In het nieuws

Robots worden collega's en studenten krijgen auto's

Robots worden collega's en studenten krijgen auto's

Virtual reality gaat een belangrijke rol spelen.

Foto van 'Tjerk de Vries'

13 NOV 2016

Een uitzendbureau voor robots, studenten die een auto krijgen in plaats van een ov-kaart en jezelf thuis behandelen terwijl je via je telefoon contact hebt met een arts. Het klinkt allemaal als science fiction. Maar dat is het niet.

De wereld om ons heen verandert pijlsnel en alle veranderingen hebben invloed op ons dagelijks leven. Voor jonge ondernemers en de studenten van nu is het van essentieel belang de wereld bij te houden.

Het innoveren gaat zo snel dat binnen tien jaar de helft van de huidige bedrijven in ons land niet meer bestaat, verwacht Yuri van Geest. Hij is oprichter van SingularityU NL en een van de sprekers op een groots en exclusief event op 30 november in Amsterdam.

Voedsel geprint

Je moet er wat geld voor over hebben, maar op Get Into The Future kun je kennismaken met en je voorbereiden op je toekomst. Verschillende sprekers, allen opgeleid in Silicon Valley, maken je in het Nederlands wegwijs in een verbluffende wereld met tal van ontwikkelingen. Zo zal er live on stage bijzonder voedsel worden geprint!

Studenten die straks in een gratis auto rijden in plaats van dat ze een treinabonnement krijgen: spreker Carlo van de Weijer is ervan overtuigd dat het die kant op gaat.

„Auto’s zijn binnenkort schonere, veiligere en goedkopere oplossingen voor mobiliteit dan openbaar vervoer dankzij technologie en duurzame energie.”

Van de Weijer weet waarover hij praat, want hij is director Strategic Area Smart Mobility aan de TU Eindhoven en werkt bij TomTom.

Zorgsensoren

Ook in zorg gaan de ontwikkelingen razendsnel. „Door de nieuwe mogelijkheden van mobiele technologie en sensoren kunnen we voor mensen thuis en onderweg steeds betere diagnoses stellen en zelfs behandelingen uitvoeren”, zegt Lucien Engelen, directeur bij Radboud umc.

Engelen werpt een interessant thema op tijdens het evenement. Want wat als de technologie zover is dat we eigenlijk alles kunnen, maar de budgetten niet toereikend zijn? Dan kom je bijvoorbeeld als arts voor kwellende keuzes te staan.

Dilemma

Wat te doen als je als oncoloog een behandeling van 200.000 euro kunt voorschrijven? Besteed je die dan aan het een 20-jarig meisje die met de behandeling de 25 haalt, of kies je voor de man van 50 die wel 80 kan worden?

De toekomst. Als kind leek 'ie nog zo ver weg. Maar hij is nu toch echt begonnen.

Get Into The Future vindt op 30 november plaats in Theater Amsterdam. Voor meer info: klik hier

BEKIJK OOK


  'Wierook even schadelijk als sigaret'

  Lekker, maar ook schadelijk. /Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  11 MIN

  Een lekker geurtje in huis en je helemaal zen voelen. Wierookliefhebbers zweren bij de effecten van de geurstokjes, maar consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt voor de gevolgen. 

  De Belgische club deed onderzoek naar wierook en concludeert dat er stoffen in te vinden zijn die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Sommige daarvan, zoals benzeen en formaldehyde, zijn zelfs kankerverwekkend.

  Fijnstof en koolmonoxide


  Nieuw koningsdagfestival in Amersfoort en Alkmaar

  Bizzey. Ook onder meer De Jeugd van Tegenwoordig, Josylvio, Sam Feldt en WULF zijn in Alkmaar te vinden met Koningsdag. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Het duurt nog even, maar op 27 april is het weer Koningsdag. Heb je nog geen plannen? Amersfoort en Alkmaar krijgen dit jaar een nieuw koningsdagfestival onder de noemer Oranje Koningsdag.

  De organisatie maakte dinsdag de line-up bekend van de Nederlandse artiesten. Headliners in beide steden zijn De Jeugd van Tegenwoordig, Feest DJ Ruud en Josylvio. In totaal zijn er meer dan vijftig acts in de twee steden.

