Een bedrijf opstarten, hoe doe je dat?

6 november 2016 om 14:44 door Els Anker
Een bedrijf opstarten, hoe doe je dat?
ZZP'ers aan het werk in een verzamelgebouw. Foto: ANP / Lex van Lieshout

De startersdag van de Kamer van Koophandel (KvK) heeft zaterdag zo'n 18.000 bezoekers getrokken. Aspirant-ondernemers konden zich tijdens de dag op acht locaties in het hele land en online laten informeren over het opzetten van een eigen bedrijf. Dat meldt de KvK zondag. Maar zo’n eigen bedrijf opstarten, hoe doe je dat eigenlijk?

Wat voor bedrijf? En voor wie?
Bedrijven zijn er in alle soorten en maten. Waar wil jij je in gaan specialiseren? Je kunt jouw idee op papier zetten door het schrijven van een bedrijfsplan. Dit is een belangrijk -niet verplicht- document bij het starten van een eigen bedrijf. In een ondernemersplan breng je de haalbaarheid en obstakels van jouw idee concreet in kaart. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid geld die je nodig hebt en wie jouw klanten zijn. Ook een kritisch marktonderzoek is essentieel: waarin ga je je onderscheiden van concurrenten?

Werkvorm
Hoe zie jij het ondernemerschap voor je? Wil je een paar dagen in de week freelancen naast je normale baan of wil je graag fulltime aan de slag? Iedere ondernemer is anders, zoals ook ieder mens uniek is.

Verzekeringen
Hoewel het wellicht nog niet in jouw nabije vooruitzicht ligt, is het niet onbelangrijk om na te denken over een mogelijke pensioensregeling en andere verzekeringen. Welke risico’s loop je (of ben je bereid te nemen)? Verdiep je bijvoorbeeld in een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en rechtsbijstand.

Administratie
Als ondernemer ontkom je niet aan een overzichtelijke administratie: het is wettelijk verplicht om dit zorgvuldig bij te houden. In de administratie noteer je onder andere hoeveel btw je moet betalen, terugkrijgt en andere gemaakte kosten voor het bedrijf.

Inschrijven
Het is verplichte kost voor (vrijwel) iedereen die een eigen bedrijf begint: een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK). Daar schrijf je je met een zelfgekozen naam in in het Handelsregister. Er zijn verschillende rechtsvormen, zoals een eenmanszaak, maatschap of bv. Welke je kiest hangt onder meer af van de aansprakelijkheid en bepaalt bijvoorbeeld welke belastingen je moet betalen en of je financiële voordelen krijgt. En dan is het eindelijk zover: je hebt een eigen bedrijf.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!