Binnenland

Man uit Zwolle maakt magische timelapse van Veluwe

Man uit Zwolle maakt magische timelapse van Veluwe

Foto: Videostill Rick Kloekke

Foto van 'Zoë Boven'

15 NOV 2016

Een jaar werken aan één film van slechts vijf minuten. De 22-jarige fotograaf Rick Kloekke uit Zwolle deed het. Hij maakte een timelapse van vier seizoenen op de Veluwe. Het resultaat is verbluffend.

Mistbanken over paarse heides, kleurrijke zonsopkomsten, de Melkweg en vallende sterren. Het kostte Kloekke honderden uren de natuurverschijnselen vast te leggen. „Al mijn vrije tijd is er het afgelopen jaar in gaan zitten”, zegt hij tegen Metro.

De planning is het belangrijkste. „Je moet rekening houden met de weersomstandigheden, in de gaten houden hoe laat en waar de zon opkomt, wanneer de Melkweg zich laat zien", somt Kloekke op. „Je moet het vooraf weten en je camera erop instellen. Want vanaf het moment dat de camera op de juiste plek staat en je de opnameknop indrukt, mag je er niet meer aan zitten."

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Bekijk de film Dutch Seasons hier:

De fotograaf, die de Veluwe uitkoos voor zijn film omdat hij het simpelweg een prachtig natuurgebied vindt, moest voor zijn film regelmatig voor dag en dauw zijn bed uit. De mooiste shots maak je nou eenmaal niet altijd op klaarlichte dag. „Maar het was het allemaal waard”, zegt hij.

Er is één ding waar Kloekke een beetje van baalt. Zoals de naam van de film doet vermoeden, wilde hij de vier jaargetijden op de Veluwe vastleggen. Maar écht winter werd het vorig jaar niet. Toch besloot hij de film de wereld in te sturen. „Ik had voor mezelf een deadline van een jaar gesteld", legt hij uit.

Meer films

Dutch Seasons is niet de eerste film van Kloekke zijn hand, vorig jaar kwam hij al met Dutch Scapes, een timelapse van diverse Nederlandse landschappen die meer dan 100.000 keer werd bekeken. Wat we verder van de jonge fotograaf kunnen verwachten? „Dit voorjaar wil ik misschien een korte film maken over uitkomende bloemen." Bij Metro kijken we er nu al naar uit.

LEES OOK


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Giraffe dierentuin Kerkrade raakt bekneld en sterft
Likeability of 2

Giraffe dierentuin Kerkrade raakt bekneld en sterft

Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

3 UUR

Een tragische gebeurtenis heeft zaterdagochtend de Limburgse GaiaZOO getroffen. Een giraffe kwam klem te zitten in een boom en overleefde dit ongeval niet.

Werknemers van de dierentuin in Kerkrade staan voor een raadsel. Ze vonden de giraffe in de vork van een boomstronk op de grote savanne in het park. Ze denken dat het dier gestruikeld is en toen vast is komen te zitten.

Urenlang bekneld

De verzorgers van GaiaZOO konden de giraffe pas bevrijden nadat ze urenlang bekneld had gezeten. Dit komt omdat het lang duurde voordat zij de andere dieren die op de savanne leven naar hun binnenverblijven konden lokken. Toen zij de giraffe konden bevrijden, was ze al overleden.

Het gaat om giraffevrouwtje Philani, die in het voorjaar van 2014 geboren werd in de Limburgse dierentuin. Zij was de tiende giraffe die hier geboren werd.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

100+

Man (48) redt samen met zoon een fiets uit de gracht
Likeability of 5

Man (48) redt samen met zoon een fiets uit de gracht

Man (48) redt samen met zoon een fiets uit de gracht. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

VANDAAG, 17:49

Lance Roberts is een 48-jarige Brit die al sinds 1991 in Amsterdam woont. Ondanks dat hij een Engelsman is, voelt hij zich een Amsterdammer. Hij schaamde zich dan ook heel erg toen hij zag dat zijn landgenoten in een dronken bui spullen vernielden.

