In het nieuws

Robots worden collega's en studenten krijgen auto's

Robots worden collega's en studenten krijgen auto's

Virtual reality gaat een belangrijke rol spelen.

Foto van 'Tjerk de Vries'

13 NOV 2016

Een uitzendbureau voor robots, studenten die een auto krijgen in plaats van een ov-kaart en jezelf thuis behandelen terwijl je via je telefoon contact hebt met een arts. Het klinkt allemaal als science fiction. Maar dat is het niet.

De wereld om ons heen verandert pijlsnel en alle veranderingen hebben invloed op ons dagelijks leven. Voor jonge ondernemers en de studenten van nu is het van essentieel belang de wereld bij te houden.

Het innoveren gaat zo snel dat binnen tien jaar de helft van de huidige bedrijven in ons land niet meer bestaat, verwacht Yuri van Geest. Hij is oprichter van SingularityU NL en een van de sprekers op een groots en exclusief event op 30 november in Amsterdam.

Voedsel geprint

Je moet er wat geld voor over hebben, maar op Get Into The Future kun je kennismaken met en je voorbereiden op je toekomst. Verschillende sprekers, allen opgeleid in Silicon Valley, maken je in het Nederlands wegwijs in een verbluffende wereld met tal van ontwikkelingen. Zo zal er live on stage bijzonder voedsel worden geprint!

Studenten die straks in een gratis auto rijden in plaats van dat ze een treinabonnement krijgen: spreker Carlo van de Weijer is ervan overtuigd dat het die kant op gaat.

„Auto’s zijn binnenkort schonere, veiligere en goedkopere oplossingen voor mobiliteit dan openbaar vervoer dankzij technologie en duurzame energie.”

Van de Weijer weet waarover hij praat, want hij is director Strategic Area Smart Mobility aan de TU Eindhoven en werkt bij TomTom.

Zorgsensoren

Ook in zorg gaan de ontwikkelingen razendsnel. „Door de nieuwe mogelijkheden van mobiele technologie en sensoren kunnen we voor mensen thuis en onderweg steeds betere diagnoses stellen en zelfs behandelingen uitvoeren”, zegt Lucien Engelen, directeur bij Radboud umc.

Engelen werpt een interessant thema op tijdens het evenement. Want wat als de technologie zover is dat we eigenlijk alles kunnen, maar de budgetten niet toereikend zijn? Dan kom je bijvoorbeeld als arts voor kwellende keuzes te staan.

Dilemma

Wat te doen als je als oncoloog een behandeling van 200.000 euro kunt voorschrijven? Besteed je die dan aan het een 20-jarig meisje die met de behandeling de 25 haalt, of kies je voor de man van 50 die wel 80 kan worden?

De toekomst. Als kind leek 'ie nog zo ver weg. Maar hij is nu toch echt begonnen.

Get Into The Future vindt op 30 november plaats in Theater Amsterdam. Voor meer info: klik hier

BEKIJK OOK


  Rusland terug in Raad van Europa: 'Vreemde beloning'

  ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  2 MIN

  Ondanks diverse oproepen uit Nederland krijgt Rusland na een onderbreking van vijf jaar weer stemrecht in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE). Het orgaan heeft in een vergadering hierover een resolutie aangenomen.

  Inlijving van de Krim

  Vanwege de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim door Moskou in 2014 werd de achttien Russische volksvertegenwoordigers in PACE hun stemrecht ontnomen. In reactie staakte Moskou in 2017 zijn financiële contributie en boycotte het de bijeenkomsten.


  Big data inzetten bij bestrijden drugscriminaliteit

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  22 MIN

  Gemeenten, provincies, politie, Openbaar Ministerie, FIOD en de Belastingdienst gaan data van allerlei bronnen gebruiken om sneller drugscriminaliteit op te sporen. Dat zegt directeur Ad van Mierlo van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland in het Financieele Dagblad.

