerste horde genomen voor de komst van kentekenplaten voor tractoren. Dan zal de Tweede Kamer naar verwachting instemmen met het voorstel.

  Sinds de boerenprotesten is de discussie weer actueel geworden. Dat landbouwvoertuigen geen kenteken hebben, bemoeilijkte de handhaving door de politie bij de boerenprotesten in het najaar.

  Eind 2016 voelde de VVD niets voor het plan omdat ze vreesden dat het een forse lastenverhoging voor de boeren zou betekenen. Destijds waren PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en SP wel voor. Nu gaan de liberalen wel akkoord met het voorstel.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar