Volkorencrackers helemaal niet zo vol met volkoren

In volkorencrackers zitten vaak minder volkoren dan de verpakking doet geloven. Foto: Colourbox

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

24 NOV 2016

Veel mensen kopen bewust volkoren crackers, omdat dit een gezonde keuze is. Maar wat blijkt: er zit vaak helemaal niet zoveel volkorenmeel in als mensen mogen verwachten. „Fabrikanten misleiden de consument”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.

Uit onderzoek van de bond blijkt dat volkoren-knäckebröd vaak voor een aanzienlijk deel uit witte bloem bestaat. En dat is minder gezond dan volkorenmeel, omdat er veel minder vezels, B-vitaminen en mineralen in zitten. De consument is in werkelijkheid dus minder gezond bezig dan de verpakking doet geloven.

Oude afspraak

,,Fabrikanten verschuilen zich achter een 30 jaar oude afspraak met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat als een product tenminste 50 procent volkorenmeel bevat, het volkoren mag heten”, zegt Van der Staak. ,,Wij vinden dat net als bij brood de term volkoren alleen gebruikt mag worden als 100 procent van het meel volkoren is.”

De consumentenorganisatie heeft de samenstelling van tien varianten onderzocht en daarvan bleken er zes (van Albert Heijn, Aldi, Bolletje Jumbo, Lidl en Plus) niet enkel uit volkorenmeel te bestaan, maar ook voor een behoorlijk deel uit witte bloem. ,,Fabrikanten misleiden consumenten die door de term ‘volkoren’ op de verpakking verwachten dat het meel dat is gebruikt 100 procent volkoren is”, gaat Van der Staak verder.

Minder gezond

,,Consumenten krijgen daardoor een minder gezond product, omdat er in witte bloem minder vezels zitten dan in volkorenmeel. Het volkoren-knäckebröd van Bolletje bijvoorbeeld, dat maar voor iets meer dan de helft uit volkorenmeel bestaat, bevat 12 gram vezels per 100 gram. Terwijl Fjord volkoren-knäckebröd, met 100 procent volkorenmeel, 22 gram vezels per 100 gram levert.”

Albert Heijn en Bolletje geven als verklaring dat het technisch niet altijd mogelijk is om met alleen volkorenmeel te bakken. Dat kan volgens hen ten koste gaan van de brosheid en luchtigheid.

Warenwet

Bij brood is de term volkoren alleen toegestaan als 100 procent van het meel volkoren is, maar voor andere bakkerijproducten is geen percentage in de Warenwet vastgelegd. De Consumentenbond vindt dat deze bepaling voor àlle volkoren producten moet gelden en heeft de NVWA gevraagd om de ’50 procent volkoren is volkoren’-afspraak van eind jaren 80 te herzien.

Daarnaast heeft het de fabrikanten die niet alleen volkorenmeel gebruiken, verzocht om de samenstelling van hun product te wijzigen òf de verpakking zo aan te passen dat consumenten duidelijk weten wat ze kopen.

Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat ook sommige volkoren beschuit, volkoren ontbijtkoek en volkoren crackers niet volledig van volkorenmeel zijn gemaakt.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 22:43

Het jaarlijkse Fonds Slachtofferhulp Wintergala, in Paleis Het Loo in Apeldoorn, is maandagavond afgelast. De extreme weersomstandigheden waren voor de organisatie reden het gala niet door te laten gaan. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel: het chique diner dat gegeven zou worden, wordt nu voorgeschoteld aan daklozen.

Het diner is goed voor 100 man, en dinsdag kunnen daklozen van het diner gebruik maken.

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel. Foto:ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 21:04

Eindeloze files, ontzettend veel vertragingen en een hoop kou: maandag was het code rood en dit viel Nederland zwaar. Voor als je je afvraagt wat het weer dinsdag gaat doen: we zullen de dag door moeten komen met code geel.

CDA-raadslid verdacht van tonnen belastingontduiking

Wozniak ontdook voor minimaal 400.000 euro aan belasting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 18:09

Een gemeenteraadslid uit Moerdijk is aangehouden door de politie, omdat hij verdacht wordt van belastingfraude en witwassen. Dat heeft Jac Klijs, de burgemeester van de gemeente Moerdijk, bevestigd.

Minimaal 400.000 euro

Kruidvat roept babyvoeding terug vanwege salmonella

Kijk uit met babyvoeding van Kruidvat/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Winkelketen Kruidvat heeft een belangrijke oproep gedaan aan mensen die de afgelopen maanden babyproducten in huis hebben gehaald. Het is oppassen geblazen, want verschillende producten kunnen besmet zijn met salmonella.

Uit voorzorg

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

GISTEREN

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

GISTEREN

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Camera videoLiveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 23.00