  Verdachte patronen

  Door data te combineren komen er sneller verdachte patronen naar boven, schetst Van Mierlo. Als voorbeeld noemt hij ondernemingen die actief zijn rond een jachthaven en online te vinden zijn, maar niet bij Belastingdienst bekend zijn.


  'Misbruik zal altijd aan Jackson blijven kleven'

  Michael Jackson overleed op 25 juni 2009. / EPA

  Foto van 'Metro'

  31 MIN

  Weet jij nog waar je was op 25 juni 2009, de sterfdag van Michael Jackson? Het is vandaag precies tien jaar geleden dat de King of Pop overleed. Een decennium dat begon met een documentaire over zijn laatst geplande concertreeks en eindigde met een documentaire over beschuldigingen van seksueel misbruik.

  In shock

  De sterfdag van Michael Jackson voelde misschien wel nog nooit zo dubieus als dit jaar. Tien jaar geleden werden we opgeschrikt door het nieuws over de hartstilstand waar Jackson door was getroffen. Maar amper vijf maanden geleden was de wereld nog in shock na het zien van de documentaire Leaving Neverland, waarin de King of Pop beschuldigd wordt van het jarenlang seksueel misbruik van twee kinderen.


  Werknemers zijn 'zeer tevreden' over bedrijfsarts

  Werknemers zijn (zeer) tevreden over bedrijfsarts

  Bedrijfsartsen scoren hoge ogen op het gebied van privacy, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos. Foto: Unsplash

  Foto van 'Naomi Defoer'

  2 UUR

  Bedrijfsartsen doen het goed. Vooral de manier waarop ze omgaan met privé-informatie, krijgt veel lof. Zo blijkt uit onderzoek onder 900 werknemers die te maken hebben gehad met de arbodienst. (quote)

  Het onderzoek werd uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ipsos. In opdracht van brancheorganisatie arbodiensten OVAL werd er gekeken naar de manier waarop de arbodienst te werk ging en hoe het contact met de patiënt was.

  Zeer tevreden


  Maartens tocht der tochten in 11 foto's

  Maartens tocht der tochten in 11 foto's

  Maarten van der Weijden houdt trots zijn stempelkaart - met alle elf stempels - omhoog. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het was een lange tocht, de zwemvierdaagse van Maarten van der Weijden. 196 kilometer zwemmen in 74 uur, dat doe je niet zomaar. Heel Nederland leefde met de zwemmer mee, veel fans schreeuwden Maarten langs de kant naar de finish. Van Sinterklaas naar meezwemmers en slapen op een drijvend matras: dit is Maartens tocht der tochten in 11 (want natuurlijk zijn het er 11) foto's.

  Voorbereidingen

  Maartens tocht der tochten in 11 foto's

  Maarten neemt, voordat hij in het water springt, afscheid van zijn vrouw Daisy. /ANP


  Poolse vrouw rijdt examinator dood

  Poolse vrouw rijdt examinator dood

  De vrouw was bezig met een manoeuvre en schepte daarbij een examinator, die ter plekke overleed. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Een 68-jarige Poolse vrouw heeft tijdens haar rijexamen een examinator doodgereden. Dat heeft de politie van Rybnik in het zuiden van het land maandag bekendgemaakt. De precieze toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk.

  Manoeuvres

  Een woordvoerder vertelde dat de kandidate in haar lesauto een aantal voorgeschreven manoeuvres uitvoerde. Ze zag daarbij het slachtoffer, dat zich op het testcentrum voor de rijvaardigheid vermoedelijk bezighield met een andere examinant, over het hoofd. De 35-jarige man werd geschept en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.