Filmpje op Facebook

Er was een filmpje op Facebook online gezet waarbij Roberts zag dat zijn landgenoten onder andere een fiets in de Amsterdamse grachten gooiden. Dit gebeurde de avond voor de oefenvoetbalwedstrijd Nederland - Engeland.

„De fiets had twee kinderzitjes en lag vlakbij het kinderdagverblijf van mijn kinderen”, vertelt Roberts aan AT5. „Die fiets kon van iemand zijn die daar ook zijn of haar kinderen opvangt.”

Uit de gracht

Om te laten zien dat niet alle Engelsen zo zijn, heeft Roberts de fiets gered. "Ik ben samen met mijn zoon toen met boothaak en al naar mijn sloep gegaan, en we hebben de fiets uit het water gehaald.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 3

490 euro boete voor hulp in Oostvaardersplassen

De dieren op de Oostvaardersplassen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:19

Het leed in de Oostvaardersplassen grijpt vele dierenliefhebbers aan. Toch staan er boetes op als je de dieren helpt door ze van voedsel te voorzien. Roger Pierweijer uit Landgraaf kreeg al 490 euro boete, maar hij weigert te stoppen.

'Economisch delict'

„Ik heb een boete van 90 euro, omdat ik over de hekken ben geklommen, en een boete van 400 euro voor iets dat ze een economisch delict noemen. Maar ik vecht ze aan", zo vertelt de strijdbare stukadoor tegenover 1Limburg. „Ik stop pas als de dieren daar worden weggehaald of tot er genoeg groen is, zodat ze op eigen houtje kunnen overleven. Ze mogen me drie keer per dag komen beboeten, maar ik ga gewoon door. Ik wil die dieren redden. Echt, ik kan je foto's van stervende dieren laten zien, die gaan door merg en been. Dan begrijp je het wel."

Zelf had Pierweijer minder nodig om in actie te komen. „Ik zag beelden via internet en het nieuws. Dieren die in de ijzige kou stonden, zonder eten. Dat heeft me zo gepakt... Toen dacht ik: 'Ik kan het niet laten bij een Facebook-reactie, ik moet nu echt iets doen.' Op mijn initiatief hebben we toen een bus en een aanhanger vol gegooid met hooi en zijn we erheen gereden."

'We' zijn Pierweijer en drie van zijn vrienden. „We rijden dan op vrijdag die kant op en gaan zaterdag weer terug. Ik moet die jongens echt een pluim geven, zonder hun hulp had ik dit niet gekund."

Donaties

Overigens is de 490 euro boete een stuk minder dan wat Pierweijer tot dusver al in zijn onderneming heeft gestopt. Aan brandstof en hooi was hij al zo'n 1.500 euro kwijt. Het is niet dat Pierweijer alles zelf heeft betaald, want met donaties haalde hij al ruim 5.000 euro op. Dus alle boetes ten spijt voorlopig zal hij wel even doorgaan.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


sad
user_f0e8afe437924c3bd553f79be06c44cf2a9364fa_avatar

Views

92

MH17-monument onthuld bij vliegbasis Eindhoven

MH17-monument onthuld bij vliegbasis Eindhoven

MH17-monument onthuld bij vliegbasis Eindhoven. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 16:29

Zaterdag is er bij de vliegbasis in Eindhoven een gedenkteken onthuld voor de slachtoffers van de MH17-vliegramp. Het beeld 'De Verbinding' staat bij de ingang van de vliegbasis, een plek die bij de nabestaanden emoties oproept omdat alle slachtoffers in 2014 via Eindhoven uit Oekraïne zijn teruggekomen. Het beeld is onthuld door commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk en burgemeester van Eindhoven John Jorritsma.

