In het nieuws

ZZP'ers aan het werk in een verzamelgebouw. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Een bedrijf opstarten, hoe doe je dat?

ZZP'ers aan het werk in een verzamelgebouw. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Foto van 'Els Anker'

6 NOV 2016

De startersdag van de Kamer van Koophandel (KvK) heeft zaterdag zo'n 18.000 bezoekers getrokken. Aspirant-ondernemers konden zich tijdens de dag op acht locaties in het hele land en online laten informeren over het opzetten van een eigen bedrijf. Dat meldt de KvK zondag. Maar zo’n eigen bedrijf opstarten, hoe doe je dat eigenlijk?

Wat voor bedrijf? En voor wie?
Bedrijven zijn er in alle soorten en maten. Waar wil jij je in gaan specialiseren? Je kunt jouw idee op papier zetten door het schrijven van een bedrijfsplan. Dit is een belangrijk -niet verplicht- document bij het starten van een eigen bedrijf. In een ondernemersplan breng je de haalbaarheid en obstakels van jouw idee concreet in kaart. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid geld die je nodig hebt en wie jouw klanten zijn. Ook een kritisch marktonderzoek is essentieel: waarin ga je je onderscheiden van concurrenten?

Werkvorm
Hoe zie jij het ondernemerschap voor je? Wil je een paar dagen in de week freelancen naast je normale baan of wil je graag fulltime aan de slag? Iedere ondernemer is anders, zoals ook ieder mens uniek is.

Verzekeringen
Hoewel het wellicht nog niet in jouw nabije vooruitzicht ligt, is het niet onbelangrijk om na te denken over een mogelijke pensioensregeling en andere verzekeringen. Welke risico’s loop je (of ben je bereid te nemen)? Verdiep je bijvoorbeeld in een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en rechtsbijstand.

Administratie
Als ondernemer ontkom je niet aan een overzichtelijke administratie: het is wettelijk verplicht om dit zorgvuldig bij te houden. In de administratie noteer je onder andere hoeveel btw je moet betalen, terugkrijgt en andere gemaakte kosten voor het bedrijf.

Inschrijven
Het is verplichte kost voor (vrijwel) iedereen die een eigen bedrijf begint: een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK). Daar schrijf je je met een zelfgekozen naam in in het Handelsregister. Er zijn verschillende rechtsvormen, zoals een eenmanszaak, maatschap of bv. Welke je kiest hangt onder meer af van de aansprakelijkheid en bepaalt bijvoorbeeld welke belastingen je moet betalen en of je financiële voordelen krijgt. En dan is het eindelijk zover: je hebt een eigen bedrijf.


Views

44

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Dagenlang lege benzinepompen door chauffeurstekort

Verschillende tankstations in Nederland staan met lege handen door de droogte en chauffeurstekort. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Automobilisten moeten de komende weken niet verbaasd opkijken als het niet meer mogelijk is voor ze om te tanken. Mede door de aanhoudende droogte hebben de tankstations in Nederland last van aanvoerproblemen van brandstof. En dat kan ervoor zorgen dat je in de komende weken nog een keer voor een lege benzinepomp staat.

Olielek

Door de droogte is het waterpeil in de rivieren gezakt en kunnen schepen met brandstofdepots minder zwaar beladen worden. Ook het grote olielek in de haven van Rotterdam zorgt voor oponthoud van de brandstoffen, meldt branchevereniging Tankstations BETA. Door het olielek moeten schepen steeds worden schoongemaakt om te voorkomen dat de olie verder wordt verspreid. Daardoor kunnen minder schepen de brandstofdepots bevoorraden.


Views

3k+