  Maarten van der Weijden zwemt geschiedenis

  Maarten van der Weijden zwemt geschiedenis

  Hij deed wat nog nooit iemand had gedaan: zwemmend de Elfstedentocht volbrengen. Maarten van der Weijden schrijft, en zwemt, daarmee geschiedenis. /ANP

  Foto van 'Amarins de Boer'

  GISTEREN

  Het is Maarten van der Weijden gelukt! Na 195 kilometer en exact 74 uur zwemmen werd hij maandagavond om half acht onder een daverend applaus in Leeuwarden ontvangen. De unieke zwemtocht gaat de boeken in als een historisch weekend.

  „Wie wil er nog een bakje?” Een vrouw van een jaar of vijftig zwaait met haar thermoskan in de lucht. Op klapstoeltjes naast haar zitten haar vader en twee vrienden. Ze hebben een ‘goed plekje’ gevonden, iets buiten de tiende Elfstedenstad Dokkum. „Ik ben wat slecht ter been. Dus dit is wat praktischer.”

  Aan de Dokkumer Ee wordt het ondertussen steeds drukker. Nog een half uurtje, dan wordt Van der Weijden verwacht. „Ja, ik zie een boot", klinkt het even later uit de menigte. Als de kleine parade van Maarten en de volgboten dichterbij komt, verandert de menigte in één groot koor. „Maar-ten houd vol, Maar-ten houd vol", klinkt het tot in de verte. Hij moet dan nog twintig kilometer.


  Maarten: van bijna elke slag genoten

  Maarten: van bijna elke slag genoten

  Maarten van der Weijden heeft van bijna elke slag genoten, ondanks de spierpijn die hij voelt. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Er werd gevreesd dat Maarten van der Weijden na het afronden van zijn Elfstedenzwemtocht niet meer het podium op zou kunnen lopen, er lag zelfs al een brancard klaar. Een beetje moeizaam gaat het wel, maar hij loopt zelfs zelf naar de ambulance, na zijn podiummoment. Een grapje kan er ook nog van af: „Toch wel een beetje spierpijn voel ik, hoor."

  Daarnaast neemt hij zelfs nog de moeite om wat vragen van de pers te beantwoorden en wordt het duidelijk dat hij, ondanks alle moeite, van de tocht genoten heeft. Althans, „van bijna elke slag", aldus Maarten.


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  21 JUN 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Feestelijke finish: het lukt Maarten van der Weijden

  Feestelijke finish: het lukt Maarten van der Weijden

  Na 200 kilometer en ruim 72 uur zwemmen is het hem dan echt gelukt: Maarten van der Weijden volbrengt zwemmend de Elfstedentocht. /Amarins de Boer

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het is Maarten van der Weijden gelukt! Hij heeft de finish van zijn Elfstedenzwemtocht bereikt en is, na 196 kilometer en 74 uur zwemmen, in Leeuwarden feestelijk onthaald. Er komt een eind aan zijn monstertocht, iets waar hij heel trots op kan zijn.

  Hij deed het allemaal voor het goede doel, om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Rond half drie vanmiddag stond de teller op 2,7 miljoen, dat is inmiddels gestegen naar 3,9 miljoen. Dat is al meer dan rond hetzelfde tijdstip bij zijn vorige poging, maar er komt naar verwachting nog meer bij. Vorig jaar was er maar liefst 5 miljoen opgehaald.


  NL-Alert verstuurt Telegraaf-tiplijn als noodnummer

  NL-Alert verstuurt Telegraaf-tiplijn als noodnummer

  In een NL-Alert stond, in plaats van een alternatief noodnummer, de tiplijn van De Telegraaf. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid is maandagavond een fout begaan: via een NL-Alert deelden zij als alternatief op 112 het nummer van de tiplijn Telegraaf. Door een storing werkt zowel 112 als het nummer voor niet-spoedeisende gevallen niet.

  Rond 18.12 uur werd het NL-Alert rondgestuurd, met daarin de melding dat 112 niet bereikbaar was door een landelijke storing van KPN. In het bericht stond toen een alternatief: 06-13650952. Het probleem is alleen dat dit nummer naar de tiplijn van de Telegraaf leidt. Niet naar de hulpdiensten.