  Minder naar Amsterdam


  Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sterk in opmars

  Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sterk in opmars

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) blijkt in Nederland een sterke trend. Steeds meer bedrijven, met name in het Mkb, proberen duurzamer en meer verantwoord te ondernemen. Toch is dat minder eenvoudig dan het lijkt.

  Is duurzaam ook altijd duurder?

  Het is een gezegde onder ondernemers: het woord ‘duurzaam’ begint niet voor niets met ‘duur’. De meesten hebben de indruk dat duurzaamheid meer geld kost. Enerzijds is dat waar. Vaak betaal je meer geld voor biologische producten of producten met een keurmerk. Toch betekent dat niet altijd dat je een stuk duurder uit bent. Want ondertussen is ook een trend gaande waarbij zowel bedrijven als klanten bereid zijn om wat meer te betalen voor een duurzame oplossing.


  Het is steeds drukker bij 113

  Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  2 UUR

  Het aantal gesprekken dat medewerkers van 113 Zelfmoordpreventie vorig jaar voerden, was bijna drie keer zoveel als in 2016. Er waren ruim 93.000 telefoongesprekken of chats met mensen die denken aan zelfmoord. 

  Het is druk bij de lijn, blijkt uit jaarcijfers die Trouw opvraagde. De stijging betekent niet dat er ook meer zelfmoord wordt gepleegd. Dat aantal ligt al jaren rond de 1800 per jaar.

  Meer naamsbekendheid


  Rusland sluit grens met China om coronavirus
  Likeability of5

  Rusland sluit grens met China om coronavirus

  Wegversperring op de grens van Hong Kong | Foto: EPA / Jerome Favre

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Rusland sluit in de oostelijke regio belangrijke grensovergangen met China vanwege het coronavirus. Dat melden de Russische autoriteiten dinsdag.

  De grens gaat dicht tot 7 februari. Het besmettelijke virus heeft in China inmiddels aan ruim honderd mensen het leven gekost. Wereldwijd zijn zeker 4000 personen besmet geraakt.

  Naast het sluiten van de grens met China neemt Rusland ook maatregelen in Moskou. Het stadsbestuur van de hoofdstad meldt dinsdag „speciale controles" uit te voeren bij onder andere hotels en toeristische trekpleisters. Mocht er een alarmerende melding komen omtrent het virus, dan staan er medische noodteams klaar.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of5

  'Fietsdiefstal moet prioriteit worden van politie'

  Een slot is geen slot. /Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  VANDAAG, 09:35

  Fietsbezitters weten het: aan het geluk met je stalen ros kan zomaar een einde komen door een ordinaire fietsendief. 

  Dat gebeurt maar al te vaak. Toch is fietsendiefstal volgens belangengroep RAI Vereniging geen prioriteit voor de politie. De vereniging roept het kabinet op om iets te doen aan de diefstal.

  ‘Grote gevolgen maatschappij’


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Meer doden door coronavirus en Duitse besmetting

  In Zuid-Korea schaffen toeristen massaal mondkapjes aan. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:49

  Het aantal doden in China door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is gestegen van 80 naar 106. Het aantal geïnfecteerden is toegenomen met bijna 1300 nieuwe gevallen. 

  Dat hebben de Chinese autoriteiten dinsdag naar buiten gebracht. Daarmee komt het aantal mensen dat wereldwijd het virus onder de leden heeft uit op ruim 4.000.

  Vrij door virus


  Likeability of3

  Patiënten moeten mogelijk bijbetalen voor pillen

  De nieuwe vergoedingslimiet moet halverwege 2021 ingaan. /Unsplash

  Foto van 'Elselotte Smink'

  VANDAAG, 08:05

  Slik je medicijnen die vergoed worden? Helaas bestaat er een kans dat je volgend jaar iets moet bijbetalen voor deze medicijnen. 

  Minister Bruins voor Medische Zorg gaat de maximale vergoedingen verlagen. Hij hoopt dat zo de farmaceuten de prijzen voor merkgeneesmiddelen ook naar beneden schroeven, omdat het medicijn anders minder populair wordt.

