In het nieuws

Robots worden collega's en studenten krijgen auto's

Robots worden collega's en studenten krijgen auto's

Virtual reality gaat een belangrijke rol spelen.

Foto van 'Tjerk de Vries'

13 NOV 2016

Een uitzendbureau voor robots, studenten die een auto krijgen in plaats van een ov-kaart en jezelf thuis behandelen terwijl je via je telefoon contact hebt met een arts. Het klinkt allemaal als science fiction. Maar dat is het niet.

De wereld om ons heen verandert pijlsnel en alle veranderingen hebben invloed op ons dagelijks leven. Voor jonge ondernemers en de studenten van nu is het van essentieel belang de wereld bij te houden.

Het innoveren gaat zo snel dat binnen tien jaar de helft van de huidige bedrijven in ons land niet meer bestaat, verwacht Yuri van Geest. Hij is oprichter van SingularityU NL en een van de sprekers op een groots en exclusief event op 30 november in Amsterdam.

Voedsel geprint

Je moet er wat geld voor over hebben, maar op Get Into The Future kun je kennismaken met en je voorbereiden op je toekomst. Verschillende sprekers, allen opgeleid in Silicon Valley, maken je in het Nederlands wegwijs in een verbluffende wereld met tal van ontwikkelingen. Zo zal er live on stage bijzonder voedsel worden geprint!

Studenten die straks in een gratis auto rijden in plaats van dat ze een treinabonnement krijgen: spreker Carlo van de Weijer is ervan overtuigd dat het die kant op gaat.

„Auto’s zijn binnenkort schonere, veiligere en goedkopere oplossingen voor mobiliteit dan openbaar vervoer dankzij technologie en duurzame energie.”

Van de Weijer weet waarover hij praat, want hij is director Strategic Area Smart Mobility aan de TU Eindhoven en werkt bij TomTom.

Zorgsensoren

Ook in zorg gaan de ontwikkelingen razendsnel. „Door de nieuwe mogelijkheden van mobiele technologie en sensoren kunnen we voor mensen thuis en onderweg steeds betere diagnoses stellen en zelfs behandelingen uitvoeren”, zegt Lucien Engelen, directeur bij Radboud umc.

Engelen werpt een interessant thema op tijdens het evenement. Want wat als de technologie zover is dat we eigenlijk alles kunnen, maar de budgetten niet toereikend zijn? Dan kom je bijvoorbeeld als arts voor kwellende keuzes te staan.

Dilemma

Wat te doen als je als oncoloog een behandeling van 200.000 euro kunt voorschrijven? Besteed je die dan aan het een 20-jarig meisje die met de behandeling de 25 haalt, of kies je voor de man van 50 die wel 80 kan worden?

De toekomst. Als kind leek 'ie nog zo ver weg. Maar hij is nu toch echt begonnen.

Get Into The Future vindt op 30 november plaats in Theater Amsterdam. Voor meer info: klik hier

BEKIJK OOK


  Hoogste percentage vrouwelijke filmmakers ooit op IDFA

  Publiek tijdens de openingsavond van IDFA 2018 / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  59 MIN

  Een mijlpaal voor het internationale documentairefestival IDFA: nog nooit werden er zoveel films van vrouwelijke filmmakers geprogrammeerd.

  De organisatie van het documentairefestival in Amsterdam heeft dat woensdag bekendgemaakt. De 32e editie van het festival opent woensdag 20 november in Koninklijk Theater Carré met de wereldpremière van de film Sunless Shadows van de Iraanse filmmaker Mehrdad Oskouei.

  Nog steeds niet de helft vrouw


  Likeability of3

  Amsterdamse uitbater doodgeschoten op Hugo de Grootplein

  Plaats delict in Amsterdam / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Door een schietpartij op het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West is een persoon gewond geraakt en een persoon overleden. Het dodelijke slachtoffer is een Amsterdamse uitbater van een restaurant aan het plein.

  Het tweede slachtoffer raakte zwaargewond en is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft korte tijd later een verdachte aangehouden en houdt er rekening mee dat een tweede persoon is gevlucht na het schietincident.

  Waarschuwingsschot


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

  Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

  Foto's: Dierenbescherming

  Foto van 'Erik Jonk'

  21 OKT 2019

  Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

  De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

  Is dat wel zo’n mooi getal?


  Likeability of3

  Trump trekt sancties tegen Turkije in

  Trump kondigt het nieuws aan / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat Amerikaanse sancties tegen Turkije worden ingetrokken. Hij had die strafmaatregelen eerder deze maand opgelegd vanwege de Turkse inval in buurland Syrië. Daar wilde Turkije Syrisch-Koerdische strijders verdrijven uit het grensgebied.

  De Turkse regering heeft volgens Trump laten weten dat het offensief in het grensgebied wordt gestaakt. Turkije had eerder na Amerikaanse tussenkomst al ingestemd met een meerdaagse gevechtspauze. Ook heeft Ankara inmiddels een overeenkomst gesloten met Rusland die moet leiden tot het vertrek van Syrische-Koerdische strijders uit het grensgebied.

