In het nieuws

Stankdrank tegen comazuipen en meer innovaties

Glazen die rood kleuren als je te veel drinkt. Leuk idee? Foto: Het ei van Columbus

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

21 NOV 2016

Een telefoonslot voor op de fiets, stankdrank tegen comazuipen en zwerfafval dat zichzelf opruimt. ’Het ei van Columbus’ bedacht voor verschillende wereldproblemen innovatieve oplossingen. Waarom zijn we daar niet eerder opgekomen?

Grote mondiale problemen met een ‘nieuwe’ manier van denken aanpakken. Dat is het idee achter ‘Het ei van Columbus’, een boek en denktank die je helpt om tot innovatieve concepten te komen. „We willen laten zien dat bedrijven sneller kunnen innoveren en wereldproblemen oplossen dan overheden.” Om aan te tonen welke vernieuwende resultaten er bereikt kunnen worden met ’out-of-the-box’-denken, heeft de denktank de volgende innovatieve oplossingen bedacht.

Stankdrank tegen comazuipen

Alcoholmisbruik onder jongeren blijft een groot probleem. De jeugd onder de 18 jaar is creatief genoeg om toch aan drank te komen. Volgens de denktank kan de barman een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van alcoholmisbruik. „Als door een stof in alcohol je tong blauw of fluorescerend wordt, kan de barman in de gaten houden of je niet te veel hebt gedronken. Maar het kan ook een glas zijn dat je alcoholpercentage meet met behulp van je adem, waarbij je glas rood kleurt bij een te hoog percentage. Een andere oplossing is een stof in de alcoholische drank die een enorme stank in je neus ontwikkelt wanneer je te veel hebt gedronken. Het drinken van alcohol wordt hierdoor ook nog eens veel minder aantrekkelijk.”

Magnetisch zwerfvuil

Jaarlijks wordt ongeveer 250 miljoen euro uitgegeven aan de preventie en het opruimen van zwerfafval. Mensen zijn hardleers als het gaat om afval op straat gooien. Wat is een oplossing? Zwerfvuil dat zichzelf opruimt. „Stop een magnetische strip in verpakkingen en zorg dat prullenbakken op straat de andere magnetische pool bevatten. Daarmee wordt het zwerfafval binnen een straal van 500 meter naar de prullenbakken toegetrokken. Er zijn natuurlijk ook andere oplossingen te bedenken als een gps, zodat het afval eventueel door drones is op te sporen en wordt opgepikt.”

Achterwaartse roltrappen

Het aantal Nederlanders dat kampt met morbide obesitas is in de afgelopen decennia meer dan verdubbeld. Niet iedereen houdt van bewegen, maar als werkgever kun je een handje helpen. „Door 30 minuten sporten op het werk te verplichten. Of misschien effectiever nog, door het inlassen van een lopende vergadering. Een frisse neus halen, terwijl je vergadert. Lopend ben je actiever, wat de besluitvaardigheid ten goede komt. Ook kun je roltrappen in het leven roepen die achterwaarts gaan draaien naar gelang het gewicht van de persoon die op de roltrap staat. Dan krijgt ieder een work-out op maat.”

Telefoonslot op de fiets

Bellen en appen op de fiets vergroot het risico op ongevallen, maar een verbod is niet te handhaven. Wat kun je wel doen? Een telefoonslot op de fiets monteren. „Elke smartphone is uitgerust met een bewegingssensor en gps. Maak een app die weet wanneer je fietst. Dankzij deze app worden bij een bepaalde combinatie van fietsbewegingen en snelheid van verplaatsing de bel- en berichtenfuncties automatisch uitgeschakeld. Als je dan weer wilt bellen, moet je eerst stoppen met fietsen. Vlak voordat hij zichzelf uitschakelt, ziet de gebruiker nog een mededeling op het display die wijst op de gevaren van telefoongebruik in het verkeer.”

Op 23 maart 2017 wordt het Amstel Hotel omgetoverd tot 'Denkhotel' en gaan 500 bedrijven innovaties bedenken voor maatschappelijke en andere wereldproblemen. Honderd out of the box denkers gaan ze daarbij helpen, zoals Edward de Bono, John Cleese en Daan Roosegaarde.


Views

100+

Likeability of 3

Vic (6) overleden na ongeluk met zwembadfilter

Foto: Privé

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:59

De Belgische Vic, die afgelopen week in Portugal in een coma raakte nadat hij een kwartier onder water met zijn arm vast had gezeten in het zwembadfilter, is maandagochtend overleden. Het ongeluk gebeurde toen de 6-jarige Vic naar de bodem van het zwembad dook, en daar uit nieuwsgierigheid zijn arm in een gat stak. Dat bleek het zwembadfilter te zijn, waar hij tot aan zijn elleboog in werd vastgezogen.

Eerder meldden de ouders dat het jongetje hersendood verklaard was door de artsen in het kinderziekenhuis in Lissabon, en dat de behandeling gestaakt ging worden. Niet veel later nadat zijn ouders hem uit zijn coma hebben laten halen, is Vic overleden.

,,Deze morgen om zes uur lokale tijd is Vic zijn hartje gestopt met kloppen. We waren er allebei bij en we lagen samen met hem in zijn bedje. Iets wat hij altijd vroeg om dicht bij ons te zijn”, zeggen zijn ouders Ansie en Michael Wanzeele op Facebook.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

500+

'Extra zorg nodig voor kwetsbare ouderen bij hitte'

Het Rode Kruis roept op om extra goed te letten op kwetsbare ouderen tijdens de warme dagen. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:45

Maar een op de vijf Nederlanders vraagt regelmatig aan oudere familieleden of ze extra hulp nodig hebben tijdens de warme dagen van de afgelopen tijd, terwijl juist de ouderen extra risico lopen op uitdroging of oververhitting. Het Rode Kruis roept daarom familie en kennissen van kwetsbare ouderen op om extra goed op ze te letten tijdens de warme dagen.

Minder snel dorst

De ouderen hebben zo'n twee liter vocht per dag nodig om niet uit te drogen. Dat wil nog weleens mis gaan, omdat ze minder snel een dorstprikkel ervaren en daarom niet de hoeveelheid vocht op peil houden. Het Rode Kruis adviseert mensen om in de gaten te houden of de ouderen wel genoeg drinken, maar ook of hun huis wel koel genoeg is en of ze luchtige kleding hebben.


Views

700+

Özil stopt als voetballer van Duitse team

Özil stopt als voetballer van het Duitse team

Om deze foto gaat het / Fanatik

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Mesut Özil heeft laten weten te stoppen als voetballer voor het nationale team van Duitsland. Dit wegens het „racisme en gebrek aan respect" dat hij voelt na de rel om zijn foto met president Erdogan.

In de steek gelaten

Dit laat hij weten via een lange brief op Twitter. Hij voelt zich vooral in de steek gelaten door de voetbalbond en diens voorzitter Reinhard Grindel. Over de Duitse media heeft hij geen goed woord over.


Views

1k+

Nationaal hitteplan van kracht

Camera videoNationaal hitteplan van kracht

Een man geniet van het warm in een strandstoel / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:16

Maandag is het Nationaal Hitteplan geactiveerd, dit door het aanhoudende warme weer. In het Hitteplan staan maatregelen voor kwetsbare groepen.

Gezondsheidsproblemen

Onder die groepen vallen bijvoorbeeld ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. „Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het gezondheidsinstituut.


Views

1k+