  Rectificatie


  Live: Maarten van der Weijden op weg naar de finish

  Live: Maarten van der Weijden op weg naar de finish

  Maarten van der Weijden is zijn Waterloo voorbij en komt steeds dichter bij de finish in Leeuwarden. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het de laatste dag van de monstertocht waar Maarten van der Weijden vrijdagavond om half zes aan begon. Toen sprong hij in Leeuwarden het water in, om daar (hopelijk) maandagavond weer aan te komen. Met zo'n 10 kilometer te gaan komt het einde nu toch echt wel in zicht. Hij zwemt 2,7 kilometer per uur, de verwachting is dat hij om 19.23 uur in Leeuwarden aankomt.

  De Olympiër doet het natuurlijk allemaal voor het goede doel. Hij heeft zelf kanker gehad en wil zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar de ziekte. De teller staat op zo'n 2,7 miljoen: een hoger bedrag dan bij zijn vorige poging op hetzelfde moment. Toen haalde hij uiteindelijk maar liefst 5 miljoen euro op.

  Live: Maarten van der Weijden op weg naar de finish

  De route van de Elfstedenzwemtocht. /ANP


  Winterspelen 2026 zijn in Milaan

  Winterspelen 2026 zijn in Milaan

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Winterspelen in 2026 toegewezen aan Milaan. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Misschien moet je er met dit weer nog helemaal niet aan denken, maar toch komen de Winterspelen er weer aan. Er is zelfs al een stad gekozen waar de spelen moeten plaatsvinden: Milaan. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten. Milaan zal de Winterspelen in samenwerking met Cortina d'Ampezzo organiseren.

  Milaan versloeg in de stemming op de 134e sessie van het IOC in Lausanne de enige overgebleven andere kandidaat, Stockholm.

  Teruggetrokken


  Onderwijsraad: 'breng plezier in lezen terug'
  Likeability of5

  Onderwijsraad: 'breng plezier in lezen terug'

  Volgens de Onderwijsraad en Raad voor Cultuur lezen jongeren te weinig. Foto: Unsplash.

  Foto van 'Naomi Defoer'

  GISTEREN

  Stiekem met een zaklamp onder de deken - als tent behendig omhooggehouden met de knieën - lezen. Over de grote avonturen van kleine Pinkeltje, over de magie van Harry Potter of het antwoord op je meest prangende vraag: of de oceaan écht geel wordt als je deze met Fanta vult. Alhoewel ouders vroeger het boek in moesten nemen zodat de nodige nachtrust gepakt werd, liggen de gebundelde kunstwerken nu onder een dikke laag stof.

  Kinderen lezen namelijk steeds minder. Tijd voor actie vinden de Onderwijsraad en de Raad voor Cultuur, daarom hebben ze maandag een oproep gedaan aan Ingrid van Engelshoven, minster van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: „Lees! Een oproep tot een leesoffensief." De twee partijen roepen bibliotheken, scholen, ouders en kinderdagverblijven op om samen te werken en roepen de overheid op om te investeren in een samenhangend leesbeleid.

  1 op de 5 jongeren is laaggeletterd


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Leeuwarden maakt zich op voor finish Maarten

  Leeuwarden maakt zich op voor finish Maarten

  Maarten van der Weijden is bezig aan het laatste stuk van zijn Elfstedenzwemtocht, de finish is in zicht. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Leeuwarden maakt zich op voor de finish van Maarten van der Weijden, die aan het laatste stuk is begonnen van zijn Elfstedenzwemtocht in Friesland. Hij wordt rond 19.30 uur aan de finish bij de Bonkevaart verwacht. „Hoewel het nog wel een paar uur duurt voordat hij hier arriveert, melden de eerste mensen zich", aldus een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden.

