Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 22 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Luuk Ikink: Steun Cordaid met het bedrag van 1 bier

Ruim 20.000 mensen stuurden maandag een sms om een actie van RTL Boulevard en Cordaid te steunen. Boulevard en Cordaid voeren samen voor de derde keer actie, deze keer voor het onderwerp S.O.S. Stop Onnodig Sterven. In Afrika sterft op dit moment elke vijf seconden iemand aan een simpele aandoening, die met medische zorg simpel behandeld had kunnen worden. Luuk Ikink en zijn Boulevardcollega’s vragen de hele week aandacht.

Entertainment en goed doel

Waarom speciaal Cordaid, Luuk?

RTL Boulevard doet deze acties niet vaak, maar een of twee keer per jaar zijn we een podium om niet alleen entertainmentnieuws, maar ook een goededoelenactie te ondersteunen. Cordaid denkt goed over het besteden van geld na, dus dat vonden we geschikt.

Over wat voor simpele aandoeningen hebben we het deze week?

Simpele, maar schrijnende zaken. Denk bijvoorbeeld aan diarree. Als een kind in Afrika diarree heeft, dan kan hij daaraan overlijden als er geen dokter in de buurt is. Als je je toch indenkt dat zoiets supersimpel met een arts is op te lossen…

Luuk Ikink: Steun Cordaid met het bedrag van 1 bier
Thomas (links) en Stefan van Stuk TV filmden in Oeganda voor de actie. / Cordaid

Wat doet Cordaid precies goed?

De stichting laat ziekenhuizen verplicht een plan opstellen. Over de problemen die er in het gebied zijn, wat voor artsen men nodig heeft en hoeveel medicijnen op jaarbasis. Geen plan? Dan geen geld. Ik vind dat je kritisch op goede doelen mag zijn, dus prima.

Kip of medicijnen

Moeten Afrikanen medicijnen betalen?

Ja. Een doosje paracetamol kost in Oeganda bijvoorbeeld al een vijfde deel van het dagloon. Men denkt er dan over na: verkoop ik mijn kip om dat doosje te kopen of houd ik de kip voor de eieren om mijn gezin te onderhouden?

Hoe kunnen de mensen S.O.S. Stop Onnodig Sterven steunen?

Door een sms met LEEF naar 4333 te sturen. Je geeft daarmee eenmalig 2,50 euro. Je bekostigt daarmee al een vaccinatieprogramma voor een baby en voorkomt zo een nieuwe zieke. De jongens van Stuk TV filmden voor de actie in Oeganda en zeiden al tegen me: ‘Dat bedrag scheelt je één biertje in de kroeg.’

Meer info vind je op www.stoponnodigsterven.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.