Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 4 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Spiermassa kweken tijdens je slaap? Drink melk!

Drink jij nog steeds warme melk voor het slapen? Slim! Als je voor je gaat slapen twee glazen melk drinkt, bouw je spiermassa op. Helemaal als je vaak ziek in bed ligt, is het raadzaam om voor het slapen melk te drinken.

Eiwitten

Bart Groen is bewegingswetenschapper en hij promoveert vrijdag op zijn onderzoek waarin heel precies wordt beschreven wat het effect van het nuttigen van eiwitten op het aanmaken van spieren is. Dat effect bleek vooral ’s nachts heel groot te zijn.

Hij diende de eiwitten toe terwijl zijn proefpersonen aan het slapen waren. Die techniek is niet nieuw, bodybuilders staan ook midden in de nacht op om eiwitshakes te drinken en slapen dan weer verder. Dat werkt goed. Groen wilde dieper op deze materie ingaan, nadat hij erachter was gekomen dat het nog nooit echt goed onderzocht was.

Rust

In de nacht lijkt het lichaam helemaal in rust te zijn, maar in werkelijkheid is het hard bezig met herstelwerkzaamheden. Via een sonde diende hij de proefpersonen eiwitten toe. Dat leidde tot een verhoging van aminozuren en wat bleek: de spieren groeiden behoorlijk. Later gaf hij de proefpersonen gewoon een glas melk voor het slapen. Hij concludeerde na zijn onderzoek dat 11 procent van de eiwitten in een glas melk werden gebruikt om spierweefsel aan te maken. Spieren groeien dus van eiwitten alleen, daar hoef je niet voor te sporten.

Griep

Groen zegt tegen RTL Nieuws dat het onderzoek vooral interessant is voor ouderen of mensen die vaak ziek zijn. „Als je griep krijgt en een paar dagen op de bank ligt, dan verlies je anderhalve kilo aan spiermassa. Die krijg je niet snel meer terug.” Dus, voordat je gaat slapen twee glazen melk, en je wordt als een spierbundel wakker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.