Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 26 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Vogelgriep ontdekt bij groot bedrijf Biddinghuizen

In Biddinghuizen – een plaats in Flevoland – is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld, dat meldt de Rijksoverheid op haar website. Als gevolg daarvan is het bedrijf preventief ontruimd, om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

180.000 eenden

Het is bepaald geen kleine onderneming, want het desbetreffende bedrijf heeft 180.000 eenden. Daarnaast moeten er nog 10.000 dieren (enkel pluimvee) uit een naastgelegen bedrijf gedood worden uit voorzorg, omdat het zich binnen de straal van een kilometer bevond. De acties worden allemaal uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bedrijven die wat verder uit de richting liggen, hebben meer geluk. Daar (binnen een straal van tien kilometer) worden er eerst monsters afgenomen bij de dieren om te onderzoeken of ook zij getroffen zijn door het virus.

Wel is voorlopig al het transport van pluimvee – of alle daaraan verbonden producten, zoals eieren – binnen een straal van tien kilometer van Biddinghuizen verboden door Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken. Ook landelijk worden de maatregelen aangescherpt, nadat er eerder deze week al acties waren ondernomen na de detectie van vogelgriep, zo schrijft Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer.

Gevaar voor mensen?

Vogelgriep H5 wordt in zeldzame gevallen ook bij mensen aangetroffen, al kan dit eigenlijk alleen indien ze intensief contact hebben met besmet pluimvee. Wanneer een persoon gegrepen wordt door de griep, is deze zeker vijf dagen ziek. Vogelgriep kan zelfs dodelijk zijn, zo overleed er in 2003 een dierenarts aan de ziekte. Destijds heerste de griep in heel Nederland en moesten er liefst 30,7 miljoen pluimveedieren worden geruimd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.