  Permanent karakter


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Lichaam vermiste Sacco Tange gevonden

  Beeld ter illustratie / ANP

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  3 UUR

  De politie heeft in een bos nabij het Brabantse Terheijden vermoedelijk het lichaam gevonden van de 53-jarige Sacco Tange uit Oosterhout die ruim een week werd vermist.

  „Hij heeft de keuze gemaakt om uit het leven te stappen. Zijn gezin is op de hoogte gesteld. We leven intens met ze mee", zegt de politie.

  Privacy


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Elektrische fietsen via Uber te huur in Rotterdam

  Rotterdam vanuit de lucht / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Geen zin om te lopen maar ook geen zin in een taxi? Goed nieuws: je kunt straks een elektrische fiets huren.

  Vanaf donderdag kunnen mensen in Rotterdam de fiets als eerste huren. Taxibedrijf Uber breidt uit in Nederland en deze ontwikkeling maakt daar deel van uit.

  Bedrijfsovername


  Flexibele schooltijden: ‘Laat die keuze aan de scholen over'

  Flexibele schooltijden: ‘Laat die keuze aan de scholen over'

  Al jaren wordt er geëxperimenteerd met flexibele schooltijden binnen het basisonderwijs. ANP

  Foto van 'Femke van Rooijen'

  VANDAAG, 18:30

  Een schoolweek van vier dagen en vakantie wanneer het uitkomt. Misschien is het wel de toekomst van het basisonderwijs. 

  Al jaren wordt er geëxperimenteerd met flexibele schooltijden binnen het basisonderwijs. Steeds meer docenten en schooldirecteuren vinden de huidige vaste schooltijden dan ook niet meer van deze tijd. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) hield een peiling onder 616 schooldirecteuren. Maar liefst 80 procent was voor flexibelere schooltijden. Met bijvoorbeeld scholen die vijftig weken per jaar geopend zijn tussen 08.00 en 18.00 uur en niet per se een vast rooster kennen.

  'Keuze moet bij scholen liggen'


  Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

  Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

  Wie zich netjes aan de snelheid houdt, spekt de buurtpot

  Foto van 'Tim van der Steen'

  VANDAAG, 17:48

  Een markante flitspaal haalt plotseling het nieuws: de Safety-Safe. De paal registreert of jij je aan de maximumsnelheid houdt maar geeft geen boete bij een overtreding, hij beloont je juist voor goed gedrag. Die aanpak blijkt verrassend goed te werken.

  Je ontvangt het geld niet eens persoonlijk, wel wordt er een paar cent in een buurtpot gestort wanneer langsrijdend verkeer zich netjes aan de maximumsnelheid houdt. Het resultaat: bijna een kwart minder snelheidsovertredingen.

  Flitspaal geeft geen boete maar beloning: remmen voor het goede doel

  Buurtbewoners bepalen zelf waarvoor zij willen sparen.


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:00

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Likeability of5

  Romantisch! Verhaal getrouwde forenzen wordt verfilmd

  In de trein werd Zoë verliefd op haar echtgenoot / Pexels

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 16:24

  The Holiday, Nothing Hill, Crazy Stupid Love, Pretty Woman, Love Actually. Bijna allemaal hebben we op een onbewaakt moment wel eens gedroomd dat we zelf ooit de hoofdrol zouden spelen in deze bevlogen liefdesverhalen.

  Helaas blijkt de liefde van je leven vinden in de realiteit vaak een stuk minder geschikt voor het witte doek. Maar er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. Een Britse vrouw werd in 2003 tijdens haar dagelijkse treinreizen verliefd op een medereiziger en inmiddels zijn de twee gelukkig getrouwd.

  Hartkloppingen


  love
  user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

  Likeability of5

  Nieuw middel voor Alzheimer lijkt succesvol

  Eén op de vijf mensen wordt dement / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 15:54

  Goed nieuws in de medische wereld: voor het eerst in vijftien jaar komt er misschien een nieuw medicijn tegen Alzheimer op de markt.

  Een Amerikaans farmaceutisch bedrijf wil de toezichthouder FDA goedkeuring vragen voor een nieuw middel tegen de ziekte. Ook in Europa wil het bedrijf toestemming vragen. Dementie is op dit moment nog niet te voorkomen of te genezen, wel zijn er middelen om de ziekte te vertragen.

  Geen effect


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Een overzicht van het boerenprotest op het Malieveld.
  Likeability of5

  Verbod op zware voertuigen op Malieveld

  Een overzicht van het boerenprotest op het Malieveld. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 14:29

  In Den Haag staat de gemeente niet meer toe dat er tractoren en andere zware voertuigen op het Malieveld komen. De gemeente heeft daartoe besloten omdat het dek van de parkeergarage die zich onder een groot deel van het Malieveld bevindt, maar beperkt mag worden belast met zware voertuigen.