  Niet meer dan 250


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:00

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

  +3


  Je kunt nu ook studeren voor barbier en penetration tester

  Vanaf augustus kun je een opleiding tot herenkapper slash barbier volgen / GettyImages

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 08:00

  Trends en ontwikkelingen in de samenleving resulteren in nieuwe studies. Zoals de opleidingen tot barbier en penetration tester.

  In elke winkelstraat van elke middelgrote tot grote stad is inmiddels wel een barbier present, waar mannen met baarden worden gecoiffeerd door veelal andere mannen met baarden. Maar een aparte mbo-opleiding om herenkapper slash barbier te worden, was er nog niet. Daar komt nu verandering in dankzij een landelijke ontwikkeling in het kappersvak die nu een nieuwe specialisatie mogelijk maakt. Onder andere ROC van Twente biedt vanaf augustus het vak van dames- óf herenkapper aan voor niveau 3 en 4-studenten. „Het kan zeker voor een positieve impuls zorgen”, denkt teammanager haarverzorging Marieke Jurjens. Want meer dan eens hoorde ze vooral mannelijke studenten verzuchten dat ze liever baarden deden dan steeds maar weer die kleuringen en permanentjes. „Dat was vijf jaar geleden wel anders. Het is goed dat we inspelen op zo’n fenomeen en deze opleiding kunnen aanbieden.” De verwachting is dat de klas in augustus vol zit (maximaal 20 studenten) en ja, het zullen vooral jongens zijn, beaamt ze. „Maar vrouwelijk studenten zijn ook meer dan welkom om barbier te worden.”

  Duizendpoot


  Honden en katten lijden vaak pijn zonder dat de baas het ziet
  Likeability of3

  Honden en katten lijden pijn zonder dat de baas het ziet

  Dagelijks poetsen voorkomt ernstige gebitsproblemen bij honden en katten

  Foto van 'Nina Juffermans'

  VANDAAG, 07:00

  Een flinke gaap van de kat op schoot of het gehijg van de hond in je gezicht; heel lekker ruikt dat niet. Veel huisdiereigenaren zijn het gewend en denken dat de stinkende adem van hun huisdier erbij hoort. Maar ondertussen is een stinkende adem vaak een stuk minder onschuldig dan het lijkt.

  Elke dag twee keer poetsen en regelmatig voor controle naar de tandarts. Wij mensen zorgen over het algemeen goed voor ons gebit. Een vreemd geurtje uit de mond doet daarom al gauw vermoeden dat er iets niet in de haak is. Toch werkt dat bij honden en katten blijkbaar niet zo. Maar liefst 72 procent van de honden- en kattenbaasjes zegt dan hun huisdier uit de bek stinkt. Wat veel mensen niet weten, is dat die stank vaak duidt op ernstige gebitsproblemen. Naar schatting lopen daardoor bijna 1 miljoen katten en circa 840.000 honden ongemerkt rond met pijn in de bek.

  Alarmbellen


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of5

  Lees de Metro van 28 januari nu al online

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

  In de krant van morgen gaan we morgen onder meer in op de classificatie van het coronavirus tot A-ziekte op advies van het RIVM. Dat betekent dat artsen per direct aan de bel moeten trekken als zij vermoeden dat iemand het virus draagt.

  Daarnaast staan we stil bij het feit dat het coronavirus ‘vrijwel zeker’ afkomstig is van vleermuizen, en niet van slangen, zoals veel media eerder speculeerden.


  like
  user_f534e17ea017e6b9f8ed4258e054cc7ad742492d_avatar

  'Weinstein misbruikte vrouw in kinderkamer'

  'Weinstein misbruikte vrouw in kinderkamer'

  Harvey Weinstein komt aan bij het gerechtsgebouw. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een van de vrouwen die Harvey Weinstein beschuldigt van seksueel misbruik, zegt dat de filmproducent zich aan haar vergreep in een kinderslaapkamer in zijn huis in New York.

  Oud-productieassistente Mimi Haleyi huilde terwijl ze maandag voor de rechtbank in New York een verklaring aflegde over het vermeende misbruik in 2006.

  Niet naar de politie


  Directe meldingsplicht bij verdenking besmetting coronavirus

  Directe meldingsplicht bij verdenking besmetting coronavirus

  Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD). / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Nederland behandelt het nieuwe coronavirus uit China in het vervolg als een zogeheten A-ziekte.

  Dat betekent bijvoorbeeld dat artsen alarm moeten slaan als ze alleen al de verdenking hebben dat iemand het virus onder de leden heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld.

  Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt die maatregel op advies van deskundigen. Hij neemt alle adviezen van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) over, schrijft hij aan de Tweede Kamer.


  Koning Albert erkent dat hij de vader is van Delphine Boël

  Koning Albert erkent dat hij de vader is van Delphine Boël

  Delphine Boël en koning Albert. / AFP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Belgische koning Albert II is de biologische vader van Delphine Boël.

  Dat blijkt uit een DNA-test, heeft zijn advocaat bekendgemaakt. Het voormalige staatshoofd van België staakt de juridische strijd, zegt de advocaat. „Koning Albert heeft beslist om met waardigheid en eer een punt te zetten achter deze pijnlijke procedure", aldus de verklaring.

  Affaire


  Kobe Bryant: vechter, idool, alleskunner

  Kobe Bryant: vechter, idool, alleskunner

  Bryant in actie voor The Lakers. | Foto: Larry W. Smith / EPA

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  GISTEREN

  De internationale sportwereld staat stil bij het overlijden van Kobe Bryant. Enkele Nederlandse basketballers blikken terug op wat hij voor hen en de sport in het algemeen betekent.

  De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Kobe Bryant was een van de beste basketballers ooit. Na zijn basketballoopbaan schreef de Amerikaan een kinderboek en won hij in 2018 een Oscar voor zijn korte animatiefilm Dear Basketball.


  Taliban claimen neerhalen militair toestel met Amerikanen
  Likeability of3

  Taliban claimen neerhalen militair toestel Amerikanen

  Afghaanse soldaten vlakbij de plaats waar het vliegtuig neerstortte. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Taliban zeggen dat ze boven de Afghaanse provincie Ghazni een vliegtuig met Amerikaanse militairen hebben neergehaald.

  Afghaanse media berichtten dat volgens de Taliban alle mensen aan boord, onder wie hoge CIA-officieren, zijn omgekomen. Het is onduidelijk hoeveel mensen in het toestel zaten.

  Anonieme militaire functionarissen in Washington hebben bevestigd dat een klein militair vliegtuig in Afghanistan is neergestort. Er zijn volgens de bronnen geen aanwijzingen dat het is neergeschoten. Er zouden minder dan tien mensen aan boord zijn geweest.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Hoe gevaarlijk is het coronavirus?

  Coronavirus komt vrijwel zeker van vleermuizen

  Een patiënt met het coronavirus in een ziekenhuis in Wuhan. / EPA

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het nieuwe coronavirus dat in China al zeker tachtig mensen het leven heeft gekost, is volgens deskundigen van de Universiteit Utrecht 'vrijwel zeker' afkomstig van vleermuizen. 

  De virologen Berend-Jan Bosch en Raoul de Groot verwijzen de theorie dat het virus bij slangen vandaan zou komen naar het rijk der fabelen. Die is volgens hen 'ongefundeerd en blijkt niet uit de analyse van erfelijk materiaal'.

  De virologen deden eerder onderzoek naar SARS en MERS. Zij stellen dat er ‘aanzienlijke verschillen’ bestaan tussen de virussen. Het is daarom nog onduidelijk hoe het coronavirus zich precies verspreidt en hoe gevaarlijk het is voor de mens.


  Woningbrand Duiven blijkt gezinsmoord

  Woningbrand Duiven blijkt gezinsmoord

  Het huis in het Gelderse Duiven. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De woningbrand in Duiven, waarbij vrijdag drie mensen om het leven kwamen, blijkt een gezinsmoord te zijn.

  De doden zijn de 64-jarige bewoner van het huis aan de Roodwilligenstraat, zijn 58-jarige vrouw en hun 20-jarige dochter. De identificatie van de lichamen is pas maandag afgerond, aldus de politie.

  Gedenkboek