  Finish voor pers en genodigden

  Naar schatting hebben honderd à tweehonderd mensen zich verzameld op recreatieterrein De Grote Wielen, dat in de buurt ligt van de plek waar de 'echte' Elfstedentocht altijd eindigt. Van der Weijden wordt opgevangen door genodigden, familie, vrienden en pers op een speciaal terrein bij een restaurant. Voor het toegestroomde publiek is er een apart terrein waar grote schermen zijn opgezet, waarop zij de aankomst kunnen volgen. Dit terrein werd rond 16.00 uur geopend. Wegens de hitte wordt water uitgedeeld.


  Veel meer meisjes in NL lopen risico op besnijdenis

  Veel meer meisjes in NL lopen risico op besnijdenis

  Bijna 41.000 vrouwen in Nederland hebben een besnijdenis ondergaan. Foto ter illustratie./Unsplash

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Meer meisjes dan gedacht in Nederland lopen risico besneden te worden, de komende twintig jaar totaal 4190 meisjes. Ook het aantal vrouwen dat al besneden is, is hoger. Bijna 41.000 vrouwen in Nederland zijn besneden.

  Dat is gebleken uit onderzoek naar vrouwelijke genitale verminking (VGV) door kenniscentrum Pharos en het Erasmus Medisch Centrum, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer 82 procent van de besneden vrouwen komt uit Somalië, Egypte, Ethiopië, Eritrea, Soedan en Irak.

  Lagere cijfers


  Lege technotempels blijken uitmuntende studieruimtes

  Lege technotempels blijken uitmuntende studieruimtes

  Lege technotempels blijken uitmuntende studieruimtes. Foto: Desiré van den Berg / Red Bull Content Pool

  Foto van 'Tim van der Steen'

  GISTEREN

  Ellenlange rijen voor bibliotheken in aanloop naar tentamens. Red Bull heeft een antwoord: studeren in leegstaande clubs.

  Terwijl de mussen bijkans van het dak komen kukelen, sturen studenten de neuzen de boeken in. De tentamens komen er weer aan en de laatste essays moeten af. Daar houdt het weer uiteraard geen rekening mee, dus er moeten harde keuzes worden gemaakt: zweten in de zon of in de boeken.

  Als je zelfs nu het hitteplan van kracht is voor de verstandige keus gaat, steekt het volgende dilemma de kop op: waar ga je zitten? Voor veel studenten is thuis de concentratie ver te zoeken en een koffietentje te rumoerig. Tot overmaat van ramp staat er een rij voor de UB, wat nu?


  Alarmnummer 112 niet bereikbaar

  Het alarmnummer 112 is op dit moment in grote delen van het land niet bereikbaar. / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het alarmnummer 112 is in grote delen van Nederland op dit moment niet bereikbaar. Ook het nummer 0900-8844 voor niet-spoedeisende gevallen kampt met een storing.

  De telefoonnummers zijn niet bereikbaar vanwege een grote storing bij KPN. Het is niet duidelijk wat daar precies de oorzaak van is.


  'Eerste' seriemoordenaar Cyprus krijgt 7x levenslang

  'Eerste' seriemoordenaar Cyprus krijgt 7x levenslang

  De man bracht vijf vrouwen en twee jonge meisjes om het leven. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De - tot zover bekend - eerste seriemoordenaar die actief was op Cyprus is veroordeeld tot zeven keer levenslang. Het gaat om een Grieks-Cypriotische militair die vijf vrouwen en twee jonge meisjes doodde op het eiland in de Middellandse Zee. De 35-jarige Nikos Metaxas kreeg ook de zwaarste straf opgelegd uit de geschiedenis van het land.

  Online ontmoetingen

  De zitting in de hoofdstad Nicosia ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Metaxas staarde naar de grond terwijl een aanklager de beschuldigingen opsomde. De militair ontmoette zijn slachtoffers online. De vrouwen werkten op het eiland en kwamen uit Nepal, de Filipijnen en Roemenië. Hij doodde ook twee kinderen van 6 en 8 Zij waren dochtertjes van twee van de vrouwen.