  In overleg met Staatsbosbeheer, eigenaar van het Malieveld, heeft de gemeente besloten het terrein nog wel beschikbaar te houden voor grote groepen demonstranten. Voorwaarde is wel dat die actievoerders te voet komen. Op die manier is er ruimte voor enkele tienduizenden personen.

  Groot aantal zware landbouwvoertuigen


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

  Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

  Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit. / EPA

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 13:24

  De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat de EU-regeringsleiders het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot 31 januari moeten accepteren. David Sassoli sluit zich daarmee aan bij het advies van EU-president Donald Tusk aan de leiders.

  „Dit uitstel staat het Verenigd Koninkrijk toe zijn positie te verhelderen, en het Europees Parlement om zijn rol te vervullen", zegt Sassoli in een verklaring. Het EU-parlement behandelt het brexitakkoord pas als het aan de Britse kant is geratificeerd. Het Lagerhuis heeft daar echter meer tijd voor nodig, zodat de geplande vertrekdatum van 31 oktober niet langer haalbaar lijkt.

  Bijeenkomen niet nodig


  Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

  Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

  Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren. / Foto: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 12:39

  Dachten we dat het goed voor ons was om af en toe die telefoon aan de kant te leggen, blijkt ook dát stress te kunnen veroorzaken. Uit Brits onderzoek volgt: ook verplicht onbereikbaar zijn kan stress opleveren.

  De hele dag ben je aan telefoneren, appen en mailen. Lichtpuntje is dat je werkdag ooit een keer ten einde loopt en dat je dan niet meer voortdurend bereikbaar hoeft te zijn. Morgen weer een dag. In Nederland en de rest van Europa heerst namelijk het idee dat de hele dag door bereikbaar zijn stress oplevert.

  Recht op onbereikbaarheid


  39 doden gevonden in container in Engeland
  Likeability of3

  39 doden gevonden in container in Engeland

  Foto ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 11:34

  In het Engelse Grays zijn woensdagochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. De politie van Essex meldt dat het gaat om 38 volwassenen en een tiener.

  De vrachtwagen is vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije en kwam zaterdag binnen in Wales. Een 25-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt op verdenking van moord.

  „Dit is een tragisch incident waarbij een groot aantal mensen om het leven is gekomen", zegt een politiecommandant. „We onderzoeken wat er precies aan de hand is. Ik verwacht dat dit proces lang gaat duren."


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

  Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

  De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren. / Unsplash

  Foto van 'Amarins de Boer'

  VANDAAG, 10:39

  Het werk van de automonteur verandert drastisch. Om toekomstige monteurs daarop voor te bereiden, start het Vista College in Heerlen een nieuwe opleiding.

  De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren, maar kan zijn werk gewoon doen vanachter een laptop. De reden: de waterstofauto en elektrische auto zijn bezig met een flinke opmars.

  En ja, aan een Tesla valt weinig te sleutelen. „De automonteur van de toekomst zit nog wel in een autogarage, maar wel in een hele schone”, zegt Gio Colombi. Hij is opleidingsmanager van de nieuwe opleiding tot elektro-automonteur in Heerlen, die start vanaf september 2020. Het Vista College gaat samenwerken met vijf dealerbedrijven uit de omgeving. „We zijn blij met deze samenwerking, want de bedrijven uit het werkveld hebben veel kennis.”


  Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline
  Likeability of5

  Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

  Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:19

  Marktplaats heeft woensdag vier advertenties verwijderd waarin in Nederland verboden exotische plant- en diersoorten te koop werden aangeboden.

  Aanleiding was een bericht van de organisatie Stop Invasieve Exoten. Deze groep had op 6 oktober al melding gedaan bij Marktplaats, maar daar werd toen niets mee gedaan.

  Onderzoek


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'
  Likeability of3

  In België worden kinderen op school 'opgesloten in de kast'

  In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'. / ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:19

  Op Belgische kleuter- en lagere scholen worden nog steeds kinderen opgesloten als ze ‘lastig’ zijn. Dat meldt onderzoeker Elke Emmers van de Hogeschool Leuven-Limburg aan het programma De Wereld Vandaag op Radio 1. 

  Aanleiding hiervoor was een opiniestuk over de gedwongen afzondering en isolatie van kinderen in de kinder- en jeugdpsychiatrie, voorzieningen van de integrale jeugdhulp en het bijzonder onderwijs.

  Taboe


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid
  Likeability of5

  Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

  Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:21

  Door het kabinet is een brigade van honderd taalexperts ingesteld om brieven van de overheid begrijpelijker te maken. 

  De taalcoaches trekken het land in om ambtenaren te helpen bij het schrijven van duidelijker teksten, meldt het AD.

  „Wij willen ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan", zegt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die woensdag de aftrap geeft voor het project. De taalbrigade begint met vijftig experts, dat moeten er volgend jaar honderd zijn.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar