Steven Musch
Steven Musch Nieuws 1 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Politie mag niet etnisch profileren in verkeer’

De politie mag niet etnisch profileren in het verkeer. Dat heeft de Hoge Raad, de hoogste rechterlijke macht in Nederland, bepaald in een zaak over dynamische verkeerscontroles.

Dit soort verkeerscontroles wordt vaak gedaan door de recherche. Die maant een auto tot stoppen als de inzittenden worden verdacht van criminele activiteiten. Dat gebeurt op basis van bepaalde risicokenmerken. De Hoge Raad heeft nu besloten dat de politie niet mag discrimineren door een auto aan te houden uitsluitend op basis van de huidskleur of religieuze kenmerken van de inzittende. Dat gebeurt wel vaak.

https://www.instagram.com/p/BGCaWb6vkOc/

Staandehouding Typhoon

De afgelopen maanden ontstond discussie over het onderwerp nadat rapper Typhoon staande werd gehouden, omdat de agent in kwestie de combinatie van leeftijd, huidskleur en dure auto verdacht vond. Typhoon plaatste een verontwaardigd bericht op Instagram, wat door zowat alle media werd opgepakt. Vervolgens werden er zelfs Kamervragen over gesteld door verschillende partijen, waaronder de PvdA en GroenLinks.

Ook Kenneth Vermeer, keeper van Feyenoord, plaatste even later een video op YouTube waarop te zien is dat hij onterecht wordt aangehouden door de politie. „Serieus, lijk ik zo erg op een crimineel?”, vraagt Vermeer aan de agent. „Omdat ik in zo’n auto rijd, moet ik nu elke dag worden aangehouden?”

https://www.youtube.com/watch?v=dEXZnBeRWJU

Dat etnisch profileren regelmatig voorkomt, blijkt onder ander uit het rapport ‘Ethnic Profiling’, Nationale Politie Eenheid Oost-Brabant’ en een rapport dat onlangs werd gepubliceerd door Adviesbureau Twynstra Gudde. Dat er sprake is van een probleem erkent de politie zelf ook. Zo liet korpschef Erik Akerboom tijdens een debat bij de Politieacademie onlangs nog weten dat etnisch profileren helaas ‘een groot probleem is’.

De aanleiding voor de uitspraak van de Hoge Raad dinsdag was een zaak waarin de verdachte werd vrijgesproken van het in bezit hebben van verdovende middelen, omdat zijn auto staande werd gehouden in verband met een zogenoemde ‘dynamische verkeerscontrole’. De Raad bepaalde dat de zaak overgedaan moet worden, omdat de politie anders dan het Hof had geoordeeld dat er niet verkeerd was gehandeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.