Man uit Zwolle maakt magische timelapse van Veluwe

15 november 2016 om 11:34 door Zoë Boven
Man uit Zwolle maakt magische timelapse van Veluwe
Foto: Videostill Rick Kloekke

Een jaar werken aan één film van slechts vijf minuten. De 22-jarige fotograaf Rick Kloekke uit Zwolle deed het. Hij maakte een timelapse van vier seizoenen op de Veluwe. Het resultaat is verbluffend.

Mistbanken over paarse heides, kleurrijke zonsopkomsten, de Melkweg en vallende sterren. Het kostte Kloekke honderden uren de natuurverschijnselen vast te leggen. „Al mijn vrije tijd is er het afgelopen jaar in gaan zitten”, zegt hij tegen Metro.

De planning is het belangrijkste. „Je moet rekening houden met de weersomstandigheden, in de gaten houden hoe laat en waar de zon opkomt, wanneer de Melkweg zich laat zien", somt Kloekke op. „Je moet het vooraf weten en je camera erop instellen. Want vanaf het moment dat de camera op de juiste plek staat en je de opnameknop indrukt, mag je er niet meer aan zitten."

Bekijk de film Dutch Seasons hier:

 

De fotograaf, die de Veluwe uitkoos voor zijn film omdat hij het simpelweg een prachtig natuurgebied vindt, moest voor zijn film regelmatig voor dag en dauw zijn bed uit. De mooiste shots maak je nou eenmaal niet altijd op klaarlichte dag. „Maar het was het allemaal waard”, zegt hij.

Er is één ding waar Kloekke een beetje van baalt. Zoals de naam van de film doet vermoeden, wilde hij de vier jaargetijden op de Veluwe vastleggen. Maar écht winter werd het vorig jaar niet. Toch besloot hij de film de wereld in te sturen. „Ik had voor mezelf een deadline van een jaar gesteld", legt hij uit.

Meer films

Dutch Seasons is niet de eerste film van Kloekke zijn hand, vorig jaar kwam hij al met Dutch Scapes, een timelapse van diverse Nederlandse landschappen die meer dan 100.000 keer werd bekeken. Wat we verder van de jonge fotograaf kunnen verwachten? „Dit voorjaar wil ik misschien een korte film maken over uitkomende bloemen." Bij Metro kijken we er nu al naar uit.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!