Tijdens de onthulling waren er ambassadeurs van onder meer België, Australië, Oekraïne, Engeland, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Maleisië aanwezig. Burgemeester Jorritsma noemt het de grootste vliegtuigramp uit de geschiedenis: „Wanneer onthoud je nu een vluchtnummer als je op vakantie gaat? Je checkt in en vertrekt en een dag later ben je het vergeten. Maar MH17 vergeten we allemaal nooit meer."

'De Verbinding'

Het beeld 'De Verbinding' bestaat uit verschillende persoonlijke tekstbanden die samen een wereldbol vormen. Onder andere de tekst 'Ik zal je nooit vergeten', is erin verwerkt. „Die polsbandjes - met de tekst 'Ik zal je nooit vergeten' - hebben we na de ramp uitgedeeld aan nabestaanden, als een soort troost", vertelt initiatiefnemer van het monument Ronald Rutten aan Omroep Brabant. „Op een gegeven moment liep iedereen ermee, je kon het zo gek niet bedenken: militairen, hulpverleners."

Het monument is een initiatief van de stichting Walk-for-298. Het monument in Eindhoven staat los van het nationale monument in Vijfhuizen, dat vorig jaar officieel werd geopend.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

24

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Gemeenten in de rij voor intocht van Sinterklaas. / ANP

Gemeenten in de rij voor intocht van Sinterklaas

Veel gemeenten willen de intocht van Sint organiseren. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Dankzij een heleboel media-aandacht naar aanleiding van de brandbrief die de NTR stuurde naar het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, is de omroep overladen met reacties van gemeenten die zeggen de intocht te willen organiseren.

Geweldige animo

Een woordvoerder van de NTR liet tegenover de NOS weten: „We zijn enthousiast over de geweldige animo.” Na de noodkreet van de omroep is het aantal aanmeldingen flink gestegen. Om hoeveel aanmeldingen het precies gaat wil de omroep niet kwijt.

De NTR maakte donderdag bekend dat nog geen enkele gemeente zich had opgegeven voor de organisatie van de intocht van de sint. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, aldus de omroep.

Marketing

Kennelijk is het niet zo dat de gemeenten hier niet op zaten te wachten, gezien de vele aanmeldingen die sinds de noodoproep zijn binnengestroomd. „De NTR hoefde voorheen nooit aan marketing te doen, maar een klein zetje was genoeg.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Transgender asielzoeker verkracht in azc. / ANP
Likeability of 2

Transgender asielzoeker verkracht in azc

Interieur van een van de woningen voor asielzoekers: slaapkamer. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De organisatie LGBT Asylum Support maakte vrijdag bekend dat een transgender asielzoeker onlangs in een asielzoekerscentrum is verkracht met een scherp voorwerp. De organisatie staat het slachtoffer bij een heeft diverse instanties ingelicht.

Het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bevestigt dat een asielzoekster eerder deze maand melding heeft gedaan van verkrachting.  Volgens het orgaan doet de politie onderzoek naar de melding. De asielzoekster is uit veiligheidsoverwegingen naar een andere opvanglocatie overgebracht.

Direct verband

LGBT Asylum Support legt een direct verband met de achtergrond van de vrouw. De hulporganisatie verwijt het COA een gebrek aan begeleiding. Ze zou al voor de verkrachting tevergeefs om overplaatsing hebben gevraagd.

Het COA wil niet op de specifieke omstandigheden ingaan. De woordvoerder stelt dat in het algemeen niet zomaar mensen worden overgeplaatst. ,,Als er een probleem is of als mensen zich niet veilig voelen, gaan we daar eerst over in gesprek om te bedenken hoe we daar iets aan kunnen doen.''

Twee mannen

Volgens voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support heeft de zedenpolitie inmiddels met de vrouw gesproken, maar moet ze nog aangifte doen. ,,Voor haar en ook andere asielzoekers geldt dat ze niet weten hoe het hier werkt, of je de politie bijvoorbeeld kunt vertrouwen.'' Verdachten zijn nog niet opgepakt. De vrouw zou door twee mannen zijn verkracht.

De zaak is ook bekend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


saddislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

200+